Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Reportaj: Românii din Elveția - muncă de ocnaș

Ziarul de Vrancea
24 nov 2018 1079 vizualizări

Presa elvețiană - Sezonierii s-au întors: „Ziua începe pentru Mircea și Viorel la ora 4 dimineața... O muncă de ocnaș“ n un interesant reportaj despre viața muncitorilor sezonieri din Țara cantoanelor

Foarte contestat, statutul de lucrător sezonier a fost desființat oficial încă din 2002 în Elveția. De atunci, însă, numărul de permise de muncă pe termen scurt a crescut rapid în cadrul Confederației, care se bazează în mare măsură pe forța de muncă importată, flexibilă și ieftină, pentru a transforma întregul sector al economiei sale.

Mircea și Viorel

În fiecare vară, Mircea și Viorel stau aproape patru luni în Alpii elvețieni, departe de familia lor și de România lor natală. Adăpostiți într-o fermă alpină situată deasupra orașului Crans-Montana, viața lor de zi cu zi nu se aseamănă deloc cu cea a străinilor bogați care s-au stabilit la câteva sute de metri mai jos, în cabanele de lux ale stațiunii Valais, renumită pentru vremea însorită și facilitățile fiscale atractive. Ziua începe pentru Mircea și Viorel la ora 4 dimineața și nu se încheie înainte de ora 19:30, când cele o sută de vaci - în cea mai mare parte rasa Hérens - sunt închise în staul. Între supravegherea turmei, fabricarea brânzeturilor și diversele lucrări de întreținere, momentele de odihnă sunt rare. Seara, într-un dormitor spartan, pus la dispoziție de proprietarul pășunii, ei își pot reface forțele, înainte de a se angaja într-o altă zi de muncă grea. O muncă de ocnaș, plătită cu salariul minim prevăzut de Convenția colectivă de muncă în agricultura de aici, sau 13 franci pe oră pentru angajații agricoli necalificați. Fără costul cazării și hranei, Mircea și Viorel pot conta pe un venit de 2.000 de franci net, pe lună. O sumă frumușică pentru cetățenii români, dintr-o țară în care salariul minim nu depășește 320 de euro pe lună, dar pe care ar refuza-o și cel mai motivat lucrător elvețian, care se poate aștepta cu ușurință să câștige mai mult de 6.000 de franci pe lună (salariu mediu), stând la căldură într-un birou, potrivit Rador, care citează Swiss Info.

Boom: libera circulație

În Elveția, agricultura este, prin însăși natura sa, unul dintre sectoarele economice care angajează cei mai mulți lucrători sezonieri. Producția de fructe și legume este deosebit de mare cu forțele de muncă temporare din România, Polonia sau Portugalia. „Agricultura productivă depinde de lucrătorii din străinătate”, a declarat Sandra Helfenstein, purtător de cuvânt al sindicatului fermierilor elvețieni, un lobby puternic pentru ei. USP estimează între 30.000 și 35.000 numărul de lucrători europeni angajați în agricultura elvețiană, majoritatea cu contracte valabile între 3 și 9 luni. Angajamente mult facilitate prin intrarea în vigoare, în 2002, a acordului privind libera circulație a persoanelor, cu Uniunea Europeană. De asemenea, în mod tradițional, și UE depinde de o forță de muncă flexibilă și ieftină din străinătate; industria hotelieră și de restaurante, de exemplu, a înregistrat o proporție a angajaților străini - germani, italieni, portughezi și francezi în cea mai mare parte - în creștere de la 35 la 44%, de la începutul anilor 2000, dintre care mai mult de două treimi au permis de ședere pe termen scurt. Fenomenul este identic pe șantierele de construcție: în acest sector în plină expansiune, lucrătorii europeni sunt din ce în ce mai numeroși pentru a lucra de la câteva săptămâni, până la câteva luni în Elveția, înainte de a-și găsi un loc de muncă în țara lor origine sau în altă parte pe continent.

335.000 de sezonieri

Prin urmare, în doar câțiva ani, numărul lucrătorilor cu permis de ședere pe termen scurt a crescut în Elveția. Având în vedere persoanele care dețin un permis valabil pe cel mult un an și cei cărora li se permite să rămână urmând o procedură simplă de anunțare (mai puțin de 90 de zile), numărul lor era mai mare de 335.000 în 2017, potrivit datelor oficiale compilate de swissinfo.ch. O cifră pe care lucrătorii sezonieri nu au atins-o niciodată în anii 1960 și 1970: în acel moment autoritățile au emis în medie între 100.000 și 200.000 de permise „A” pe an, în funcție de nevoile economiei, încercând să limiteze afluxul și stabilirea forței de muncă străine pe teritoriul elvețian. Cu toate acestea, eliminarea acestui statut în 2002, considerat precar și o sursă de abuz, este oarecum renăscută din cenușă prin proliferarea permiselor de ședere pe termen scurt, spun sindicatele. „Condițiile de muncă și de viață ale acestor noi lucrători nomazi nu sunt mai bune decât cele ale lucrătorilor sezonieri. Unii dintre aceștia sunt plătiți sub norme, contractele lor de muncă pot fi terminate peste noapte, nu au dreptul la reîntregirea familiei, iar integrarea lor în Elveția este inexistentă”, denunță Alessandro Pelizzari, secretar regional al UNIA Geneva.

Tot mai calificați

Giovanni Ferro-Luzzi, profesor de economie la Universitatea din Geneva, nuanțează. „Contractele pe termen scurt implică tot mai mulți oameni cu înaltă calificare, de exemplu consultanții IT care vin în Elveția câteva luni pe an, chiar dacă reprezintă totuși doar o minoritate”, spune el. Este adevărat că numărul permiselor de ședere pe termen scurt legate de o activitate lucrativă depășește în prezent în mare măsură permisele medii sau pe termen lung acordate în fiecare an de Confederație. „O țară mică, având o creștere economică puternică și o forță de muncă limitată, Elveția beneficiază în mod special de acești lucrători mobili. Acest lucru nu poate decât să promoveze funcționarea economiei, cu condiția ca pacea socială să fie asigurată”, consideră Giovanni Ferro-Luzzi. Dar tocmai acest ultim punct este vulnerabil. Sindicatele acuză angajatorii că folosesc această forță de muncă rotativă pentru a exercita presiuni asupra salariilor rezidenților, jucându-se adesea cu controalele instituite ca parte a măsurilor de însoțire legate de libera circulație a persoanelor. „Nu este neobișnuit să găsim lucrători detașați plătiți cu 7 sau 8 franci pe oră, pe șantierele de construcții, ceea ce este de trei ori sub salariul minim pe oră în branșă”, exemplifică Alessandro Pelizzari.

În centrul jocurilor politice

Deși nu sunt foarte vizibili în spațiul public și mass-media, acești noi nomazi ai globalizării se găsesc chiar în acest moment propulsați în miezul mizelor politice. Măsurile de însoțire a liberei circulații a persoanelor reprezintă într-adevăr principalul obstacol în calea negocierilor privind încheierea unui acord-cadru între Elveția și Uniunea Europeană. „Am continuat campania pentru ca acești oameni să vină în Elveția, asigurându-ne în același timp că pot beneficia de condițiile de muncă elvețiene. Dar încercând să slăbească în continuare măsurile de însoțire, Bruxelles-ul pune în pericol acest echilibru”, a spus Alessandro Pelizzari. Oricare ar fi rezultatul negocierilor cu UE, care ar trebui să fie cunoscut în săptămânile următoare, un lucru pare să fie câștigat de observatorii pieței muncii elvețiene: nicio măsură politică nu va opri într-adevăr fluxul acestor lucrători nomazi de a veni să caute, pe timp de iarnă, într-o stațiune, sau vara, pe un șantier de construcții, o mai bună soartă pe pământ elvețian. „În Elveția, afluxul de forță de muncă străină a fost întotdeauna dictat de nevoile economiei. Doar o încetinire ciclică va fi capabilă să pună capăt boom-ului acestor contracte pe termen scurt”, susține Giovanni Ferro-Luzzi, potrivitSwiss Info.

SUA: Vânzările online de Ziua Recunoștinței au crescut cu 28% față de anul trecut

Vânzările online înregistrate în Statele Unite de Ziua Recunoștinței, care marchează debutul cumpărătorilor de sărbători din Statele Unite, au crescut cu 28% față de anul trecut, la 3,7 miliarde de dolari, potrivit datelor Adobe Analytics, citate de MarketWatch. Mulți dintre cumpărători online și-au folosit telefoanele mobile, traficul prin intermediul smartphone-urilor având o pondere record de 54,4% din total. În plus, 36,7% din veniturile generate de cumpărăturile online au fost prin telefoanele mobile. Ponderea traficului de pe descktop-uri care a avut loc de Ziua Recunoștinței a scăzut de la 44,3% în 2017 la 36,5%, în timp ce ponderea traficului de pe tablete a scăzut de la 9,6% la 9,1%. Majoritatea veniturilor au fost generate însă de traficul de pe computerele desktop, respectiv 52,8%, iar cele de pe tablete au reprezentat 10,5%. Aceste date preliminare sunt pe cale să confirme estimarea Adobe, potrivit căreia cumpărăturile prin intermediul dispozitivelor mobile vor atinge un prag de referință în acest an. “Telefoanele mobile au furat show-ul de Ziua Recunoștinței”, a spus Taylor Schreiner, director la Adobe Digital Insights, care a anticipat că, împreună cu vânzările de Black Friday, vânzările online vor atinge noi recorduri. Adobe anticipează că vânzările online din perioada 1 noiembrie-22 noiembrie vor fi mai mari cu 18,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru sezonul sărbătorilor, Adobe anticipează că vânzările online din SUA vor atinge 124 de miliarde de dolari.

“Black Friday este mai mare decât un sprint de cumpărături de 24 de ore. A devenit o extravaganță de o lună, care a debutat cu promoții înainte de Halloween și va continua până după Cyber Monday”, a spus Frank Layo, director general la Kurt Salmon, parte a Accenture Strategy. Mulți dintre retaileri încă se folosesc de Black Friday pentru lansarea oficială a sezonului cumpărăturilor de iarnă. “Black Friday este încă cea mai bună zi de cumpărături din an, iar acest an nu a fost o excepție pentru Walmart”, a declarat Steve Bratspies, director de vânzări la Walmart U.S.. Potrivit Target, cumpărăturii au făcut comenzi duble față de anul trecut pe aplicația retailerului, pentru produse ca ceasuri, Lego și console de jocuri.

 

***********

Raport: Schimbările climatice vor costa economia americană sute de miliarde de dolari, în acest secol

Schimbările climatice vor costa economia americană sute de miliarde de dolari până la sfârșitul acestui secol, afectând toate domeniile, de la sănătate la infrastructură, potrivit unui raport guvernamental publicat vineri, despre care Casa Albă a apreciat că este inexact, transmite Reuters. Raportul comandat de Congres și realizat cu sprijinul a mai multe de 12 agenții și departamente guvernamentale, a prezentat impactul estimat al încălzirii globale asupra fiecărui sector al societății americane, dând un avertisment dur, contrar agendei administrației Trump, care sprijină industria carburanților fosili.“În condițiile creșterii continue a emisiilor la niveluri istorice, pierderile anuale în unele sectoare economice vor atinge sute de miliarde de dolari până la sfârșitul secolului, depășind PIB-ul multor state americane”, potrivit raportului “A patra evaluare națională a climei, Volumul II”.Încălzirea globală va afecta în mod disproporționat săracii, va submina pe scară largă sănătatea oamenilor, va afecta infrastructura, va limita disponibilitatea apei, va deteriora zonele de coastă și va mări costurile în sectoare de la agricultură la pescuit și producția de energie, arată raportul. Analiza adaugă că estimările referitoare la pagubele viitoare s-ar putea modifica dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse semnificativ, chiar dacă unele dintre efectele schimbărilor climatice, între care furtunile mai puternice și mai frecvente, seceta și inundațiile, sunt deja ăn curs. Raportul completează un studiu publicat anul trecut, care a conchis să oamenii sunt principalul motiv al încălzirii globale și a avertizat în privința efectelor catastrofale asupra planetei. Președintele Donald Trump a inversat măsurile de protejare a mediului adoptate de predecesorul său Barack Obama, pentru a crește la maximum producția de carburanți fosili, inclusiv de petrol, care este deja cea mai mare din lume, peste cea a Arabiei Saudite și a Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Lindsay Walters, a spus că raportul “se bazează în mare parte pe un scenariu extrem, care contrazice tendințe vechi presupunând că inovațiile vor fi limitate, iar populația va crește rapid”.

Parlamentul Britanic a confiscat documente interne ale Facebook privind cazul Cambridge Analytica

Parlamentul din Marea Britanie a intrat în posesia unor documente interne ale Facebook, inclusiv a unor mail-uri dintre șefii companiei, după ce le-a confiscat de la fondatorul unei firme de software aflată în litigiu cu Facebook. Damian Collins, fondatorul companiei de software Six4Three, care se afla într-o călătorie de afaceri în Londra, a fost forțat de Parlamentul britanic să cedeze o serie de documente interne ale Facebook. Six4Three a dat în judecată Facebook în Statele Unite, susținând nu doar că oficialii companiei știau de deficiențele de securitate care au dus la scandalul Cambridge Analytica, dar încurajau chiar indirect folosirea acestora de către terți. Aceste acuzații au atras atenția comisiei din Parlamentul Britanic care investighează cazul și care a profitat de vizita la Londra a lui Collins, pentru a confisca documentele. Acestea nu trebuie făcute publice, conform procesului civil aflat pe rol în Statele Unite. Însă, această decizie nu se aplică și în Marea Britanie, unde jurisdicția aparține Parlamentului acestei țări. Documentele ar conține mail-uri care dovedesc că executivii Facebook au știut și au permis Cambridge Analytica să acceseze datele a 87 de milioane de utilizatori ai rețelei sociale. Facebook a respins aceste acuzații în procesul civil din Statele Unite, iar acum a emis un scurt comunicat în care spune că documentele nu trebuie dezvăluite public și că, de asemenea, Parlamentul Britanic trebuie să le returneze Curții Supreme din San Mateo, California.Facebook a pierdut peste 100 de miliarde de dolari din valoarea la bursă de la izbucnirea scandalului Cambridge Analytica.

Prețurile petrolului au scăzut vineri cu aproape 8%, în pofida discuțiilor legate de reducerea producției

Prețurile petrolului au scăzut vineri cu aproape 8%, la cel mai redus din peste un an, marcând al șaptelea declin săptămânal consecutiv, pe fondul intensificării temerilor legate de o ofertă excedentară, chiar dacă cei mai mari producători de țiței iau în calcul o reducere a producției, transmite Reuters. Oferta de petrol, în frunte cu cea din Statele Unite, crește mai rapid decât cererea și, pentru a preveni acumularea de stocuri, așa cum s-a întâmplat în 2015, membrii OPEC ar urma să înceapă limitarea livrărilor după reuniunea organizației de pe 6 decembrie.Aceste așteptări nu au dus însă la stabilizarea prețurilor, care au scăzut cu peste 20% în noiembrie. Dacă tendința negativă se va menține, prețurile vor înregistra în noiembrie cel mai amplu declin de la sfârșitul anului 2014. Piața este afectată de războiul comercial dintre cele mai mari state consumatoare de petrol din lume, Statele Unite și China. “Piața ia în calcul o încetinire economică, anticipează că discuțiile dintre SUA și China nu vor avea un rezultat pozitiv”, a spus Phil Flynn, analist la firma Price Futures Group din Chicago. Acesta s-a referit la discuțiile care ar urma să iabă loc săptămâna viitoare între președintele american Donald Trump și omologul său chinez Xi Jinping la summitul G20 din Buenos Aires. Prețul petrolului Brent a închis vineri în scădere cu 6,1%, la 58,8 dolari pe baril. În timpul ședinței, cotația a coborât la 58,41 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după octombrie 2017.Cotația petrolului West Texas Intermediate, de referință pe piața americană, a coborât cu 7,7%, la 50,42 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după octombrie 2017. După închiderea tranzacțiilor, cotațiile petrolului au continuat să scadă. Pe ansamblul săptămânii, prețului petrolului Brent a scăzut cu 11,3%, iar cotația petrolului WTI a coborât cu 10,8%, cel mai amplu declin săptămânal consemnat după ianuarie 2016.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.