MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Salariul minim din agricultură va urca la 3.000 de lei
Președintele Iohannis a semnat pentru promulgarea legii privind creșeterea câștigului minim din domeniul agricol
Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative, informează Administrația Prezidențială. Legea asumată de coaliția de guvernare prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol este de minimum 3.000 lei lunar. Actul normativ face parte din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”. Conform actului normativ promulgat de către șeful statului, „până la sfârșitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră”. În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, mai precizează propunerea legislativă. Legea promulgată mai prevede că „perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislația în vigoare”. Actul normativ stipulează și acordarea de facilități fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul agricol și în industria alimentară. Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opțiunea se va depune în scris, la angajator, acesta reținând contribuția aferentă potrivit prevederilor legale.
Perioada pentru autorecenzare va fi prelungită până la 27 mai
anunțul a fost făcut de către Tudorel Andrei, președintele INS
Perioada pentru autorecenzare din cadrul Recensământului Populației și Locuințelor va fi prelungită cu două săptămâni, până la 27 mai, a declarat vineri președintele INS, Tudorel Andrei, într-o conferință de presă. Peste 8,4 milioane de români au completat până acum online formularele. ”Suntem astăzi la trei zile de finalizarea acestei operațiuni foarte complexe și avem peste 8,4 milioane chestionare completate, ceea ce înseamnă că la 1.000 de persoane avem 440 de chestionare finalizate. Inițial ne-am propus 35% și suntem în situația în care putem spune că am depășit (ajungând la 44%, n.r.). Cu multă satisfacție vă spun că astăzi suntem peste cota de autorecenzare din câteva țări din estul Europei”, a declarat vineri președintele INS, Tudorel Andrei. Aurorecenzarea urma să se încheie pe 15 mai 2022, iar din data de 16 mai trebuia să începă faza a doua a Recensământului 2021, în care recenzorii ar fi realizat interviuri cu cei care nu s-au autorecenzat online. ”Am propus președintelui Comisiei Centrale a Recensământului Populației și Locuințelor, domnului ministru Lucian Bode, o propunere de Hotărâre, dânsul a fost de acord cu această propunere de Hotărâre, și într-un timp record, se poate și în administrația publică, ca în decurs de două ore să avem această Hotărâre din partea unui colectiv foarte larg. Avem Hotărârea care reglementează noul calendar și prelungim perioada de autorecenzare în online, cu cele două modalități, până în data de 27 mai 2022, urmând ca în perioada 31 mai – 17 iulie 2022 să intrăm în teren numai acolo unde nu avem date culese”, a mai spus Tudorel Andrei. Ca urmare a numărului mare de oameni care au intrat pe platformă, la începutul săptămânii, sistemul nu a funcționat mai multe ore, iar oamenii au fost nevoiți să stea la coadă în centrele de recenzare asistată. În ultima săptămână au fost completate în medie circa 400.000 de chestionare zilnic.
Lovitură de teatru în cazul achiziției Twitter
Elon Musk suspendă cumpărarea Twitter u valoarea acțiunilor scade cu 25%
CEO-ul Tesla și SpaceX Elon Musk anunță vineri, într-un tweet, că ”acordul (achiziționării Twitter) este temporar suspendat” și creează panică pe Wall Street. Antreprenorul anunță că așteaptă rezultatul unui audit potrivit căruia conturi false reprezintă mai puțin de 5% dintre utilizatorii rețelei de socializare. Valoarea acțiunii Twitter a scăzut imediat cu 25%. Elon Musk precizează că așteaptă detalii suplimentare ale acestui audit realizat de Twitter și publicat la începutul lui mai. Potrivit acestui audit, volumul conturilor false de pe platformă - care difuzează spam sau înșelătorii - reprezintă mai puțin de 5% dintre cei 229 de milioane de utilizatori zilnici. Elon Musk a anunțat în mai multe rânduri că lupta împotriva conturilor false va fi una dintre priotitățile sale, după ce va deveni proprietarul rețelei de socializare. Prețul achiziției Twitter este de 44 de miliarde de dolari.
Producția industrială a început să intre la apă
Producția industrială a scăzut cu 0,2% ca serie brută și cu 1,7% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în primele trei luni, față de aceeași perioadă din anul trecut, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS). ”În perioada 1.I – 31.III.2022, comparativ cu perioada 1.I – 31.III.2021, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 0,2%, ca efect al scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,4%) și industriei extractive (-0,7%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,8%. Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în perioada 1.I – 31.III.2022, comparativ cu perioada 1.I – 31.III.2021, a fost mai mică cu 1,7%, din cauza scăderilor înregistrate în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,6%) și industria extractivă (-0,5%)”, notează INS. Industria prelucrătoare a crescut cu 0,5%. În luna martie 2022, producția industrială (serie brută) a crescut față de luna precedentă cu 10,6%, ca efect al creșterilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (plus 12,8%), industria prelucrătoare (plus 11,8%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (plus 3,1%). Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mică față de luna precedentă cu 0,7%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 1,6%, în timp ce industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au crescut cu 1,2%, respectiv cu 1,0%. Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a fost mai mică cu 1,6%, din cauza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-9,0%), industria extractivă (-2,4%) și industria prelucrătoare (-0,2%). Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a scăzut cu 3,9%, ca urmare a scăderilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-8,6%), industria extractivă (-2,5%) și industria prelucrătoare (-0,4%).
Jerome Powell, confirmat în al doilea mandat de președinte al celei mai puternici bănci din lume
Senatul american a confirmat nominalizarea președintelui Joe Biden a lui Jerome Powell în al doilea mandat de președinte al Băncii centrale americane (Fed), în toiul unei creșteri a impozitelor, în timpul unei inflații puternice, relatează AFP. Plenul Senatului s-a pronunțat, așa cum se aștepta de altfel, în favoarea lui ”Jay” Powell, cu 80 de voturi la 20. Senatul a confirmat-o deja în funcția de vicepreședintă Fed pe Lael Brainard, dar și pe Lisa Cook și Philip Jefferson în posturi de guvernatori și urmează să se pronunțe asupra nominalizării lui Michael Barr în postul de vicepreședinte însărcinat cu reglementarea bancară, după ce Sarah Bloom Raskin, nominalizată inițial, a renunțat din cauza unei susțineri insuficiente. Prioritatea lor este să lupte împotriva inflației și să păstreze buna sănătate a economiei, un adevărat exercițiu de echilibristică. Comitetul Monetar al Fed a efectuat, începând din martie - după ce a considerat mult timp inflația ca fiind temporară - la o creștere în două rânduri a dobânzilor directoare și a avertizat că mai multe alte creșteri urmează să aibă loc în vederea opririi inflației record. Decizia de a-i oferi lui Jerome Powell un al doilea mandat de patru ani a fost anunțată în noiembrie, de către Joe Biden. Nominalizarea președintelui Fed este, în domeniul economic, una dintre diciziile cele mai importante ale mandatului președintelui Statelor Unite. Fed, care este cea mai puternică bancă centrală dn lume, decide politica monetară a țării. Ea supraveghează și reglementează sistemul financiar. Deciziile Fed pot alimenta sau încetini activitatea economică americană, prin stabilirea costului creditului, influențarea dolarului, iar prin aceasta influențarea piețelor financiare.
Volkswagen vrea să fabrice anul acesta 800.000 de mașini complet electrice
Volkswagen intenționează să construiască în acest an 800.000 de mașini complet electrice, în întreaga lume, și 1,3 milioane în 2023, a anunțat joi producătorul auto, în timp ce lucrează pentru ca jumătate din producția sa globală să fie complet electrică până în 2030, transmite Reuters. Producătorul autor german este optimist că în acest an va atinge țintele europene referitoare la emisii, în ciuda circumstanțelor dificile pentru producția de mașini, a declarat directorul de vânzări Hildegard Wortmann, vânzările de mașini electrice fiind în creștere, chiar dacă livrările totale sunt în scădere. Vorbind în timpul adunării generale anuale a producătorului auto, directorul general Herbert Diess a spus că este momentul ideal pentru o ofertă publică inițială (IPO) a producătorului de mașini sport Porsche, care este planificată pentru al patrulea trimestru al acestui an. O decizie finală cu privire la intrarea Porsche în Formula 1 era încă nesoluționată, a declarat Oliver Blume, șeful producătorului de mașini sport. Volkswagen a declarat în aprilie că VW și mărcile Porsche și Audi sunt deschise să intre în clasa internațională de curse, dar Diess a spus săptămâna trecută că au existat unele diviziuni în rândul consiliului de conducere, dar că mărcile au susținut în cele din urmă argumentul pentru implicare.
Piața criptomonedelor a pierdut într-o singură zi 200 de miliarde de dolari
Bitcoin a scăzut joi, temporar, sub 26.000 de dolari pentru prima dată în ultimele 16 luni, pe fondul unei vânzări mai ample de criptomonede care a șters peste 200 de miliarde de dolari de pe întreaga piață într-o singură zi, transmite CNBC. Prețul bitcoin a scăzut joi dimineață până la 25.401,29 dolari, conform Coin Metrics. Este prima dată când criptomoneda a coborât sub nivelul de 27.000 de dolari din 26 decembrie 2020. Ulterior, Bitcoin și-a redus pierderile fiind tranzacționată la 29.413,08 dolari pe unitate, în scădere cu 0,1%. Ether, a doua cea mai mare monedă digitală, a scăzut la 1.704,05 dolari pe unitate. Este prima dată când moneda a scăzut sub pragul de 2.000 de dolari din iunie 2021. Ether a recuperat ulterior din pierderi, fiind tranzacționată în declin cu 6,5% la un preț de 1.988,45 dolari pe unitate. Investitorii fug de criptomonede într-un moment în care piețele bursiere au căzut le la maximele pandemiei de coronavirus din cauza temerilor legate de creșterea prețurilor și de deteriorarea perspectivelor economice. Datele privind inflația din SUA, publicate miercuri, au arătat că prețurile pentru bunuri și servicii au crescut cu 8,3% în aprilie, mai mult decât se așteptau analiștii și aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.
Facebook Pay devine Meta Pay
Meta își va redenumi serviciul de plăți, care încă poartă brandul vechi al companiei, din Facebook Pay în Meta Pay. Cu o întârziere destul de mare, la mai multe luni de când Facebook a devenit Meta, gigantul american anunță că va opera aceeași modificare și în cazul serviciului său de plăți care se va numi pe viitor Meta Pay. Mutarea nu este una surprinzătoare, ci chiar una care era așteptată mai demult. Meta a făcut deja același lucru pentru alte produse ale sale, precum căștile de VR Meta Quest și difuzoarele inteligente Meta Portal. Șeful Meta pe zona de fintech, Stephane Kasriel, este cel care a făcut anunțul și care spune că, în fapt, modificarea de nume nu aduce și schimbări în strategia de produs sau în modul de funcționare a acestuia. Kasriel mai spune că Meta se află în faza incipientă de dezvoltare a produsului și că încă încearcă să înțeleagă cum ar trebui să arate și să funcționeze un portofel digital unic. Compania americană caută în prezent cele mai bune instrumente pentru dovedirea digitală a identității și autentificare, astfel încât portofelul digital să poată stoca atât carduri, cât și acte de identitate.