Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Patria Bank la opt luni după fuziune: pierderi de 42 milioane lei

Ziarul de Vrancea
16 feb 2018 1804 vizualizări

Patria Bank, banca rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comerciala Carpatica și fosta-Patria Bank, a raportat pentru anul trecut pierderi de 42 milioane lei, la venituri totale din exploatare de 142,5 milioane lei.

Astfel, anul trecut a reprezentat un exercițiu financiar în care cele două bănci au funcționat separat patru luni anterior fuziunii și opt luni împreună ca bancă fuzionată. ”Pierderea netă pentru anul 2017 este de 42 milioane lei față de nivelul bugetat de 20 milioane lei, abaterea de la buget fiind în principal datorată unor întârzieri în materializarea unor tranzacții importante de executare și recuperare din expuneri neperformante, ca urmare a complexității și aspectelor juridice implicate, și care sunt estimate a se finaliza în 2018”, se arată în raport. Venitul total din exploatare a fost sub nivelul bugetat. ”Venitul total din exploatare de 142,5 milioane lei este cu 7,8% sub nivelul bugetat, datorită în principal nerealizării plasamentului unei porțiuni din lichiditatea excedentară printr-o achiziție de portofoliu”, arată raportul băncii. Față de aceeași perioadă a anului precendent veniturile din exploatare înregistrează o scădere de 30% pe fondul scăderii veniturilor din portofoliul de titluri de stat, influențată de scăderea nivelului dobânzilor pe piață și ajustărilor favorabile de valoare justă a portofoliului de credite al Băncii Comerciale Carpatica mai mici în 2017 în comparație cu 2016, și în condițiile unor minime scăderi ale veniturilor din comisioane, pe fondul reducerii rețelei de agenții cu 27 de unități față de aceeași perioadă a anului precedent. Cheltuielile operaționale, în sumă de 165 milioane lei au înregistrat o scădere cu 2,9% față de nivelul bugetat, datorită procesului de reorganizare a băncii în contextul fuziunii și al optimizării rețelei de unități teritoriale. ”Activitatea de creditare s-a relansat, portofoliul de credite înregistrând o creștere de 10,5% față de începutul anului, creând astfel premisele creșterii veniturilor nete din dobânzi”, mai arată raportul. Prin fuziune, Patria Bank are circa 180.000 de clienți. Noua Patria Bank este prezentă în 63 de orașe, prin 85 unități bancare, fiind un participant activ și inovativ pe segmentele agro, microîntreprinderi și IMM și dezvoltând segmentul retail în mediul urban și mai ales în orașele mici și în mediul rural.

Grupul Renault a realizat anul trecut un profit net de 5,2 miliarde euro

Constructorul auto francez Renault a anunțat vineri că a realizat anul trecut un profit net de 5,21 miliarde euro, în creștere cu 47,1% față de anul anterior, în contextul creșterii vânzărilor, și estimează pentru acest an că piața auto mondială va crește cu 2,5% față de anul trecut. Cifra de afaceri a grupului a atins anul trecut valoarea de 58,77 miliarde de euro (plus 14,7%), din care 2,727 miliarde de euro din partea AVTOVAZ. ”Excluzând impactul consolidării AVTOVAZ, cifra de afaceri a Grupului progresează cu 9,4 %, la 56,043 miliarde de euro (plus 10,1 % excluzând variația cursului de schimb)”, se arată în comunicat. Cifra de afaceri aferentă activității auto, excluzând AVTOVAZ, este de 53,53 miliarde de euro (plus 9,3%), în special datorită creșterii volumelor (plus 3,3 puncte) și dezvoltării vânzărilor către parteneri (plus 2,6 puncte).

Londra va avea de pierdut în fața New York-ului după Brexit

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi un moment de răscruce pentru City of London și îi va slăbi rolul de unul dintre cele mai importante centre financiare din lume, a afirmat joi unul dintre membrii board-ul executiv al Bundesbank, banca centrală germană, Joachim Wuermeling, transmite Bloomberg. El a afirmat la Frankfurt că Brexitul va mări costurile suportate de companiile europene prin reducerea gamei de servicii financiare disponibile, scăderea productivității și reducerea profunzimii pieței. De asemenea, nu există nicio garanție că ieșirea Marii Brtianii din UE va duce la un exod al băncilor pe continent. ”Londra nu își va păstra, așa cum sugerat unii, actualul rol de centru financiar al UE după Brexit. Chiar și cu cea mai mare bunăvoință în lume, nu există niciun substitut în afara UE pentru libertățile, drepturile și obligațiile care vin odată cu apartenența la piața unică”, a spus Wuermeling, care răspunde de operațiuni pe piața financiară la Bundesbank.

Indicele Robor la 3 luni a stagnat la 2,07%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,07%, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Vineri, indicele a stagnat, după ce, joi, acesta a urcat la 2,07%, cel mai mare din 28 decembrie 2017, când a atins pragul de 2,08%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a stagnat vineri, după ce a crescut joi la 2,38%, cel mai mare nivel din 31 octombrie 2014, când a atins pragul de 2,45%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.