Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Producătorul de panificație Vel Pitar, vândut gigantului mexican Bimbo

Ziarul de Vrancea
14 ian 2023 623 vizualizări

Cel mai mare producător de pâine din România era controlat de fondul de investiții Broadhurst Investments

Producătorul de panificație Vel Pitar, cel mai mare producător de pâine din România, controlat de fondul de investiții Broadhurst Investments, a fost vândut grupului mexican Bimbo, unul dintre cele mai mari din lume pe această nișă, au transmis pentru Profit.ro surse apropiate tranzacției. Vel Pitar a fost delistată de la bursă în 2006 de acționarul majoritar Broadhurst, condus de managerul Andrei Siminel. Vel Pitar este parte a grupului New Century Holdings (NCH), ale cărui afaceri sunt coordonate la nivel local de Andrei Siminel. Potrivit surselor Profit.ro, tranzacția este finalizată și urmează a fi anunțată săptămâna viitoare pe bursa mexicană, unde este listat grupul Bimbo, odată cu redeschiderea acesteia. Bimbo, fiind un grup de panificație, a preferat să cumpere numai Vel Pitar, nu și business-ul de morărit Șapte Spice, controlat de același fond de investiții american Broadhurst, administrat de NCH, conform informațiilor Profit.ro. Reprezentanții NCH au confirmat informațiile Profit.ro. "Acțiunile societății Vel Pitar SA au fost vândute către grupo Bimbo”, au transmis ei. Grupul mexican Bimbo, pe piață din 1943, este unul dintre cele mai importante la nivel global, cu operațiuni în 33 de state din America, Europa, Asia și Africa și 197 de brutării, având afaceri anuale de circa 15 miliarde dolari. În Europa mai este prezent în Spania, Franța, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Rusia, Elveția și Ucraina.

O treime dintre firmele controlate de austrieci figurau cu datorii la buget

u așa arată datele ANAF de la sfârșitul lui noiembrie 2022

Din cele aproape 3.000 de firme cu capital majoritar austriac din baza de date a ANAF, aproape o treime sunt prezentate de autorități ca înregistrând, spre finalul anului trecut, obligații fiscale neachitate către bugetul de stat, relevă date analizate de Profit.ro. Firmele austriece au intrat în atenția publică în contextul în care Austria a fost statul care s-a opus recent cel mai vizibil aderării României la spațiul Schengen, iar politicieni, oameni de afaceri și chiar oameni obișnuiți au vehiculat posibilitatea boicotării companiilor cu capital austriac. "La data de 30 noiembrie a anului 2022, un număr de 2.915 contribuabili cu capital majoritar austriac figurează în baza de date a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), din care un număr de 2.021 de contribuabili nu înregistrau obligații fiscale restante. Un număr de 894 înregistrau obligații fiscale neachitate la bugetul general consolidat, în sumă de 391,8 milioane lei”, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Finanțelor și citate de Profit.ro. Potrivit celor mai recente date disponibile, ANAF avea de recuperat, la finalul lunii septembrie, arierate totale (pentru toată economia) de 34,46 miliarde de lei.

OMV Petrom, prima companie care scumpește carburanții în acest an

Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a făcut prima majorare de prețuri după cea din noaptea Anului Nou, scumpind sâmbătă atât benzina, cât și motorina cu 5 bani/l. Mișcarea anulează ieftinirile operate în urmă cu o săptămână, când compania cu acționariat austriac a fost nevoită să ieftinească benzina și mototina în urma unei decizii similare luată de unul dintre concurenții săi, Lukoil, relatează Profit.ro. În urma scumpirilor de sâmbătă, prețul benzinei standard din stațiile Petrom din capitală a ajuns la 6,29-6,35 lei, iar cel al motorinei standard, la 7,50-7,53 lei/l, iar în stațiile OMV la 6,40-6,44 lei/l, respectiv 7,58-7,61 lei/l. Prețurile din stațiile Petrom sunt cu 5 bani mai ridicate decât cele din stațiile Lukoil, precizează Profit.ro. OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autoritățile fiscale din România, în urma anunțului companiei că nu va plăti contribuția de solidaritate, motivând că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri, condiție prevăzută atât în regulamentul european, cât și în Ordonanța prin care acesta a fost implementat în legislația autohtonă.

Yellen: Guvernul SUA riscă să intre în incapacitate de plată până la începutul lui iunie

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că Statele Unite vor atinge probabil limita oficială de îndatorare, de 31.400 miliarde de dolari, pe 19 ianuarie, forțând Trezoreria să lanseze măsuri extraordinare de gestionare a numerarului, care pot preveni incapacitatea de plată până la începutul lunii iunie, transmite Reuters. ”Odată ce limita este atinsă, Trezoreria va trebui să înceapă să ia anumite măsuri extraordinare pentru a preveni ca Statele Unite să nu își îndeplinească obligațiile”, a spus Yellen într-o scrisoare adresată noului președinte republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și altor lideri ai Congresului. Ea i-a îndemnat pe parlamentari să acționeze rapid pentru a ridica plafonul datoriei, pentru ”a proteja reputația și probitatea Statelor Unite. ”Deși Trezoreria nu este în măsură să furnizeze în prezent o estimare a cât timp ne vor permite măsurile extraordinare să continuăm să plătim obligațiile guvernului, este puțin probabil ca numerarul și măsurile extraordinare să fie epuizate înainte de începutul lunii iunie”, se spune în scrisoare. Republicanii care dețin acum controlul Camerei au amenințat că vor folosi plafonul datoriei ca pârghie pentru a cere reduceri de cheltuieli de la democrați și de la administrația Biden. Acest lucru a stârnit îngrijorări la Washington și pe Wall Street cu privire la o luptă puternică asupra plafonului datoriei din acest an, care ar putea fi cel puțin la fel de perturbatoare ca bătălia prelungită din 2011, care a determinat o scurtă retrogradare a ratingului de credit al SUA și a forțat reducerea cheltuielilor interne și militare timp de ani de zile. Casa Albă a declarat vineri, după scrisoarea lui Yellen, că nu va negocia ridicarea plafonului datoriei. ”Acest lucru ar trebui făcut fără condiții. Nu va exista nicio negociere în privința asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Tesla a redus prețurile vehiculelor sale electrice la nivel global cu până la 20%

Tesla a redus prețurile vehiculelor sale electrice la nivel global, cu până la 20%, extinzând un efort agresiv de reduceri și provocându-i pe rivalii săi, după ce a ratat estimat Wall Street referitoare la livrările din 2022, transmite Reuters. Măsura marchează o inversare față de strategia producătorului auto din ultimii doi ani, când comenzile de vehicule noi au depășit oferta. CEO-ul Elon Musk a avertizat anterior că perspectiva recesiunii și a ratelor dobânzilor mai mari înseamnă că Tesla ar putea reduce prețurile pentru a susține creșterea în detrimentul profitului. Musk a recunoscut anul trecut că prețurile au devenit ”îngrozitor de ridicate” și ar putea afecta cererea. Acțiunile Tesla au scăzut vineri cu 2,6%, după cel mai prost an al acțiunilor de la înființare, din cauza problemelor de livrare și a concurenței în creștere. Tesla a redust prețurile în Statele Unite, Europa, Orientul Mijlociu și Africa, în urma unei serii de reduceri săptămâna trecută în Asia, ceea ce analiștii au văzut ca o șansă clară pentru ambii rivali mai mici, care au pierdut numerar, și pentru producătorii de automobile tradiționali, care au intensificat în mod agresiv electrivicarea producției de vehicule. ”Concurența vine și ei răspund cu reduceri de preț”, a spus Thomas Hayes, președinte și membru director al Great Hill Capital. Reducerile pot face ca mașinile electrice să fie accesibile persoanelor care anterior au fost scoase de pe piață. Cumpărătorii din SUA și Franța ar putea profita atât de reducerile, cât și de creditele fiscale federale disponibile pentru anumite achiziții de vehicule electrice. Reducerile de preț în SUA pentru cele mai vândute produse Tesla, sedanul Model 3 și SUV-ul crossover Model Y, sunt între 6% și 20%, au arătat calculele Reuters, modelul Y de bază costând acum 52.990 de dolari, în scădere de la 65.990 de dolari. Aceste reduceri sunt înaintea unui credit fiscal federal de 7.500 de dolari care a intrat în vigoare pentru multe vehicule electrice la 1 ianuarie, care ar putea aduce reduceri de peste 30%.

Ce variante au angajații Twitter care-au fost concediați

Twitter a obținut o hotărâre judecătorească potrivit căreia angajații concediați trebuie să participe la arbitraj individual și nu colectiv, în cazul în care vor să solicite compensații, transmite Reuters. Judecătorul de district american James Donato a hotărât vineri că cinci foști angajați Twitter care urmăresc o acțiune colectivă propusă, în care acuză compania că nu a dat o notificare adecvată înainte de a-i concedia după achiziționarea acesteia de către Elon Musk, trebuie să își urmărească pretențiile în arbitraj privat. Donato a acceptat cererea Twitter de a-i forța pe cei cinci foști angajați să își urmărească revendicările în mod individual, invocând acordurile pe care le-au semnat cu compania. Twitter nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Judecătorul din San Francisco urmează să decidă dacă procesul colectiv va fi respins în totalitate, având în vedere că alți trei angajați care au refuzat să semneze acorduri de arbitraj cu Twitter s-au alăturat ulterior acestui proces.

CEO-ul Apple, Tim Cook, a cerut să-i fie redus salariul

Directorul general al Apple, Tim Cook, a recomandat companiei o reducere substanțială a compensațiilor sale salariale în acest an, după o revoltă a acționarilor, relatează CNN. Cea mai mare companie de tehnologie din lume a anunțat că va reduce pachetul țintă de salariu al lui Cook la 49 de milioane de dolari, care este cu 40% sub salariul său țintă pentru 2022 și aproximativ jumătate din compensația totală de 99,4 milioane de dolari acordată lui Cook anul trecut. Marea majoritate a compensației lui Cook din 2022, aproximativ 75%, a fost legată de acțiunile companiei, jumătate din aceasta fiind dependentă de performanța prețului acțiunilor. Dar acționarii au votat împotriva pachetului salarial al lui Cook, după ce acțiunile Apple au scăzut cu aproape 27% anul trecut. Rezultatul votului nu este obligatoriu de urmat, dar comitetul de compensare al consiliului a spus că Cook a cerut reducerea.

Prețurile petrolului au înregistrat cea mai mare creștere săptămânală

Prețurile petrolului au urcat vineri cu aproximativ un dolar pe baril și au înregistrat cea mai mare creștere săptămânale din octombrie, în condițiile în care dolarul american a scăzut la un minim al ultimelor șapte luni, față de un coș de valute, iar informațiile din China indică o creștere a cererii, transmite Reuters. Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 93 de cenți, sau cu 1,1%, până la 84,96 dolari pe baril. Contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI) au consemnat a șaptea sesiune consecutivă pozitivă, crescând cu 1,25 dolari, sau cu 1,6%, la 79,64 dolari pe baril. Prețul petrolului Brent a crescut cu 8% în această săptămână, iar petrolul cu 7,7%, recuperând majoritatea pierderilor de săptămâna trecută. Indicele dolarului american a scăzut pentru prima dată în 2 ani și jumătate, alimentând speranța că Rezerva Federală va încetini majorarea dobânzilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.