Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Banii aruncați în piață de PSD urcă defictul comercial până la 12 miliarde de euro

Ziarul de Vrancea
9 dec 2018 736 vizualizări

în timp ce importurile au fost 69,03 miliarde euro, cu 10,3% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, exporturile au fost de 57,19 miliarde euro, mai mari cu 9,2% u practic, o bună parte din creșterea salariilor și pensiilor au alimentat economiile din afara țării

Deficitul comercial al României a avansat cu 15,84% în primele zece luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 11,85 miliarde euro, în condițiile în care importurile au crescut mai rapid decât exporturile, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS). În primele zece luni din 2017, deficitul comercial a fost de 10,225 miliarde euro. După primele nouă luni ale acestui an, deficitul comercial crescuse cu 11,8%, la 9,95 miliarde euro. În primele zece luni din 2018, importurile au fost 69,03 miliarde euro, cu 10,3% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, exporturile au fost de 57,19 miliarde euro, un avans de 9,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, deficitul comercial a ajuns la 11,85 miliarde euro după primele zece luni, cu 15,8% peste cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. În luna octombrie 2018, exporturile au însumat 6,34 miliarde euro, iar importurile au însumat 8,23 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,89 miliarde euro. Față de luna octombrie 2017, exporturile din luna octombrie 2018 au crescut cu 10%, iar importurile au crescut cu 16,1%. În perioada ianuarie-octombrie, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (47,4% la export și 38% la import) și alte produse manufacturate (32,2% la export și respectiv 30,7% la import). Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada ianuarie-octombrie a fost de fost de 43,88 miliarde euro la expedieri și de 51,538 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,7% din total exporturi și 74,7% din total importuri. În 2017, exporturile României au urcat cu 9,1%, iar importurile au avansat cu 12,3%. Deficitul comercial a crescut cu 30% față de 2016, la 12,96 miliarde euro.

 

Persoanele fizice care achită până la 15 decembrie obligațiile fiscale vor primi bonificații

Contribuabilii persoane fizice care achită până la data de 15 decembrie 2018, inclusiv, obligațiile fiscale stabilite prin declarația unică sau decizie de impunere anuală, după caz, vor primi bonificații, informează ANAF. Contribuabilii care au depus Declarația unică și care și-au acordat prin aceasta bonificația, prin menționarea la rd. 2, rd. 5 și rd. 8 ale lit. C. „Sumarul obligațiilor fiscale datorate”, a sumei aferente acesteia, beneficiază de o bonificație reprezentând 5% din suma datorată, dacă achită cel puțin 95% din suma datorată până la 15 decembrie 2018, inclusiv. Această bonificație se acordă prin efectul legii, fără a mai fi necesară comunicarea unui act administrativ fiscal din partea organului fiscal central. Contribuabilii persoane fizice pentru care au fost comunicate decizii de impunere anuală aferente impozitului pe venit anual pentru veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017, precum și aferente contribuției individuale de asigurări sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2016 – 2017, și care achită până la data de 15 decembrie 2018, inclusiv, cel puțin 90% din sumele stabilite prin acestea, beneficiază de o bonificație reprezentând 10% din suma stabilită prin aceste decizii de impunere anuală. Despre acordarea bonificației, organul fiscal central înștiințează contribuabilii, persoane fizice, după expirarea termenului de plată pentru acordarea acesteia, respectiv 15 decembrie 2018, inclusiv. Efectuarea stingerii în evidența fiscală se aplică de organele fiscale până la data de 31.07.2019. După scăderea din evidența fiscală organul fiscal înștiintează persoana fizică cu privire la acordarea bonificației până la data de 31.08.2019. Procedura de acordare a bonificației pentru plata cu anticipație a sumelor de plată, stabilite prin decizii de impunere anuală, este aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2906/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1005 din 27 noiembrie 2018.

Aproape jumătate dintre români vor să contracteze un credit

Aproximativ 44% dintre români intenționează să contracteze un credit în următoarele șase luni, cei mai mulți dintre țările europene sondate, și doar 8% sunt siguri că nu vor apela la această opțiune de finanțare, potrivit unui sondaj efectuat de către GfK și prezentat luni. Global, doar Mexic devansează România, cu 48%, în timp ce, pe continent, 37% dintre polonezi, 24% dintre cehi, 16% dintre unguri, 14% dintre lituanieni și doar 11% dintre spanioli intenționează să apeleze la creditare în următoarele șase luni, conform sondajului GfK, efectuat pentru grupul britanic International Personal Finance, din care face parte și Provident Financial România. Pentru români, topul motivelor pentru împrumut sunt îmbunătățirea locuinței - 47%, achiziția unei mașini - 44%, produsele electronice și electrocasnice - 41%, cheltuielile cu sănătatea - 41% și cele neprevăzute – 37%. Șase din 10 români alocă între 10 și 30% din veniturile lunare pentru plata ratelor la creditele active. Același procent din venitul lunar este alocat de 56% dintre vecinii unguri și polonezi, 55% dintre spanioli și 51% dintre cehi. Pe de altă parte, respondenții din România sunt mai precauți și doar 2% alocă peste 60% din venituri, față de 3% în Polonia și chiar 8% în Lituania. Opt din 10 români sunt confortabili cu plata ratelor aferente unui împrumut, la un nivel similar cu situația din Cehia. Pe de altă parte, doar 60% dintre lituanieni afirmă că achitarea unui împrumut este confortabilă. De asemenea, tot opt din 10 români spun că nu au întâmpinat probleme cu plata la timp a ratelor, în media europeană. Cehilor le-a fost cel mai ușor să se încadreze în termenele necesare plății ratelor – 86%, iar cel mai dificil a fost pentru respondenții din Ungaria – 69%. Într-o discuție despre situația financiară a familiei, principalele motive pentru care românii consideră că aceasta s-a îmbunătățit sunt creșterea salariului – 62%, noi circumstanțe în familie pentru un sfert dintre cei chestionați și un nou loc de muncă, pentru 18%. La polul opus, primul aspect menționat drept cauză a înrăutățirii situației financiare este creșterea costului vieții, în 82% dintre cazuri, urmat de schimbarea circumstanțelor familiale pentru 35% și, respectiv, scăderea salariului pentru 17% dintre respondenți. Cu toate acestea, 44% dintre români consideră că situația financiară a familiei s-a îmbunătățit și doar 17% văd o tendință negativă. Întrebați dacă discută aspectele financiare cu familia, 43% dintre români admit că vorbesc despre acest lucru doar cu soțul sau soția, 34% implică familia în subiect, 11% adaugă și prietenii apropiați în discuție și tot același procent optează să nu menționeze deloc aspectele financiare. Doar 2% aduc subiectul în discuție și față de colegii de serviciu.

Investițiile nete în economia României au scăzut cu 1,5%

Investițiile nete realizate în economia României, în al treilea trimestru, au scăzut cu 1,5% față de același trimestru al anului trecut, până la 21,06 miliarde lei (4,53 miliarde euro), în timp ce avansul pe primele nouă luni este de 2,7%, potrivit datelor transmise, luni, de Institutul Național de Statistică (INS). În al doilea trimestru, investițiile nete realizate în economia României au scăzut cu 0,2% față de același trimestru al anului trecut, până la 17,92 miliarde de lei. În al treilea trimestru, față de aceeași perioadă a anului trecut, au fost înregistrate scăderi la lucrările de construcții noi cu 14,3% și la alte cheltuieli cu 7,6%. Creștere s-a înregistrat la elementul de structură utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 15,4%. În primele nouă luni din 2018, comparativ cu aceeași perioadă din 2017, investițiile nete realizate în economia națională au crescut cu 2,7%, până la 54,596 miliarde de lei, creștere înregistrată la următoarele elemente de structură: alte cheltuieli cu 31,3% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 8,8%. În schimb, investițiile în lucrări de construcții noi au scăzut cu 8,2% în primele nouă luni. Investițiile nete realizate în economia României au însumat anul trecut 77,96 miliarde lei, fiind în creștere cu 6,4%, comparativ cu anul 2016. Investițiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării și reconstrucției celor existente, precum și valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente și al terenurilor preluate cu plată de la alte unități sau de la populație (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

Carlos Ghosn rămâne în închisoare

Procurorii din Tokyo au pus luni sub acuzare Nissan și pe fostul președinte al companiei, Carlos Ghosn, care rămâne în închisoare, a relatat luni presa japoneză, transferând atenția de la scandalul legat de ilegalitățile financiare ale liderului companiei la viitorul producătorului auto și la responsabilitatea directorului general, transmite Reuters. Ghosn a fost arestat pe 19 noiembrie, sub suspiciunea că și-ar fi subestimat veniturile cu aproximativ jumătate față de valoarea reală de 10 miliarde de yeni (88 miliarde dolari), pe parcursul unei perioade de cinci ani, începând din 2010. Nissan, care l-a concediat pe Ghosn din funcția de președinte câteva zile mai târziu, a susținut că ilegalitățile au fost făcute de fostul președinte cu ajutorul fostului director reprezentativ Greg Kelly, care a fost la rândul său inculpat. Nissan a fost pusă sub acuze pentru declarații false în rapoartele anuale. Autoritățile din Tokyo intenționează să îi rearesteze pe cei doi directori, au spus surse apropiate situației. Potrivit presei japoneze, cei doi vor fi rearestați pentru alte fapte de subestimare a veniturilor, pe parcursul altor trei ani. Cei trei vor rămâne în custodie fără posibilitatea de a fi eliberați sub cauțiune.

Mastercard și Microsoft au anunțat o colaborare

Mastercard și Microsoft au anunțat o colaborare strategică în domeniul digital, prin care utilizatorii ar avea acces la o identitate digitală universal recognoscibilă. În prezent, verificarea identității online este în continuare condiționată de prezentarea unei dovezi fizice sau digitale, gestionată de o entitate centrală, fie că este vorba despre numărul pașaportului, adresă, numărul permisului de conducere sau despre alte informații pentru autentificare ale utilizatorului, potrivit Mastercard. ”Această condiționare reprezintă o povară imensă pentru consumatori, care trebuie să rețină sute de parole pentru diferite identități și care sunt supuși unor procese complexe prin intermediul cărora trebuie să-și dovedească identitatea și să-și administreze datele”, se arată în comunicat. Mastercard și Microsoft și-au propus să dezvolte un serviciu care le-ar permite consumatorilor să introducă, să controleze și să distribuie datele de identitate prin intermediul dispozitivelor pe care le folosesc în fiecare zi.

Indicele Robor la trei luni a scăzut la 3,04%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,04%, cel mai mic nivel din ultimele cinci luni și jumătate, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Vineri, indicele a stagnat la 3,08%. Luni, indicele a scăzut la 3,04%, cel mai mic nivel din 21 iunie, când a fost 2,95%. Totodată, indicele Robor la șase luni a scăzut, luni, la 3,36%. Vineri, acest indice a stagnat la 3,38%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.