Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Tudose: Persoanele care câștigă mult să plătească în plus statului

Ziarul de Vrancea
17 iul 2017 1567 vizualizări

Guvernul intenționează să introducă o taxă de solidaritate, dar încă nu s-a stabilit pragul de la care aceasta va fi impusă n la impozitul pe cifra de afaceri s-a renunțat

Premierul Mihai Tudose a precizat că, cel mai probabil, Guvernul va introduce o taxă de solidaritate, destinată persoanelor care au câștiguri mari și care trebuie să plătească în plus la stat pentru că acesta i-a oferit șansa să se îmbogățească. El a precizat că se fac simulări în acest moment, nefiind stabilit un prag, și a susținut că taxa nu va fi aplicată dacă simulările nu arată că ea va fi sustenabilă. "Încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări. Probabil că va fi cumva, nu am stabilit încă de la ce prag în sus. Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câștigă foarte mult, care beneficiază de o mulțime de lucruri din partea statului și care înțelegem că funcționează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câștige atâția bani", a spus premierul Tudose. Șeful Executivului a spus că nu știe dacă taxa de solidaritate va fi aplicată de anul viitor. Tudose nu a precizat cât se așteaptă statul să încaseze prin acest impozit, pentru a-l considera fezabil. "Dacă se va stabili că va fi aplicat de la un anumit prag, un anumit procent, iar impactul va fi foarte mic probabil că nu îl vom aplica. Dacă cifra este foarte mică și nu contează, e mai mare efortul decât rezultatul, nu va fi aplicată", a explicat Tudose.

Impozitul pe cifra de afaceri nu va fi introdus

Premierul a mai declarat, ieri, după ședința coaliției, că impozitul pe cifra de afaceri nu va fi introdus, el spunându-le jurnaliștilor să considere subiectul închis. Mihai Tudose a spus că el s-a grăbit să anunțe decizia de a nu introduce impozitul pe cifra de afaceri, pe baza datelor pe care i le-a prezentat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. Premierul a precizat că a luat decizia în avion, în drum spre Bruxelles. Întrebat care au fost argumentele pentru a renunța la introducerea impozitului, premierul a spus că acesta era ”ca o coasă”, astfel că nu puteai să alegi firele pe care le tai, fiind afectate și firmele care plătesc impozit pe profit. El a subliniat însă că vor fi găsite modalități prin care să fie impozitați cei care ”se cred mai deștepți ca statul”, referindu-se la companiile care nu declară profit în România.

Plata impozitului se face acolo unde se face și profitul

Premierul Mihai Tudose a declarat, ieri, că România va implementa Directiva UE privind plata impozitului în țara unde se face profitul, ca o măsură compensatorie pentru renunțarea la impozitul pe cifra de afaceri.

Tudose a explicat că s-a renunțat la ideea impozitului pe cifra de afaceri, însă ideea ca firmele care încearcă să evite taxarea să plătească nu va fi abandonată. "În programul de guvernare (impozitul pe cifra de afaceri - n.r.) a fost spus nu ca scop în sine, ci ca mijloc, de a încerca să evităm anumite zone în care anumiți actori economici pur și simplu au impresia că sunt mai dibaci ca noi. Până acum le-a ieșit. Vom avea grijă să nu le mai iasă de acum încolo", a spus premierul. El a afirmat că una dintre soluții este implementarea Directivei Europene care luptă împotriva "diminuării fără just temei a bazei de impozitare", și care are, în subsidiar, prevederi precum cea privind plata impozitului acolo unde se face profitul.

Aproape jumătate din planurile depuse la Start-Up Nation au primit cel puțin 90 de puncte

n din proiectele depuse, cele mai multe sunt din București, Cluj, Timiș, Ilfov și Iași

Un număr de 19.296 de planuri de afaceri au fost înscrise în programul Start-Up Nation, cele mai multe înregistrându-se în București (aproape 3.000 de proiecte) și Cluj (circa 2.300), iar vârsta medie a antreprenorilor este de 36 de ani și jumătate, a anunțat ieri ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer. ”În acest moment, am convigerea că vom reuși o absorbție de 100% a fondurilor europene care sunt alocate pentru programul Start-Up Nation, ceea ce este o veste foarte importantă pentru noi, dar și a fondurilor care trebuie alocate de la bugetul de stat. Este un program fără precedent în istoria României”, a anunțat ministrul. Din total, 70% din planuri (13,477) au fost transmise în ultimele cinci zile, iar 34% (6.539 planuri) în ultima zi. Circa 77% din proiecte au fost depuse în mediul urban, iar restul în mediul rural. De asemenea, 3.983 de planuri au obținut 100 de puncte, alte 4.566 de proiecte au primit 95 de puncte, iar 104 planuri de afaceri, cu 90 de puncte. El afirmă că nu toate planurile de afaceri se vor dovedi eligibile, iar unele se pot retrage, astfel există o marjă de 5-10%. Valoarea ajutorului financiar nerambursabil solicitat de cei peste 19.000 de aplicanți este de 3,74 miliarde lei, numărul de locuri de muncă asumate fiind de 44.681. ”Avem un potențial maxim de 45.000 de locuri de muncă noi create, în cazul în care am fi finanțat toate planurile de afaceri, și o cerință de finanțare care se ridică la aproape 1 miliard de dolari”, menționează ministrul. Însă un număr de 8.653 de planuri de afaceri sunt în limita bugetului, prin care ar apărea 20.956 de noi locuri de muncă. Alte 10.373 de proiecte de afaceri în valoare de 2,03 miliarde lei sunt în așteptare, prin care ar apărea 23.725 locuri de muncă.

În ceea ce privește proiectele rămase pe dinafară, Laufer afirmă că încearcă să găsească soluții de finanțare și pentru acestea. ”Avem o masă mare de antreprenori care ne-au cerut să-i finanțăm. Pe cei pe care putem să-i finanțăm, în limitele bugetului pe care îl avem, o vom face, iar în calitate de ministru pentru Mediul de afaceri vă garantez că încerc să găsesc și soluții alternative pentru cei care totuși doresc să meargă mai departe, să implementeze planul de afaceri pe care l-au depus și voi reveni – sper până la sfârșitul săptămânii – să vedem ce alte pârghii mai sunt și să le oferim o mână de ajutor”, a menționat Laufer. Aproape 55% din cei interesați să demareze o afaceri au sub 35 de ani, iar vârsta medie a antreprenorilor este de 36,5 ani.

Din proiectele depuse, cele mai multe, 2.926, sunt din București, Cluj (2.289), Timiș (885 proiecte), Ilfov (781 planuri de afaceri) și Iași (770 planuri de afaceri). Perioada de evaluare a tuturor dosarelor durează aproape 45 de zile. Laufer estimează că primele acorduri se vor semna în aproximativ două săptămâni.

O nouă sesiune a programului ar urma să aibă loc abia în 2018. Programul Start-Up Nation are, în acest an, o finanțare de 1,71 miliarde lei, care asigură, în temeiul legii, suportul activității a 10.000 de noi firme înființate după 31 ianuarie 2017.

 

Iunie: România, a treia cea mai scăzută inflație anuală din UE

România a înregistrat în iunie a treia cea mai scăzută inflație anuală din Uniunea Europeană, de 0,7%, în timp ce la nivelul UE și al zonei euro a avut loc a încetinire a indicatorului, potrivit datelor publicate ieri de biroul european de statistică Eurostat. Cele mai scăzute rate ale inflației au fost înregistrate luna trecută în Irlanda (-0,6%) și Danemarca (0,4%), iar cele mai ridicate în Lituania (3,5%), Estonia și Letonia (ambele de 3,1%).

În zona euro, inflația anuală a încetinit de la 1,4% în luna mai la 1,3%, iar în UE de la 1,6% la 1,4%. Cea mai mare contribuție la creșterea prețurilor în zona euro au avut-o serviciile de cazare, pachetele turistice,  și tutunul, iar cel mai mare efect negativ asupra acestora a venit din partea telecomunicațiilor, protecției sociale și a produselor de panificație și cerealelor.

Un atac cibernetic major ar provoca pierderi de 53 de miliarde de dolari

Un atac cibernetic major la nivel mondial ar putea provoca pierderi economice de 53 de miliarde de dolari, în medie, sumă echivalentă cu pierderile rezultate în urma unor catastrofe naturale precum furtuna Sandy care a avut loc în Statele Unite în 2012, se arată într-un raport publicat ieri de Lloyd's of London. Raportul, realizat în colaborare cu firma de modelare a riscurilor Cyene, analizează pierderile economice care ar fi provocate de un atac informatic împotriva unui furnizor de servicii cloud și de atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice ale companiilor la nivel global.

Asigurătorii încearcă să estimeze posibila lor expunere la pierderile legate de atacurile cibernetice, pe fondul riscurilor în creștere și a interesului pentru asigurarea față de acestea. Lipsa unor date istorice în acest sens este principala dificultate în evaluarea costurilor. ”Pentru că atacurile cibernetice sunt virtuale, este o sarcină dificilă să înțelegi cum se vor acumula pierderile într-un eveniment mare”, a declatat directorul general al Lloyd's of London, Inga Beale. Costurile economice ale unui atac ipotetic asupra unui furnizor de servicii cloud ar fi mult mai mari decât costul global, de 8 miliarde de dolari, al atacului cu virusul "WannaCry" din luna mai, care s-a răspândit în peste 100 de țări, potrivit Cyence.

Aceste costuri economice includ de obicei întreruperea activităților companiilor și repararea computerelor. Raportul Lloyd's vine după ce guvernul american a avertizat companiile industriale în legătură cu o campanie a hackerilor împotriva sectorului nucelar și energetic.

În iunie, un atac cu virusul "NotPetya" s-a răspândit din Ucraina la companii din toată lumea, criptând datele din computerele infectate, care au devenit inoperabile. "NotPetya" a provocat costuri economice de 850 de milioane de dolari, potrivit Cyence.

Economia Chinei a crescut peste așteptările analiștilor

Economia chineză a luat prin surprindere piețele finanicare în trimestrul al doilea, cu o creștere economică de 6,9%, peste estimarea de 6,8% a analiștilor intervievați de Wall Street Journal, în pofida măsurilor guvernului de a ține sub control creditarea și speculațiile imobiliare, relatează MarketWatch. Exporturile ridicate, reflectând redresarea economiei mondiale, și consumul intern solid au ajutat la compensarea declinului investițiilor. În acest fel, China este bine poziționată să respecte ținta unei creșteri economice de 6,5% la nivelul anului 2017, chiar dacă există încă temeri legate de încetinirea avansului în semestrul al doilea. Față de primul trimestru, economia Chineză a crescut cu 1,7%, în termeni ajustați sezonier, potrivit datelor publicate luni de Biroul Național de Statistică, comparativ cu ritmul de 1,3% din perioada ianuarie-martie.

ANAF: 77.000 persoane fizice și 67.000 juridice, înscrise în Spațiul Privat Virtual

Spațiul Privat Virtual al Fiscului are aproape 144.000 de utilizatori, dintre care 67.000 sunt persoane juridice, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) remis, ieri. "Atragem atenția, pe această cale, că neînrolarea în Spațiul Privat Virtual poate antrena contribuabilii, atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice, într-o zonă de risc", se arată în document. ANAF precizează că, de la 1 iunie, serviciul Spațiul Privat Virtual este disponibil atât pentru persoanele fizice, direct sau prin împuternicit, cât și persoanelor juridice sau entităților fără personalitate juridică prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat sau prin împuternicit.

Prin Spațiul Privat Virtual, contribuabilii au acces la declarații fiscale întocmite de persoana fizică, persoana juridică sau altă entitate fără personalitate juridică, potrivit legii, cereri adresate de persoana fizică, persoana juridică sau altă entitate fără personalitate juridică Ministerului Finanțelor Publice/Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru obținerea unor informații sau documente în legătură cu situația fiscală personală, cum ar fi: cerere de informații despre contribuțiile de asigurări sociale declarate de angajatori, cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscală, cerere de eliberare a cazierului fiscal, cerere de eliberare a unei adeverințe de venit, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislației fiscale, cereri de audiență, sesizări, petiții, reclamații, solicitări privind informațiile publice și altele asemenea. Conform ANAF, serviciile de comunicare electronică, respectiv, Comunicarea prin "Spațiul privat virtual" și Comunicarea prin serviciul "Buletinul informativ" sunt gratuite și disponibile 24 de ore din 24.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.