Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: ANAF a recuperat 19,5 milioane lei în dosarul Microsoft

Ziarul de Vrancea
28 aug 2017 553 vizualizări

Au fost vândute 13 imobile ale condamnaților

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat ieri că a recuperat până în prezent 19,45 milioane lei la bugetul de stat în dosarul penal nr. 1191/1/2015, cunoscult ca dosarul Microsoft, după ce a vândut 13 imobile sechestrate de la persoanele condamnate, prin trei licitații. Imobilele au fost sechestrate în urma hotărârii judecătorești din 24 martie 2016, rămasă definitivă prin decizia judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție din 3 octombrie 2016. "Imobilele sunt spații comerciale din București și au fost adjudecate la valori mai mari decât prețurile stabilite de evaluatori. Suma recuperată până acum la bugetul de stat provine în principal din popriri conturi bancare, popriri ale sumelor datorate de către terți și valorificarea imobilelor sechestrate" arată comunicatul ANAF. Inspectorii structurii de executări silite cazuri speciale din cadrul ANAF urmează să continue procedurile de valorificare a părților sociale la firmele la care condamnații au calitatea de asociați și a terenurilor și imobilelor deținute de aceștia, prin licitații publice, potrivit Fiscului. În 3 octombrie 2016, instanța supremă a majorat pedepsele celor patru inculpați în dosarul "Microsoft” și a dispus confiscarea de la aceștia a aproximativ 16 milioane de euro și a peste două milioane de dolari. Fostul primar Gheorghe Ștefan a primit pedeapsa cea mai grea, de șase ani de închisoare, majorată de la trei ani, fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani, Dorin Cocoș a primit doi ani și patru luni, la fel ca Nicolae Dumitru, care în fond fusese condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare. Judecarea dosarului "Microsoft" a început în 24 martie 2015 și s-a încheiat în octombrie 2016, fiind vizat modul în care au fost atribuite licențe Microsoft timp de zece ani. Potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi pretins și primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor. Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Dorin Cocoș a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Compania care deține francizele KFC și Pizza Hut aduce restaurantele Taco Bell în România

Sphera Franchise Group, companie controlată de trei oameni de afaceri români care deține deja francizele KFC și Pizza Hut, a preluat și franciza Taco Bell, cel mai mare lanț de restaurante din lume cu mâncare mexicană, primul restaurant urmând a fi inaugurat la toamnă în Băneasa Shopping City, unul dintre cele mai mari centre comerciale din Capitală. ”Sphera Franchise Group SA anunță oficial intrarea Taco Bell pe piața din România, în această toamnă. Brandul sud-californian face parte din portofoliul Yum! Brands și este principalul lanț de restaurante de tip ‘quick service restaurants’ (QSR) din lume care oferă produse de inspirație mexicană”, arată un comunicat al francizorului. Restaurantele Taco Bell oferă produse de inspirație mexicană, precum Crunchy Tacos, burrito, quesadilla, nachos și Crunchwraps. Sphera Franchise Group este cel mai mare grup de restaurante din România și deține companiile care operează în sistem de masterfranciză brandurile KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell. În România, lanțul de restaurante KFC numără 63 de restaurante.. De asemenea, compania operează două restaurante la Chișinău, Republica Moldova și două în zona de nord-est a Italiei. Compania Sphera Franchise Group este deținută de oamenii de afaceri Lucian Vlad, Radu Dimofte și Nicolae Badea.

Managerii din România se așteaptă la creșterea afacerilor în toate sectoarele

Directorii firmelor din România se așteaptă la o creștere a activității în industrie, construcții, servicii și comerț în perioada august-octombrie și la o creștere a prețurilor în toate domeniile, mai ales în comerț, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Datele arată unele modificări față de raportul anterior privind tendințele economice, publicat la finalul lunii iulie, când managerii estimau o creștere mai mare a afacerilor. Pentru intervalul august-octombrie, cel mai mic sold conjunctural privind activitatea este în industria de prelucrare, plus 6%, în scădere față de cel din raportul anterior (plus 8%). "Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendință de creștere mai semnificativă (sold conjunctural plus 25%)", se arată în raportul INS. Soldul conjunctural reflectă diferența dintre așteptările pozitive și cele negative exprimate de către managerii chestionați. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au așteptări de creștere a activității sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă așteptări de scădere a activității în sectorul analizat. Managerii au așteptări ceva mai pesimiste în privința activității din servicii, cu un sold conjunctural de plus 11% (plus 13% în raportul precedent). De asemenea, și activitatea din construcții este așteptată să crească, dar estimările sunt mai reduse, soldul conjunctural pentru perioada august-octombrie fiind de plus 9% (plus 15% în raportul anterior). În comerț, activitatea economică este așteptată să înregistreze o creștere accelerată, soldul fiind plus 18% (plus 22% în raportul anterior). Managerii prevăd o creștere moderată a numărului de angajați doar în comerț și o relativă stabilitate în restul sectoarelor. Astfel, în comerț se așteaptă o creștere ușoară a numărului de salariați, cu un sold conjunctural de plus 12 (plus 9% în raportul anterior). Ancheta Institutului Național de Statistică mai arată că managerii se așteaptă la o creștere a prețurilor în toate sectoarele până în octombrie. Cele mai mari creșteri de prețuri sunt așteptate în comerț, cu un sold conjunctural plus 18%, și în construcții (plus 8%).

Agenția de turism a SIF Transilvania vrea să atragă turiști din țările nordice și baltice

Agenția de turism Transilvania Hotels & Travel, parte a SIF Transilvania, vrea să își dezvolte sectorul de incoming și să aducă în România turiști străini din țările nordice, din cele baltice, dar și din Israel și Rusia, a declarat pentru News.ro directorul general al Transilvania Hotels & Travel, Marius Zamfir, care le va propune turiștilor străini circuite în Transilvania, Moldova și Delta Dunării. În prezent, din cele circa 2.500 de agenții licențiate în România, doar în jur de 30 sunt specializate pe incoming. ”Societatea este pe piață din 2003. De-a lungul timpului, au mai fost tentative de a dezvolta acest departament. Însă, din această vară, cu o echipă nouă, dorim să revigorăm acest proiect. Vrem să atacăm piețele nordice: Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda) și țările baltice (Estonia, Lituania, Letonia), dar și vechea destinație Israel. De anul viitor vrem să intrăm și pe piața rusă”, a afirmat Zamfir, pentru News.ro. Acesta afirmă că societatea va participa la târgurile de profil din aceste țări și va încheia parteneriate cu marii turoperatori. ”Suntem deja în discuții cu touroperatori mari, din țările menționate, să încheiem parteriate cu ei. Vrem să negociem totodată și cu asociațiile patronale de turism din piețele targhetate”, a spus Zamfir. Firma le va propune turiștilor străini zece circuite, între care un circuit care promovează mitul lui Dracula, Transilvania, circuite cu temă gastronomică, drumul vinului, Delta Dunării, mănăstirile din Moldova si circuite în stațiunile balneo. De altfel, sectorul balneo a înregistrat o creștere de 25% în acest an, spune Zamfir, care menționează că Transilvania Hotels & Travel vrea să fie cel mai important turoperator pe partea de balneo. ”Stațiunile balneo sunt cele mai căutate destinații. Cererea e semnificativ mai mare față de anii anteriori, noi am avut o creștere de 25% a numărului de turiști. De altfel, între 25 și 30% din turiști sunt străini, din Israel, Germania și Austria, în special. Și sunt convins că acolo unde se investește, în viitor, se va dezvolta și turismul balnear , iar turistii strainii vor veni in numar tot mai mare”, a declarat Zamfir. Un alt segment cu cerere mare este legat de evenimente. ”Pentru Revelion, de exemplu, toate locurile noastre din Băile Felix sunt ocupate încă de la 1 august”, a precizat managerul. Despre litoralul românesc, reprezentantul Transilvania Hotels & Travel afirmă că s-a vândut foarte bine în acest an, mai ales hotelurile de 2 și 3 stele.

Euro testează pragul de 4,60 lei, atingând un nivel maxim al ultimelor două luni

Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni un curs de referință de 4,5958 lei/euro, în creștere cu 0,2% față de cotația precedentă și nivel maxim din 21 iunie, în contextul în care conjunctura internațională rămâne nefavorabilă monedelor emergente, iar leul este afectat și de decizii politice interne. Vineri, BNR a afișat un curs de 4,5869 lei/euro. Leul s-a menținut cea mai mare parte din săptămâna trecută între 4,58 și 4,59 unități/euro, însă a depășit ultimul prag și a testat pragul de 4,60 lei începând de vineri după-amiază, pe fondul unor factori interni și externi nefavorabili. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 3,8870 lei la 3,8513 lei. Cursul francului elvețian a crescut de la 4,0363 lei la 4,0387 lei.

Vicepreședintele Samsung a contestat pedeapsa de cinci ani de închisoare

Vicepreședintele Samsung Electronics, Jay Y. Lee, a contestat pedeapsa de cinci ani de închisoare primită pentru dare de mită și alte acuzații, potrivit datelor de pe site-ul tribunalului districtului central din Seul, transmite Reuters. Condamnarea miliardarului Lee, moștenitor al imperiului Samsung, a măturat ordinea economică a ultimelor decenii din Coreea de Sud, dominată de congrlomerate puternice, conduse de familii. Lee, în vârstă de 49 de ani, a fost arestat în februarie, sub acuzația că a plătit mită președintelui Park Geun-hye, în schimbul ajutorului pentru preluarea controlului asupra conglomeratului care deține Samsung Electronics, cel mai mare producător de smartphone-uri și cipuri din lume. Samsung Group are afaceri de la industria medicamentelor și aparaturii electrocasnice și până la asigurări și hoteluri. Potrivit legislației coreene, Lee poate fi menținut în detenție maximum patru luni, în timp ce justiția analizează apelul.

Uber l-a selectat pe șeful Expedia pentru funcția de director general

Uber Technologies l-a selectat duminică pe șeful companiei de călătorii Expedia, Dara Khosrowshahi, un critic vocal al președintelui american Donald Trump, pentru funcția de director general, încredințându-i sarcina de a pune capăt crizei din cadru companiei din ultimul an, au declarat două surse apropiate situației, citate de Reuters. Khosrowshahi, în vârstă de 48 de ani, va avea dificila sarcină de a repara imaginea Uber în fața investitorilor, moralul angajaților și să creeze o afacere profitabilă după șapte ani de pierderi. Khosrowshahi are reputația unui director care generează creștere și profit, exact ceea ce are nevoie Uber, dar el s-a dovedit capabil și să transforme Expedia într-un lider al sectorului rezervărilor online de călătorii. El va trebui să lase în urmă și reputația fostului director general al Uber, co-fondatorul Travis Kalanick, care a fost obligat să demisioneze în luna iunie, din cauza îngrijorării provocate de comportamentul său impulsiv. Duminică, un purtător de cuvânt al Uber a spus că board-ul a votat, dar nu a dat alte informații.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.