Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Un mare lanț de magazine majorează veniturile la o medie lunară de 3.500 de lei

Ziarul de Vrancea
4 mar 2019 968 vizualizări

Suma include salariul și tichete de masă, bonusuri anuale de Paște și de Crăciun, precum și alte tipuri de bonusuri

De la 1 martie 2019, cel mai mic venit brut oferit de Lidl are o medie lunară de 3.500 lei, adică 2.180 de lei net, informează compania. Comunicatul precizează că toți angajații înregistrează în anul 2019 o creștere a venitului. Suma include salariul și tichete de masă, bonusuri anuale de Paște și de Crăciun, precum și alte tipuri de bonusuri. La acesta se adaugă și alte sporuri în funcție de specificul activității. Lidl are o politică de salarizare în trepte, salariul crescând anual, în primii ani de activitate în companie. Dacă până în anul fiscal 2018, măririle salariale bazate pe vechime aveau loc garantat în primii 3 ani de la angajare, Lidl introduce o nouă grilă pentru toți lucrătorii din magazine și depozite. Astfel, începând cu 2019, creșterile salariale ale acestor categorii sunt garantate în primii 4 ani de la angajare. Lidl introduce pentru prima oară în 2019 și un bonus aniversar, care va fi acordat lucrătorilor din magazine și comisionarilor și stivuitoriștilor din depozite, cei care reprezintă coloana vertebrală a activității companiei. Acesta se adaugă bonusurilor anuale de Paște și de Crăciun, precum și tichetelor de masă, acordate tuturor angajaților companiei. Lidl oferă tuturor angajaților din magazine 2 zile libere, atât de Crăciun, cât și de Paște. Totodată, angajații sunt remunerați pentru orele suplimentare, iar plata se face pentru fiecare minut lucrat peste program. În plus, începând cu acest an, Lidl introduce un spor pentru orele lucrate în zilele declarate sărbători legale și dublează sporul pentru orele lucrate în week-end. Veniturilor în bani și tichete valorice li se adaugă și o serie de beneficii, printre care asigurare privată de sănătate, asigurare de viață, numărul de zile de concediu care crește progresiv în primii ani de activitate și oportunități de dezvoltare profesională. În prezent, Lidl are aproximativ 260.000 de angajați, dintre care peste 5.500 în România, unde retailer-ul german are deschise peste 240 de magazine și 4 centre logistice. La sfârșitul lunii februarie și rețeaua de magazine Kaufland România a anunțat majorarea venitului minim pentru lucrătorii comerciali din magazine la 3.300 lei brut, precum și actualizarea pachetului de beneficii pentru angajați.

Bărbații români se angajează mai ușor decât femeile

u Eurostat: România este pe locul patru în UE la diferența dintre rata de ocupare a bărbaților și femeilor

România este pe locul patru în Uniunea Europeană în privința diferenței între rata de ocupare a bărbaților și a femeilor, de 17,1%, în timp ce media UE este de 11,5%, potrivit datelor aferente anului 2017 publicate marți de biroul european de statiastică, Eurostat. Cea mai mare diferență între rata de ocupare a bărbaților și femeilor este în Malta (24,1%), Italia (19,8%) și Grecia (19,7%), iar cea mai mică în Lituania (1%), Finlanda (3,5%) și Suedia (4%). România înregistrează totodată cel mai mic decalaj între câștigul mediu brut pe oră al angajaților bărbați și cel al femeilor, care reprezintă doar 3,5% din câștigul mediu brut pe oră al bărbaților cel mai ridicat nivel fiind în Estonia, (25,6%), urmat de cel din Cehia (21,1%) și Germania (21%) în timp ce media europeană este de 16%. Niveluri foarte scăzute ale acestui de decalaj mai sunt în Italia și Luxemburg (5%). În privința prezenței femeilor în poziții de conducere, România înregistrează a patra cea mai scăzută poziție, cu o pondere de 11% a femeilor în consiliile de administrație. Cea mai ridicată pondere este în Franța (43,4%), urmată de Suedia (35,9%) și Italia (34%). Cea mai scăzută pondere este în Estonia (7,4%), Malta (8,4%) și Cipru (10,4%). În context european, Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (SDG5) ”Egalitatea de gen” al Națiunilor Europene se concentrează pe progresele obținute în combaterea violenței și susținerea egalității de gen în educație, rata de ocupare și pozițiile de conducere.

Cifra de afaceri din comerț a crescut cu peste 6% față de anul trecut

Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul a crescut în ianuarie atât ca serie brută cu 6,6% cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 6,1% față de luna corespunzătoare a anului precedent, informează INS. Față de luna precedentă volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a scăzut ca serie brută cu 22,9% , iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a crescut cu 1,9%. Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, serie brută, în luna ianuarie 2019, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 22,9% ca urmare a scăderilor la vânzările de produse nealimentare (-25,3%), vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (-24,3%) și la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (-15,0%). Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, indicatorul a crescut, în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, cu 1,9%, datorită creșterilor din comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (plus 3,6%) și din vânzările de produse nealimentare (plus 3,5%). Vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au scăzut cu 0,2%. Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, serie brută, în luna ianuarie 2019, comparativ cu luna ianuarie 2018 a înregistrat o creștere cu 6,6% datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (plus 9,4%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (plus 5,8%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (plus 4,3%). Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna ianuarie 2019, comparativ cu luna ianuarie 2018 a înregistrat o creștere cu 6,1% datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (plus 8,3%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (plus 5,7%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (plus 4,7%).

Cea mai mare bancă din nordul Europei, tranzacții suspecte de 700 milioane euro

Nordea, cea mai mare bancă din nordul Europei, a gestionat tranzacții suspecte de 700 milioane de euro în perioara 2005-2017, potrivit unor documente prezentate luni de televiziunea finlandeză Yle, transmite Reuters. Yle, parte a unui grup de companii media care relatează despre acuzații mai largi legate de operațiuni de spălare de bani în regiunea baltică în favoarea Rusiei, a arătat că banii au provenit de la companii înregistrate de paradisuri fiscale, cum ar fi Insulele Virgine Britanice, Panama sau Belize. Informațiile obținute de Yile nu dezvăluie dacă Nordea a raportat autorităților tranzacțiile suspecte. Băncile nordice Swedbank și Danske Bank sunt deja acuzate de spălare de bani în Estonia. Acțiunile Nordea au scăzut luni cu aproape 7% după ce Yle a anunțat că va publica informații referitoare la activități de spălare de bani  prin intermediul băncii. Acțiunile Nordea au recuperat ulterior din pierderi, încheind tranzacțiile de luni în declin cu 3,9%. Banca anunțat că informațiile relatate luni de presă nu reprezintă o noutate și că le-a comentat deja. ”Informațiile care au fost publicate astăzi au legătură cu un complex de acuzații care au mai fost publicate de presă, iar Nordea le-a comentat atunci”, a explicat Nordea într-un email trimis Reuters, adăugând că a raportat autorităților relevante atunci când a descoperit comportamentul suspect. ”Recunoaște, că sistemele noastre nu au fost suficient de solide în trecut pentru a contracara acest tip de delict financiar. Pentru acest lucru ne pare  foarte rău”, potrivit băncii. Autoritățile de reglementare nordice au anunțat în octombrie că au primit documente din partea firmei Hermitage Capital care acuzau Nordea că și-a încălcat responsabilitățile avute în conformitate cu legile de prevenire a spălării banilor. Nordea a anunțat la momentul respectiv că lucrează împreună cu autoritățile și că a raportat toate tranzacțiile suspecte. Autoritatea de supraveghere financiară din Finlanda a precizat că trebuie să investigheze acuzațiile, înainte de a le putea comenta. Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca, este investigată în cinci țări în legătură cu plăți suspecte în valoare de peste 200 de miliarde de euro din Rusia, foste state sovietice și alte țări, care au avut loc prin intermediul diviziei din Estonia.

O companie din Moldova va construi piese destinate sistemului Patriot

Compania americană Raytheon își consolidează parteneriatul pe care îl are cu industria românească de apărare prin lansarea către Aerostar a unei comenzi pentru lucrări destinate sistemului de apărare antiaeriană Patriot. Aerostar devine astfel parte din rețeaua globală de aprovizionare a Raytheon, având posibilitatea de a exporta către celelalte 15 națiuni din cadrul Parteneriatului Patriot care dețin, împreună, peste 220 de unități Patriot. “Această comandă oficializează începutul colaborării pe termen lung pe care Raytheon o are cu industria din România”, a spus Mike Ellison, country manager pentru România. “Ne pregătim să realizăm mult mai multe alături de industria românească de apărare, deoarece un astfel de parteneriat solid este un element cheie în relația dintre Raytheon și români”. Sistemul Patriot de la Raytheon protejează împotriva unei game extinse de amenințări aeriene ce include aeronave, rachete balistice tactice, rachete de croazieră și vehicule aeriene autonome. “Aerostar este pregătit să contribuie la construirea sistemelor Patriot destinate României”, a spus Grigore Filip, președinte și director general al Aerostar. “Parteneriatul nostru reprezintă o oportunitate uiașă care se va materializa imediat ce vor fi produse primele unități Patriot românești”. Comanda include realizarea de piese prelucrate și de ansambluri mecanice destinate montării și fixării componentelor electronice din cofretul radarului. Aceste componente vor alcătui subansambluri, care, la rândul lor, vor fi integrate în construcția flotei Patriot. Aerostar este specializată în producția, asamblarea, integrarea și suportul logistic integrat pentru o gamă largă de sisteme de apărare și aviatice. Raytheon are vânzări de 27 miliarde de dolari în 2018 și 67.000 de angajați. Compania furnizează echipamente electronice de ultimă generație, soluții de integrare a sistemelor, produse și servicii C5ITM, precum și servicii de detectare, maximizare a efectelor și asistență în misiune pentru clienți din peste 80 de țări.

Google spune că plătește femeile mai mult decât bărbații

Google a dezvăluit, în urma unui audit intern, că plătește salarii mai mari femeilor decât bărbaților în cazul job-urilor de același nivel. Google a realizat un audit intern cu privire la felul în care și-a remunerat angajații anul trecut și a constatat că un inginer software de nivelul 4 primește un salariu mai mare dacă este femeie. Prin urmare, susțin cei de la Google, compania americană a trebuit să plătească compensații în valoare totală de 9,7 milioane de dolari unui număr de 10.677 de angajați pentru a reduce diferențele salariale dintre femei și bărbați. Google, care are un departament ce analizează sistemul de salariere pentru a nu crea dezechilibre între angajații ce ocupă pozții de același nivel, spune că remunerațiile mai mici plătite bărabților sunt și principalul motiv pentru care a plătit compensații mai mari în 2018 față de anul anterior. În 2017, Google a plătit compensații doar pentru 228 de angajați din șase grupe de job-uri. Valoara totală a compensații a fost atunci de doar 270.000 de dolari.

Volkswagen acordă angajaților un bonus de 4.750 de euro

Volkswagen va acorda un bonus de 4.750 de euro pentru 100.000 de angajați, cea mai mare plată de acest fel din 2015, când a fost de 5.900 de euro, a anunțat compania. Mărimea plății nu ar trebui văzută ca un indicator al profitului operațional al companiei, în condițiile în care vehiculele comerciale au fost de asemenea incluse în schemă, și trebuie luat în calcul și numărul lucrătorilor cu contracte parțiale. Grupul Volkswagen, care include și Audi, Porsche, Seat și alte mărci, și-a prezentat recent reazultatele anul 2018, care arată că profitul operațional a crescut cu 0,7%, ajungând la 13,92 miliarde de euro. VW propune un dividend de 4,80 euro pe acțiune pentru acțiunile obișnuite, cu 90 de cenți mai mult decât pentru 2017. Lucrătorii care au dreptul la o cotă de profit, în conformitate cu normele companiei, au primit, în 2017, 2.905 euro, după scandalul privind emisiilor.

China injectează 298 miliarde de dolari în economie

Premierul chinez Li Keqiang a avertizat că țara se confruntă cu "o luptă dură", la deschiderea sesiunii anuale a parlamentului, și a anunțat un plan menit să susțină a doua cea mai mare economie din lume, relatează BBC. Li Keqiang a prognozat o creștere economică mai lentă în acest an, de 6% - 6,5%, în scădere de la obiectivul de aproximativ 6,5% în 2018. China se confruntă cu încetinirrea economiei și cu conflictul comercial cu SUA. Oficialii chinezi intenționează să sporească cheltuielile, să crească accesul firmelor străine la piețele sale și să reducă miliarde de dolari din impozite și taxe. Li Keqiang a spus celor 3.000 de delegați că reducerile de impozite și comisioane pentru companii vor însuma aproape 2.000 de miliarde de yuani (298 de miliarde de dolari). TVA pentru sectoarele de transport și construcții va fi redusă de la 10% la 9%, iar TVA pentru producători va scădea de la 16% la 13%, a spus el. China își va majora bugetul militar cu 7,5%, până la 1.200 de miliarde de yuani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.