Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Trei sferturi dintre români spun că au o relație bună cu băncile

Ziarul de Vrancea
17 aug 2019 1211 vizualizări

Dintre românii care sunt nemulțumiți de relația cu băncile / IFN-urile, 38% au menționat comisioanele drept principala cauză

În general, românii nu întâmpină probleme cu băncile sau cu IFN-urile, peste 75% dintre cei chestionați au declarat că au o relație bună cu instituțiile financiare. Cei nemulțumiți au invocat printre motive comisioanele și condițiile contractuale dezavantajoase, potrivit CSALB Dintre românii care sunt nemulțumiți de relația cu băncile / IFN-urile, 38% au menționat comisioanele drept principala cauză, iar 33% condițiile contractuale considerate dezavantajoase, potrivit unui studiu al Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar. Un procent de 15% dintre cei intervievați spun că au dificultăți la plata ratelor, iar printre principalele cauze care au dus la întârzieri se numără schimbarea situației economice generale și schimbarea situației familiale (plasate pe primele două locuri de 55% dintre respondenții la chestionar). Dintre situațiile familiale care generează dificultăți în plata ratelor, cele mai importante sunt: pierderea locului de muncă pentru cel puțin un susținător al familiei (37%), apariția unei cauze/probleme medicale care necesită rezolvare urgentă (23%), precum și scăderea venitului pentru cel puțin un membru al familiei (23%). Studiul a fost realizat online, în luna iunie, pe un eșantion de 1.220 persoane intervievate, 34% cu vârsta cuprinsă între 45-64 ani și 33% cu vârsta între 35-44 ani, majoritatea femei salariate (71%), cu o vechime de peste 15 ani (42%). Potrivit aceluiași studiu, produsele financiare cele mai folosite sunt cardurile de debit (28%), cardurile de credit (23%) și conturile curente (21%), în timp ce credite dețin doar 13% dintre respondenți.

Programul "Rabla Clasic" a fost suplimentat cu 20.000 de prime de casare

numărul primelor de casare va ajunge astfel, în 2019, la 55.000 și va depăși cifra primelor acordate în cei 16 ani de când este derulat programul

Programul Rabla Clasic va fi suplimentat, începând de luni, cu 20.000 de prime de casare care însumează suma de 130 milioane de lei. Numărul primelor de casare va ajunge astfel, în 2019, la 55.000 și va depăși cifra primelor acordate în cei 16 ani de când este derulat programul. „Începând de luni, 19 august 2019, ora 10:00, persoanele fizice pot merge la producătorii validați pentru îndeplinirea formalităților de înscriere în vederea accesării Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național ("Rabla Clasic"). Programul "Rabla Clasic" a fost suplimentat cu 130 milioane lei, sumă care reprezintă aproximativ 20.000 de prime de casare”, informează Administrația Fondului pentru Mediu, printr-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, numărul primelor de casare acordate în anul 2019 va depăși numărul primelor de casare acordate până acum de Administrația Fondului pentru Mediu în cei 16 ani de când se derulează acest program, totalizând 55.000 de prime de casare acordate în 2019. Cuantumul primei de casare pentru "Rabla Clasic" este de 6.500 de lei pentru fiecare mașină uzată, mai veche de opt ani, dată spre casare și se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g de CO2/km, în regim de funcționare mixt (maximum 140 g CO2/km conform standardului WLTP). „De asemenea, la prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei în cazul achiziționării unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g de CO2/km (maximum 105 g CO2/km conform standardului WLTP) și/sau un ecobonus de 1.700 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid. În cazul în care se întrunesc ambele condiții, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare, ajungându-se astfel la acordarea unei finanțări în cuantum de 9.200 lei”, se mai arată în comunicatul menționat.

Vânzările de locuințe sunt în creștere ușoară

În luna iulie 2019, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 50.890 de imobile, cu 10.683 mai multe față de luna iunie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor vândute, la nivel național, în luna iulie a acestui an este cu 6.460 mai mare față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna iulie 2019, în București - 8.871, Timiș - 4.974 și Ilfov - 3.822. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Tulcea - 298, Gorj – 297 și Olt – 167, informează Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Numărul ipotecilor, la nivel național, în luna iulie 2019, a fost de 39.190, cu 12.409 mai mare față de luna iulie 2018. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate, luna trecută, în București - 18.210, Ilfov - 1.886 și Cluj - 1.755. La polul opus, se află județele Bistrița Năsăud - 87, Harghita – 86 și Gorj - 53. Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în cea de-a șaptea lună a anului 2019 sunt Timiș - 795, Arad – 535 și Dolj - 506.

Oferte de neuitat pe Litoral: Alimente vândute în recipiente murdare

36 de restaurante, baruri și magazine de pe litoral au fost amendate cu peste 350.000 de lei de către medicii veterinari din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019. Aceștia au găsit alimente vândute din spații neaprobate sau ambalaje și recipiente murdare. Potrivit ANSVSA, în perioada 12 - 18 august, medicii veterinari din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019 au verificat 278 de unități amplasate în șapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia. În urma acestor controale s-au constatat neconformități cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării și valorificării, precum și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare, condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nedemonstarerea trasabilității produselor alimentare și folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor și utilajelor în stare insalubră. Pentru abateri, 36 de unități - 14 restaurante, 5 unități tip fast – food, 1 unitate tip bufet, 4 magazine alimentare, 6 baruri, 4 braserii, 1 pizzerie și 1 supermarket - au fost sancționate contravențional, cu amenzi în valoare de 357.000 de lei. De asemenea, au fost confiscate și retrase de la vânzare 7 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Altex România iese de pe platforma eMAG din cauza comisioanelor

Altex părăsește platforma marketplace eMAG după o prezență de un an și jumătate, din cauza comisioanelor prea mari, anunță compania, luni, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX. “Am luat decizia de a părăsi platforma marketplace eMAG deoarece în acest moment, creșterea comisioanelor ne fac imposibilă respectarea promisiunii de cel mai mic preț din România, o promisiune pentru ținerea căreia toți angajații Altex depun constant eforturi pentru optimizarea costurilor prin excelență în operațiuni și prin investiții inteligente în proiecte care cresc eficiența. Toate acestea fac ca Altex să fie o afacere profitabilă și sustenabilă și ne dau instrumentele care ne ajută să ne adaptăm modificărilor pieței prin propriile puteri, fără sprijin din partea statului, în timp ce arătăm soliditate în afaceri, consecvență și sustenabilitate în creștere și profit și respect față de promisiunile făcute clienților noști”, a precizat Florin David, Director E-commerce Altex Romania. Începand cu 19 august, clienții vor putea achiziționa în continuare produsele dorite, venind într-unul dintre cele 120 de magazine Altex și Media Galaxy și online pe platformele proprii altex.ro și mediagalaxy.ro. De la începutul acestui an, Altex România a investit peste 10 milioane de euro pentru modernizarea, reamenajarea sau deschiderea de noi magazine. Totodată, Altex și-a deschis un nou centru logistic lângă București, în comuna Dragomirești Vale, după o investiție de 37 milioane de euro.

Crapul, cel mai vândut pește românesc

În ceea ce privește vânzările pe plan local crapul este cel mai bine vândut pește autohton, cu aproximativ 10 mii de tone vândute pe piața locală. Păstrăvul conduce în ceea ce privește calitatea, fiind peștele românesc cu cea mai mare cerere la export, potrivit unui studiu al Alfredo Seafood. Aproximativ 15% din peștele pus în vânzare în România, provine din pescuit autohton. “Cea mai mare parte din peștele vândut în România provine din afara țării, nu pentru că noi, companiile active pe această piață, nu ne-am dori să aducem mai mult pește de proveniență locală, ci pentru că nivelul producției este foarte mic. Doar 15% din peștele vândut în România provine din apele noastre, iar crapul are cea mai mare pondere. Din punct de vedere calitativ, lider necontestat este păstrăvul, iar cea mai bună zonă de unde poate fi pescuit se află în Carpații Meridionali”, explică Mihai Cristian Dărmănescu, fondatorul Alfredo Seafood. „În clasamentul volumelor vândute, crapul este urmat de alți pești deltaici: caras, șalău, știucă etc. Crapul conduce și în topul valoric, înregistrând vânzări de circa 20 milioane euro pe an”, completează fondatorul Alfredo Seafood.

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat, ROBOR la 6 luni a scăzut

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,09%, dar ROBOR la 6 luni a scăzut, potrivit datelor publicate, luni, de Banca Națională a României (BNR). Vineri, ROBOR la 3 luni a coborât de la 3,10% la 3,09%. Luni, acesta a stagnat. Totodată, luni, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 3,18% la 3,17%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru primul trimestru din 2019, a crescut la 2,63%, de la 2,36% în T4 2018.

Exportatorii americani de whiskey au probleme din taxelor din UE

Exportatorii americani de whiskey au probleme din cauza tarifelor punitive impuse în iunie 2018 de Uniunea Europeană, un exemplu fiind distileria Mountain Laurel Spirits, care a pierdut brusc 10% din vânzări după ce distribuitorul său din Europa a renunțat să mai cumpere premiatul Dad’s Hat Pennsylvania Rye Whiskey, transmite Reuters. Guvernele străine supuse unor tarife comerciale de către președintele Donald Trump au impus tarife de retorsiune distileriilor americane producătoare de bourbon și whiskey din secară. Industria de profil este îngrijorată că noile tarife analizate de guvernul american ar putea avea ca efect aplicarea unor tarife și mai mari produselor lor comercializate pe piața europeană. ”Am trecut de la o afacere ușor profitabilă la profit zero”, a afirmat proprietarul Mountain Laurel, Herman Mihalich. Exportatorii americani de whiskey încearcă să recupereze vânzările pierdute după un declin al livrărilor de 21% începând din iunie 2018, potrivit datelor Consiliului Băuturilor Spirtoase Distilate. În cele 12 luni anterioare introducerii tarifelor, Statele Unite au exportat whiskey din secară și bourbon în valoare de 757 de milioane de dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.