MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Romgaz va prelua zăcământul Exxon din Marea Neagră la începutul anului viitor
Tranzacția se va semna doar după ce AGEA va aproba finalizarea negocierilor
Tranzacția prin care Romgaz achiziționează acțiunile Exxon în zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră va fi finalizată în primul trimestru al anului viitor, a declarat miercuri directorul general al Romgaz, Aristotel Jude. Adunarea Generală a Acționarilor a fost convocată pentru 9 decembrie, în vederea aprobării încheierii acestei tranzacții. "Adunarea Generală a Acționarilor a fost convocată pentru 9 decembrie 2021, în vederea aprobării încheierii acestei tranzacții. Pentru Romgaz este un proiect strategic, de care depinde sustenabilitatea viitoare a companiei. Proiectele geologice sunt din ce în ce mai puține și cu un nivel ridicat de risc, pe partea de onshore. Proiectul Nepun Deep și participarea Romgaz în acest proiect conduce la creșterea portofoliului de resurse și rezerve prin valorificarea acelor volume de gaze naturale din zăcăminte țintă aferente proiectului Neptun Deep care au potențial apreciabil de dezvoltare-exploatare, zăcăminte care au fost puse în evidență în urma campaniei de explorare (...) Estimăm că finalizarea tranzacției și dobândirea acțiunilor să aibă loc în primul trimestru din 2022", a declarat Aristotel Jude, precizând că un astfel de proiect va aduce securitatea energetică a României.
Tranzacția se va semna doar după ce AGEA va aproba finalizarea negocierilor. La 26 octombrie 2021 conducerea executivă Romgaz a finalizat negocierile cu Exxon privind preluarea acțiunilor Exxon Romania Exploration and Production. Consiliul de Administrație al producătorului de gaze de stat Romgaz a avizat luna aceasta achiziția tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Prețul de achiziție care va fi achitat de către Romgaz pentru contravaloarea tuturor acțiunilor emise va fi de 1,06 miliarde dolari, care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maximă de cel mult 10 milioane dolari, în timp ce ajustarea negativă nu este limitată. Contractul de vânzare – cumpărare va fi semnat de Romgaz doar după aprobarea tranzacției și a contractului de vânzare - cumpărare de către Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Romgaz și după aprobarea tranzacției și a contractului de vânzare - cumpărare de către organele corporative competente ale vânzătorilor. De asemenea, în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 9 decembrie, acționarii Romgaz vor supune aprobării contractarea de împrumuturi de la una sau mai multe instituții de credit, în valoare totală de 325 milioane euro, în vederea acoperirii unei părți din prețul tranzacției de achiziție de către Romgaz a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, precum și vor vota aprobarea prelungirii facilității de credit acordată de Banca Comercială Română, către Romgaz, pentru emiterea de scrisori de garanție bancară până la limita de 350 milioane lei. Producătorul român de gaze Romgaz a anunțat în iunie că a încheiat un acord de exclusivitate cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. cu privire la negocierile de achiziție a tuturor acțiunilor emise, adică 100% din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Exxon Mobil și OMV Petrom explorau blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (România consumă 11 miliarde pe an), însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracție.
Fiscul va consilia contribuabilii pe CHAT
ANAF începe din 22 noiembrie testarea noului serviciu
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) lansează din 22 noiembrie serviciul de chat destinat contribuabililor, care va fi în teste până la finalul anului, a anunțat, miercuri, președintele instituției, Mirela Călugăreanu, într-o conferință pe teme de fiscalitate. "În luna iunie 2021 a fost testat serviciul de chat ce urmează a fi lansat sub formă pilot și (...) informăm contribuabilii cu privire la faptul că Agenția Națională de Administrare Fiscală lansează chat-ul, un nou serviciu electronic, disponibil începând cu data de 22 noiembrie 2021. Acest serviciu se află în faza de testare până la sfârșitul acestui an și poate fi accesat de contribuabili. Prin intermediul serviciului de chat, contribuabilii pot beneficia de asistență în vederea accesării serviciilor disponibile pe portalul instituției noastre", a menționat președintele ANAF. În situația în care contribuabilii doresc alte informații decât cele cu privire la serviciile disponibile pe portalul ANAF, aceștia sunt rugați să apeleze la celelalte modalități de acordare a asistenței, cum ar fi call-center-ul ANAF. Mirela Călugăreanu a adăugat că acest call-center are în prezent capacitatea de a prelua 90 de apeluri simultan. "Am reușit să modificăm modul de interacțiune telefonică cu contribuabilii prin introducerea unor mesaje redate automat, răspuns vocal interactiv. Acest serviciu a devenit disponibil, a fost pus în funcțiune, în luna martie a anului 2021, și, începând cu luna martie, acesta poate fi utilizat de către contribuabilii interesați. Un alt element important este legat de faptul că tot în anul 2021 am reușit să dezvoltăm call-centerul. Începând cu data de 31 martie 2021 am reușit să creștem capacitatea de răspuns și de preluare a apelurilor din call-center de la 30 de apeluri simultan la 90 de apeluri simultan", a afirmat ea. În altă ordine de idei, șeful ANAF a mai spus că, din acest an, fiecare unitate fiscală din subordinea ANAF are sistem de self-service funcțional. "Referitor la progresele făcute în domeniul serviciilor oferite contribuabililor, ați observat desigur că în acest an a devenit deplin operațional și funcțional sistemul self-service în cadrul tuturor unităților fiscale din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. ANAF, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, a creat posibilitatea de transmitere și primire electronică de către contribuabili a documentelor specifice activității de evitare a dublei impuneri și acorduri fiscale internaționale, prin intermediul serviciului SPV - Spațiul Privat Virtual - și al portalului e-guvernare", a susținut Mirela Călugăreanu.
Ofertă de nerefuzat la Carrefour: pipote de pui condimentate cu Salmonella
Carrefour România retrage de pe piață pipote de pui produse de societatea COPANEX S.R.L în care s-a descoperit Salmonella, potrivit unui anunț de miercuri al ANSVSA. ”Vă informăm că societatea COPANEX S.R.L. a inițiat retragerea de la comercializare a produsului "PIPOTE PUI 500G ", ca urmare a evidențierii prezenței Salmonella Enteritidis în produs. CARREFOUR ROMÂNIA S.A. retrage de pe piață și recheamă de la consumatori următorul produs cu datele de identificare Lot/DLC: 080921 / 15.06.2022”, a transmis, miercuri, ANSVSA. Salmonella poate provoca afecțiuni grave stomacale sau intestinale (salmoneloza). Se recomandă persoanelor care dețin produse din lotul descris mai sus să nu le consume, ci să le distrugă sau să le ducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Cîțu se laudă din nou cu saltul economiei
Premierul Florin Cîțu îi felicită pe români, prezentând date Eurostat din care rezultă că România are cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul III din acest an. Conform Eurostat, cele mai mari creșteri economice trimestriale au fost înregistrate în Austria (3,3%), Franța (3%) și Portugalia (2,9%). În afara de Lituania, unde economia a stagnat față de trimestrul al doilea, cele mai mici creșteri au fost consemnate în România și Letonia, ambele cu un avans de doar 0,3%. ”Felicitări, dragi români! Cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul III din acest an”, scrie Cîțu, prezentând și tabelul Eurostat din care rezultă creșterea economică de 8% a României. Produsul intern brut a crescut cu doar 0,3% în trimestrul III față de precedentul, arată datele semnal publicate marți de Institutul Național de Statistică. Rata anuală decelerează de la 13,9% la 7,2%, în condițiile în care mare parte din restricțiile pandemice din valul 4 nu erau încă în vigoare. În trimestrul III 2021, comparativ cu trimestrul anterior, produsul intern brut a crescut cu 0,3% pe seria ajustată sezonier. Analiștii estimau un avans de 0,8%. Dinamica este oricum în încetinire față de cea de 2,2%, respectiv 1,5% din precedentele două trimestre, pentru care datele au fost și revizuite în scădere cu 0,4 puncte procentuale. Datele privind creșterea economiei românești în trimestrul III, care au surprins negativ piața și i-au determinat pe economiști să revizuiască în jos estimările pentru acest an, reflectă faptul că în România, ca și în alte state, există o revenire inegală a economiei, afirmă, la Profit News TV, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. Economia zonei euro a crescut, în trimestrul al treilea, cu 2,2% față de trimestru precedent, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, creșterea a fost de 2,1%, potrivit datelor Eurostat. În ritm anual, creșterea a fost de 3,7% în zona euro, și de 3,9% în UE, în contextul unei reveniri semnificative după declinul provocat de restricții în 2020. Cele mai mari creșteri economice trimestriale au fost înregistrate în Austria (3,3%), Franța (3%) și Portugalia (2,9%).
“Prețurile vor rămâne ridicate până când se va încheia pandemia de Covid-19”
Secretarul adjunct al Trezoreriei Statelor Unite, Wally Adeyemo, a declarat marți, pentru CNBC, că prețurile vor rămâne ridicate până când se va încheia pandemia de Covid-19 și că președintele Joe Biden face tot ceea ce este posibil în aceste circumstanțe dificile. Pandemia de Covid-19, problemele lanțurilor de aprovizionare și inflația sunt doar câteva dintre dificultățile cu care se confruntă administrația Biden. Și pentru a înrăutăți lucrurile pentru Casa Albă, cel mai recent sondaj de opinie arată că publicul american nu este prea impresionat de performanțele lui Biden în funcția de președinte. Doar 41% dintre alegători îl aprobă pe Biden, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Washington Post/ABC, publicat duminică, care arată o continuare a tendinței de scădere a ratingurilor președintelui. ”Cred că președintele a făcut tot ce a putut pentru a se asigura că ne ocupăm de problema principală cu care se confruntă America, care este o pandemie care a ucis sute de mii de americani și președintele a rezolvat cu succes acest lucru. Dar avem mai multă muncă de făcut în ceea ce privește abordarea pandemiei și până când combate pe deplin pandemia ne vom confrunta cu prețuri ridicate în economia noastră”, a spus el, pentru CNBC, la forumul industriei energetice Adipec din Abu Dhabi. Cu toate acestea, Adeyemo a spus că eforturile lui Biden de vaccinare a americanilor împotriva Covid-19 și investițiile făcute ca parte a planului de salvare al Casei Albe au adus America ”într-o poziție mai bună”, atât din punct de vedere al sănătății publice, cât și din punct de vedere economic. Adeyemo a invocat rata scăzută a șomajului, de 4,8%, și creșterea economică de 6% (deși economia a avansat cu 6,7% în trimestrul al doilea, a crescut în trimestrul al treilea cu numai 2%) drept motive pentru a fi optimist și a spus că prețurile sunt de așteptat să se tempereze pe măsură ce pandemia se moderează. ”Datorită investițiilor pe care le facem astăzi, economia americană va fi în măsură să crească și, din acest motiv, strategia economică a președintelui va avea succes”, a adăugat oficialul Trezoreriei.
Netflix lansează un site dedicat topurilor de filme și seriale
Cele mai populare filme și seriale disponibile pe Netflix sunt prezentate într-un site dedicat, pe baza unui nou sistem, mai relevant, de măsurare. Așa cum a promis în octombrie, Netflix trece la un nou sistem de măsurare a popularității conținutului. În loc să mai ia în calcul o vizionare după doar două minute de redare, compania va măsura numărul însumat al orelor de vizionare pe care le adună titlurile și, în funcție de acest criteriu, va stabili topurile de popularitate. Topurile de popularitate au, acum, o nouă casă, în afara platformei de streaming. Netflix a creat un site dedicat acestora. Aici, vor fi afișate topuri săptămânale de popularitate, atât pentru filme, cât și pentru seriale, care vor fi actualizate în fiecare zi de marți. Vor exista două categorii principale pentru listele de filme și seriale - producții în limba engleză și producții în alte limbi. În dreptul fiecărui titlu va fi afișat numărul însumat de ore de vizionare. Există și un top al celor mai populare producții din toate timpurile (nu doar din ultima săptămână). Aici măsurarea se face în funcție de performanța din primele 28 de zile din momentul lansării și se aplică o rotunjire la 10.000 de ore.
Qualcomm va produce cipuri pentru BMW
Compania americană, Qualcomm, promite procesoare de desktop cel puțin la fel de bune precum cele dezvoltate recent de Apple și anunță un parteneriat cu BMW. Qualcomm anunță planuri de extindere dincolo de piața de smartphone-uri, planuri care includ, printre altele, procesoare de desktop pe scară largă și cipuri pentru industria auto. Cel mai mare producător de chipset-uri pentru smartphone-uri va dezvolta cipuri pentru BMW, care le va folosi pe seria "Neue Klasse", ce urmează să intre pe piață în 2025. Mașinile BMW vor folosi cipurile Qualcomm atât pentru a comunica cu centrele de date, cât și pentru a “vedea” în toate direcțiile, cu ajutorul unui sistem de computer vision. Pe de altă parte, compania americană va lua mai în serios piața procesoarelor de desktop, unde a avut încercări timide până acum. Qualcomm spune că lucrează la o nouă generație de SoC-uri pentru PC-urile cu Windows, care să le ducă acestora un nivel de performanță și eficiență energetică asemănător cu ceea ce Apple a reușit cu procesoarele M1 pentru Mac-uri.
Vânzările cu amănuntul din SUA au crescut în octombrie neașteptat
Vânzările cu amănuntul din Statele Unite au crescut în octombrie, americanii începând devreme cumpărăturile de sărbători pentru a evita să găsească rafturile goale, pe fondul lipsei unor bunuri din cauza pandemiei de Covid-19, dând economiei un impuls la începutul trimestrului patru, transmite Reuters. Datele solide publicate marți de Departamentul pentru Comerț sugerează că inflația ridicată nu a diminuat încă cheltuielile, chiar dacă îngrijorările legate de creșterea costului vieții au făcut ca încrederea consumatorilor să scadă la un minim al ultimilor 10 ani la începutul lunii noiembrie. Creșterea averii gospodăriilor, datorită unei piețe bursiere puternice și a prețurilor caselor, a economiilor mari și a salariilor bune par să protejeze consumatorii de cea mai mare inflație anuală din ultimele trei decenii. ”Este mai important să ne uităm la ceea ce fac consumatorii decât la ceea ce spun ei. Sunt îngrijorați de accelerarea inflației, dar sunt încă într-o formă bună și continuă să cheltuiască”, a spus Gus Faucher, economist-șef la PNC Financial din Pittsburgh, Pennsylvania”.