Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Bloomberg: Cea mai rapidă creștere economică din UE nu i-a făcut mai bogați pe români

Ziarul de Vrancea
14 ian 2018 824 vizualizări

Bogăția țării - calculată după activele nete ale cetățenilor ca parte din venitul disponibil - a rămas la fel ca acum cinci ani, chiar dacă economia României a avut cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană, arată o analiză publicată duminică de Bloomberg.

„Beneficiile vieții în economia cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană ar putea să nu mai dureze prea mult pentru români. În pofida faptului că Guvernul a mărit într-un mod extravagant salariile din sectorul public și a redus impozitele, bogăția țării balcanice - calculată după activele nete ale cetățenilor ca parte din venitul disponibil - rămâne la fel ca acum cinci ani”, arată Bloomberg. „Pentru unii (n.n.- dintre români), câștigurile acoperă doar cheltuielile esențiale de zi cu zi, inclusiv alimente și haine – lucru de înțeles într-o țară a cărei condiții de viață se află printre cele mai grele din UE (...) Puțini români își investesc profitul în active pe termen lung, cum ar fi apartamentele” mai arată sursa citată. Contactat de Bloomberg, Florian Libocor - economistul-șef al BRD Groupe Societe Generale SA din București - a declarat că oamenii se comportă ca și cum facilitățile acordate de guvern vor continua pe termen nelimitat. „Cetățenii nu au acumulat avere în ultimii ani. Și-au crescut gradul de îndatorare pe baza așteptărilor pozitive. Mulți oameni nu au așteptat nici măcar să vadă dacă promisiunile se materializează și au consumat mai mult, dar au acumulat și alte datorii. La un moment dat, o corecție este inevitabilă”, a spus Libocor. „UE estimează că economia României va crește cu 4,4% în 2018 după ce în 2017 a depășit creșterile celorlalte țări din blocul comunitar. Dar apar primele semne ale unei presiuni asupra cetățenilor: inflația s-a apropiat de 4% în decembrie, iar banca centrală a început deja să majoreze ratele dobânzilor, care fuseseră blocate la un nivel minim record începând cu anul 2015. S-ar putea să fie deja prea târziu să economisească suficienți bani pentru a amortiza o eventuală lovitură”, mai arată Bloomberg.

Lactalis va plăti despăgubiri familiilor afectate de contaminarea cu salmonella

Grupul francez Lactalis va plăti despăgubiri familiilor afectate de de contaminarea cu salmonella, urmând să retragă 12 milioane de cutii cu lapte praf pentru bebeluși, fiind afectată exporturile în 83 de țări, potrivit directorului general al grupului, Emmanuel Besnier, citat de publicația Journal du Dimanche. Vineri, grupul a anunțat mai multe retrageri de produse care provin de la fabrica din Craon. Lactalis va plăti despăgubiri familiilor afectate, a declarat recent Emmanuel Besnier, pentru publicația franceză, fără a preciza care va fi valoarea despăgubirilor. Acest scandal afectează exporturile companiei în 83 de state, în contextul în care grupul a decis retragerea a 12 milioane de cutii de lapte praf pentru bebeluși. Până în 9 ianuarie, au fost diagnosticați cu salmonela 35 de copii în Franța, după ce au consumat produse provenite de la fabrica Lactalis, potrivit datelor oficiale citate de Journal du Dimanche. În decembrie, autoritățile franceze au decis retragerea de la vânzare și export a unor produse pentru bebeluși fabricate de compania Lactalis, inclusiv unele destinate exportului în România.

Șeful Facebook a pierdut într-o singură zi 3.3 miliarde de dolari

Mark Zuckerberg a pierdut vineri 3,3 miliarde de dolari în urma anunțului referitor la modificarea algortimului de afișare a postărilor în rețeaua Facebook, ca urmare a scăderii acțiunilor companiei cu 4,5% la bursa din New York, transmite Bloomberg. În urma declinului acțiunilor Facebook, averea lui Zuckerberg a scăzut la 74 de miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor. El a pierdut în acest fel poziția de al patrulea cel mai bogat om din lume, în favoarea miliardarului spaniol Amancio Ortega. Fondatorul Facebook a pierdut cea mai mare parte din suma de 4,5 miliarde de dolari câștigată în acest an. Cei mai bogați 500 de oameni din lume au câștigat anul trecut 1.000 de miliarde de dolari și alte 192 de miliarde de dolari în primele două săptămâni din 2018, arată indicele calculat de Bloomberg. Facebook a încercat să îi calmeze pe creatorii de articole și conținut video îngrijorați de anunțul lui Zuckerberg potrivit căruia rețeaua socială pe care o conduce va pune mai mult accent pe ceea ce numește interacțiunea socială semnificativă, în locul consumului pasiv de noutăți.

Dobânda certificatelor de trezorerie americane a depășit pragul de 2%

Dobânda certificatelor de trezorerie americane pe doi ani a depășit vineri pragul de 2% pentru prima dată de la criza financiară din 2008, potrivit Bloomberg. Ultima dată când dobânda a depășit acest nivel a fost 30 septembrie 2008, la două săptămâni de la colapsul băncii Lehman Brothers. Randamentul a crescut accelerat în 2017, pe măsură ce Rezerva Federală a crescut dobânda de referință. În noiembrie 2016, radamentul a depășit pragul de 1%. Costul de finanțare a crescut în ultimele luni, pe măsură ce inflația a devenit tot mai puternică în Statele Unite. În plus, randamentele obligațiunilor americane avansează în prezent în condițiile în care piața așteaptă alte trei creșteri ale dobânzii de referință și o accelerare a inflației.

Scandal uriaș din cauza încetinirea intenționate a iPhone-urilor

Patru republicani din Camera Reprezentanților, între care președintele Comisiei pentru energie și comerț, Greg Walden, i-au scris vineri directorului general al Apple, Tim Cook, cerându-i să răspundă la întrebări legate de încetinirea intenționată de către companie a funcționării modelelor mai vechi de iPhone-uri, din cauza bateriilor uzate, transmite Reuters. Compania a exprimat scuze publice legate de această practică pe 28 decembrie, iar ulterior a redus costurile de înlocuire a bateriilor uzate și a anunțat că va face o modificare software pentru a arăta utilizatorilor dacă bateria funcționează corect sau nu. În scrisoare, reprezentanții republicani au afirmat că sunt îngrijorați în legătură cu informațiile că bateria unui iPhone s-a supraîncălzit și a început să emită fum, incident care a avut loc în Elveția. Reprezentanții Apple nu au răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii. Președintele Comisiei pentru Comerț, Știință și Transporturi din Senatul SUA, republicanul John Thune, a adresat Apple o scrisoare similară, în această săptămână.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.