Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de până la 8,25%/an

Ziarul de Vrancea
7 aug 2022 685 vizualizări

Emisiunea durează până la sfârșitul lunii în curs

Românii pot investi, începând din 8 august, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturitate de 1 an și dobândã anualã de 8,25%. Titlurile de stat au valoare nominalã de 1 leu și sunt în forma dematerializatã. Interesul românilor pentru titlurile de stat TEZAUR s-a menținut la un nivel ridicat și în luna iulie, suma investitã fiind de 1,49 miliarde lei, conform Ministerului Finanțelor.

Titlurile de stat pot fi cumpãrate:

- Între 08 – 26 august 2022 online, numai de cãtre persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectatã, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului cãtre un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați GhidTezaur online și Tezaur online;

- Între 08 – 29 august 2022 de la unitãțile Trezoreriei Statului;

- Între 08 – 26 august 2022 în mediul urban și 08 – 25 august 2022 în mediul rural, prin subunitãțile poștale ale C.N. Poșta Românã S.A.

Dobânda este anualã, plãtibilã la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot rãscumpãra în avans. Un investitor poate face una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulãrii subscrierilor déjà efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansatã de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Lucian Heiuș: Încasările lunii iulie au fost de 37,14 miliarde de lei

u ANAF a dus rambursările de TVA la zero zile întârziere, se laudă șeful Fiscului

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că încasările lunii iulie au fost de 37,14 miliarde de lei, mai mult cu peste 6 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului trecut, menționând că ANAF a dus rambursările de TVA la zero zile întârziere. “Încasările lunii iulie au fost în valoare de 37,14 miliarde de lei, iar încasările lunii iulie 2021 au fost de 30,87 de miliarde de lei, deci practic un plus de încasări față de luna iulie 2021, de 6,27 miliarde de lei, iar TVA-ul restituit în luna iulie a fost în valoare de 3,6 miliarde de lei. Practic, astăzi ANAF-ul a dus rambursările de TVA la zero zile întârziere. Nu mai există nicio decizie de rambursare a TVA-ului care să nu fie rambursată. În data de 10 vom face selecția națională așa cum știți că este procedura pentru luna august și vom face restituirea probabil în 29 august, pentru deciziile care apar în această perioadă”, a declarat Heiuș, luni, într-o conferință de presă.  El a menționat că în luna mai întârzierea la rambursarea TVA-ului era de două miliarde de lei.  “A fost un efort foarte mare, dar am ținut foarte mult ca sa ducem acest TVA la zero zile. Știți că se poate rambursa la 30 sau la 45 de zile, cum prevede legea. În luna mai aveam o întârziere de două miliarde de lei. Un efort al colegilor mei de la ANAF și le mulțumesc pe această cale. Am reușit să aducem această activitate de rambursare a TVA-ului la zero zile întârziere. Este normal ca statul să își facă și datoria de a rambursa sumele pe care contribuabilii le au de primit de la bugetul de stat și acesta va fi ritmul în care vom merge de acum încolo”, a mai transmis șeful ANAF.

Un ieșean a ascuns de ochii Fiscului aproape 12 milioane de lei

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că în luna iulie au fost descoperite 21,4 milioane de lei reprezentând diferențe între veniturile declarate și cele estimate, precizând că cea mai mare diferență a fost găsită la un contribuabil din Iași, în valoare de 11,7 milioane de lei. Heiuș a declarat, luni, într-o conferință de presă, că impozitul calculat la suma de 21,4 milioane de lei este de aproape 6 milioane de lei.  “În luna iulie s-au descoperit 21,4 milioane lei, diferențe între veniturile declarate și veniturile estimate de noi. Creanțele fiscale aferente, respectiv impozitele calculate pe această sumă, au fost de 5,9 milioane de lei. Cea mai mare diferență a fost găsită la un contribuabil din județul Iași, de 11,7 milioane de lei. Creanța stabilită, respectiv impozitul pe care ar trebui să îl plătească, este în valoare de 3,5 milioane de lei. În București, la un contribuabil, diferența a fost de 3,5 milioane de lei, creanță stabilită a fost de un milion de lei, iar în Buzău, la un alt contribuabil, diferența a fost de 3,2 milioane de lei, creanța stabilită a fost de 0,8 milioane de lei. V-am dat trei cele mai mari diferențe și impozite stabilite pe care le au descoperit colegii mei în luna iulie. Deci practic, în această activitate, în luna iulie, 5,9 milioane de lei au fost identificați și urmează să fie achitați sau recuperați către bugetul de stat”, a declarat Lucian Heiuș.

“Prețul mediu de tranzacționare a locuințelor a depășit 100.000 de euro”

Prețul mediu de tranzacționare a locuințelor a depășit 100.000 de euro în semestrul 1 din acest an, înregistrând o creștere cu aproximativ 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată compania RE/MAX România, parte a grupului mondial de real-estate și franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. ”Potrivit datelor RE/MAX România - parte a liderului mondial în real-estate și franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment – prețul mediu de tranzacționare a locuințelor a depășit 100.000 de euro în S1 2022, înregistrând o creștere cu aproximativ 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Compania a intermediat un număr de peste 5.000 de tranzacții în primul semestru din acest an, dintre care circa 92% au fost pe segmentul rezidențial. Dinamica pieței, factorii de influență, respectiv principalele tendințe și perspective sunt reunite sunt forma Barometrului imobiliar RE/MAX România, o analiză de status a pieței de profil, pe baza datelor înregistrate de companie, la intervale regulate de timp. Birourile RE/MAX România au cunoscut o creștere de 48% în ceea ce privește valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare din primul semestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, de la 113 milioane euro la 169 milioane euro. Totodată, prețul mediu de tranzacționare pe segmentul vânzări a crescut în acest interval cu aproximativ 10%, de la circa 94.000 euro la 103.000 euro. „Creșterea înregistrată se datorează în mare parte inflației, amplificată de un narativ al nesiguranței venit odată cu războiul de peste graniță. Interesul de achiziție în imobiliare a rămas crescut în primul semestru al lui 2022, în încercarea cumpărătorilor de a face investiții care să conserve capitalul împotriva inflației. Totodată, deși cererea a scăzut ca volum în ultimele două luni ale semestrului, am observat o determinare crescută a celor interesați să cumpere. Cu alte cuvinte, avem prospecți cumpărători mai puțini, dar mai hotărâți și mai potenți financiar”, a declarat Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România. Cele mai multe intermedieri au fost realizate pe segmentul rezidențial, circa 92% din total, urmate de comercial (4%), industrial (2%) și office (2%). Dintre cele peste 5000 de proprietăți rezidențiale tranzacționate, apartamentele de două camere (35%) și casele (32%) au fost cele mai căutate tipuri de proprietăți în semestrul 1 din 2022. Per total, 80% dintre apartamentele vândute/cumpărate sunt proprietăți vechi.

ASF susține că pe piața RCA concurența este în creștere, iar tarifele în scădere

Piața RCA confirmă, după prima jumătate a anului 2022, că a reușit să depășească efectele dispariției City Insurance SA, fostul lider din domeniu, conform datelor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). "Eficiența măsurilor fără precedent, luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atât în ceea ce privește legislația în domeniu, cât și în ceea ce privește activitatea de control și supraveghere, este confirmată de datele preliminare raportate de firmele de asigurare pentru primele 6 luni din 2022", susțin reprezentanții ASF. Concret, nivelul de concentrare a pieței, deși este încă ridicat, a ajuns la cea mai mică cotă din ultimii opt ani. "După ce crescuse substanțial, în contextul ieșirii din piață a City Insurance SA, Euroins, liderul actual al pieței RCA, a revenit, în al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similară a lui 2021 în ceea privește cota de piață, scăzând până la 31,8%, în iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an", se menționează în comunicat. Corelată cu evoluția celorlalte companii autorizate să vândă RCA, dinamica cotei de piață a celui mai mare jucător sugerează că deficitul de asigurare creat de ieșirea City Insurance SA a fost acoperit echilibrat, de întreaga piață, fără apariția unor distorsiuni care să încarce până la cote alarmante un singur jucător. De altfel, acest lucru se vede și din situația plăților efectuate de cei opt jucători activi, în primul semestru al anului 2022.

Creșterea exporturilor Chinei s-a accelerat în mod neașteptat în iulie

Creșterea exporturilor Chinei s-a accelerat în mod neașteptat în iulie, oferind un impuls încurajator economiei, care încearcă să-și revină după scăderea indusă de epidemia de Covid-19, dar slăbirea cererii globale ar putea începe să afecteze livrările în lunile următoare, transmite Reuters. Exporturile au crescut în iulie cu 18% față de anul precedent, cel mai rapid ritm din acest an, au arătat duminică datele oficiale vamale, în comparație cu o creștere de 17,9% în iunie, fiind peste așteptările analiștilor, privind o creștere de 15,0%. Exporturile au fost unul dintre puținii factori pozitivi pentru economia chineză în 2022, deoarece restricțiile larg răspândite au lovit puternic afacerile și consumatorii, în timp ce piața imobiliară, odinioară puternică, trece de la o criză la alta. ”Creșterea exporturilor Chinei a surprins din nou în sens pozitiv. (Aceasta) continuă să ajute economia Chinei într-un an dificil, deoarece cererea internă rămâne lentă”, a declarat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management.

Netflix își accelerează extinderea pe piața jocurilor video

Netflix își accelerează extinderea pe piața jocurilor video cu planuri de a-și dubla catalogul de oferte până la sfârșitul anului, dar, deocamdată, puțini dintre abonații gigantului de streaming se și joacă, transmite CNBC. Din noiembrie anul trecut, compania a lansat jocurile ca o modalitate de a menține utilizatorii implicați între lansările de filme. Jocurile sunt accesibile numai abonaților, dar trebuie descărcate ca aplicații separate. Jocurile au fost descărcate în total de 23,3 milioane de ori și au o medie de 1,7 milioane de utilizatori zilnic, conform Apptopia, o companie de analiză a aplicațiilor. Adică mai puțin de 1% din cei 221 de milioane de abonați Netflix. Importanța jocurilor pentru strategia generală a Netflix a crescut fără îndoială în ultimele luni, deoarece compania se confruntă cu o concurență intensă pentru atenția utilizatorilor. În trimestrul al doilea, Netflix a pierdut aproape un milion de abonați, după ce a pierdut 200.000 de abonați în primul trimestru - primul declin al numărului de abonați în mai mult de un deceniu.

Apple lucrează la mai multe dispozitive de smarthome

Cel puțin patru difuzoare și ecrane inteligente se află în lucru în laboratoarele Apple, urmând a fi lansate pe parcursul următorilor ani. Apple nu a renunțat la ideea de a vinde difuzoare inteligente, chiar dacă HomePod a fost unul dintre marile eșecuri recente ale companiei, produs pe care încetat să-l mai producă anul trecut fără a anunța un înlocuitor. În fapt, compania americană lucrează nu la unul, ci la două difuzoare inteligente, conform surselor citate de Bloomberg. Unul dintre acestea va arăta și va avea aceleași caracteristici pe partea de sunet ca difuzorul HomePod. Al doilea va fi un fel de HomePod Mini - va fi mai mic și, probabil, va oferi un set mai restrâns de funcții pentru a fi vândut mai ieftin. Pe lângă cele două difuzoare, Apple ar mai avea în lucru și două ecrane inteligente. Unul dintre acestea combină funcțiile unui iPad cu cele ale unui difuzor și va fi promovat cu un accesoriu pentru bucătărie, ce va putea fi folosit pentru a consulta rețete și a cere sfatul Siri sau pentru a asculta muzică. Al doilea ecran este considerat de companie un accesoriu pentru sufragerie. Acesta aduce la un loc funcțiile unui difuzor inteligent, ale unei camere video și ale lui Apple TV, oferind funcții de entertainment și comunicare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.