Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Audi recheamă 330.000 de vehicule în Germania, pentru o problemă la sistemul de încălzire

Ziarul de Vrancea
21 dec 2017 1112 vizualizări

Producătorul de automobile de lux Audi va rechema 330.000 de vehicule diesel pe piața din Germania, din cauza unei probleme la sistemul de încălzire care poate duce la declanșarea unui incendiu, relatează MarketWatch.

Problema este la o conexiune electrică a sistemului auxiliar de încălzire, a declarat un purtător de cuvânt. Reprezentantul Audi a spus că mai mulți clienți au raportat un miros de ars în automobile, dar că nu au avut loc incendii sau alte pagube. Modelele afectate sunt Audi A4, A5, A5 cabriolet și Q5, fabricate în perioada aprilie 2011-mai 2015. Audi este divizia producătoare de automobile de lux a grupului Volkswagen.

Cosmin Ghiță, numit încă patru luni director general al Nuclearelectrica

Consiliul de Administrație al producătorului de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, l-a numit pe Cosmin Ghiță (28 de ani) în funcția de director general pe o perioadă provizorie de patru luni începând cu data de 3 ianuarie 2018, "în baza recomandării Comitetului de Nominalizare și Remunerare din cadrul Consiliului de Administrație", a informat compania. Ghiță fusese numit la conducerea companiei pentru o perioadă provizorie de patru luni începând cu data de 2 septembrie.  De asemenea, în cadrul ședinței de joi, Consiliul de Administrație l-a numit pe Adrian Dumitriu în postul de director financiar al SNN tot pentru o perioadă provizorie de patru luni, începand cu 3 ianuarie 2018, ca urmare a deciziei actualului director financiar de a renunța la mandat. Adrian Dumitriu ocupă din data de 1 iulie 2016 funcția de director economic al Sucursalei CNE Cernavodă, "ca urmare a unui proces de recrutare derulat de SNN", precizează societatea. În plus, au fost aleși șapte membri provizorii în Consiliul de Administrație, prin metoda votului cumulativ, pe baza propunerilor de candidați transmise de către acționari, pentru un mandat provizoriu de patru luni de zile. Aceștia sunt: Iulian-Robert Tudorache, Cristian Dima, Cristian Gentea, Elena Popescu, Dragoș Ionuț Bănescu, Mirel-Alexandru Marcu și Mihai Daniel Aniței. Mandatul acestora începe pe 28 decembrie sau până la finalizarea procedurii de selecție a administratorilor, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011. Nuclearelectrica a realizat în primele nouă luni ale acestui un profit net de 225,28 milioane lei, în creștere cu 120% față de perioada similară a anului trecut, când a raportat un rezultat net de 102,39 milioane lei. Veniturile din exploatare s-au ridicat în perioada menționată la 1,4 miliarde lei, fiind cu 17% în creștere față de primele nouă luni ale anului trecut (1,19 miliarde lei). Producția de energie a crescut cu 2,3%, la 7.760 GWh, de la 7.589 GWh, la sfârșitul lunii septembrie 2016. Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării. Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%. Compania are o capitalizare de 2,17 miliarde lei.

Campania "Alege oaia!”: Daea donează peste 1.000 de perechi de ciorapi de lână

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, va dona joi peste 1.000 de perechi de ciorapi de lână unor centre pentru îngrijire a persoanelor vârstnice din județele Călărași, Giurgiu și Ialomița, a anunțat ministerul. ”În spiritul sărbătorilor de iarnă, ministrul împreună cu angajații din MADR au achiziționat, din mai multe județe ale țării (Sibiu, Bistrița-Năsăud, Maramureș) șosete de lână croșetate manual. Prin acest demers, ministrul își dorește să le facă o mică bucurie în prag de Crăciun, persoanelor vârstnice aflate în centrele de îngrijire de la Oncești (Giurgiu), Ciocănești (Călărași), Slobozia, Balaciu (Ialomița)”, arată un comunicat al ministerului. Această acțiune face parte din Campania "Alege oaia!” și are ca scop încurajarea și promovarea micilor producători locali, spun oficialii ministerului. Ministerul Agriculturii a lansat în luna octombrie programul ”Alege oaia” pentru a stimula consumul de carne de oaie.

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,12%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la nivelul de 2,12%, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.  Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Miercuri, nivelul a stagnat la 2,11%, iar joi a crescut la 2,12%. Indicele Robor la 6 luni a crescut joi la 2,32%. Miercuri, acesta era 2,31%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei. Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Ce spune guvernatorul Băncii Angliei despre monedele virtuale

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, consideră că există ”probleme fundamentale” legate de ideea emiterii unor monede virtuale de către băncile centrale, care să fie utilizate de publicul larg, relatează Reuters. Crearea bitcoin și a altor monede virtuale i-a determinat pe unii analiști să anticipeze că tehnologia poate fi utilizată la un moment dat la nivelul unor economii, prin intermediul unor monede virtuale înființare de bănci centrale. Carney a afirmat miercuri, în Parlamentul britanic, că tehnologia blockchain pentru monedele virtuale poate îmbunătăți modul în care tranzacțiile sunt derulate între instituțiile financiare. Însă ar putea apărea riscuri legate de stabilitatea financiară, dacă o astfel de abordare ar fi aplicată la nivelul întregii economii, prin intermediul unei monede virtuale destinată publicului larg, a spus Carney. Băncile centrale utilizează deja bani electronici, numai o mică parte dintre activele lor mai sunt garantate prin aur, dar aceștia sunt transferați într-o modalitate centralizată, prin intermediul conturilor acestor instituții financiare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.