Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Președintele Nissan, arestat la Tokyo

Ziarul de Vrancea
18 nov 2018 722 vizualizări

El este acuzat de încălcarea legii referitoare la tranzacțiile financiare

 

 

 

Președintele Nissan, Carlos Ghosn, va fi arestat de către procurori din Tokyo pentru că ar fi încălcat legea care reglementează instrumentele financiare și bursa, a relatat publicația japoneză Asahi, citată de Reuters.

Ghosn este și președinte și director general al grupului auto francez Renault. Potrivit site-ului publicației Asahi, care citează surse implicate în investigație, Ghosn este suspectat că și-ar fi subestimat veniturile în declarațiile sale financiare și a acceptat să discute în mod voluntar cu procurorii japonezi. Un purtător de cuvânt al Nissan a spus că producătorul auto japonez verifică această informație. Un purtător de cuvânt al Renault, contactat de Bloomberg, nu a fost disponibil pentru informații imediate.

Acțiunile Nissan au scăzut cu 7,6%, la 7,2 euro pe unitate, la bursa din Germania, în timp ce titlurile Renault au coborât cu 2,4%, la 62,08 europe pe unitate, la bursa din Paris.

Ceartă mare în lumea petrolului. S-a întâmplat ceva în premieră mondială

n summitul APEC s-a încheiat fără un comunicat pentru prima oară în istoria forumului, din cauza diviziunilor dintre SUA și China

Liderii din regiunea Asia-Pacific nu au reușit să se pună de acord asupra unui comunicat la sfârșitul summitului APEC care a avut loc în Papua Noua Guinee, pentru prima oară în istoria forumului de cooperare, din cauza diviziunilor profunde dintre Statele Unite și China, relatează Reuters.

Concurența dintre Statele Unite și China în regiunea Pacificului este evidențiată și de lansarea de către SUA și aliații săi occidentali a unui răspuns coordonat la programul O Centură un Drum al Chinei. ”Îi cunoașteți pe cei doi uriași din cameră”, a declarat premierul din Papua Noua Guinee (PNG), Peter O’Neill, la conferința de presă de la sfârșitul summitului, întrebat care dintre cei 21 de membri ai grupului APEC nu s-au înțeles.

O’Neill, care a prezidat summitul, a spus că subiectul divergent a fost dacă să fie menționată Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și posibila reformă a acesteia în declarația liderilor.

APEC a fost înființată în 1989 pentru protejarea regiunii, pe fondul tensiunilor provocate de influența Chinei și tarifele americane. O declarație a liderilor din regiune a fost publicată începând din 1993 după fiecare reuniune anuală a APEC, arată site-ul grupului. O’Neill a declarat că va emite o declarație în calitate de președinte al reuniunii, dar nu este clar când o va face. Statele Unite au fost reprezentate la reuniunea APEC de vicepreședintele Mike Pence.

Președintele chinez Xi Jinping a sosit joi la reuniune, iar vineri s-a întâlnit cu liderii din Papua Noua Guinee pentru a promova programul O Centură un Drum. SUA și aliații săi Japonia, Australia și Noua Zeelandă au reacționat cu un plan de 1,7 miliarde de dolari pentru a furniza electricitate și internet în Papua Noua Guinee.

Are România o ofertă pentru noua fabrică Volkswagen din Europa de Est?

Europarlamentarul Siegfried Mureșan îi solicită premierului Dăncilă să prezinte public strategia guvernului legată de această intenție

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan îi cere premierului Viorica Dăncilă să comunice „public” strategia Guvernului pe care îl conduce în ceea ce privește industria auto, după ce Grupul Volkswagen a anunțat că dorește să deschidă o nouă uzină în Europa de Est. Mureșan explică, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dăncilă, că, vineri, Consiliul de supraveghere al Grupului Volkswagen a anunțat că este „în căutarea unei facilități de producție în Europa de Est, o decizie care face parte din noul plan de atribuire a uzinelor Volkswagen”. „Astfel, fabricile din Emden și Hanovra (Germania) se vor axa pe producția de mașini electrice, iar producția Passat din Emden se va muta în uzina Kvasiny, Republica Cehă. Din acest motiv, producția modelelor Škoda Karoq și Seat Ateca, în prezent în Kvasiny, va trebui mutată, începând cu anul 2023, într-o altă uzină pe care grupul vrea să o deschidă în Europa de Est”, arată europarlamentarul PNL. În acest context, Mureșan îi solicită Vioricăi Dăncilă să comunice „ce strategie are în prezent Guvernul României pentru consolidarea pieței auto autohtone”, dacă „există un plan pentru a fructifica noi oportunități de investiții, precum cea făcută publică de Grupul Volkswagen”, și „care sunt atuurile pe care Guvernul le va prezenta în eventualitatea în care Grupul Volkswagen va solicita informații privitoare la facilitățile” de care ar putea beneficia România”.

„Având în vedere iminența unei decizii cu privire la noua facilitate de producție pe care Grupul Volkswagen dorește să o deschidă în Europa de Est, ați avut sau planificați să aveți contacte directe la nivelul Guvernului cu principalii acționari ai Grupului Volkswagen? Doamnă prim-ministru, în cazul în care nu există în prezent o strategie la nivelul Guvernului pentru atragerea de noi investitori în industria automobilelor, veți lua în considerare pregătirea unui astfel de plan strategic care să aibă drept obiectiv relocarea facilității de producție a Grupului Volkswagen din Cehia în România?”, se mai arată în această scrisoare.

Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,23%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,23%, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Vineri, indicele a crecut de la 3,21% la 3,22%. Totodată, indicele Robor la șase luni a stagnat vineri la 3,44%, pentru a treia zi consecutiv. Joi și vineri, acesta a stagnat, iar miercuri a crescut de la 3,43% la 3,44%.

Prețurile petrolului au crescut cu circa 1%

Prețurile petrolului au crescut luni cu circa 1%, piața anticipând că principalul exportator, Arabia Saudită, va convinge OPEC să reducă livrările spre sfârșitul acestui an, transmite Reuters. Cotația petrolului Brent cu livrare peste o lună este în urcare cu 0,9% față de închiderea precedentă, la 67,36 dolari pe Baril. Prețul petrolului  West Texas Intermediate (WTI) este în urcare cu 1,3%, la 57,17 dolari pe baril. ”Prețurile petrolului continuă să își revină...în condițiile în care piața va urmări cu atenție un posibil impact al reducerii livrărilor”, a declarat Sukrit Vijayakar, director al firmei de consultanță Trifecta din India. Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), condusă de facto de Arabia Saudită, dorește reducerea livrărilor de petrol cu 1-1,4 milioane de bari pe zi, pentru a le ajusta la încetinirea creșterii cererii și a preveni o ofertă excedentară. În pofida creșterii de luni, prețurile țițeiului sunt mai mici cu aproape 25% sub maximele recente, atinse la începutul lunii octombrie, din cauza creșterii ofertei și încetinirii avansului cererii. Aceste evoluții au apărut parțial după ce Washingtonul a permis unor clienți importanți ai Iranului, majoritatea din Asia, derogări de la sancțiunile reimpuse Teheranului în noiembrie.

Fitch a confirmat ratingul României la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la nivelul BBB- cu perspectivă stabilă, care este susținut de nivelul moderat al datoriei guvernamentale, PIB-ul pe cap de locuitor și indicatorii dezvoltării umane, indicatori aflați peste nivelul din celelalte țări cu ratinguri din categoria BBB. Agenția de evaluare financiară avertizează totuși că relaxarea politicilor fiscale care a avut loc începând din 2016 a slăbit finanțele publice. Între riscurile la care este expusă stabilitatea macroeconomică, Fitch mai menționează deficitul bugetar și deficitul de cont curent, datoria externă netă mai ridicată față de restul țărilor din categoria ratingurilor BBB și politica fiscală pro-ciclică, potrivit unui comunicat al agenției de rating.

Datele aferente primelor nouă luni ale anului arată că veniturile se află la un nivel de 69% din țintele anuale revizuite ale guvernului, în timp ce deficitul bugetat este cu un punct procentual mai ridicat comparativ cu perioada similară a anului 2017. Fitch se așteaptă ca guvernul să respecte ținta sa referitoare la deficitul bugetar (în bază ESA) prin amânarea unor cheltuieli de capital și prin intermediul unor măsuri ad hoc, așa cum a procedat și în 2017, pentru a evita ca Uniunea Europeană să declanșeze o procedură de deficit excesiv. Deficitul bugetar structural estimat de Comisia Europeană a crescut în 2017 la 3,4% din PIB, de la 0,2% în 2015. Guvernul nu a depus încă în Parlament proiectul de buget pentru 2019, dar a indicat să nu sunt planificate schimbări fiscale majore și a aprobat deja majorarea salariului minim cu 10% în ianuarie și o majorare de 15% a pensiilor în septembrie.

Țintele de deficit incluse de guvern într-o scrisoare adresată Uniunii Europene în 18 octombrie 2018 au fost de 2,4% în 2019, 1,8% în 2020 și 1,5% în 2021, bazate pe o creștere a PIB de circa 5%. Fitch consideră însă că aceste obiective nu vor putea fi atinse în lipsa unor noi măsuri de consolidare fiscală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.