Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Sosirile în hoteluri și pensiuni au crescut cu o treime

Ziarul de Vrancea
1 aug 2022 734 vizualizări

Din numărul total de sosiri, în luna iunie 2022, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 85,9%

Sosirile în structurile de primire turistică au crescut cu 34,8% în iunie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, în timp ce înnoptările au fost mai multe cu 27,9%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna iunie 2022 au însumat 1,085 milioane persoane, în creștere cu 34,8% față de cele din luna iunie 2021. Din numărul total de sosiri, în luna iunie 2022, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 85,9%, iar sosirile turiștilor străini 14,1%. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna iunie 2022 au însumat peste 2,35 milioane, în creștere cu 27,9% față de cele din luna iunie 2021. Din numărul total de înnoptări, în luna iunie 2022, înnoptările turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 85,8%, în timp ce înnoptările turiștilor străini au înregistrat un procent de 14,2%. Durata medie a șederii în luna iunie 2022 a fost de 2,2 zile, atât la turiștii români cât și la turiștii străini. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică, în luna iunie 2022 a fost de 30,9% pe total structuri de cazare turistică, în creștere cu 5,8 puncte procentuale față de luna iunie

2021. Datele INS arată că sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, în luna iunie 2022 au însumat 1,183 milioane persoane, în creștere cu 75,8% față de luna iunie 2021, în timp ce plecările vizitatorilor români în străinătate au însumat în perioada menționată 1,699 milioane persoane, în creștere cu 50,4% comparativ cu luna iunie 2021. În primul semestru din acest an, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 4,432 milioane persoane, în creștere cu 35,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Din numărul total de sosiri, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2022, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 85,8%, în timp ce sosirile turiștilor străini au înregistrat un procent de 14,2%. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2022 au însumat 8,823 milioane, în creștere cu 34,6% față de cele din aceeași perioadă a anului trecut. Din numărul total de înnoptări, în primele șase luni ale anului, înnoptările turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 84,1%, în timp ce înnoptările turiștilor străini au înregistrat un procent de 15,9%.

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 8% pe an

u așa arată datele puse la dispoziție de către BNR

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât ușor la 8% pe an, de la 8,01% pe an, luni, conform informațiilor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 8,13% pe an, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,23% pe an, de la 8,24% pe an, luni. În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%. În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanța 19/2019 a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.

Raiffeisen Bank, profit net de 602 milioane de lei în primul semestru

Raiffeisen Bank a realizat în primul semestru al anului un profit net de 602 milioane de lei, în creștere cu peste 50% față de primul semestru al anului precedent, în timp ce veniturile băncii, de aproape 1,5 miliarde de lei, au crescut cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut. "Raiffeisen Bank a obținut o performanță financiară foarte bună în primul semestru al anului 2022, cu un profit net de 602 milioane de lei, în creștere cu peste 50% față de primul semestru al anului precedent, pe baza unei creșteri puternice a creditelor, dar și a profilului de risc semnificativ îmbunătățit. Stocul de credite, de peste 37,4 miliarde lei, a înregistrat un avans semnificativ de aproximativ 25% față de semestrul 1 2021, susținut de o evoluție excelentă a creditării, în mare parte pentru clienții corporate, creștere cu 46% față de anul precedent, într-un context de piață în care companiile au nevoi de finanțare sporite atât pentru asigurarea capitalului de lucru, cât și pentru demararea investițiilor”, arată raportul băncii. Trendul de creștere este vizibil și pentru IMM-uri, de 13%, susținut și de schemele de garantare puse la dispoziție de Guvern, iar creditele acordate persoanelor fizice au avansat cu 10%, echilibrat credite negarantate și ipotecare. ”Din ce în ce mai mulți clienți ai băncii locuiesc în case eficiente din punct de vedere energetic. În prima jumătate a anului 2022, creditele din categoria Green Mortgage au atins o pondere de 41% din volumele de credite garantate prin ipotecă. În ceea ce privește economisirea în prima jumătate a acestui an, contextul creat de războiul din Ucraina a determinat schimbări în comportamentul clienților, însă banca și-a menținut ritmul de atragere a economiilor populației și companiilor”, se arată în raport.

USR a lansat un nou site al măsurii de reducere a taxării salariilor

USR a anunțat, marți, lansarea unui nou site al măsurii de reducere a taxării salariilor, www.zerotaxe.ro. „Decizia Guvernului Ciucă de a crește taxele de la 1 august va nenoroci sute de mii de români. 60% din IMM-urile din România anunță deja că vor face concedieri ca urmare a creșterii taxelor. Dacă ar fi vrut să ajute românii, Guvernul PSD-PNL ar fi trebuit tocmai să reducă taxele, nu să le crească sărăcind românii și mai mult”, acuză partidul condus de Cătălin Drulă, într-un comunicat de presă. „Noul site www.zerotaxe.ro este actualizat cu ultimele noutăți și explică principiile Zero Taxe pe salariul minim și impactul benefic pe care îl poate avea această măsură. De asemenea, conține un calculator care arată oricui este interesat cu cât i-ar crește venitul odată cu aplicarea măsurii - https://zerotaxe.ro/#!/calculator. Iată un exemplu legat de cât de mult ia statul român și cât de mult din munca unui român i-ar rămâne dacă impozitarea ar fi redusă. În prezent, la un salariu de 1.000 de euro, brut pe lună, după ce statul ia taxele, un angajat rămâne cu 2.887 de lei în mână. Dacă s-ar aplica reducerea impozitării prin scutirea salariului minim, angajatul ar rămâne în buzunar cu un salariu net cu 1.000 de lei mai mare”, conform sursei citate. „În aceste vremuri care devin tot mai grele, statul a ales să sărăcească românii și mai puternic prin creșterea taxelor tocmai pentru cei cu salariile cele mai mici. Ar trebui fix invers decât a făcut. Acum ar fi cel mai bun moment de scădere a taxelor. Dacă clasei politice i-ar păsa de români, asta ar face. Măsura pe care am vrut mereu să o introducem și pe care am negociat-o în fostul program de guvernare, cu greu, este netaxarea primilor lei câștigați de orice salariat din România. Concret, scutirea de la taxe a echivalentului unui salariu minim pentru veniturile tuturor salariaților din România. Exact așa cum este în statele vestice, unde românii pleacă de multe ori la muncă. Pentru mai buna înțelegere a acestei măsuri, pentru care coaliția PSD - PNL «nu are bani», am explicat totul pe www.zerotaxe.ro”, a declarat Cristina Prună, deputat USR.

MADR: 190.818 hectare afectate de secetă

Suprafața afectată de secetă a ajuns la 190.818 hectare, în creștere cu aproape 30.000 de hectare de la o zi la alta, aceasta fiind comunicată de 24 de județe, a anunțat marți Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Pe 1 august, suprafața totală afectată de secetă era de 163.026 de hectare. Potrivit datelor MADR, din totalul suprafeței raportate, 120.102 ha cultivate cu grâu și triticale au fost distruse de secetă, urmează suprafețele cultivate cu orz, orzoaică, ovăz și secară - 20.292 ha, rapiță - 20.077 ha , porumb - 17.329 ha, soia - 1.533 ha, mazăre - 454 ha, floarea-soarelui - 6.203 ha, plante furajere - 900 ha, alte culturi - 3.863 ha. Situația suprafețelor cu culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate. Astfel, până în prezent, au comunicat suprafețe afectate de secetă județele: Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timiș, Vaslui și Vrancea. Potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administrația Naționale de Meteorologie pentru perioada 2 - 8 august, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Dobrogea, Banat, Crișana și Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Muntenia și Oltenia, local în nordul, nord-vestul, centrul și sudul Transilvaniei.

Prețurile petrolului au scăzut puternic

Prețurile petrolului au scăzut puternic luni, deoarece datele slabe privind producția manufacturieră din mai multe țări au afectat perspectivele cererii, în timp ce investitorii se pregătesc pentru reuniunea din această săptămână a OPEC și a aliaților săi privind oferta, transmite Reuters. Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 4,10 dolari, sau cu 3,9%, până la 99,87 dolari pe baril până la ora 17:19 GMT (20:19 ora României), după ce a coborât la un minim al sesiunii de 99,09 dolari pe baril. Prețul țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 4,93 dolari, sau cu 5%, la 93,69 dolari pe baril, după un minim de 92,42 dolari pe baril. O scădere a prețului petrolului Brent sub nivelul de suport de 102,68 de dolari ar putea declanșa o scădere într-un interval de 99,52 - 101,26 dolari, a declarat analistul tehnic Reuters Wang Tao.

Unii investitori doresc să scape de aurul rusesc din portofoliile lor

Unii investitori doresc să scape de aurul rusesc din portofoliile lor, dar acesta nu este atât de ușor de eliminat. O interdicție de facto a lingourilor rusești impusă după invadarea Ucrainei de către Moscova, inițiată de piața londoneză la începutul lunii martie, nu se aplică sutelor de tone de aur care stau în seifuri comerciale încă de dinaintea începerii conflictului, relatează Reuters. Administratorii de fonduri care doresc să vândă metalul prețios pentru a evita adâncirea riscului reputațional de a deține active legate de Rusia în portofoliile lor, ar putea declanșa o luptă costisitoare pentru a-l înlocui cu aur non-rus, potrivit bancherilor și investitorilor. "Acest lucru ar servi doar pentru a dăuna investitorilor. Nu dăunează regimului (rus)", a spus Christopher Mellor de la Invesco, al cărui fond are aproximativ 265 de tone de aur, din care 35 de tone sunt produse în Rusia, cu o valoare de piață de aproximativ 2 miliarde de dolari. Dilema cu care se confruntă investitorii reflectă creșterea prezenței Rusiei în comerțul global cu lingouri și centrul acestuia, piața din Londra, unde zilnic au loc tranzacții private în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

Oracle a început să concedieze angajați în Statele Unite

Oracle a început să concedieze angajați în Statele Unite, a anunțat luni The Information, citând o persoană care are informații directe în acest caz, transmite Reuters. Publicația a relatat în iulie că Oracle se gândește să elimine mii de locuri de muncă la nivel global, vizând reduceri de costuri de până la 1 miliard de dolari. La 31 mai, compania avea aproximativ 143.000 de angajați cu normă întreagă, potrivit ultimului său raport anual. Disponibilizările de la Oracle vor afecta angajații din birourile sale din regiunea San Francisco Bay, potrivit articolului de luni, care nu a menționat numărul de angajați afectați. Oracle nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii a Reuters. Articolul mai spune că în următoarele săptămâni și luni sunt așteptate disponibilizări în Canada, India și părți ale Europei. Giganții tehnologici Microsoft, Alphabet și Apple au discutat, de asemenea, despre reduceri sau încetinirea planurilor de angajare ca răspuns la creșterea costurilor și temerile de recesiune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.