Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Anastasiu (Eurolines): Noi nu avem un brand de țară pentru turism

Ziarul de Vrancea
20 iun 2022 570 vizualizări

 „Am avut un logo în zona turistică, acea frunză despre care se spune că ar fi a Elenei Udrea. A fost ales de oameni din industrie”, adaugă el

Antreprenorul Dragoș Anastasiu, Președintele Grupului Eurolines România și fondator al Rethink România, susține că logo-ul de țară, frunza devenită simbol al turismului românesc pe vremea când Elena Udrea conducea ministerul de resort, nu a costat „milioanele despre care s-a spus”. El dezvăluie că oameni din industrie au votat frunza ca logo, iar ministrul de la acea vreme a participat doar la prima și la ultima ședință în care s-a aprobat acel logo. „Avem niște lucruri cu care putem defila, doar că trebuie să ne formăm un brand. Noi nu avem un brand, am avut un logo în zona turistică, acea frunză despre care se spune că ar fi a Elenei Udrea și e păcat că se întâmplă așa. Eu am fost parte din acel proces împreună cu mulți colegi din industrie. Noi am ridicat mâna, în momentul în care am avut trei opțiuni, am ridicat mâna pentru frunză. Tot procesul a durat un an de zile, pe Elena Udrea am văzut-o la prima ședință și la ultima. În rest, nu a participat. A fost un proces profesionist făcut”, a declarat Dragoș Anastasiu în emisiunea Insider Politic difuzată duminică de Prima Tv. El a adăugat că logo-ul „putea să fie o frunză, un copac, o apă, putea să fie orice altceva, atât de puțin conta, dacă făceam ce trebuia să facem la momentul respectiv”. 

Anastasiu a ținut să menționeze că acel logo nu a costat „milioanele despre care s-a spus” explicând că în spatele adoptării acelui logo a fost un întreg proces. „Nu mai contează ce a fost. Contează că acum avem un Consiliu Național de brand, un parteneriat public-privat așa cum ar trebui să se întâmple în turism în general și acest Consiliu de brand, voluntar, nu costă nimic, s-a apucat de treabă așa cum poate un organism voluntar. (...) Trebuie să ne apucăm să construim, cu răbdare, cu perseverență, bazându-ne pe ce avem bun”, adaugă specialistul în turism.

Fraudă majoră: banca respinge cererea de despăgubire

 Credit Suisse respinge o cerere a omului de afaceri rus Vitali Malkin pentru plata a 500 de milioane de franci, fraudat de un fost consilier al băncii

Credit Suisse a respins duminică o cerere a omului de afaceri rus Vitali Malkin pentru plata a 500 de milioane de franci (515,62 milioane de dolari), legată de un fost consilier al bancii, condamnat pentru fraudă, transmite Reuters. Publicația SonntagsZeitung a scris că Malkin a solicitat băncii bani în urma condamnării lui Patrice Lescaudron.

În 2018, un tribunal de la Geneva l-a condamnat pe Lescaudron la cinci ani de închisoare pentru abuz de încrederea clienților și punerea în aplicare a unei scheme frauduloase care i-a adus zeci de milioane de franci.

Răspunzând la articolul publicat duminică de ziar, Credit Suisse a declarat într-un comunicat: „Credit Suisse a fost recunoscută drept partea vătămată de către toate autoritățile penale sesizate în această problemă. Procedurile penale împotriva fostului responsabil de relații cu clienții a stabilit că fostul client nu a suferit niciun prejudiciu ca urmare a activităților infracționale ale acestuia. Credit Suisse respinge toate acuzațiile clientului”, a spus banca.

Malkin nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Un tribunal din Bermuda a hotărât în ​​martie că fostului prim-ministru georgian Bidzina Ivanishvili și familiei acestuia li se datorează daune „de peste 500 de milioane de dolari” de la filiala locală de asigurări de viață a Credit Suisse, din cauza fraudei comise de Lescaudron.

Banca a declarat că intenționează să facă apel la verdict.

Judecătoarea Alexandra Banna a declarat la condamnarea lui Lescaudron din 2018 că acesta este vinovat de fraudă gravă și fals în manipularea foștilor clienți, între care Ivanișvili și Malkin, „pe o perioadă foarte lungă, de opt ani”. Lescaudron a recunoscut în instanță că a falsificat tranzacții și că a ascuns pierderile tot mai mari.

Ofical al Rezervei Federale: Inflația din SUA nu va coborî la 2% timp de doi ani

Președintele Rezervei Federale (Fed) din Cleveland, Loretta Mester, a declarat că va dura doi ani pentru ca inflația să scadă la ținta de 2% a băncii centrale, adăugând că creșterea prețurilor va încetini treptat de la nivelul actual, transmite Reuters. O accelerare a inflației, care este la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, a făcut ca aproape toți factorii de decizie ai Fed să susțină înăsprirea politicii monetare,doar unul contestând la începutul acestei săptămâni cea mai mare creștere a dăbânzii cheie a băncii centrale în mai mult de un sfert de secol. „Nu vom vedea imediat o inflație de 2%. Va dura câțiva ani, dar se va mișca în jos”, a spus Mester într-un interviu pentru CBS News acordat duminică.

Mester a declarat că nu anticipează o recesiune, în pofida încetinirii creșterii. „Avem o creștere a economiei care încetinește la un pic sub tendințăși avem o creștere ușoară a ratei șomajului. Și este în regulă, vrem să vedem o oarecare încetinire a cererii pentru a o alinia cu oferta”, a adăugat Mester, referindu-se la prognozele transmise în ultima săptămână de participanții la ședința Comitetului Federal pentru Piața Deschisă.

În prezent, factorii de decizie ai Fed se așteaptă să majoreze dobânda de referință a Fed, aflată în prezent într-un interval de 1,50%-1,75%, la cel puțin 3,4% în următoarele șase luni.

În urmă cu un an, majoritatea acestora credeau că dobânda va trebui să rămână aproape de zero până în 2023. Vineri, Fed a numit lupta sa împotriva inflației „necondiționată”.

Germania va utiliza mai mult centralele pe cărbune

Confruntată cu scăderea livrărilor de gaze rusești, Germania a luat o serie de măsuri de urgență pentru a-și asigura aprovizionarea. Printre aceste măsuri se numără utilizarea sporită a centralelor pe cărbune pentru a genera energie electrică, a anunțat duminică guvernul, informează lalibre.be. „Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie folosit mai puțin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult”, a spus ministerul Economiei într-un comunicat. „Consumul de gaze trebuie să continue să scadă și mai mult gaz trebuie să aterizeze în depozitele cu riscul de a fi cu adevărat strâns pentru iarnă”, adaugă ministrul Economiei Robert Habeck într-un document obținut de agenția de presa germană DPA. uvernul plănuiește fonduri de miliarde de euro pentru finanțarea acestor măsuri, a aflat DPA din cercurile guvernamentale. Habeck a lucrat și la măsuri pentru reducerea consumului privat de energie, cum ar fi un plafon pentru încălzirea locuinței. Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri într-un interviu acordat DPA că se opune „măsurilor individuale” fără un plan general.

Gigantul rus Gazprom a redus considerabil debitul de gaz injectat prin Nord Stream 1, susținând că a fost nevoit să oprească echipamentele grupului german Siemens prezente pe conductă. Berlinul a denunțat o decizie motivată politic. Potrivit DPA, guvernul german intenționează, de asemenea, să introducă un model de licitație pentru gaze în această vară. Scopul va fi de a încuraja consumatorii industriali de gaze să economisească această sursă de energie. În esență, ideea va fi ca toți clienții industriali care își reduc consumul să primească compensații financiare și să pună la dispoziție pentru stocare gazul economisit.

Bank of America: Probabilitate de 40% ca SUA să intre în recesiune

Economiștii BofA Securities văd o probabilitate de aproximativ 40% ca economia Statelor Unite să intre în recesiune anul viitor, inflația rămânând constant ridicată, transmite Reuters. Ei se așteaptă ca creșterea Produsului Intern Brut al SUA să încetinească până la aproape zero până în a doua jumătate a anului viitor, „pe măsură ce impactul întârziat al condițiilor financiare mai stricte încetinește economia”. Economiștii prognozează doar o redresare „modesta” a creșterii în 2024, potrivit unui raport de cercetare al Bank of America. „Cele mai mari temeri ale noastre legate de Rezerva Federală (Fed) au fost confirmate: au căzut mult în urma curbei și acum joacă un joc periculos de recuperare”, a scris Ethan Harris, economist global la BofAS, adăugând că firma se așteaptă ca Fed să majoreze ratele dobânzilor la „peste 4%”.

Potrivit analiștilor băncii, riscul unei recesiuni pentru acest an este scăzut.

Fed a aprobat miercuri cea mai mare creștere a dobânzii de politică monetară din mai mult de un sfert de secol, pentru a stopa o accelerare a inflației. Măsura a crescut dobânda cheie pentru fondurile federale cu trei sferturi de punct procentual, la un interval cuprins între 1,5% și 1,75%. De asemenea, economiștii BofA Global și-au redus previziunile de creștere globală, invocând inflația, războiul din Ucraina și blocajele legate de Covid în China. Ei se așteaptă acum la o creștere economică globală de 3,2%, sub ritmul anticipat anterior, de 4,3%. Creșterea economică mondială din 2022 va fi supusă unor riscuri mai mari dacă blocajele stricte vor continua în China, iar în 2023 de eventualitatea intrării în recesiune a economiei SUA.

Bitcoin a scăzut sub 20.000 de dolari

Bitcoin a scăzut sâmbătă sub 20.000 de dolari, până la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, extinzându-și declinul pe măsură ce investitorii renunță la activele mai riscante pe fondul creșterii ratelor dobânzilor, transmite Reuters. Cea mai valoroasă criptomonedă din lume a scăzut cu peste 7%, până la 18.732 dolari pe unitate, cel mai mic nivel atins din decembrie 2020. Bitcoin a scăzut cu aproximativ 59% în acest an, în timp ce criptomoneda rivală ether, a coborât cu 73%. Sectorul monedelor digitale a fost afectat puternic săptămâna aceasta, după ce compania de creditare în criptomonede Celsius a blocat retragerile și transferurile între conturi. Piața criptomonedelor a suferit pierderi după ce companii precum Coinbase Global, Gemini și Blockfi au declarat că vor concedia mii de angajați, pe măsură ce investitorii renunță la activele riscante.

O mare compania rusă și-a asigurat toate navele comerciale la asigurători ruși

Compania rusă de stat Sovcomflot și-a asigurat toate navele comerciale la asigurători ruși, iar acoperirea respectă regulile internaționale, a spus directorul general al acesteia, după ce asigurătorii occidentali și-au retras acoperirea, transmite Reuters. Asigurătorii occidentali au oprit asigurarea pentru cel mai mare grup de transport maritim din Rusia când Sovcomflot a fost lovită de sancțiuni, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Compania Națională de Reasigurare a Rusiei, controlată de stat, a devenit principalul reasigurător al navelor rusești, inclusiv al flotei Sovcomflot, au declarat în această lună surse apropiate situației. „Din punct de vedere tehnic, îndeplinim toate cerințele comerciale internaționale. În prezent, flota companiei este aproape complet ocupată cu transportul de hidrocarburi, mărfurile sunt livrate în diferite părți ale lumii”, a declarat directorul general Igor Tonkovidov reporterilor.  Sovcomflot este un expeditor cheie de petrol și gaze naturale lichefiate (GNL) la nivel global. Surse de asigurări occidentale au spus că asigurările locale din Rusia ar fi probabil suficiente pentru a ca navele rusești să continue să navigheze în jurul lumii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.