Economic

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: POLITICO: România stabileşte o nouă dată a alegerilor, dar riscă acelaşi rezultat

Ziarul de Vrancea
8 ian 2025 493 vizualizări

România a stabilit o dată pentru repetarea alegerilor prezidenţiale după îngrijorările legate de „acţiunea hibridă agresivă” a Rusiei la primul tur, dar există în continuare riscul ca rezultatul să fie similar şi la a doua încercare şi să-l vadă pe ultranaţionalistul Călin Georgescu triumfând.

Dacă nu va fi interzis, ultranaţionalistul Călin Georgescu pare foarte bine plasat în cursa pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale care se vor relua în luna mai, scrie miercuri seara POLITICO într-un articol plasat în deschiderea site-ului său european.

Noul scrutin va avea loc pe 4 mai, cu al doilea tur de scrutin planificat două săptămâni mai târziu, pe 18 mai.

Primul tur al alegerilor din România din 24 noiembrie anul trecut a provocat o undă de şoc internaţională în urma victoriei lui Georgescu, care a fost propulsat din obscuritate de o campanie TikTok de mare succes. Competiţia a fost anulată înainte ca turul al doilea să poată avea loc, reaminteşte POLITICO.

Chiar dacă victoria lui Georgescu - cu 23 la sută - a declanşat panica ce a dus în cele din urmă la anularea votului, el pare încă foarte bine plasat în competiţie pentru reluarea scrutinului. Multe vor depinde acum de faptul dacă va fi descalificat de Curtea Constituţională din cauza acuzaţiilor de finanţare nedeclarată, notează publicaţia de la Bruxelles. Popularitatea sa continuă, şi poate chiar în creştere, se datorează în parte suspiciunii profunde faţă de clientelismul şi nepotismul vechilor partide tradiţionale, care sunt considerate de mulţi români ca fiind cele care au tras sforile pentru anularea primului vot, explică POLITICO.

Georgescu, un rebel sceptic faţă de vaccinuri, care l-a numit patriot pe preşedintele rus Vladimir Putin şi se opune ajutorului pentru Ucraina, este văzut ca o ameninţare la adresa poziţiei Bucureştiului în UE şi NATO, deşi ar fi - într-o anumită măsură - ţinut în frâu de parlament şi guvern, dacă ar câştiga. Documente declasificate ale serviciilor de informaţii au susţinut că influenceri plătiţi, împreună cu membri ai grupurilor extremiste de dreapta şi persoane care au legături cu crima organizată, au promovat online candidatura lui Georgescu înainte de 24 noiembrie. În timp ce documentele au afirmat că Rusia a încercat în general să submineze alegerile, acestea nu au afirmat în mod direct că Moscova a influenţat în mod specific campania lui Georgescu - deşi au sugerat puternic acest lucru.

Anulare controversată

În ciuda acestei presupuse interferenţe străine, majoritatea românilor consideră în continuare că anularea alegerilor a fost o decizie proastă, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, un grup de reflecţie, pe aproape 1.000 de respondenţi. Georgescu ar fi câştigat al doilea tur de scrutin, dacă acesta nu ar fi fost anulat, potrivit sondajului. În cursa de anul trecut, Georgescu ar fi trebuit să se confrunte cu candidata reformistă Elena Lasconi din partea partidului de centru-dreapta Uniunea Salvaţi România. Aceasta a criticat, de asemenea, decizia instanţei de a anula alegerile şi de a ordona o reluare a scrutinului. Miercuri, Lasconi i-a acuzat din nou pe liderii partidelor principale că au încercat de şase ori să o scoată din cursa prezidenţială şi a promis că va candida din nou. „Pentru a ne recâştiga influenţa ca ţară serioasă, avem nevoie de o anchetă serioasă în privinţa a ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Radu Magdin, analist politic român, în legătură cu primul tur. Altfel, este foarte greu ca oamenii să meargă mai departe, aşa cum ar dori unele partide din coaliţia de guvernare, a adăugat Magdin.

Georgescu a contestat fără succes decizia de anulare a Curţii Constituţionale pe plan intern şi a depus, de asemenea, o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „A trecut o lună şi încă nu avem niciun motiv clar pentru anularea alegerilor; nu a existat nicio dovadă a implicării vreunui actor statal sau a vreunui alt actor care să justifice evenimentele la care asistăm”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Georgescu. Acesta a făcut apel la români să semneze o petiţie către Curtea Constituţională prin care cere ca turul doi - în care urma să se confrunte cu Lasconi - să aibă loc în cele din urmă. „Georgescu a avut ocazia să se prezinte ca victimă în faţa electoratului său”, subliniază Magdin.

Acest sentiment că este dat la o parte de vechiul sistem nu va face decât să fie amplificat, dacă Curtea Constituţională va decide că nu este eligibil să candideze din nou din cauza neregulilor din prima sa campanie prezidenţială de anul trecut.

Luna trecută, procurorii români au percheziţionat proprietăţile unui susţinător-cheie al lui Georgescu, ca parte a unei investigaţii axate pe spălare de bani, mituirea alegătorilor şi fraudă informatică. Potrivit dosarelor declasificate ale serviciilor de informaţii, finanţatorul a furnizat 1 milion de euro pentru campania lui Georgescu, din care TikTok a declarat că a primit 360.000 de euro. Georgescu a respins acuzaţiile de nedeclarare a fondurilor de campanie, afirmând că succesul său se datorează mai degrabă poporului român decât unei campanii din culisele social media.

Popularitate în creștere?

Din noiembrie, profilul lui Georgescu a explodat şi el rămâne favorit pentru alegerile din mai, potrivit unui sondaj comandat de primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, care candidează şi el la preşedinţie. Acest sondaj arată că cel puţin 40% dintre români intenţionează să voteze pentru Georgescu, a declarat Dan pentru Digi24, fără a preciza câte persoane au fost chestionate. „Frustrările pe care le canalizează în calitate de candidat, vibe-ul anti-sistem, precum şi promisiunile sale pentru viitor nu pot fi uşor egalate de un alt candidat”, consideră Magdin.

Dar Victor Ponta, deputat social-democrat în Parlamentul României şi fost prim-ministru, a sugerat că sondajul primarului este fictiv. „Nu faci sondaje în perioada sărbătorilor - este o invenţie - domnul Dan nici măcar nu a specificat numele aşa-zisei companii de sondaj”, a declarat Ponta pentru POLITICO. Liderii partidelor din coaliţia de guvernare din România - Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal, partidul minorităţii maghiare şi reprezentanţi ai altor minorităţi etnice - au confirmat miercuri, totodată, că fostul lider al Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, este candidatul lor comun pentru alegerile prezidenţiale.

Antonescu, care este căsătorit cu fostul comisar european pentru transporturi Adina Vălean, este un fost lider al Senatului. El a candidat fără succes la preşedinţie în 2009, dar nu a deţinut nicio funcţie politică în ultimul deceniu. Ponta, fostul său aliat, l-a numit „cel mai reprezentativ pentru sistemul politic (românesc) din ultimii 30 de ani”. Or, asta este exact ceea ce românii au respins în primul tur al alegerilor prezidenţiale anulate anul trecut, când niciunul dintre reprezentanţii partidelor principale nu a ajuns în turul doi.

Magdin crede că este greu de găsit un candidat pe care românii să îl cunoască suficient de bine şi care să îi poată ţine piept lui Georgescu. „Profilul lui Antonescu, da, se poate spune că este un pic mai vechi, dar poate fi şi un goldie, pentru că a fost un pic mai romantic decât media politică locală şi este bun în ceea ce priveşte discursul, ceea ce nu se poate spune despre mulţi dintre adversarii cu care domnul Georgescu s-ar putea confrunta în turul doi”, a arătat Magdin.

Crin Antonescu nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, menţionează POLITICO. Odată cu cel de-al doilea vot, partidele politice principale din România trebuie să explice alegătorilor pericolele curentului extremist pe care îl personifică Georgescu şi diferenţa dintre modelul european, bazat pe statul de drept, şi modelul rusesc, bazat pe violenţă, a declarat Siegfried Mureşan, membru al Parlamentului European din partea Partidului Naţional Liberal.

Motivarea CAB în cazul Georgescu - Deciziile CCR sunt definitive și obligatorii

 anularea alegerilor nu încalcă drepturile fundamentale, se mai arată în decizie

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidențiale.

În esență, judecătoarea Cristina Ardeleanu de la Curtea de Apel București susține că Biroul Electoral Central a pus în aplicare decizia Curții Constituționale din 6 decembrie de anulare a alegerilor, iar deciziile CCR sunt definitive și obligatorii, prin urmare nu pot fi analizate în instanță.

De asemenea, judecătoarea spune că, prin anularea alegerilor prezidențiale, BEC nu a încălcat drepturi civile și fundamentale ale cetățenilor prevăzute în Constituție (dreptul de a vota, de a fi ales). În plus, Guvernul nu mai avea temei legal, după decizia CCR, să stabilească programul și data organizării turului doi al alegerilor.

Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central și mai multe instituții, solicitând anularea a două hotărâri ale BEC prin care a fost anulat întregul proces electoral și s-a dispus reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, în baza deciziei Curții Constituționale.

„Procedând la analiza legalității deciziilor emise de Biroul Electoral prin prisma criticilor formulate, Curtea reține următoarele: Cu titlu prealabil, Curtea subliniază că obiectul prezentei cauze îl constituie strict cenzurarea legalității deciziilor emise de Biroul Electoral Central, astfel încât analiza se va realiza în limita criticilor care privesc aceste acte administrative. Din această perspectivă, criticile formulate de contestatori cu privire la modalitatea în care CCR a pronunțat Hotărârea nr. 32/06.12.2024 prin care a dispus anularea procesului electoral cu privire la alegerea președintelui României din anul 2024 și la consecințele pe care pronunțarea acestei decizii le-ar avea asupra drepturilor fundamentale ale cetățenilor excedează prezentei cauze și nu pot fi analizate în acest cadru procesual. Curtea reamintește cu această ocazie că Hotărârea Curții Constituționale a României nr. 32/06.12.2024 este definitiv și general obligatorie, iar analiza în prezenta cauză se va realiza cu luarea în considerare a acestei împrejurări”, se arată în motivare.

Pe de altă parte, instanța susține că nu era necesar ca BEC să publice în Monitorul Oficial deciziile cu privire la anularea alegerilor, fiind de ajuns ca acele decizii să fie postate pe pagina de internet a instituției. De asemenea, susține CAB, eventualele neregularități ale procedurii de publicare a actelor administrative emise de Biroul Electoral Central nu afectează legalitatea acestora.

Curtea de Apel București a respins, ca neîntemeiate, și susținerile lui Călin Georgescu privind încălcarea de către BEC, prin anularea alegerilor prezidențiale, a unor drepturi civile și fundamentale prevăzute în Constituție.

Orban s-a răzgândit și nu mai vrea să o voteze pe Lasconi, la prezidențiale

Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a anunțat că susține un nou candidat la alegerile prezidențiale. Dacă înainte de turul 1, care a avut loc pe 24 noiembrie, Orban s-a retras și a îndemnat votanții să o susțină pe Elena Lasconi, de această dată el îl susține pe Nicușor Dan. „Vă spun de acum, în cazul în care nu voi candida, am pe cine să susțin, pe Nicușor Dan. Mi se pare profilul de candidat, pe fondul care există astăzi, care ar putea să câștige alegerile și care ar putea da un răspuns satisfăcător pentru foarte mulți oameni care s-au săturat de PSD și de PNL, de partitocrație, de corupție, de nepotism, de politizare a tuturor instituțiilor și care vor altceva”, a declarat Ludovic Orban miercuri, la Euronews.

El crede că actualul primar al Bucureștiului, care și-a anunțat candidatura pe 16 decembrie, ar trebui să fie susținut de USR. „Eu nu sunt membru USR și USR trebuie să gândească foarte bine. Eu cred că cea mai bună soluție este ca formațiunile democratice de centru dreapta, care susțin cu adevărat valorile de la baza democrațiilor, ar trebui să susțină un candidat, pentru că este o situație foarte periculoasă”.

Întrebat de ce nu o mai susține pe Elena Lasconi, liderul Forței Dreptei susține că nici măcar votanții USR nu ar susține-o dacă ar fi puși să aleagă între ea și Nicușor Dan.  „El are un profil foarte bun. E nevoie de un candidat din zona democrată de centru-dreapta care să fie perceput ca un om curat, un om deasupra sistemelor și mecanismelor partinice de exercitare a puterii în sens prost. Dacă îi întrebi, azi, pe cei care simpatizează PNL și USR, pe cine ar vrea să susțină, pe Lasconi sau pe Nicușor Dan, în cazul votanților USR, sau pe Crin și pe Nicușor, în cazul votanților PNL, majoritatea votanților USR și PNL îl sprijină pe Nicușor Dan. Și asta vă spun pe bază de date”, a spus el.

Ludovic Orban a analizat și candidatura lui Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare. El crede că fostul lider PNL nu are nicio șansă.

„Cea mai mare prostie pe care o puteau face liderii partidelor care sunt la guvernare e să desemneze un candidat din partea actualei coaliții. Ăla e perdant din start, indiferent cum îl cheamă. Antonescu e pus să candideze, dar chiar dacă va fi sprijinit până la urmă, nu va fi sprijinit cu adevărat, iar PSD, dacă nu are candidat propriu, activul PSD nu se va mobiliza pentru susținerea candidatului”, a spus el.

Ludovic Orban a adăugat și că „dacă ești un om care gândește rațional, un candidat al actualei coaliții de guvernare – el așa e prezentat, candidat al coaliției de guvernare – el nu are nicio șansă, înțelegeți? Nicio șansă. N-are importanță cu cine intră în turul 2. În turul 2, va fi zdrobit cu scor de 70 la 30 la sută, vă dau scris de acum. Un candidat care poartă stigmatul – care poartă garantat Ciolacu, garantat Iohannis, garantat Bolojan – nu are nicio șansă”.

Tulcea: Anchetă a poliţiştilor după ce un tânăr de 18 ani a fost găsit spânzurat de un arbore

Poliţiştii au început cercetările după ce un tânăr de 18 ani a fost găsit spânzurat de un arbore pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Tulcea infomează că poliţiştii din Izvoarele au fost anunţaţi cu privire la faptul că pe un deal din localitate o persoană a fost găsită decedată. ”În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă fiind vorba despre un tânăr de 18 ani, din localitate, ce s-ar fi spânzurat de un arbore. La faţa locului s-a deplasat şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Tulcea care a declarat decesul persoanei”, au afirmat poliţiştii.

Ei continuă cercetările în cazul unui dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Dolj: Bărbat găsit mort într-o prăpastie din spatele casei

Un bărbat în vârstă de 69 de ani din Calafat, judeţul Dolj, a fost găsit mort într-o prăpastie din spatele casei, fata sa fiind cea care i-a sesizat pe poliţişti. Anchetatorii fac cercetări pentru a stabili cum a survenit decesul bărbatului.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj au anunţat că poliţiştii au fost sesizaţi de o femeie de 40 de ani din Calafat, satul Basarabi, cu privire la faptul că tatăl său, în vârstă de 69 de ani, ar fi căzut în prăpastia din spatele locuinţei comune.

”La faţa locului s-au deplasat poliţiştii, bărbatul în cauză fiind găsit în prăpastia din spatele locuinţei, la o distanţă de aproximativ 30 de metri. Din nefericire, bărbatul nu prezenta semne vitale”, au afirmat reprezentanţii IPJ Dolj. Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi continuă cercetările pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.