Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Piața de echipamente electronice recondiționate ar putea crește cu peste 25%

Ziarul de Vrancea
10 oct 2018 729 vizualizări

Cele mai cumpărate produse din categoria de electronice recondiționate sunt laptopurile, cu o pondere de 68%

Magazinul online evoMAG a anunțat miercuri că estimează pentru anul acesta o creștere de peste 25% a pieței locale de echipamente electronice recondiționate (refurbished), de la circa 50 milioane anul trecut. ”Motivele principale pentru creșterea vânzărilor de astfel de produse țin de prețul mai mic de achiziție, în unele cazuri, cu până la jumătate față de echipamentele noi, dar și de performanțele pe care le au aceste echipamente, care, cu toate că sunt mai vechi, au configurații de actualitate, apropiate celor de ultimă generație”, arată compania într-un comunicat. Cele mai cumpărate produse din categoria de electronice recondiționate de la evoMAG sunt laptopurile, cu o pondere de 68% în vânzări, calculatoarele / sistemele PC, cu 20% pondere în vânzările de electronice refurbished, și imprimantele / multifuncționalele, cu 10% pondere. Astfel, spre exemplu, un laptop recondiționat poate costa de la 699 de lei, în timp ce imprimantele multifuncționale refurbished (laser) sunt mai ieftine cu 52%. „În ultimul an, ne-am dublat vânzările în categoria de echipamente electronice recondiționate. Tot mai mulți clienți au conștientizat avantajele produselor refurbished, cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, inovația tehnologică nu a mai pus accent atât de mult pe puterea de calcul, ci pe reducerea dimensiunilor produselor și pe eficiența energetică a acestora”, spune directorul general al evoMAG, Mihai Pătrașcu. Produsele refurbished sunt echipamente IT profesionale ce au fost utilizate în mediul de afaceri european și care, prin diferite programe de leasing, se întorc la producător și sunt vândute ulterior ca echipamente electronice recondiționate. Producătorii care oferă aceste echipamente sunt Dell, HP, Lenovo, Fujitsu, Lexmark, Brother, Samsung, HP și alții. Produsele refurbished sunt curățate de praf și de urme de utilizare, beneficiază de verificarea fiecărei componente, eventual de înlocuirea unor piese, dacă este cazul, apoi sunt testate pentru a fi funcționale 100%, în conformitate cu produsul original, potrivit companiei. ”Echipamentele electronice recondiționate reprezintă o soluție bună atât pentru firmele care vor să reducă din costuri, cât și pentru cele care vor să investească în sisteme puțin mai vechi, dar care rulează foarte bine majoritatea aplicațiilor noi. Totodată, electronicele refurbished sunt achiziționate din ce în ce mai mult și de utilizatorii individuali care conștientizează aceste avantaje”, spun reprezentanții evoMAG.

În primele opt luni exportul a crescut cu 9,7%, importurile cu 10,4%

u deficitul balanței comerciale a ajuns la aproape 9 miliarde de euro

În primele opt luni ale anului exporturile FOB au însumat 45,009 miliarde euro, în creștere cu 9,7% iar importurile CIF au însumat 53,987 miliarde euro, în creștere cu 10,4%, deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) crescând cu 1,105 milirde de euro, la 8,978 miliarde de euro. În luna august 2018, exporturile FOB au însumat 5132,4 milioane euro, iar importurile CIF au însumat 6525,6 milioane euro, rezultând un deficit de 1393,2 milioane euro. Față de luna august 2017, exporturile din luna august 2018 au crescut cu 4,3%, iar importurile au crescut cu 9,0%. În primele opt luni, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de mașini și echipamente de transport (47,6% la export și 37,8% la import) și alte produse manufacturate (32,4% la export și respectiv 30,6% la import). Valoarea schimburilor de bunuri în interiorul Uniunii Europene în perioada menționată a fost de 34,395 miliarde de euro la expedieri și de 40,291 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 76,4% din total exporturi și 74,6% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri a fost de 10,613 miliarde euro la exporturi și de 13,695 miliarde euro la importuri, reprezentând 23,6% din total exporturi și 25,4% din total importuri.

Rata anuală a inflației scade în ritm de melc

Prețurile de consum în luna septembrie 2018, comparativ cu luna septembrie 2017, au crescut cu 5%, astfel că rata inflației a scăzut de la 5,1% în august, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). Creșterea din septembrie s-a făcut pe fondul majorării cu 6,55% a prețurilor la mărfurile nealimentare, cu 4,44% a celor alimentare și cu 2,54% a serviciilor, se mai menționează în comunicatul de presă al INS transmis miercuri. În plus, față de finele lunii decembrie 2017, prețurile din septembrie erau cu 2,7% mai mari, ca urmare a majorării cu 3,54% a prețurilor la mărfurile nealimentare, cu 2,07% a mărfurilor alimentare și cu 1,82% a serviciilor. De asemenea, în septembrie, prețurile s-au majorat cu 0,47%, comparativ cu iulie, ca urmare a creșterii cu 0,83% a prețurilor la mărfurile alimentare, cu 0,32% a celor nealimentare și cu 0,26% a serviciilor. În plus, față de luna anterioară, în septembrie, IPC (indicele prețurilor de consum) fără prețurile la băuturi alcoolice și tutun a crescut cu 0,51%, IPC fără combustibili cu 0,42% și IPC fără produsele al căror prețuri sunt reglementate cu 0,57%. De asemenea, în aceeași perioadă, IPC fără prețurile la legume, fructe (septembrie 2014, grupa de fructe include pe lângă fructele proaspete și citricele și alte fructe meridionale), ouă, combustibili și produsele ale căror prețuri sunt reglementate (produse ale căror prețuri sunt reglementate), băuturi și tutun a crescut cu 0,25%, iar IPC fără prețurile la legume, fructe, ouă, combustibili și produsele ale căror prețuri sunt reglementate s-a majorat cu 0,28%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 4,7%. „Rata medie a inflației în ultimele 12 luni (octombrie 2017 – septembrie 2018) față de precedentele 12 luni (octombrie 2016 – septembrie 2017), calculată pe baza IPC, este 4,5%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,8%”, se subliniază în comunicatul de presă al INS. Rata medie lunară a inflației a fost în primele nouă luni ale acestui an de 0,3%, la fel ca în primele opt luni, în condițiile în care cea pentru mărfurile nealimentare a fost de 0,4%, iar cea pentru mărfurile alimentare și servicii de 0,2%. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, această medie a fost de 0,2% pentru mărfurile alimentare, de 0,1% pentru mărfurile nealimentare, cu excepția serviciilor, unde a fost de -0,1%.

Amazon renunță la un program cu inteligență artificială pentru că nu-i plăceau femeile

După ce a ajuns la concluzia că mașinii dotată cu inteligență artificială care se ocupa de recrutare nu-i plăceau femeile, Amazon a renunțat, discret, la serviciile acesteia, relatează Reuters. O echipă de programatori a început să lucreze din 2014 la un program de computer care să evalueze candidații la angajare. Automatizarea a fost una din exlicațiile creșterii înregistrate de companie, iar aplicația de resurse umane dădea candidaților între una și cinci stele, la fel cum clienții evaluează produsele companiei pe site. O sursă apropiată situației a declarat pentru Reuters că intenția creatorilor programului a fost de a putea găsi cinci cei mai buni candidați din 100, care să fie angajați. Dar compania a descoperit că noul sistem discriminează candidații pentru posturi de programator sau pentru alte zone tehnice, pentru că programul a fost instruit folosind aplicațiile primite de companie în ultimii 10 ani. Majoritatea au venit de la bărbați, o situație generată de dominația acestora în industria tehnologică, iar sistemul Amazon a tras concluzia că bărbații sunt de preferat la angajare. Așa că a început să penalizeze aplicațiile care includeau cuvântul „woman - femeie”, dar și absolventele unor instituții de învățământ superior exclusiv feminine. Programatorii au încercat să remedieze situația, dar, pentru că nu au existat garanții că mașina nu ar putea elabora alte modalități discriminatorii de selecție a candidaților, în cele din urmă compania a renunțat la proiect și la programul de recrutare.

ANAF a actualizat Ghidul caselor de marcat

ANAF a actualizat, pe site-ul instituției, "Ghidul cu privire la înregistrarea informațiilor privind aparatele de marcat electronice fiscale, precum și la emiterea Certificatului de atribuire a numărului unic de identificare - în etapa preoperaționalizare Registru". Ghidul este publicat pe site-ul agenției la secțiunile: Asistențã contribuabili, rubrica „Ghiduri curente”, precum și la Servicii on-line, rubrica „Aparate electronice de marcat fiscale” Ghidul a fost completat prin introducerea unui subcapitol unde se regăsește exemplificată modalitatea de accesare a serviciului Spațiul Privat Virtual pentru transmiterea Formularului C801, din cadrul secțiunii Depunere Declarații. De asemenea, au fost introduse clarificări privind fiscalizarea aparatelor de marcat electronice fiscale precum și precizări referitoare la aparatele de marcat electronice fiscale adaptate. Documentele necesare solicitării și atribuirii numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice pot fi depuse online prin intermediul Spațiului Privat Virtual, carre permite obținerea certificatului în cel mult trei minute.

Petre Daea îl laudă pe comisarul pentru agricultură Hogan

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri că Phil Hogan, comisar pe Agricultură, aflat în luna septembrie în România, este "mai român ca mulți români", deoarece a susținut agircultorii cu bani, acolo unde pesta porcină a afectat grav fermele. "Excepțională a fost această discuție, am spus-o și vă repet acum că în comisarul Hogan am avut un ajutor. Hogan e mai român ca mulți alți români în această perioadă, în sensul că ne dau bani și ne ajută să punem stăpânire pe acest virus, la care statul român a intervenit și a dat acele despăgubiri, undeva în jur de 51 milioane lei pentru cei afectați. Continuă acest proces de acordare a sumelor pentru fermierii care au avut necazuri. Creșterea porcilor în gospodării la populație nu se va întrerupe", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii. Acesta a vorbit și despre procesul de repopulare de la nivelul țării.

După o perioadă mai calmă, indicele ROBOR la 3 luni face un salt

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri la 3.17%, de la 3,13%, urmat de indicii la 6, 9 și 12 luni, arată datele transmise de Banca Națională a României (BNR). Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a urcat la 3,43%, de la 3,40%. Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 3,51%, de la 3,48%. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 3,55%, de la 3,53% luni.

FMI: „Mișcări subterane periculoase” amenință economia globală

Într-un raport despre starea sistemului bancar și a piețelor, FMI avertizează că există „mișcări subterane periculoase” care amenință economia globală, și că, deși băncile sunt mai sigure decât în urmă cu zece ani, au apărut noi riscuri. Tensiunile comerciale și inegalitățile au crescut, avertizează instituția, în Financial Stability Report, iar amplificarea conflictelor comerciale pot afecta în mod semnificativ creșterea economică globală. Alte amenințări, de genul Brexit, pot afecta și ele piețele. FMI crede că ieșirea Marii Britanii din UE fără încheierea unui acord poate duce la o fragmentare a pieței monetare europene și la o circulație defectuoasă a fondurilor financiare în sistem, sugerând Băncii Angliei să fie pregătită pentru a tipări bani, dacă este nevoie. Raportul este al doilea, în 24 de ore, în care FMI avertizează asupra stării finanțelor mondiale, după ce în "World Economic Outlook" a redus prognozele de creștere globală, invocând aceleași dispute comerciale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.