Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Actualul premier i-a găsit un post călduț fostului șef al guvernului

Ziarul de Vrancea
23 oct 2017 1025 vizualizări

Sorin Grindeanu este propunerea premierului Mihai Tudose pentru șefia ANCOM

Fostul prim-ministru Sorin Grindeanu a fost propus luni de către premierul Mihai Tudose pentru a prelua președinția Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), după ce Adrian Diță și-a înaintat, vineri, demisia din funcție. Propunerea ca Grindeanu să preia șefia ANCOM a fost înaintată de șeful Guvernului conducerilor celor două Camere ale Parlamentului, urmând că votul să fie dat, cel mai probabil, în plenul reunit de săptămâna viitoare. Birourile Permanente Reunite au decis luni ca audierea lui Sorin Grindeanu să fie făcută în comisiile de specialitate ale Parlamentului până joi, 26 octombrie. Tot până joi va trebui elaborat și raportul comisiilor referitor la audiere. Postul de președinte al ANCOM a rămas vacant după ce Adrian Diță și-a înaintat, vineri, demisia din funcție la numai cinci luni de la numirea în acest post de către Parlament. Diță a fost numit în funcție în luna mai, preluând conducerea ANCOM de la Cătălin Marinescu. Președintele PSD, Liviu Dragnea, spusese marți, la Parlament, că este de acord cu schimbarea șefului ANCOM și nu a negat că la șefia instituției ar putea fi numit fostul premier Sorin Grindeanu. Pe 11 mai, Adrian Diță a fost numit de către plenul reunit al Parlamentului, în funcția de președinte al Autorității Naționale în Comunicații, cu 236 voturi ”pentru” și zece ”împotrivă”. Adrian Diță, a ocupat, din noiembrie 2015 până în mai 2017, funcția de director de afaceri publice în cadrul Telekom România. Totodată, din martie 2011 până în mai 2017, a avut și funcția de director în cadrul Romconnection Consulting, potrivit contului de LinkedIn. În perioada 2010-2011, a fost director de Coporate Affairs în cadrul International Railway Systems, grup controlat de omul de afaceri Cristian Burci. În perioada iunie 2004 – ianuarie 2010, a avut funcția de director de Corporate Affairs în cadrul Vodafone România. Guvernul Grindeanu a modificat, pe 27 aprilie, prin ordonanță de urgență, legea de funcționare a ANCOM, statuând că numirea președintelui și vicepreședinților acestei instituții se va face de către plenul reunit al Parlamentului, la propunerea Guvernului.

UE încearcă să ajungă la un acord cu privire la lucrătorii detașați

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene vor încerca, luni, să ajungă la un acord cu privire la reforma directivei privind lucrătorii detașați, un subiect important pentru Franța care se confruntă cu opoziția țărilor membre din Estul Europei, în frunte cu Polonia, transmite AFP. Reuniunea miniștrilor Muncii din UE, care va avea loc luni la Luxemburg, este un test crucial pentru metoda de negocieri în cadrul UE a președintelui francez Emmanuel Macron. După ce, în campania pentru alegerile prezidențiale din Franța, cele două extreme au atacat Europa pentru că permite dumpingul social, Emmanuel Macron a solicitat o înăsprire a reformei privind lucrătorii detașați, atacând în special Polonia și alte trei state din grupul de la Vișegrad (Ungaria, Cehia și Slovacia), care susțin menținerea statu-quo-ului. "Sperăm să ajungem la un acord cu care să fie toată lumea de acord", a declarat luni ministrul Muncii din Estonia, Jevgeni Ossinovski, a cărui țară asigură în prezent președinția rotativă a UE. "În ultimele luni, zile și ore am făcut eforturi pentru a depăși dezacordurile care există între statele membre cu privire la acest dosar important", a adăugat Jevgeni Ossinovski. "Diavolul este în detalii, însă dacă toată lumea dă dovadă de bunăvoință, putem să ajungem la un acord", a estimat, la rândul său, comisarul european pentru Afaceri sociale, Marianne Thyssen, cea care a stat la originea reformei directivei europene privind lucrătorii detașați, care datează din 1996. Obiectivul major al revizuirii regulilor europene care reglementează detașarea lucrătorilor, un sistem care permite europenilor să muncească în altă țara dar să cotizeze în țara de origine, este să aibă un salariu egal, la muncă egală, la același loc de muncă. Directiva din 1996 specifică doar că lucrătorii detașați trebuie să primească cel puțin salariul minim din țara gazdă. Însă odată cu extinderea Uniunii Europene spre Est, și adăugarea a 10 noi state cu niveluri de viață și salarii mai mici a bulversat datele, antrenând o concurență neloială între companii precum și dumping social. Prin revizuirea directivei, Executivul european vrea ca toate regulile valabile pentru lucrătorii locali să se aplice și celor detașați, de exemplu dacă țara de origine permite acordarea unui spor de frig, de penibilitate, de vechime, a celui de al 13-lea salariu, toate aceste bonusuri ar urma să fie acordate și lucrătorilor detașați.

Londra introduce o taxă pentru cele mai poluante autovehicule

Londra va introduce, luni, o taxă pentru cele mai vechi și mai poluante autovehicule, în încercarea de a îmbunătăți calitatea aerului în capitala Marii Britanii, a declarat primarul Londrei, Sadiq Khan, informează Reuters. Denumită T-charge, taxa zilnică de 10 lire sterline se va aplica tuturor vehiculelor cu motor pe benzină și motorină înmatriculate înainte de 2006 și care nu îndeplinesc normele ''Euro 4''. Noua taxă se va aplica în zilele de lucru, în același interval orar (7 a.m. — 6 p.m.) ca și actuala taxă de 11,5 lire sterline destinată combaterii congestionării traficului în zona centrală, astfel că este posibil ca unii proprietari de autovehicule să plătească zilnic 21,50 lire sterline pentru a trece prin centrul Londrei. "În calitate de primar, sunt hotărât să iau măsuri urgente pentru a ajuta la curățarea aerului Londrei. Criza de sănătate cu care se confruntă Londra, cu sute de decese premature provocate de poluarea aerului, trebuie rezolvată", a declarat Sadiq Khan, într-un comunicat de presă. Introducerea acestei taxe vine după ce Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că măsurile adoptate de Guvernul de la Londra pentru a combate poluarea aerului nu respectă regulile Uniunii Europene cu privire la limitele de dioxid de azot.

Francezii respiră ușurați; China permite din nou importurile de camembert

Autoritățile sanitare chineze au ridicat interdicția privind importul anumitor brânzeturi moi, printre care și numeroase specialități franceze precum camembert și brie, au declarat pentru AFP mai mulți oficiali din Uniunea Europeană și din organizațiile profesionale. "Este o adevărată ușurare. Însă era de așteptat deoarece administrația chineză și-a demonstrat voința de a nu tărăgăna această situație", a declarat Vincent Marion, cofondatorul Cheese Republic, care se prezintă drept principalul magazin online pentru vânzare de brânzeturi în China. "Interdicția a fost în vigoare pentru o scurtă perioadă, deci nu ne-a perturbat afacerile. Acum putem continua ca înainte", a declarat Axel Moreaux, managerul restaurantului francez Paradox de la Beijing. În urmă cu două luni, autoritățile vamale chineze au început, în mod suprinzător, să blocheze importul brânzeturilor moi precum camembert, brie, roquefort sau gorgonzola (specialitate italiană). Aceste tipuri de produse conțin culturi de bacterii utilizate în mod tradițional în producția de brânzeturi din Europa. Însă legislația chineză nu era suficient de clară cu privire la legalitatea acestui tip de bacterii.

“Avem nevoie de promovare reală”

România are nevoie de promovare și vizibilitate în străinătate, iar social-media reprezintă un bun instrument, a declarat, luni, Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), în deschiderea conferinței de promovare a turismului # Experience Romania. "#Experience Romania, inițiativa privată organizată de voluntari, este un eveniment unicat, nevăzut în această formulă la noi. Peste 130 de bloggeri și influenceri din turismul internațional sunt acum în București și vor porni să experimenteze destinații turistice din țară. Sunt oameni care au foarte mulți urmăritori în mediul online. Am vorbit cu doi invitați din Cipru care au împreună două milioane de urmăritori. Aceștia vor face vizibilitate României ca destinație turistică. Avem nevoie de promovare, de imagine, de bună imagine, nu orice fel de imagine. România are de depășit anumite deficiențe și obstacole la capitolul de imagine. Avem de dovedit ce fel de țară suntem, cât accent punem pe turism, cat de mult avem de oferit. România trebuie să își facă o imagine reală, nu trebuie să promoveze ceea ce nu are, dar să ne îmbrăcăm în culori frumoase. Este nevoie de aceste voci care sunt acum la București. Știm, ca români, că avem o țară frumoasă, însă contează cum comunicăm asta în exterior", a precizat, pentru AGERPRES, Corina Martin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.