Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Protecția Consumatorului acordă consultanță persoanelor care nu-și pot plăti ratele

Ziarul de Vrancea
9 aug 2022 562 vizualizări

Prin Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice din cadrul ANPC, consumatorii care au accesat credite, au acumulat datorii și nu le mai pot face față pot apela la procedura specifică, de insolvență a persoanelor fizice

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) arată că persoanele care au credite, au datorii și nu le mai pot plăti pot primi gratuit consiliere privind procedura de insolvență a persoanelor fizice, prin direcția specializată din cadrul instituției. "În contextul măririi dobânzilor bancare și interbancare și al creșterii inflației din ultima perioadă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine în sprijinul persoanelor fizice aflate în imposibilitate de plată. Astfel, prin Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice din cadrul ANPC, consumatorii care au accesat credite, au acumulat datorii și nu le mai pot face față pot apela la procedura specifică, de insolvență a persoanelor fizice, prevăzută de Legea nr. 151/2015", arată ANPC, miercuri, într-un comunicat de presă. Conform sursei citate, la întâlnirea periodică a Comisiei de Insolvență la Nivel Central - din care fac parte reprezentanți ai ANPC, ai Ministerelor de Finanțe, al Muncii și Protecției Sociale, al Justiției și Oficiulului Național al Registrului Comerțului -, desfășurată miercuri, au fost discutate condițiile actuale pe care le prevede Legea nr.151/2015 și posibilitățile amendării acesteia, în viitoarea sesiune parlamentară. Acest demers este necesar pentru ca legislația în domeniu să fie actualizată, în conformitate cu evoluția economică a momentului, astfel încât un număr cât mai mare de consumatori să poată avea acces la cele trei tipuri de proceduri. "Dorim ca accesibilitatea procedurilor de insolvență a persoanelor fizice să fie cât mai la îndemâna consumatorilor, iar pentru aceasta și pentru alte lămuriri, îi așteptăm la sediile noastre din toată țara, pentru a le oferi consiliere gratuită și sprijin”, a afirmat Ruxandra Badea, director al Direcției de Insolvență a Persoanelor Fizice. Prin procedura de insolvență a persoanelor fizice, este reglementată situația în care datoriile persoanelor fizice pot fi reeșalonate pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire încă un an. Persoanele fizice care au bunuri sau venituri urmăribile și nu se încadrează pentru procedura pe bază de plan de rambursare pot opta pentru procedura prin lichidare de active. Persoanele fizice care au peste vârsta standard de pensionare și au pierdut jumătate sau total capacitatea de muncă pot beneficia de ștergerea datoriei, în cazul în care valoarea acesteia este de maximum 10 salarii minime pe economie. Persoanele interesate să acceseze aceste proceduri se pot informa de pe site-ul ANPC sau pot lua legătura cu birourile teritoriale de insolvență din cadrul comisariatelor județene pentru protecția consumatorilor.

Indicele ROBOR scade după criticile guvernatorului BNR! Cât va ține minunea?

u ”ROBOR-ul a cam sărit calul”, a afirmat marți Mugur Isărescu u miercuri, indicele la trei luni a ajuns la de la 8,14% la 8.06%.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut miercuri de la 8,14% la 8.06%. Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 8,27% la 8,21%. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat marți că perioada dobânzilor mici a trecut și nu va mai reveni, acestea urmând să fie relativ normale, precizând că ROBOR-ul “a sărit calul” și s-a dus cam mult dincolo de ceea ce a întreprins BNR cu rata de politică monetară. Mugur Isărescu a fost întrebat, marți, într-o conferință de presă, ce mesaj are pentru românii ale căror rate s-au dublat. “Suntem în empatie totală, nu este deloc ușor să plătești sume mai mari, dar mesajul nostru pe care îl dăm de un an și ceva este că perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine. Nu are niciun rost ca noi, ca și dumneavoastră, să mai vindem iluzii. Acestea vor fi dobânzile relativ normale, cu mențiunea că ROBOR-ul a cam sărit calul, s-a dus cam mult dincolo de ceea ce am întreprins noi cu rata de politică monetară. Alte măsuri sunt în discuție și există pentru cei care au dificultăți și această amânare a creditelor pentru cei care au o situație specială și centrul de negociere a diferendelor cu băncile, care funcționează foarte bine, și legea dării în plată, sunt foarte multe posibilități de a negocia situațiile deosebite pentru cei care nu pot să plătească”, a declarat Isărescu.  El a menționat că o persoană cu venituri mici nu poate împrumuta sume foarte mari. 

Ministrul Agriculturii anunță că este grâu pentru consum intern și export

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat, miercuri, că a fost încheiat recoltatul la grâu în toată țară, precizând că România are producția necesară pentru consumul intern și pentru export. El a adăugat că a început recoltarea la floarea soarelui în cinci județe. Petre Daea a afirmat, la începutul ședinței de Guvern, că va anunțat săptămâna viitoare cifre exacte privind grâul recoltat, după centralizarea tuturor informațiilor.  "O informație care merită să v-o aduc acum în atenție și să vă informez, domnule prim ministru, am încheiat recoltatul la grâu în toată țara și avem producția necesară pentru consumul intern și pentru export. Cifra exactă vă voi comunica-o săptămâna viitoare, atunci când am pe masă toate informațiile autorizate în sensul transmiterii acestora pe bază de semnătură în așa fel încât informarea să fie corectă, exactă și la timp”, a precizat ministrul Agriculturii.  El a anunțat și că a început recoltarea la floarea soarelui.  "Important este că am început acum în cinci județe să recoltăm floarea soarelui. Recoltăm suprafețele care au fost afectate de secetă, pentru că ele au ajuns la maturitatea de recoltare în așa fel încât să nu înregistrăm nicio pierdere, iar drumul florii soarelui este spre unitățile de procesare și o să vă informez și o să vă prezint programul pe care dumneavoastră l-ați dispus vizavi de susținere industriei alimentare”, a mai transmis ministrul Agriculturii.

Touroperatorii anunță cel mai aglomerat weekend pe litoral din acest sezon

 Minivacanța de Sfânta Maria aduce la mare peste 200.000 turiști

Hotelurile din stațiunile de la Marea Neagră vor fi ocupate aproape în totalitate la finalul acestei săptămâni, când vom avea un weekend prelungit datorită zilei libere de Sfânta Maria, sărbătorită luni, pe 15 august, arată datele Litoralulromanesc.ro, care estimează că minivacanța de Sfânta Maria aduce la mare peste 200.000 turiști. Prețul pentru un pachet turistic ce include 3 nopți de cazare cu mic dejun la un hotel de 3 stele din stațiunea Jupiter pornește de la 1.062 lei/camera dublă. Același pachet, dar în stațiunea Mamaia, costă 960 lei/camera dublă. La un hotel de 4 stele din Eforie Nord, 3 nopți de cazare cu mic dejun costă 1.650 lei/camera dublă. ”Hotelurile din stațiunile de la Marea Neagră vor fi ocupate aproape în totalitate la finalul acestei săptămâni, când vom avea un weekend prelungit datorită zilei libere de Sfânta Maria, sărbătorită luni, pe 15 august”, arată datele Litoralulromanesc.ro, cel mai mare turoperator pe acest segment de vacanțe. Astfel, pe litoralul autohton sunt așteptați aproximativ 200.000 de turiști, ceea ce echivalează cu cel mai aglomerat weekend din acest sezon estival. Dat fiind că luna august coincide cu perioada concediilor, cei mai mulți români și-au rezervat vacanțe pentru acest interval încă de când au fost lansate primele oferte. Hotelurile în care s-au epuizat locurile sunt cele care oferă un raport calitate-preț bun, arată compania. De asemenea, turiștii s-au orientat și către acele unități de cazare care oferă servicii suplimentare precum acces la piscină, plajă privată, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport etc. “Se fac și rezervări pe ultima sută de metri, dar disponibilitățile la cazare se reduc de la o zi la alta. Ne așteptăm ca gradul de ocupare să fie aproape de 100% în acest weekend prelungit. În general, se rezervă pachete de trei nopți de cazare, de vineri până luni, dar sunt și turiști, mai ales din categoria celor care au rezervat sejururi din timp, care au optat pentru vacanțe mai lungi, de până la o săptămână, care să includă și această perioadă”, precizează Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro. Prețul pentru un pachet turistic ce include 3 nopți de cazare cu mic dejun la un hotel de 3 stele din stațiunea Jupiter pornește de la 1.062 lei/camera dublă. Același pachet, dar în stațiunea Mamaia, costă 960 lei/camera dublă. La un hotel de 4 stele din Eforie Nord, 3 nopți de cazare cu mic dejun costă 1.650 lei/camera dublă, iar tariful pentru un pachet all inclusive, cu 3 nopți de cazare, tot în Eforie Nord, la un hotel de 4 stele este 2.397 lei/camera dublă.

Ce se întâmplă cu prețul carburantților? Anunț de ultimă oră

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la finalul lunii septembrie va fi realizată evaluarea completă a măsurii de compensare a prețului la carburanți cu 50 de bani. Ciucă a afirmat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că acestă măsură a fost una foarte bună.  "Doresc să fac mențiunea că ne aflăm deja la jumătatea intervalului de timp prin care am asigurat acea decizie de compensare a creșterii prețului la carburanți. Putem să identificăm faptul că, încă din momentul în care s-a luat această decizie, prețul la carburant a scăzut. Ca atare, la sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii pe care am luat-o la nivelul Guvernului, măsură care a fost foarte bună, în sensul în care am putut cu toții să observăm impactul pe care l-a produs în reglarea prețului la carburanți”, a transmis premierul. Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în urmă cu câteva săptămâni de compensare a prețului la carburanți, 25 de bani fiind susținuți de la bugetul de stat, iar 25 de bani reprezintă o cheltuială deductibilă de către operatori.

Elon Musk a vândut acțiuni Tesla în valoare de 6,9 miliarde de dolari

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a vândut acțiuni ale companiei în valoare de 6,9 miliarde de dolari, spunând că fondurile ar putea fi folosite pentru a finanța o potențială înțelegere cu Twitter, dacă va pierde o bătălie juridică cu platforma de socializare, transmite Reuters. ”În cazul (sperăm puțin probabil) în care Twitter forțează să se încheie această tranzacție și unii parteneri de capital nu nu vor fi suficienți, este important să se evite o vânzare de urgență a acțiunilor Tesla”, a spus el într-un tweet publicat marți seara târziu. La începutul lunii iulie, Musk a rupt acordul din 25 aprilie de a cumpăra Twitter pentru 44 de miliarde de dolari. Twitter l-a dat în judecată pe Musk pentru a-l forța să finalizeze tranzacția, respingând afirmația sa conform căreia a fost indus în eroare cu privire la numărul de conturi de spam de pe platforma de socializare, considerând că este remușcarea cumpărătorului în urma unei scăderi a acțiunilor din sectorul tehnologiei. Cele două părți se vor judecata pe 17 octombrie. ”Wall Street va citi prin această mișcare de poker că șansele ca Twitter să se înțeleagă cu Musk sunt mai probabile acum”, a scris pe Twitter Dan Ives, analist la Wedbush Securities.

Productivitatea lucrătorilor din SUA, cea mai mare scădere anuală din 1948

Productivitatea lucrătorilor din SUA a înregistrat cea mai mare scădere anuală din 1948, a anunțat marți Departamentul Muncii, în timp ce creșterea costurilor unitare cu forța de muncă s-a accelerat, sugerând că presiunile puternice ale salariilor vor continua să contribuie la menținerea inflației la un ritm ridicat, transmite Reuters. Productivitatea, exceptând sectorul agricol, care măsoară producția orară per lucrător, a scăzut cu 2,5% față de un an în urmă. De asemenea, a scăzut brusc în trimestrul al doilea, la o rată anualizată de 4,6%, după ce a coborât cu un ritm revizuit în sens ascendent, de 7,4%, în primele trei luni ale anului, arată raportul. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau ca productivitatea să scadă cu o rată de 4,7% în perioada aprilie-iunie. Schimbările mari în componența forței de muncă din SUA, ca urmare a pandemiei de COVID-19, au făcut mai dificilă măsurarea creșterii productivității subiacente, pe care unii economiști o consideră la aproximativ 1,0% sau mai puțin, făcând lupta Rezervei Federale împotriva inflației mai dificilă. Orele lucrate au crescut cu o rată de 2,6% în trimestrul al doilea.

Coreea de Sud va investiga Apple și Google

Google și Apple vor fi vizate de o investigație oficială în Coreea de Sud, pentru nerespectarea noii legi privind microplățile. În urmă cu câteva luni, Coreea de Sud a adoptat o lege care obligă marile magazine de aplicații, precum App Store și Play Store, să permită dezvoltatorilor, printre altele, să folosească servicii terțe pentru plăți. Vizate direct de noua lege, Google și Apple au pus în aplicare unele prevederi, însă, sub propria interpretare, cu reguli menite să avantajeze în continuare propriile sisteme de plăți. Google, de exemplu, nu permite aplicațiilor să ofere un link către un site pe care să se poată face plățile și a blocat deja pe acest motiv una dintre cele mai populare aplicații de comunicare din Coreea de Sud, KakaoTalk. Apple îngreunează intenționat sarcina dezvoltatorilor, cerându-le să dezvolte o versiune separată a aplicației pentru Coree de Sud, dacă doresc să apeleze la alt sistem de plată, ceea ce necesită mai mult timp și resurse din partea investitorilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.