Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMCE: Euro a depășit 4,76 lei și se apropie de recordul stabilit în ianuarie

Ziarul de Vrancea
11 mar 2019 865 vizualizări

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, miercuri, un curs de referință de 4,7632 lei/euro, o creștere de 0,13% față de nivelul atins marți, și se apropie de nivelul record stabilit în ianuarie

 În luna ianuarie, euro a atins de 11 ori noi niveluri record în raport cu leul și a atins, în 25 ianuarie, un nivel maxim de 4,7648 lei. Marți, Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că deficitul comercial al României a avansat cu 62% în ianuarie, față de aceeași lună a anului trecut, la 1,26 miliarde de euro. Marți, euro a crescut la 4,7568 lei. Miercuri, euro a urcat la 4,7632 lei. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a scăzut de la 4,2215 lei la 4,2175 lei. Cursul francului elvețian a crescut de la 4,1838 lei la 4,1920 lei. Lira sterlină a coborât de la 5,5518 lei la 5,5463 lei. Prețul gramului de aur a urcat de la 175,8695 lei la 177,3664 lei.

Blue Air evită să se pronunță despre avioanele Boeing 737 Max

Compania aeriană Blue Air, care are o comandă pentru aviane Boeing 737 Max 8, precizează, într-o postare pe Facebook, că așteaptă concluziile anchetei asupra prăbușirii aparatului Ethiopian Airlines, evitând să se antepronunțe, arată compania într-o postare pe Facebook. „Blue Air, asemenea întregii comunități aeronautice mondiale, așteaptă concluziile anchetei oficiale condusă de Autoritățile Ethiopiene împreună cu NTSB și Boeing, singurele în măsură să stabilească cauza reală ce a condus la nefericitul eveniment și, data fiind complexitatea cauzelor, nu dorim să ne antepronunțăm în această privință. Siguranța pasagerilor noștri este prioritară pentru Blue Air. În acest moment, Blue Air nu operează modelul Boeing 737 Max 8, dar monitorizăm situația cu cea mai mare atenție și suntem constant în legătură cu reprezentanții Boeing. În ceea ce privește flotă actuală toate avioanele noastre trec constant prin verificări tehnice extrem de riguroase la cele mai înalte standarde și în totală conformitate cu recomandările fabricantului și a Autorității Aeronautice Civile din România”, precizează compania. Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) a decis, marți seară, suspendarea zborurilor avioanelor Boeing 737-8 Max și 737-9 Max în spațiul Uniunii Europene, după accidentul aerian din Etiopia, soldat cu 157 de morți. Mai multe state au decis interzicerea tranzitului avioanelor de tip Boeing 737 Max 8 prin spațiul lor aerian. Un avion de tip Boeing 737 Max 8 s-a prăbușit duminică în Etiopia, iar toate cele 157 de persoane aflate la bord au murit. Este al doilea avion de acest tip care se prăbușește în ultimele cinci luni. Blue Air România a anunțat în vara anului 2017 că a comandat 6 avioane Boeing, modelul 737 Max, și va închiria 6 avioane modelul 737 Max și 6 aeronave modelul Next-Generation 737-800 de la Air Lease Corporation. În ianuarie 2019 Boeing înregistra 5.011 comenzi din partea a 78 de clienți pentru aparate din seria 737 Max. În folosință erau 251 de aparate, în dotarea a 45 de companii aeriene.

Raiffeisen își va reevalua operațiunile din România, după apariția OUG 114

Raiffeisen Bank International este nevoită să își reevalueze operațiunile din România, după taxa impusă de Guvern în decembrie, a declarat directorul general al instituției, Johann Strobl, citat de Reuters. Raiffeisen deține 6% din activele sale bancare în România, adică 8,97 de miliarde de euro. „Va trebui să reevaluăm România”, a declarat Johann Strobl în raportul anual al băncii. Banca nu a determinat impactul taxei asupra afacerilor sale. În decembrie Guvernul a adoptat OUG 114, care impune o taxă asupra activelor bancare, în funcție de evoluția ROBOR. Raiffeisen are în România peste 5.000 de angajați și peste 2 milioane de clienți. Prima reprezentanță a băncii a fost deschisă la București în 1994. În 2001 instituția a preluat Banca Agricolă, iar în 2002 Raiffeisenbank (Romania) si Banca Agricola Raiffeisen au fuzionat, formând Grupul Raiffeisen.

Teodorovici vorbește din nou despre ordonanța lăcomiei

Eugen Teodorovici a anunțat, miercuri, că Ministerul Finanțelor finalizează săptămâna aceasta modificările la OUG 114 fiscală,asupra reglementărilor referitoare la bănci și Pilonului II de pensii. Ministrul a precizat că speră că până la sfârșitul lunii va fi adoptată o nouă ordonanță de urgență. „Noi, la Finanțe, săptămâna aceasta, închidem propunerea de modificare pe OUG 114, pe zona de bănci și Pilon II. Colegii din Guvern responsabili de energie și comunicații fac același lucru, astfel încât urnătoarele zile să putem centraliza aceste propuneri de modificare, și săptămâna viitoare să putem discuta, poate chiar și în mod public, pentru a testa forma acestui act normativ. Eu, personal, pe bănci, pe Pilonul II, va trebui să notific și Banca Central Europeană, pentru că așa am stabilit. Avem deja un concept agreat și de Asociația Română a Băncilor”, a declarat Eugen Teodorovici, miercuri, la Parlament. Acesta a adăugat că cel puțin pe zona bancară nu crede că mai sunt probleme, în urma discuțiilor avute cu actorii implicați. „Se decuplează taxa pe activele financiare față de ROBOR de astăzi. ROBOR poate avea un nou mod de calcul. Sunt discuții. Ideea a fost să fie decuplat acest nou indicator de masa taxabilă de activele financiare, care și ea se va modifica în funcție de discuțiile pe care le-am avut cu Asociația Română a Băncilor. E deja un consens. Nu cred că mai sunt probeleme această zonă bancară. Va fi o scădere a costului de finanțare, o finanțare agresivă, în sensul bun, de către bănci a economiei reale” a explicat ministrul Finanțelor. Teodorovici a mai afirmat că prorogarea OUG 114, ale cărei efecte ar începe să se producă la 1 aprilie, nu este necesară, dacă vor fi clarificate nemulțumirile celor vizați. „Eu îmi fixez ca obiectiv să să clarificăm actul normativ până la finalul lunii martie. Dacă vom clarifica cu actorii din piață, ce rost are să mai prorogi? Dacă prorogi, iar lași liber la discuții, suspiciuni, speculații”, a declarat social-democratul. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea marți că dacă discuțiile în privința OUG 114 din domeniul fiscal nu se încheie până pe 31 martie, soluția de rezervă este prorogarea termenului de aplicare. Liderul USMR Kelemen Hunor a afirmat același lucru.

Parlamentul a votat Legea bugetului, în forma trimisă la promulgare

Camera Deputaților și Senatul a adoptat, miercuri în plen reunit, raportul de admitere al Comisiilor de specialitate la Legea bugetului, în forma trimisă la promulgare, respingând astfel cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis. Legea bugetului a fost adoptată de Parlament cu 245 „pentru” 115 „împotrivă”, două abțineri, iar trei aleși nu au votat. Anterior, comisiile reunite pentru buget-finanțe ale Parlamentului au dat raport de admitere la Legea bugetului, în forma adoptată inițial, respingând astfel cererea de reexaminare a șefului statului. De asemenea, toate amendamentele partidelor de Opoziție au fost respinse, iar o dezbatere generală nu a avut loc, ci doar schimburi de replici acide între PSD și PNL-USR. Parlamentarii PSD-ALDE au susținut că amendamentele Opoziției nu specifică sursele de finanțare, drept urmare nu pot fi admise. A fost prezent la dezbatere și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Acesta a propus aleșilor să voteze proiectul de act normativ fără dezbatere.

Spotify a depus o plângere la Comisia Europeană împotriva Apple

Compania Spotify a depus o plângere la Comisia Europeană împotriva Apple, pe care o acuză de nerespectarea concurenței. Comisia Europeană este organism de reglementare, responsabil cu menținerea unei concurențe corecte și nediscriminatorii în Uniunea Europeană. „În ultimii ani, Apple a introdus reguli în App Store care, în mod voit, limitează alegerea utilizatorului și diminuează inovația în detrimentul experienței utilizatorului - acționând, în esență, ca jucător și arbitru pentru a dezavantaja, în mod deliberat, alți dezvoltatori de aplicații”, a transmis Daniel Ek, CEO al Spotify, citat de The Hollywood Reporter. El a continuat: „După ce am încercat fără succes să rezolvăm problema direct cu Apple, cerem acum Comisiei Europene să ia măsuri pentru asigurarea unei concurențe corecte”. Ek a susținut că Spotify, companie suedeză, nu încearcă să obțină „un tratament special”, ci să primească „celași tratament ca numeroase alte aplicații din App Store, precum Uber și Deliveroo”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.