Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Va mai fi prelungită compensarea carburanților?

Ziarul de Vrancea
19 nov 2022 522 vizualizări

Virgil Popescu, întrebat dacă subvenția la carburanți va fi prelungită de la 1 ianuarie: În a doua parte a lui decembrie, cred că va fi luată această decizie/ Dacă va fi necesar, Guvernul va lua această decizie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, la Prima TV, că în cea de-a doua parte a lunii decembrie ar putea fi luată decizia referitoare la prelungirea subvenției la carburanți de la 1 ianuarie 2023. El a precizat că, dacă va fi nevoie, atunci Guvernul va lua această hotărâre. Virgil Popescu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, dacă va mai fi prelungită subvenția la carburanți și de la 1 ianuarie 2023. “Să vedem în decembrie. În a doua parte a lui decembrie cred că va fi luată această decizie. Vom discuta și vom vedea. Să știți că avem semnale din piață că nu e chiar așa corectitudine, totuși. Dacă la prima variantă nu s-a permis revânzarea, acum Ministerul de Finanțe a venit cu ordonanța și noi am fost de acord să permitem și revânzarea către companii și există suspiciuni că se cere de două ori pentru același litru, se cer de două ori acești 25 de bani. S-a intervenit în Parlament. Noi vrem bună credință, dar vrem și cerem bună credință, dar vrem să fie și respectată. Hai să fim oameni si să respectăm acest lucru. Sigur, am văzut aceste lucruri și revenim la normal. Dacă va fi nevoie sigur, sunt convins că decizia va fi luată. Haideți să vedem cum vor evolua prețurile. Deocamdată a fost o scădere de prețuri, după care a urmat, după decizia OPEC de scădere a producției, a urmat o ușoară creștere a prețului barilului. Este stabilizat în momentul de față”, a explicat ministrul Energiei. Întrebat dacă în perioada sărbătorilor de iarnă va mai crește sau va mai scădea prețul carburanților, Virgil Popescu a răspuns: “E greu de făcut predicții pentru că o declarație a cuiva poate să creeze o inflamație în prețuri. Așa că tot anul m-am ferit să mai fac predicții de prețuri”. El nu crede că prețul carburanților va mai ajunge la 9 lei. “Nu cred că vom mai ajunge la… Sincer să fiu, nu cred că vom mai ajunge. Nu au ajuns la 10 lei, haideți să fim serioși, era aproape de 9 lei. Cotația barilului de petrol ajunsese la 120 de dolari. Acum vorbim de 90-95”. Întrebat ce se va întâmpla când nu va mai exista această subvenție, Virgil Popescu a răspuns: “Dacă nu ar exista subvenția, prețul crește cu 50 de bani. Dar să nu facem supoziții, să vedem ce se întâmplă în decembrie și cred că dacă va fi necesar, Guvernul va lua această decizie”. Prin Ordonanța de urgență privind compensarea prețului la carburanți, măsură care se aplică până la sfârșitul anului, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali, persoane fizice sau juridice, precum și către operatorii economici autorizați care achiziționează carburanți din depozite sau și din stații de distribuție pentru consumul propriu sau pentru revânzare și care acordă o reducere de 0.5 lei pe litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 de lei per litru, inclusiv TVA aferentă reducerii acordate.

3 din 10 utilizatori de smarphone din România au în plan să se aboneze la servicii 5G

u în prezent, doar 2% dintre consumatorii de servicii mobile din România utilizează 5G

Trei din zece utilizatori de smartphone-uri din România (31%) intenționează să se aboneze la servicii 5G în următorul an, reiese din datele centralizate în raportul Ericsson ConsumerLab "5G: The Next Wve". Conform rezultatelor cercetării, aproximativ 84% dintre actualii consumatori de 5G, de pe plan local, nu vor să revină la serviciile 4G, în ciuda costurilor mai crescute. În prezent, 2% dintre consumatorii de servicii mobile din România utilizează 5G, iar atunci când ponderea abonamentelor de acest tip va ajunge la 15% din totalul utilizatorilor ritmul de adopție în masă a tehnologiei 5G ar urma să accelereze. Printre principalele motive pentru care utilizatorii au trecut sau vor să facă upgrade la serviciile 5G se află: viteze mai mari decât cele asigurate de tehnologia 4G (pondere de 24% dintre utilizatorii de 5G, respectiv 24% dintre cei care plănuiesc să facă upgrade la 5G; accesul la aplicații și dispozitive inovatoare - 11% dintre utilizatorii de 5G, respectiv 9% dintre cei care plănuiesc să facă upgrade la 5G; o mai bună conexiune a rețelei - 6% dintre utilizatorii de 5G, respectiv 10% dintre cei care plănuiesc să facă upgrade la 5G. În ceea ce privește disponibilitatea serviciilor 5G, la nivelul pieței locale, studiul Ericsson arată că 36% din populația României are acoperire 5G, în prezent, iar 35% dintre utilizatorii de 5G percep faptul că sunt conectați la rețelele 5G mai mult de 50% din timp. Potrivit sursei citate, în România, numărul consumatorilor de servicii 5G care interacționează cu mai mult de trei servicii digitale care oferă experiențe imersive s-a dublat din 2020, până în prezent. În același timp, nouă din zece persoane care se numără printre primii utilizatori ai tehnologiei 5G consideră că serviciile inovatoare, aduse de această tehnologie, sunt elemente importante în compunerea ofertelor și abonamentelor de date mobile. De asemenea, 43% dintre utilizatorii de 5G de pe plan local spun că vor începe sau au în plan să utilizeze tot mai des aplicații de AR (realitate augmentată), în timp ce numărul consumatorilor de 5G care utilizează săptămânal servicii disponibile în metavers este de 1,4 ori mai mare decât cel al utilizatorilor de 4G.

Verde pentru prelungirea acordării voucherelor sociale de 250 de lei

România a primit asigurări că toate programele aferente perioadei 2021-2027 vor fi aprobate în cursul acestui an, fiind eliminat astfel riscul ca țara noastră să piardă aproximativ 5,2 miliarde euro din totalul alocării de peste 30 de miliarde de euro, susține Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, într-un comunicat remis, vineri seara, AGERPRES. Potrivit sursei citate, Comisia Europeană a agreat posibilitatea alocării de fonduri pentru a sprijini populația vulnerabilă prin suportarea unei părți din costurile cu facturile la energie (termică, gaz, curent electric). De asemenea, urmare a discuțiilor, programul "Sprijin pentru România" prin care se oferă vouchere sociale în valoare de 250 de lei o dată la două luni persoanelor vulnerabile, pentru achiziția de alimente și mese calde, va fi prelungit. O delegație a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, condusă de ministrul Marcel Boloș, a efectuat în cursul săptămânii trecute o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a discuta cu înalți reprezentanți ai Comisiei Europene. Scopul deplasării a fost clarificarea ultimelor aspecte privind închiderea negocierilor cu Executivul European pentru Politica de Coeziune aferentă perioadei de programare 2021-2027, astfel încât toate cele 16 Programe Operaționale să fie aprobate până la finele anului. Pe durata vizitei, au avut loc întrevederi cu comisarul european pentru politica regională, Elisa Ferreira, care a fost însoțită de Marc Lemaître, director general politică regională și urbană, și cu Andriana Sukova, director general adjunct pentru Directoratul General Ocuparea forței de muncă și Afacerile Sociale. "Reprezentanții Comisiei Europene ne-au oferit garanții că până la finalul acestui an vom avea toate cele 16 programe aferente perioadei 2021-2027 aprobate. Negocierile la care am luat parte salvează practic Romania de pierderea a circa 5,2 miliarde de euro din totalul alocării de aproximativ 30 de miliarde de euro din Politica de Coeziune. Aceasta reprezintă alocarea aferentă anului 2022, precum și un sfert din alocarea comunicată inițial României pentru anul 2021. De asemenea, am convenit să implementăm sprijinul pentru plata facturilor în rândul persoanelor vulnerabile și continuarea programului 'Sprijin pentru România'. (...) Mai departe, trebuie să capacităm toți actorii - administrație publică centrală și locală, instituții publice, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile - pentru a fi sigur că maximizăm rezultatele oferite de aceste oportunități, prin care putem schimba cu adevărat România", a transmis ministrul de resort, Marcel Boloș.

Radu Burnete: Este un moment oportun să reducem povara fiscală pe muncă

Susținem creșterea salariului minim pentru anul 2023 în măsura în care aceasta este însoțită de o scădere a poverii fiscale pe muncă pentru toți salariații din România, afirmă directorul executiv al Concordia, Radu Burnete. "Așa cum am spus și în discuțiile oficiale cu Guvernul României, susținem această creștere în măsura în care ea este însoțită de o scădere a poverii fiscale pe muncă pentru toți salariații din România. Au fost astfel de propuneri pe care nu le vedem reflectate în HG și sperăm că ele vor fi discutate săptămâna viitoare așa cum am agreat cu Guvernul", subliniază Burnete, într-o opinie transmisă, vineri, AGERPRES, ca urmare a publicării de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a propunerii oficiale de creștere a salariului minim în 2023. Acesta a precizat că propunerea confederației patronale a fost ca pentru primii 450 de lei salariații să nu datoreze contribuții sociale indiferent de venituri, nu doar cei care sunt remunerați la nivelul salariului minim. "Dacă această măsură ar fi aplicată într-o manieră discriminatorie, doar celor cu salariul minim, ar crea multiple probleme în practică prin inducerea unor praguri artificiale la depășirea salariului minim, cu efectul comprimării salariaților în zona acestuia", atrage atenția Radu Burnete. În opinia sa, este un moment oportun pentru reducerea fiscalității pe muncă, în condițiile în care măsura poate deveni neutră pentru bugetul de stat prin extinderea bazei de impozitare. "Este un moment oportun să reducem povara fiscală pe muncă. O astfel de măsură poate deveni neutră pentru bugetul de stat prin extinderea bazei de impozitare, combaterea plăților la gri și la negru care sunt endemice în anumite sectoare de activitate și prin plafonarea contribuțiilor sociale la un nivel rezonabil pentru a reduce tentația de a evita plata lor prin forme de mascare a muncii în alte tipuri de relații juridice. Pe subiectul reducerii plăților la negru și la gri aș puncta că așteptarea noastră este sancționarea drastică a celor care fac asta și controale mai bine țintite. Nu susținem măsurile de creștere a fiscalității ca impozitarea excesivă a muncii part-time pentru că ele creează inechitate acolo unde autoritățile ar trebui să fie de fapt mai eficiente în control", a punctat directorul executiv al Concordia.

Sam Bankman-Fried, fondatorul falimentarei FTX, a încasat 300 de milioane de dolari

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, a vândut o participație la companie în valoare de 300 de milioane de dolari, în cadrul unei runde de finanțare a platformei de tranzacționare a criptomonedelor organizată în 2021, potrivit unui articol publicat de Wall Street Journal, care citează datele financiare ale companiei și persoane care cunosc tranzacția, transmite Reuters. La acea vreme, Bankman-Fried le-a spus investitorilor că este o rambursare parțială a banilor pe care i-a cheltuit cu câteva luni mai înainte pentru a cumpăra o participație deținută de rivala Binance la FTX. Bankman-Fried și FTX nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta această problemă. WSJ s-a referit la runda de finanțare a FTX din octombrie 2021, în care compania a strâns 420 de milioane de dolari de la un grup de investitori de renume, inclusiv Temasek și Tiger Global, evaluând platforma cripto la 25 de miliarde de dolari. Săptămâna trecută, FTX a solicitat protecția în caz de faliment în SUA, iar Bankman-Fried a demisionat din funcția de director general, după ce Binance a renunțat la o achiziția propusă pentru salvarea FTX. Mai multe firme cripto s-au pregătit de atunci pentru o consecință a colapsului FTX, multe evalundu-și expunerea la FTX în milioane de dolari.

Tesla recheamă peste 321.000 de vehicule din Statele Unite

Tesla recheamă peste 321.000 de vehicule din Statele Unite din cauza posibilității ca lămpile din spate să nu se aprindă întotdeauna, a declarat compania într-un comunicat, transmite Reuters. Știrea urmează unei alte rechemări, anunțată vineri, a aproape 30.000 de mașini Model X din Statele Unite, din cauza unei probleme care ar putea cauza declanșarea incorectă a airbag-ului pasagerului din față, ceea ce a dus la scăderea acțiunilor companiei cu aproape 3%, la un minim al ultimilor aproape doi ani. În documentele depuse sâmbătă la Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA), producătorul de vehicule electrice a spus că rechemarea legată de lămpile din spate acoperă unele vehicule Model 3 2023 și Model Y 2020-2023. Tesla, cu sediul în Texas, a declarat că va implementa o actualizare over-the-air pentru a corecta problema lămpii din spate și a spus că nu are raportări de accidente sau răni legate de rechemare. Compania a spus că rechemarea a urmat plângerilor clienților, de care a luat cunoștință la sfârșitul lunii octombrie, în mare parte de pe piețele străine, care au susținut că lămpile din spate ale vehiculului nu se aprind. Investigația a constatat că, în cazuri rare, lămpile pot să nu funcționeze, intermitent, din cauza unei anomalii care poate provoca detectări false de defecțiuni în timpul procesului de activare a vehiculului.

Germania va înăspri regulile pentru firmele dependente de China

Ministerul de Externe al Germaniei intenționează să înăsprească regulile pentru companiile dependente puternic de China, făcându-le să dezvăluie mai multe informații și, eventual, să efectueze teste de stres pentru riscurile geopolitice, se arată într-un proiect de document confidențial văzut de Reuters. Măsurile propuse fac parte dintr-o nouă strategie de afaceri față de China, elaborată de guvernul cancelarului Olaf Scholz, deoarece încearcă să-și reducă dependența de superputerea economică a Asiei. ”Scopul este de a schimba structura de stimulente pentru companiile germane cu instrumente ale economiei de piață, astfel încât reducerea dependenței de export să fie mai atractivă”, se arată în document, evidențiind industriile chimice și auto. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a refuzat să comenteze. Proiectul, întocmit de Ministerul de Externe condus de Annalena Baerbock, din partea verzilor, mai trebuie aprobat de alte ministere. O decizie finală cu privire la strategia față de China este așteptată la începutul anului viitor.

Rafinăriile europene sunt supraaprovizionate cu țiței

Rafinăriile europene s-au trezit supraaprovizionate cu țiței, deoarece deficitul așteptat din cauza interdicției UE asupra petrolului rus nu s-a concretizat încă, transmite Reuters. Spreadul pentru țițeiul Brent pe termen de o lună s-a redus brusc în această săptămână, reflectând o ofertă mai bună pe piața fizică a petrolului, pe măsură ce temerile legate de embargoul UE asupra țițeiului rusesc încep să scadă. Comercianții au citat capacitatea Europei de a înlocui petrolul rusesc cu petrol din Orientul Mijlociu, Statele Unite și America Latină, în timp ce Asia cere mai puțin țiței din cauza încetinirii economice și a utilizării sporite a petrolului rusesc. Prețurile contractelor futures pentru petrolul Brent au scăzut, de asemenea, cu aproximativ 7% în această săptămână, slăbind pentru a doua săptămână consecutiv. ”Este prea mult petrol în jur. Rafinăriile (europene) par să fi supracumpărat în noiembrie și decembrie, probabil din cauza temerilor din jurul petrolului Ural”, a spus un trader european de țiței. El a adăugar că grevele franceze și întreținerea rafinăriilor au contribuit, de asemenea, la un surplus de țiței. Prețurile țițeiului Ural din Rusia au crescut în august, deoarece comercianții și rafinăriile s-au grăbit să cumpere cât mai mulți barili, de teamă că interzicerea UE asupra petrolului rusesc va duce la penurie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.