Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: PSD propune plafonarea prețurilor la energie până pe 1 mai

Ziarul de Vrancea
17 ian 2022 718 vizualizări

“Stornarea imediată a facturilor emise cu nerespectarea prevederilor legii și sancțiuni pentru furnizori”, arată PSD

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a prezentat luni, după Consiliului Politic Național al PSD, pachetul de măsuri propuse de partid coaliției de guvernare, în contextul majorărilor de prețuri din energie și gaze naturale. Cei de la PSD vor ca măsurile se se aplice de la 1 februarie, pentru a include și consumul din luna ianuarie, astfel încât ”toți consumatorii casnici precum și instituțiile publice, IMM-uri, companii, să beneficieze de scăderi substanțiale la facturile la energie și gaze”. Oprea a afirmat că măsurile PSD prevăd reducerea valorii plafonului la gaze și la energie electrică cu aproape 45% și în dublarea volumului care este compensat și la energie, și la gaze. ”Dacă acest pachet de măsuri s-ar aplica începând cu 1 februarie, acest lucru ar însemna că toți consumatorii casnici din România, instituțiile publice, întreprinderile mici și mijlocii, companiile, infrastructura critică să beneficieze de scăderi substanțiale la prețul facturilor la energie și la gaze”, a spus Oprea.  Purtătorul de cuvânt al PSD a spus că cea mai rapidă metodă de aplicare a acestor măsuri este prin Ordonanță de Urgență, dar oricare fel de a rezolva problema, într-un mod rapid, astfel încât să fie aplicate de la 1 februarie, este binevenit.  ”Oricare dintre acestei soluții (OUG sau procedură parlamentară, nr) este la îndemâna coaliției, astăzi vor avea discuții și eu cred că vom găsi cea mai rapidă soluție”, a spus el. 

Ce cuprinde pachetul de măsuri al Partidului Social Democrat

a. plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze pe o perioadă temporară până 1 mai 2022, perioadă în care reglementările și producția din piața de energie să fie stabilizate și să nu mai provoace șocuri viitoare. Măsura are avantajul că oprește rapid lanțul de transmitere al socului inflaționist și asigură o predictibilitate a costurilor pentru întreaga economie națională, menținând gradul de competitivitate. Pentru consumatorii casnici măsura are avantajul conservării puterii de cumpărare pe componenta de plată a utilităților.

b. Obligarea la contractarea bilaterală pe cele două piețe (energie electrică și gaze) în proporție de minim 60% din total cotă de piață. Obligarea de a încheia contracte bilaterale cu toate companiile mari / marii contribuabili si infrastructura critica, in termen de 60 de zile. Introducerea de sancțiuni dure pentru neîndeplinirea acestei obligații (amenda % din CA, retragerea licenței de funcționare). Măsura nu are efect imediat ci pe termen mediu și poate fi avută în vedere că fiind complementară unei din masurile de la a. sau b.

c. Stabilirea unei marje comerciale maximale pe tot lanțul energetic

d. decontarea condiționată a facturilor plafonate și/sau compensate

Pentru consumatorii casnici:

În perioada 1 februarie – 1 mai 2022 pentru consumatorii casnici se aplică următoarele măsuri:

a. Plafonarea prețului la energia electrica activă la 0,308 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,29 lei/kwh și TVA redus la 5%

b. Plafonarea prețului la gaze la 0,2 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,06 lei/kwh și TVA redus la 5%

Plafonul de consum lunar pentru consumatorii casnici va fi MAJORAT:   

Pentru energie electrică: 500 kwh/lună

Pentru gaz: 400 mc/lună

Pentru economie, infrastructură și servicii esențiale.

Pentru spitale publice și private, unități de învățământ - inclusiv creșe (publice sau private), instituții publice, organizații neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum și unitățile de cult, furnizori publici și privați de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, IMM-uri, cabinete medicale individuale și alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, companiile furnizoare de servicii esențiale, inclusiv transport feroviar sau metrou, precum și consumatorii din industria alimentară din România:

În perioada 1 februarie-1 mai 2022,

*Plafonarea prețurilor finale la energia electrică la 0,700 lei/kwh (preț care include si TVA redus de 5%) *Plafonarea prețurilor finale la gaze la 0,300 lei/kwh (preț care include si TVA redus de 5%)

*Pentru contractele in derulare al căror nivel este sub prețul plafonat, acestea rămân in derulare in actualele condiții contractuale, singura diferența fiind TVA scăzut la 5%.

 

 

POZA: facturi energie/poze azi

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Florin Cîțu: Nu sunt de acord să reduci TVA doar pentru un anumit secto

u nu vom face decât să creștem profiturile unor companii, consideră fostul premier u “ca președinte PNL, voi susține orice reduceri de taxe care se aplică unitar în toată economia”

Președintele PNL Florin Cîțu a delcarat, luni, la Parlament, despre măsurile propuse de PSD pentru a-i ajuta pe consumatorii casnici și din economie, în urma majorării facturilor la energie, că va susține orice reduceri de taxe care se aplică unitar în toată economia și că nu este de acord să se reducă TVA-ul doar pentru un anumit sector. Liderul PNL a mai spus că, în opinia sa, de economist, prin astfel de măsuri ”nu vom face decât să creștem profiturile unor companii” și că ”va fi foarte greu să vedem o scădere a prețurilor”. ”Nu sunt de acord să reduci TVA doar pentru un anumit sector, pentru că atunci creezi un avantaj necompetitiv, necinstit unui anumit sector, versus alte sectoare și eu nu sunt de acord”, a spus Cîțu, la Parlament. Președintele PNL a arătat că el nu este de acord să se vină cu măsură doar pentru un anumit sector, pentru că atunci se creează ”tot felul de distorsiuni în economie” și economia nu poate să funcționeze așa pe termen lung, iar acest lucru s-a văzut în ultimii ani. ”Încercăm să rezolvăm o problemă aici, și apar alte probleme în economie”, a spus el, precizând că se poate veni cu o măsură de reducere a TVA la zero. ”Vă spun, nu vom face decât să creștem profiturile unor companii. Va fi foarte greu să vedem o scăcere a prețurilor, dar asta este opinia mea de economist”, a mai afirmat Florin Cîțu, precizând că, în calitatea lui de președinte al PNL, va susține orice reduceri de taxe care se aplică unitar în toată economia. Despre românii care au primit facturi de mii de lei la energie, Florin Cîțu a arătat că trebuie aplicate măsurile aflate în vigoare acum și care duc la o reducere de 33% a facturilor la energie. ”Aici iar trebuie văzut dacă aceste măsuri au fost aplicate corect sau nu de către sistemul energetic și de către furnizori și plecăm de acolo. Întâi trebuie să avem o imagine clară a ceea ce avem astăzi în economie”, a mai precizat Cîțu, menționând că ”trebuie să ne uităm că aceste prețuri s-au majorat în toate Europa, iar astfel de măsuri nu ajută decât pe termen scurt populația, dar trebuie să găsim și măsuri pe termen mediu și lung”. Președintele PNL a mai arătat, întrebat despre facturile imense primite de unele spitale sau școli, că ”aceleași provocări au existat și în pandemie, când nu existau bani, aproapte 6 miliarde de lei, pe care i-a suplimentat și a făcut rost de ei pentru a plăti cheltuielile din sănătate”. ”Este o problemă pe care trebuie să o rezolvăm, să o rezolve Guvernul, dar întâi trebuie să vedem care sunt problemele de rezolvat, păstrând acest cadru al bugetului”, a explicat Cîțu. Despre schimbarea conducerii ANRE, Florin Cîțu a arătat că în Parlament trebuie văzute rapoarte de activitate ale acestor instituții.

 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Vânzările totale ale mărcii Dacia au ajuns în 2021 la 537.095 de unități

 

Vânzările totale ale mărcii Dacia au ajuns în 2021 la 537.095 de unități, în creștere cu 3,1% față de anul precedent, iar în Europa Dacia a atins în 2021 o cotă de piață record de 6,2% în segmentul vânzărilor către clienții particulari, devenind în premieră a treia marcă cea mai vândută în rândurile acestei categorii de public. ”În creștere cu 3,1% față de anul precedent, vânzările totale ale mărcii Dacia au ajuns în 2021 la 537.095 de unități în condițiile unei piețe stabile dar puternic afectate de criza sanitară și de cea a componentelor electronice. În perimetrul său de comercializare, Dacia a înregistrat o creștere a cotei sale de piață cu 0,1 puncte procentuale, până la 3,5%. Creșterea vânzărilor se explică în mod special prin succesul noii game Dacia în rândurile clienților particulari. În 2021 Dacia a atins în Europa o cotă de piață record de 6,2% în segmentul vânzărilor către clienții particulari, devenind în premieră a treia marcă cea mai vândută în rândurile acestei categorii de public”, anunță compania. În afara României, Dacia este marca cea mai vândută către clienții particulari în Franța și se situează în Top 5 în alte 9 țări europene (Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Austria, Polonia, Republica Cehă, Ungaria și Croația). În Germania, marca se află în Top 10. Dacia este de asemenea lider de piață în Maroc. Această performanță este susținută de succesul modelelor Sandero și Duster. Dacia Sandero a înregistrat un volum de vânzări cifrat la 226.805 de exemplare, din care aproape 90% au fost reprezentate de cea de-a treia generație a modelului. În 2021, pentru al cincilea an consecutiv, Dacia Sandero a fost cel mai vândut model din Europa către clienții persoane fizice. În unele țări, Sandero a fost chiar cel mai vândut model către toate categoriile de clienți. În aceste condiții, Sandero s-a situat la sfârșitul anului pe locul al doilea în clasamentul celor mai vândute modele din Europa.  Aceeași tendință a fost valabilă și în cazul modelului Dacia Duster, care este, din 2018, cel mai vândut SUV din Europa către clienții particulari. Cu 186.001 unități comercializate în 2021 pe toate piețele, Duster a depășit 2 milioane de exemplare vândute de la lansarea sa în 2010. ”Lansat în primăvara trecută, Dacia Spring și-a făcut o intrare remarcată pe piața vehiculelor 100% electrice cu 27.876 unități vândute și peste 46.000 de comenzi la finele anului 2021. Conceput pentru a democratiza accesul la mobilitatea electrică pentru deplasările zilnice, Spring se afirmă ca un automobil urban de referință pe numeroase piețe. În mod remarcabil, 80% din cei care au achiziționat un vehicul Spring nu erau anterior clienți ai mărcii Dacia”, arată compania. La nivel european, 90% din clienții Dacia Spring au optat pentru nivelul de finisare Confort Plus. Totodată, versiunea Stepway reprezintă 70% din vânzările de Sandero, în timp ce 60% dintre clienții modelului Duster au preferat versiunea Prestige.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

EximBank prelungește programul financiar de susținere a companiilor mari

 

Banca EximBank a anunțat luni că prelungește până la 30 iunie 2022 programul financiar de susținere a companiilor mari și a IMM-urilor cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019. ”Programul financiar de susținere a companiilor mari și a IMM-urilor cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019, pe care EximBank îl implementează în urma mandatului special primit din partea statului român, se va derula și în prima jumătate a acestui an, valabilitatea sa fiind prelungită până la 30 iunie 2022. De la lansarea schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicată societăților mari și IMM-urilor cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019, au beneficiat de garanții de stat și finanțări cu dobândă subvenționată companii cu o cifră de afaceri totală de 28,5 miliarde de lei, fondurile fiind utilizate atât pentru asigurarea necesarului de capital pentru desfășurarea activității, cât și pentru investiții”, anunță banca. EximBank a înregistrat peste 500 de solicitări venite din partea mediului de afaceri, valoarea totală a facilităților de finanțare și garantare acordate fiind de aproximativ 4 miliarde de lei. ”Prelungirea Programului de susținere financiară a companiilor mari, derulat prin EximBank, era absolut necesară pentru sprijinirea economiei românești. Mediul de afaceri are nevoie mai mult ca oricând de programe de finanțare prin care se pot accesa credite cu dobânzi subvenționate pentru dezvoltarea afacerilor și menținerea locurilor de muncă. Încurajăm atât firmele, cât și băncile comerciale să valorifice în continuare această resursă extraordinară, într-un demers comun care să susțină accelerarea creditării corporate și generarea unei creșteri economice în concordanță cu țintele guvernamentale”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor. În cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicată companiilor mari și IMM-urilor cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019, societățile comerciale pot accesa credite de investiții și credite pentru capital de lucru la rate de dobândă subvenționată precum și garanții de stat care acoperă necesarul de garantare până la 90% pentru credite noi sau deja acordate de băncile comerciale pentru realizarea investițiilor și/sau pentru susținerea activității curente a companiilor beneficiare. Prin acest program, lansat de EximBank în octombrie 2020, se asigură un nivel de susținere similar cu companiile europene pentru toate firmele românești eligibile interesate, care pot avea acces ca sprijin la suma maximă permisă de Cadrul temporar al Comisiei Uniunii Europene.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Ministrul Economiei: Am deschis apelul pentru proiecte ce vizează dezvoltarea microelectronicii

 

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a anunțat luni că a fost deschis apelul de preselecție pentru întreprinderile, companiile și centrele universitare interesate să aplice pentru accesarea fondurilor de 500 milioane euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România prin PNRR. Ministerul Economiei a anunțat în decembrie un buget de 500 milioane euro pentru un proiect de microelectronică, care este prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care vor fi dezvoltate trei centre de producție și centre de dezvoltare digitală și inovare în jurul universităților din România. "Așa cum am promis, am deschis apelul de preselecție pentru întreprinderile, companiile și centrele universitare interesate să aplice pentru accesarea fondurilor de 500 milioane euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România prin PNRR", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei. Ministerul Economiei a publicat metodologia finală și documentele care trebuie să însoțească aplicațiile potențialilor participanți la Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică și Tehnologia Comunicațiilor IPCEI ME-CT. Proiectul se adresează atât întreprinderilor mari, IMM-urilor și întreprinderi nou-înființate, care pot fi participanți direcți /indirecți, cât și organizațiilor de cercetare (institute de cercetare, universități), care pot fi doar participanți indirecți. Toți aplicanții trebuie sa facă parte din lanțul valoric al microelectronicii, de la cercetare la materii prime, procesare, reciclare. Proiectele care vor primi sprijin financiar trebuie să aibă o puternică componentă inovatoare, care să avanseze stadiul de dezvoltare a tehnologiei și pot include investiții necesare pentru realizarea primei aplicări industriale – first industrial deployment- care se integrează în obiectivele definite la nivel european pentru IPCEI ME/CT. Aplicațiile participanților se redactează în limba engleză și se transmit completate integral, în perioada 17 ianuarie - 7 februarie 2022, către Ministerul Economiei, la adresa de e-mail: politici_industriale@economie.gov.ro.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Un proiect de extindere a Canalului Suez ar urma să fie finalizat în iulie 2023

 

Un proiect de extindere a unor părți ale Canalului Suez este așteptat să fie finalizat după doi ani de lucrări, în iulie 2023, a declarat duminică președintele Autorității Canalului Suez (SCA). SCA a anunțat planuri accelerate de amenajare a unui al doilea canal și de a lărgi un canal existent, după ce nava container Ever Given a eșuat și a blocat calea navigabilă timp de șase zile anul trecut. "Proiectul va fi finalizat în 24 de luni. Am început în iulie 2021 și, dacă Dumnezeu va vrea, vom termina în iulie 2023", a declarat președintele Osama Rabie, pe marginea unui eveniment din Dubai. Navele trec prin canal în convoai, iar amenajarea unui al doilea canal ar crește capacitatea cu șase nave, a spus Rabie, fără a oferi mai multe detalii. Cei mai sudici 30 de km ai canalului, unde Ever Given s-a împotmolit, urmează să fie lărgiți cu 40 de metri spre est și adânciți, conform planurilor anunțate anterior. ”Acest lucru va îmbunătăți navigația navelor cu 28% în această parte dificilă a canalului”, a spus Rabie. Autoritatea Canalului Suez și companiile sale dezvoltă întregul proiect, a spus el.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Instagram a fost cea mai descărcată aplicație în ultimul trimestru

 

Profitând de blocarea rivalului TikTok în India, Instagram a revenit pe primul loc în clasamentul aplicațiilor după numărul de download-uri. În ultimul trimestru al anului trecut, Instagram a înregistrat cea mai bună performanță din 2014 până în prezent, reușind să-și crească numărul de descărcări cu 10% față de trimestrul anterior. Pentru prima oară în ultimii doi ani, o aplicație Meta a fost, din nou, pe primul loc ca număr de download-uri. Ultima oară, a fost vorba WhatsApp, iar asta se întâmpla în T4 2019. În ultimii doi ani, topul a fost dominat de TikTok, care, cu o singură excepție, a fost în permanență cea mai descărcată aplicație. Instagram a crescut în special în India, pe fondul blocării TikTok în această țară, ceea ce a făcut ca mulți utilizatori să se îndrepte către platforma deținută de Meta. Astfel, Instagram a câștigat un mare număr de utilizatori ai smartphone-urilor cu Android. De partea cealaltă, pe iOS, clasamentul este condus de TikTok și YouTube. Din totalul numărului de download-uri de care s-a bucurat Instagram în ultimul trimestru, 39% au avut loc în India.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Apple va cere angajaților să prezinte dovada vaccinării cu un rapel

 

Apple va solicita angajaților din retail și corporativi să furnizeze dovada unei vaccinări cu un rapel pentru Covid-19, potrivit unui email intern citat de site-ul The Verge, transmite Reuters. Începând cu 24 ianuarie, angajații nevaccinați sau cei care nu au prezentat dovada vaccinării vor avea nevoie de teste Covid-19 negative pentru a intra la locurile de muncă Apple. The Verge a scris că nu este clar dacă cerința de testare se aplică atât angajaților corporativi, cât și angajaților din retail. ”Din cauza eficacității în scădere a seriei primare de vaccinuri pentru Covid-19 și a apariției unor variante foarte transmisibile, cum ar fi Omicron, rapelul este o condiție pentru a fo considerați vaccinați împotriva Covid-19, pentru a vă proteja împotriva formelor de boală severă”, potrivit notei adresatyă angajaților, citată de The Verge. Apple nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Multe companii din SUA și-au consolidat regulile referitoare la Covid-19, impun vaccinarea și amână planurile de întoarcere la birou, deoarece varianta Omicron crește infecțiile în toată țara.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.