Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Analiștii financiari se așteaptă la o nouă depreciere a leului în fața euro

Ziarul de Vrancea
24 mai 2021 1261 vizualizări

"Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2022/mai 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,53%”, se arată în sondajul realizat în rândul analiștilor CFA România

Analiștii CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la 5.0062 lei/euro, în timp ce rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni, mai 2022/mai 2021, a înregistrat o valoare medie de 3,53%. "Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2022/mai 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,53%. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9470, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0062 lei pentru un euro", se arată într-un comunicat al CFA România remis marți AGERPRES. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 70,7 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (față de aceeași lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,3 puncte). Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creșteri substanțiale. "Atât indicatorul de încredere, cât și cele două componente ale sale au atins, pentru a doua lună consecutiv, valorile maxime post-criză Covid-19, ceea ce indică încredere în revenirea economiei în acest an. În contextul revenirii ratei inflației, sondajul prin intermediul evoluției anticipate a ROBOR 3M relevă și posibilitatea majorării cu 25 bps a ratei de dobândă de politica monetară în următoarele 12 luni", declară Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România. Potrivit comunicatului, cea mai mare parte a respondenților (peste 77%) anticipează că impactul economic al coronavirusului se va resimți inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (42%) chiar până în trimestrul IV al anului 2022. În ceea ce privește deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021, valoarea medie a anticipațiilor este 7%, iar cu privire la evoluția în termeni reali a PIB în anul 2021 valoarea medie a anticipațiilor este plus 5,1%. Conform comunicatului, datoria publică va ajunge, ca procent din PIB, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%, iar orizontul de aderare a României la zona euro este 2030.

Portrerul robot al românilor care tranzacționează criptomonede

u peste jumătate dintre românii care au tranzacționat criptomonede în ultimele 3 luni au vârste între 18 și 30 de ani

Peste jumătate (57%) dintre românii utilizatori de internet, care au tranzacționat criptomonede în ultimele trei luni, au vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, arată rezultatele unui studiu publicat marți. Conform datelor centralizate de Exact Business Solutions în cercetarea "Digital Evolution: Connected Consumer Monitor", doar 16% dintre respondenții care afirmă că au tranzacționat criptomonede în perioada analizată au peste 45 de ani. De asemenea, aproape 10% dintre românii utilizatori de internet au cumpărat criptomonede cel puțin o dată la trei luni, majoritatea acestora fiind bărbați (66%), rezidenți din București și orașe mari ale României. În plus, 15% din totalul celor chestionați afirmă că folosesc aplicații de trading online cel puțin o dată pe lună, constant față de luna ianuarie 2021. La nivel general, cercetarea de specialitate relevă faptul că 57% dintre cei care au cumpărat/vândut monede digitale se încadrau în eșantionul de vârstă 18 - 30 de ani. În ceea ce privește evoluția aplicațiilor utilizate pentru tranzacțiile online, se constată o creștere semnificativă a aplicației eToro în luna mai vs ianuarie 2021, de la 9% la 13%, în timp ce Revolut și Forex au rămas la aceleași procente (29%, respectiv 13%). În zona de trading, Revolut rămâne în topul aplicațiilor utilizate pentru tranzacții online (29%), la o distanță considerabilă de 16% față de restul aplicațiilor, 39% dintre utilizatorii acestei platforme având un nivel superior de educație. Cea de-a zecea ediție a studiului cantitativ "Digital Evolution: Connected Consumer Monitor" a fost realizată de Exact Business Solutions, în luna mai a acestui an, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.020 de respondenți, care utilizează zilnic internetul, cu vârste între 18 și 65 de ani. Exact Business Solutions are o experiență de peste zece ani în marketing research și strategie, oferind o gamă largă de tehnici și instrumente de cercetare pentru studii calitative și cantitative, servicii de consultanță, până la adoptarea metodologiei Design Thinking.

Ford a lansat o ediție limitată a Ranger Raptor

Ford a lansat marți o versiune în ediție limitată a pick-up-ului Ranger Raptor. Ranger Raptor Special Edition va ajunge la distribuitorii Ford din Europa începând cu luna octombrie a acestui an. ”Ranger Raptor - cea mai puternică și mai performantă variantă a celui mai bine vândut pick-up din Europa - tocmai a devenit și mai dezirabilă, întrucât Ford a lansat astăzi versiunea Ranger Raptor Special Edition. Construit într-un număr limitat pentru a asigura exclusivitatea, noul Ranger Raptor Special Edition întărește caracterul pursânge al pick-up-ului Ranger Raptor printr-un exterior impunător și un interior premium, cu elemente de stil suplimentare, ce includ dungi pentru curse și accente roșii”, anunță constructorul auto american. Modelul în ediție limitată se numără printre eroii „The Good, the Bad and the Bad-RSE”, un nou film de acțiune inspirat din genul Spaghetti Western, lansat astăzi de Ford. Filmul prezintă noul stil sportiv al modelului Ranger Raptor Special Edition, precum și capacitatea acestuia de a rula în regim mare de viteză în condiții off-road corespunzătoare, alături de celelalte modele distinctive Ranger, inclusiv noile variante Wolftrak și Stormtrak, dar și Ranger MS-RT inspirat din lumea motorsport-ului.. Dezvoltat de către Ford Performance ca cel mai avansat model Ranger, Ranger Raptor este prevăzut cu un șasiu ranforsat, suspensii și anvelope personalizate și o motorizare diesel EcoBlue pentru a susține stilurile de viață pline de adrenalină ale celor pasionați de off-road. „Noul Ranger Raptor Special Edition adaugă un stil și mai dramatic modelului nostru, cu elemente exterioare unice și îmbunătățiri ale cabinei, care fac ca pick-up-ul nostru performant în off-road să iasă și mai mult în evidență. A juca în propriul video de tipul Spaghetti Western reprezintă modalitatea perfectă de a demonstra stilul și capacitatea off-road ale acestei versiuni ediție limitată a Ranger Raptor”, a spus Stefan Muenzinger, directorul Ford Performance, Ford Europa. Ranger Raptor Special Edition va ajunge la distribuitorii Ford din Europa începând cu luna octombrie a acestui an.

Cîțu se laudă din nou cu saltul economiei: Ce a fost mai complicat a trecut

Premierul Florin Cîțu a declarat marți, la Radio Guerilla, că România a reușit să recupereze din punct de vedere economic într-un an tot ce s-a pierdut din cauza pandemiei, fiind singura țară din Uniunea Europeană care a reușit acest lucru. “Am reușit într-un an de zile să recuperăm tot ce s-a pierdut din cauza pandemiei. Suntem cam singura țară din Uniunea Europeană. Media europeană arată că în Uniunea Europeană avem o scădere în primul trimestru. România nu numai că a avut cea mai mare creștere economică, dar celelalte țări au avut un trimestru pe negativ, de scădere. (...) Am recuperat terenul și acum ne pregătim pentru faza post-pandemie”, a declarat Florin Cîțu, marți, la Radio Guerilla.  El a menționat că economia României va crește în acest an cu 6 – 9%.  “Ce a fost mai complicat a trecut. E adevărat că există aceste ajustări în această perioadă și fiecare economie rezistă mai bine sau mai puțin bine. Din punctul nostru de vedere, cum se văd lucrurile pentru noi, nu numai că o spun eu, cam toate instituțiile internaționale, agențiile de rating și-au revizuit estimarea pentru România, toate în creștere. Arată că economia va crește în acest an peste așteptări, între 6 și 9% sunt estimările”, a explicat premierul.  El a anunțat că există resurse în economie care permit o creștere.  “La ce mă uit eu, există foarte multe resurse în economie în ceea ce privește resurse nefolosite care îți permit să mergi în perioada următoare, să crești fără să ai presiuni pe inflație. E puțin mai tehnic, dar asta înseamnă că avem bani de creștere economică. De obicei după astfel de perioadă, dacă ne ducem la 1918, a urmat o perioadă de boom economic important”, a mai transmis Florin Cîțu. Premierul a precizat că România își permite să împrumute la dobânzi mici deoarece are un grad de îndatorare scăzut. 

Bosch, vânzări de 2,2 miliarde de lei în România

Bosch, furnizor global de tehnologii și servicii, a încheiat anul fiscal 2020 cu vânzări consolidate în valoare de aproape 2,2 miliarde de lei (448 de milioane de euro) în România, în creștere de aproximativ trei procente în comparație cu anul precedent. ”Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, a încheiat anul fiscal 2020 cu vânzări consolidate în valoare de aproape 2,2 miliarde de lei (448 de milioane de euro) în România, înregistrând astfel o creștere de aproximativ trei procente în comparație cu anul precedent. Vânzările totale nete, de 6,8 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro), inclusiv vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companii afiliate, au rămas la un nivel similar cu cel al anului anterior”, anunță grupul. Mihai Boldijar, reprezentantul Grupului Bosch în România, afirmă că Grupul Bosch în România a obținut rezultate financiare notabile, în ciuda efectelor pandemiei de coronavirus și a scăderii producției în domeniul auto. ”De fapt, am avut rezultate mai bune decât ne așteptam inițial. În pofida mediului de piață provocator, prognoza noastră pentru anul fiscal curent în România rămâne pozitivă”, a spus Boldijar. Numărul angajaților Bosch din România a ajuns la aproximativ 8.160, la 31 decembrie 2020. Bosch a investit în România aproximativ 487 de milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro) în anul 2020, în special pentru a continua dezvoltarea unităților de producție pentru Soluții de mobilitate din Cluj și Blaj. Fabrica de componente auto electronice din Jucu, județul Cluj și-a mărit capacitatea de producție și de depozitare, investind peste 85 de milioane de euro în 2020. În 2021, pentru a susține dezvoltarea constantă a operațiunilor sale, Bosch Services Solutions intenționează să angajeze peste 500 de persoane specializate în domenii precum dezvoltare software, IT Help Desk, customer service, controlling, contabilitate, achiziții și vânzări.

Volumul tranzacțiilor imobiliare din Europa a scăzut cu 27%

Companiile imobiliare din Europa se așteaptă la o creștere a investițiilor pe piața imobiliară în a doua jumătate a acestui an, după ce în 2020, volumul tranzacțiilor imobiliare din Europa a scăzut cu 27%, la 254 miliarde de euro, arată un raport realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land. Cele mai atractive cinci orașe europene pentru investițiile imobiliare în acest an sunt Berlin, Londra, Paris, Frankfurt și Amsterdam. ”Companiile imobiliare din Europa se așteaptă la o creștere a investițiilor pe piața imobiliară în a doua jumătate a acestui an, după scăderea din 2020, dinamica acestora depinzând însă de campaniile de vaccinare a populației și de măsurile adoptate de guverne ca răspuns la criza pandemică”, potrivit raportului “Global Outlook: Emerging Trends in Real Estate”, realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land. În 2020, volumul tranzacțiilor imobiliare din Europa a scăzut cu 27%, la 254 miliarde de euro, logistica și sectorul rezidențial fiind vedetele anului trecut. De altfel, potrivit datelor Real Capital Analytics (RCA), este pentru prima dată când investițiile în apartamente și logistică au fost mari decât sumele alocate pentru clădirile de birouri. Astfel, sectorul rezidențial și cel logistic au ajuns la un nivel record de 37% din întreaga activitate de tranzacții din Europa în 2020.

COVID-19 trage pe dreapta fabricile  Renault, Nissan și Hyundai din India

Producătorii auto Renault, Nissan Motor și Hyundai Motor se confruntă cu închideri temporare ale fabricilor în India, din cauza nemulțumirii tot mai mari a muncitorilor îngrijorați de creșterea numărului de cazuri de Covid-19, transmite Reuters. Lucrătorii fabricii auto a Renault-Nissan din statul Tamil Nadu, din sudul Indiei, vor intra miercuri în grevă, deoarece solicitările lor legate de protecția față de Covid-19 nu au fost îndeplinite, potrivit unei scrisori transmise luni de un sindicat conducerii companiei. Hyundai a anunțat că va suspenda activitatea la fabrica sa, situată tot în Tamil Nadu, timp de cinci zile, începând de marți, după ce mai mulți angajați au organizat luni un protest. Tulburările scot în evidență problemele întâmpinate de companii în India, din cauza valului uriaș de infecții de Covid-19, a sistemului de sănătate depășit de situație și a deficitului de vaccinuri, care îi fac pe angajați să se teamă pentru sănătatea lor. Tamil Nadu este unul dintre statele cele mai afectate din India, cu peste 30.000 de cazuri de Covid-19 pe zi, consemnate săptămâna trecută.

Indicele ROBOR la 3 luni rămas la 1,54%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas marți la 1,54%, potrivit datelor publicate de instituție. Indicele ROBOR la 6 luni s-a menținut la 1,65%. Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, în ședința din 12 mai 2021, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an. BNR a mai decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Valoarea IRCC, aferentă perioadei aprilie-iunie 2021, este de 1,67%, în declin față de nivelul de 1,88% aferent primului trimestru. IRCC se aplică împrumuturilor acordate populației după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.