Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Anunț important pentru toți patronii și angajații! Ce se va întâmpla cu salariile?

Ziarul de Vrancea
27 apr 2020 754 vizualizări

Ministrul Muncii: După 15 mai statul intenționează să suporte o parte din costul cu salariile pentru companiile afectate

Guvernul intenționează ca, după 15 mai, să înlocuiască măsura suportării șomajului tehnic cu o măsură de suportare a unei părți din costul cu salariile pentru companiile afectate de pandemie, a declarat, marți, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, la Adevărul Live. Totuși, măsura șomajului tehnic acoperit de stat ar putea rămâne valabilă după 15 mai pentru domeniile cele mai grav afectate de criză, a adăugat Violeta Alexandru. "Intenția noastră este să înlocuim măsura șomajului tehnic cu o măsură activă, care înseamnă suportarea de către stat a unei părți din costul cu salariile (pentru, n.r.) angajatorii care au fost afectați de pandemie, dacă se va impune, pentru anumite sectoare de activitate. Provocarea în acest moment este să facem o analiză cu privire la sectoarele care au suferit și în ce măsură au suferit, unele radical, altele parțial. Dacă se va impune, pentru cele unde activitatea se reia mai greu, sau unde perspectivele de reluare a activității sunt mai îndepărtate, atunci nu excludem posibilitatea prelungirii pentru acestea a șomajului tehnic, dar pe o durată foarte scurtă, pentru că intenția noastră este să transformăm acest mecanism, care reprezintă o măsură pasivă, într-o măsură de sprijin activ, adică să ajutăm companiile și angajații să-și reia activitatea, etapă cu etapă, într-un calendar care să permită un sprijin mai consistent la început și care să se diminueze pe măsură ce companiile reușesc să se replieze și să reintre în activitate. A se replia înseamnă să primească comenzi - companiile își doresc, semnalul pe care eu îl am este de dorință reală de a-și relua activitatea, provocarea va fi să primească comenzi și deci să aibă venituri cu care să-și plătească salariații. Deci dorința este să înlocuim măsura șomajului tehnic cu o măsură activă care să sprijine reluarea activității în diferitele domenii afectate, așa cum natural vor evolua lucrurile: cei care vor relua dintr-o dată probabil că vor avea un anumit tip de sprijin, cei care vor relua treptat vor avea un sprijin adaptat acestui ritm puțin mai lent", a explicat Violeta Alexandru. Un număr de 1.027.824 de contracte individuale de muncă au fost suspendate de la instituirea stării de urgență (16 martie) și până luni, potrivit cifrelor centralizate de Inspecția Muncii și transmise luni de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). Dintre acestea, 322.037 de contracte de muncă suspendate erau din industria prelucrătoare, 187.876 de contracte proveneau din sectorul comerțului cu ridicata și cu amănuntul și repararea autovehiculelor și motocicletelor, iar 114.272 din domeniul hotelurilor și restaurantelor (HoReCa). Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă încetate de la declararea stării de urgență înregistrau luni un nou maxim de 260.171, astfel: 48.711 de contracte în comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, 45.899 în industria prelucrătoare, iar 35.570 de contracte în sectorul construcțiilor.

Cîțu: România va ieși din această criză cu o structură a economiei modificată

u ministrul Finanțelor susține că economia va fi mai eficientă și mai competitivă

Economia României își va reveni, pentru că au fost luate din primul moment măsuri care să susțină capacitatea de producție, și țara noastră va ieși din această criză cu o structură a economiei, privată și de stat, modificată, dar mai eficientă și mai competitivă, afirmă ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. "Execuția bugetară demonstrează că am acționat corect și la timp! Economia României își va reveni, pentru că am luat din primul moment măsuri care să susțină capacitatea de producție în economie. La primele semne ale crizei am luat măsuri prin care am susținut capitalul, economia privată. Dacă nu luam aceste măsuri, nu am fi avut pe ce să ne bazăm după ce treceam de criza de sănătate. (...) România va ieși din această criză cu o structură a economiei, privată și de stat, modificată, dar mai eficientă și mai competitivă", a scris Cîțu, marți, pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, execuția bugetară pentru luna martie arată că s-a acționat la timp pentru susținerea economiei, fiind injectați bani în economie "imediat", respectiv 7,7 miliarde lei rămași în economie prin amânarea plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada stării de urgență, 3,17 miliarde lei restituirile suplimentare de TVA, un miliard de lei creșterea cheltuielilor de investiții și un miliard de lei avansurile ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic. "Aceste măsuri s-au dovedit vitale pentru supraviețuirea economiei. Au urmat șomajul tehnic, amânarea ratelor la bănci și IMM Invest. Datele execuției bugetare pentru aprilie vor arăta că am avut un plan de salvare și mai ales vor arăta că planul a funcționat. Nu ne oprim aici!", a precizat ministrul Finanțelor pe rețeaua de socializare. Execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 18,06 miliarde de lei (1,67% din PIB), conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor. În luna martie a acestui an, veniturile bugetare au scăzut cu 25,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a facilităților fiscale acordate pentru susținerea economiei în contextul instituirii stării de urgență. În ansamblu, în primele trei luni, veniturile bugetare s-au redus cu 3,3%, cele mai semnificative scăderi fiind consemnate în cazul încasărilor din impozitul pe profit (minus 32%) și TVA (minus 19,4%). Pe de altă parte, cheltuielile s-au majorat cu 12,7%, cele mai semnificative creșteri fiind consemnate în cazul cheltuielilor cu bunuri și servicii (plus 17,4%), și cu asistența socială (plus 17%).


Interes mare pentru IMM Invest Romania: 7.400 cereri în doar două ore și jumătate

Peste 2.600 de aplicanți se înscriseseră marți în portalul Programului IMM Invest Romania, cel mai mare program dedicat IMM-urilor din ultimii 30 de ani, în doar o jumătate de oră de la lansarea acestuia, în timp ce peste 6.200 de utilizatori erau înregistrați în diferite etape de înscriere în aplicație, a anunțat Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), care precizează că operatorii fondului au început deja să prelucreze primele solicitări, din cele peste 7.400 înregistrate după doar două ore și jumătate de la deschiderea aplicației. Portalul www.imminvest.ro a fost deschis marți pentru aplicanții IMM la ora 9.00. "Încă din primele minute de la deschiderea aplicației, un număr impresionant de IMM-uri au accesat programul, astfel la ora 9.30 peste 6.200 de utilizatori erau înregistrați în diferite etape de înscriere în aplicație, iar peste 2.600 de aplicanți finalizaseră cu succes înscrierea", a anunțat Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) într-un comunicat. Portalul IMM Invest a fost repornit marți, după ce, la lansarea inițială, în 17 aprilie, s-a blocat, la acel moment ministrul Finanțelor Florin Cîțu invocând posibilitatea unui atac informatic. "Operatorii FNGCIMM au început deja să prelucreze primele solicitări, din cele peste 7.400 înregistrate după doar două ore și jumătate de la deschiderea aplicației", mai informează fondul. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii precizeză totodată că există posibilitatea să apară întârzieri în înscrierea utilizatorilor. "Aplicația funcționează în parametri optimi, însă dorim să le semnalăm solicitanților că există posibilitatea ca, în unele cazuri, să apară o întârziere a răspunsurilor în completarea câmpurilor aplicației, cum ar fi confirmarea creării user-ului și a parolei, sau a transmiterii mesajului de confirmare a înscrierii. Din cauza unor configurări tehnice aferente domeniilor Yahoo și Freemail.hu, mesajele transmise de aplicația IMM Invest către adresele de e-mail din aceste domenii pot ajunge cu întârziere, dar îi asigurăm pe toți cei care se găsesc în această situație că aceste aspecte de ordin tehnic nu vor afecta înscrierea în program. De asemenea, semnalăm posibilitatea ca anumite mesaje să ajungă în Spam sau Junk și îi rugam pe utilizatori să verifice răspunsul primit și în aceste foldere. Precizăm că aplicația funcționează corespunzator și că este important să se acorde un timp rezonabil de răspuns. Nu este necesară retransmisia mail-ului în mod repetat", mai arată fondul.

Ford reia gradual producția de vehicule și motoare la principalele sale uzine din Europa

Constructorul auto american Ford a anunțat ieri că va relua din 4 mai gradual producția de vehicule și motoare la principalele sale uzine din Europa, inclusiv la uzina din Craiova. "Ford anunță astăzi reluarea graduală a produției de vehicule și motoare la principalele sale uzine din Europa, începând cu data de 4 mai. Acest lucru este valabil și pentru uzina de la Craiova, care își va relua activitatea în mod etapizat, într-un singur schimb de lucru, atât în Secția de Producție Vehicule cât și în cea de Producție Motoare", arată un comunicat al companiei. De asemenea, pentru protejarea sănătății și siguranței angajaților, Ford Craiova produce propriile viziere, asigurând un nivel suplimentar de protectie pentru unele operațiuni din cadrul uzinei. Ford Motor Company este o companie globală cu sediul în Dearborn, Michigan. Compania proiectează, produce, comercializează și furnizează o linie completă de autoturisme, camioane, SUV-uri, vehicule electrificate marca Ford și vehicule de lux Lincoln, oferă servicii financiare prin Ford Motor Credit Company și urmărește să ocupe poziții de top în domeniul electrificării, vehiculelor autonome și soluțiilor de mobilitate. Ford are aproximativ 190.000 de angajați în întreaga lume. Ford Europa este responsabilă de producerea, vânzarea și deservirea vehiculelor marca Ford pe 50 de piețe individuale, având aproximativ 46,000 de angajați în unitățile proprii și în asocierile în participație consolidate și aproximativ 61.000 de angajați, dacă includem și societățile neconsolidate. Pe lângă Ford Motor Credit Company, operațiunile Ford Europa includ Divizia de servicii pentru clienți Ford și 19 unități de producție (12 unități proprii și șapte asocieri în participație neconsolidate). Primele autoturisme Ford au fost expediate în Europa în 1903 - în același an a fost fondată Ford Motor Company. Producția europeană a început în 1911.

Managerii estimează o scădere accentuată a numărului de salariați în toate sectoarele

Managerii estimează o scădere accentuată a activității și a numărului de salariați în toate sectoarele economiei în următorele trei luni, precum și o creștere a prețurilor în comerțul cu amănuntul, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statitică (INS). "Scădere accentuată a activității în toate sectoarele economiei. Scăderea numărului de salariați în toate sectoarele economiei. Creșterea prețurilor în comerțul cu amănuntul", arată estimările managerilor. În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni scădere accentuată a volumului producției (sold conjunctural -70%). "Dintre activitățile care vor înregistra cele mai însemnate scăderi menționăm fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (sold conjunctural -97%) și fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor (sold conjunctural -91%). Activitatea de fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -4%)", arată datele INS. Referitor la numărul de salariați se estimează scădere, soldul conjunctural fiind de -40% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). De asemenea, potrivit estimărilor din luna aprilie 2020, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere accentuată a volumului producției (sold conjunctural -57%). Managerii estimează scădere a numărului de salariați (sold conjunctural -40%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează scădere moderată a acestora (sold conjunctural -10%). În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendință de scădere accentuată a activității economice (sold conjunctural -58%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra scădere (sold conjunctural -35%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scădere a numărului de salariați (sold conjunctural -25%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează creșterea prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural Â16%). Conform estimărilor din luna aprilie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște scădere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural -62%). Cele mai mari scăderi se vor înregistra în activitățile de creație și interpretare artistică (sold conjunctural –100%), urmate de activitățile hotelurilor și a altor facilități de cazare (sold conjunctural –99%), de activitățile agențiilor turistice și ale turoperatorilor (sold conjunctural –97%) și de activitățile sportive, recreative și distractive (sold conjunctural –96%).

Profitul Adidas a scăzut cu peste 90% în primul trimestru

Profitul Adidas a scăzut cu peste 90% în primul trimestru, iar vânzările cu 19%, ca urmare a măsurilor de închidere a magazinelor luate de guverne din cauza coronavirusului, în timp ce pentru trimestrul al doilea compania anticipează un declin al vânzărilor de peste 40%, relatează CNBC. ”În primele două luni ale trimestrului...totul a fost absolut normal. Iar apoi a avut loc o scădere dramatică la jumătatea lunii martie”, a declarat directorul general al Adidas, Kasper Rorsted, într-un interviu acordat CNBC. Luni, compania a raportat o scădere de 19% a vânzărilor nete în primul trimestru, la 4,75 de miliarde de euro, ca urmare a închiderii a 70% dintre magazinele sale la nivel global, din cauza pandemiei de coronavirus. În primul trimestru, Adidas a obținut un profit net de 26 de milioane de euro, în scădere cu 96% față de aceeași perioadă a anului trecut. Adidas a explicat că din cauza incertitudinilor legate de durata măsurilor de închidere a magazinelor, nu poate oferi o estimare pentru rezultatele financiare anuale. Comerțul electronic, descris de Adidas ca fiind ”singurul canal de vânzări care a rămas operațional în majoritatea lumii”, a crescut cu 35%, dar nu a putut compensa pierderile provocate de închiderea magazinelor la nivel mondial.

Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la cel mai redus nivel atins după 26 aprilie 2018

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, s-a menținut marți la nivelul de luni, de 2,50%, dar indicele ROBOR la 6 luni a coborât la 2,57%, cel mai redus nivel atins după 26 aprilie 2018, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Un nivel mai redus al ROBOR la 3 luni a fost atins pe 3 mai 2018, de 2,49%. BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută la 2 la sută începând cu data de 23 martie, în contextul adoptării unui pachet de măsuri menit să atenueze impactul situației generate de epidemia de coronavirus asupra populației și companiilor românești. Măsura a dus la scăderea indicelui ROBOR la 3 luni de la un maxim de 3,24%, atins pe 20 martie. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. BNR a publicat, în mai 2019, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuiește ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.

Măsurile de limitare pentru retrimiterea mesajelor dau rezultate pe WhatsApp

Limitarea forwarding-ului, ca măsură de prevenire a răspândirii informațiilor false, a scăzut rata de retrimitere între utilizatorii WhatsApp cu 70%. Din cauza numeroaselor informații false despre coronavirus răspândite prin intermediul WhatsApp, Facebook a decis recent să limiteze drastic opțiunea de retrimitere a unui mesaj primit. Astfel, utilizatorii mai pot acum da forward unui mesaj care deja s-a propagat semnificativ în cadrul rețelei doar către un singur alt utilizator sau grup. Limita anterioară pentru forwarding era de 5 utilizatori sau grupuri. Noua măsură, care a intrat în vigoare la nivel global pe 7 aprilie, a produs deja rezultatele scontate. Gradul de retrimitere a mesajelor cu rată mare de propagare - cum sunt informațiile false despre coronavirus - a scăzut la nivel global, în săptămânile de după introducerea noii limitări cu 70%. Asta înseamnă, teoretic, că informațiile false ajung acum doar la 30% din utilizatorii WhatsApp la care ajungeau anterior. În 2018, WhatsApp decidea, tot din cauza informațiilor false, să limiteze la 5 persoane sau grupuri retrimiterea celor mai circulate mesaje. Această măsură a scăzut rata de forwarding la vremea respectivă cu 25%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.