Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Patru milioane de fumători români loviți de noua lege

Ziarul de Vrancea
16 iun 2019 1691 vizualizări

Un proiect de lege care prevede interzicerea expunerii țigărilor în magazine, reclamele la țigări din magazine, acțiunile de promovare și distribuirea gratuită de mostre de produse din tutun, precum și interzicerea sponsorizării evenimentelor de către companiile producătoare de tutun

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC), care reprezintă interesele celor mai mari jucători din industria tutunului, a anunțat, luni, că inițiativa de hiper-reglementare în domeniul tutunului, promovată de câțiva membri ai Parlamentului, lovește un întreg sector economic și 4 milioane de români. Parlamentarii USR Emanuel Ungureanu, Tudor Pop și Adrian Wiener au depus, pe 5 iunie, un proiect de lege care prevede interzicerea expunerii țigărilor în magazine, reclamele la țigări din magazine, acțiunile de promovare și distribuirea gratuită de mostre de produse din tutun, precum și interzicerea sponsorizării evenimentelor de către companiile producătoare de tutun.

Producătorii de țigări au atras atenția că România se află deja pe locul al șaptelea în clasamentul european privind restricțiile în domeniul tutunului.

„Propunerea este înaintată în condițiile în care România se află deja pe locul al șaptelea în clasamentul european privind restricțiile în domeniul tutunului. În plus, chiar un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că în Europa, unde se concentrează cele mai multe restricții, rata fumatului e cea mai ridicată din lume (29%)”, se arată în comunicat.

Având ca obiectiv declarat, susținut și de CLCC, împiedicarea accesului minorilor la produse din tutun, o faptă deja sancționată de lege, acest nou proiect de lege propune reglementări radicale, cu severe consecințe negative atât pentru consumatori cât și pentru piața legală a produselor din tutun și cea a produselor alternative, cu risc redus, potrivit coaliției.

CLCC atrage atenția că, potrivit datelor Eurostat, procentul minorilor între 15-19 ani care fumează în România este de 4,1%, mult sub media europeană de 9,4% și printre cele mai scăzute din Europa – doar în Norvegia și Islanda procentele fiind mai mici. „În contextul în care comercializarea produselor din tutun către minori este interzisă și sancționabilă, ne-am fi așteptat ca parlamentarii cu adevărat preocupați de subiect să își fi manifestat în ultimii trei ani îngrijorarea cu privire la eventualele încălcări ale acesteia și să fi sesizat autoritățile competente. Spre deosebire de alți colegi, până la această propunere de lege, preocuparea inițiatorilor este dovedită de cele 0 (zero) interpelări pe această temă adresate instituțiilor responsabile cu aplicarea legii”, au spus reprezentanții CLCC.

Investițiile firmelor din industria tutunului, peste 1,5 miliarde euro

Producătorii atrag atenția că, în forma actuală, inițiativa poate afecta mai mult de 10.000 de angajați direcți sau indirecți ai companiilor producătoare și distribuitoare, dar și peste 70.000 de retaileri din România, țară în care investițiile totale ale industriei depășesc 1,5 miliarde de euro.

„Ne îngrijorează că politicienii care vorbeau despre un nou mod de a face politică au ajuns, după alegeri, la concluzia că agenda lor nu este făcută de alegători. Industria nu a fost contactată niciodată de niciunul dintre inițiatorii proiectului de lege, pentru că, așa cum declară unul dintre ei, <<pluralismul de idei e un pretext>>. În schimb, au ales să își asume un proiect redactat de lobbiști grupați sub umbrela unui ONG, conceput pentru a obține sponsorizări internaționale și capital de imagine, nu pentru a rezolva o problemă”, au mai spus reprezentanții CLCC. Coaliția atrage atenția că interzicerea expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România care comercializează țigarete va încuraja dezvoltarea pieței negre în condițiile în care, vândute de sub tejghea, produsele legale vor fi ușor de substituit cu cele ilegale, mai ales în județele de frontieră, unde contrabanda ajunge și la 50%.

„Un efect similar asupra pieței negre îl va avea și introducerea, prin acest proiect, a unei noi taxe asupra produselor din tutun, în condițiile în care țigările din România sunt deja cele mai scumpe din UE raportat la puterea de cumpărare. Propunerea legislativă nu ține cont de realitățile pieței, în care 1 din 6 țigări consumate este achiziționată de pe piața neagră, la circa jumătate de preț, și poate submina eforturile susținute ale autorităților de combatere a contrabandei. România se află la granița estică a UE și este vulnerabilă la comerțul ilegal cu țigarete, care crește substanțial la fiecare derapaj al politicilor fiscale și de reglementare. O astfel de propunere a fost deja respinsă în 2015, fiind considerată de natură a perturba piața produselor din tutun din punct de vedere concurențial”, se arată în comunicat.

O altă prevedere a proiectului de lege este interzicerea dreptului de informare a fumătorilor adulți cu privire la alternativele mai puțin nocive la fumat. Aceste „prevederi extreme”, așa cum le-a numit chiar inițiatorul, au ca scop egalizarea țigaretelor electronice și produselor din tutun care nu arde cu țigaretele, ignorându-se total opinia unui număr crescând de autorități de sănătate publică și experți care consideră că a oferi fumătorilor adulți acces la alternative mai puțin nocive în comparație cu țigaretele poate reduce riscul individual și efectele asupra populației, potrivit CLCC.

„În timp ce, citând modele ca Turkmenistan sau Kosovo, inițiatorii legii vor să restricționeze dreptul fumătorilor români la o alegere informată cu privire la produsele care ar putea reduce riscurile asociate fumatului, pe 8 iunie a.c. Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă a lansat un site în care afirmă clar că <<pentru fumători, trecerea la vapat are potențialul de a reduce semnificativ riscurile de sănătate>>. În Marea Britanie, un site similar există de mai bine de doi ani”, se arată în comunicat.

CLCC atrage atenția că, la nivel global, milioane de fumători au renunțat la fumat ca urmare a accesului la alternative cu potențial de risc redus, însă fumătorii adulți trebuie să știe că aceste produse există, ce sunt și cum funcționează.

„Nu în ultimul rând, dorim să clarificăm informațiile false legate de subvențiile la tutun, care reprezintă bani europeni pentru fermierii români. Nu doar România beneficiază de aceste fonduri. În UE sunt 12 țări cultivatoare de tutun, cele mai importante fiind Italia, Bulgaria, Grecia, Spania și Polonia, care dețin circa 85% din culturile de tutun. Potrivit site-ului CE, doar în 2017 Bulgaria a primit prin plăți directe peste 52 mil. euro pentru culturi de tutun, Ungaria circa 9,6 mil. euro, iar Polonia peste 31 mil. euro. România a primit în 2017 circa 1,6 mil. euro”, se arată în comunicat.

Lovitură grea pentru China, aplicată de SUA

n Huawei se pregătește pentru o scădere de 40% - 60% a livrărilor internaționale de smartphone-uri

Huawei Technologies se pregătește pentru o scădere de 40% - 60% a livrărilor internaționale de smartphone-uri, potrivit unui articol Bloomberg preluat de Reuters.

Compania chineză de tehnologie caută soluții care includ retragerea celui mai recent model al său, Honor 20, de pe piețele din străinătate, au declarat persoane apropiate situației. Dispozitivul va intra la vânzare în unele regiuni din Europa, inclusiv în Marea Britanie și Franța, pe 21 iunie. Directorii companiei vor monitoriza lansarea și ar putea reduce livrările dacă vânzările vor fi slabe, au explicat sursele. Directorii de marketing și de vânzări ai Huawei anticipează pentru acest an un declin al volumului vânzărilor de smartphone-uri de 40% - 60%, potrivit articolului.

Pentru a compensa scăderea vânzărilor în străinătate, Huawei vrea să obțină în acest an până la jumătatea din piața smartphone-uri din China. Reprezentanții companiei nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea Reuters.

În luna mai, guvernul american a inclus Huawei pe o listă neagră de companii care nu pot face afaceri cu companii americane, din motive de securitate națională.

La momentul respectiv, fondatorul și directorul general al Huawei, Ren Zhengfei, a spus că restricțiile „ar putea încetini, dar numai ușor, dezvoltarea companiei”.

O restricție similară impusă la începutul anului 2018 companiei chineze ZTE aproape i-a distrus afacerile, înainte ca interdicția să fie ridicată.

Problemele Huawei alimentează tensiunile comerciale dintre Washington și Beijing. Președintele american Donald Trump a declarat că plângerile Statelor Unite împotriva Huawei ar putea fi rezolvate în cadrul unui acord comercial dintre SUA și China. Intrarea în vigoare a interdicției împotriva Huawei a fost amânată de Washington cu trei luni. Cu toate acestea, compania Broadcom a provocat un șoc pe piața cipurilor, estimând că tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China și interdicția impusă Huawei ar putea avea un impact negativ de 2 miliarde de dolari asupra vânzărilor sale.

Financial Times: Deutsche Bank va înființa o „bancă rea”

Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, se pregătește să înființeze o „bancă rea” cu active de până la 50 de miliarde de euro, și să închidă afacerile cu instrumente financiare și de trading din Statele Unite, potrivit unui articol publicat duminică de Financial Times (FT), transmite Reuters. Activele în valoare de până la 50 de miliarde de euro, după ajustarea la riscuri, vor consta în mare parte din instrumente derivate pe termen lung, au declarat pentru FT surse apropiate situației. Prin înființarea băncii rele, directorul general Christian Sewing îndepărtează activitățile băncii de investment banking și le va axa pe tranzacții bancare și administrarea averilor. În cadrul restructurării, diviziile de tranzacții cu instrumente financiare și dobânzi din afara Europei continentale vor fi restrânse sau închise. „Așa cum am anunțat pe 23 mai, Deutsche Bank lucrează la măsuri de accelerare a transformării sale, pentru a-și îmbunătăți profitabilitatea pe termen lung. Vom informa toți acționarii dacă și când va fi necesar”, a anunțat banca într-un comunicat pe email, la răspuns la articolul publicat de Financial Times. Schimbările ar putea fi anunțate odată cu raportarea rezultatelor pentru primul semestru, la sfârșitul lunii iulie, a relatat FT.

Ungaria a descoperit cel mai mare câmp petrolier din ultimii 30 de ani

Compania ungară Horizon Energy Kft. și TDE Services au descoperit cel mai mare câmp petrolier din țară din ultimele trei decenii printr-o cooperare maghiaro-americană, potrivit portalului de știri economice G7.hu, preluat de Budapest Business Journal. Câmpul a fost găsit în apropierea râului Drava, în partea de sud a Ungariei, lângă două sate mici din județul Baranya, Istvándi și Kétújfalu. Experții au creat cutremure artificiale în apropierea teritoriului pentru a explora dimensiunile rezervelor de petrol subterane cu ajutorul dispozitivelor de măsurare. Cantitatea de țiței estimată a fi extrasă se ridică la 11.000 de barili pe zi, aproape la fel de mare ca cea a companiei de petrol și gaze MOL, de 13.000 de barili pe zi în 2018. G7.hu arată că această cantitate ar putea fi chiar mai mare, având în vedere că dezvoltarea planificată include o stație mare de transfer de petrol în Szigetvár (la 246 km sud-vest de Budapesta) lângă câmpul petrolier. Este totodată preconizat ca extinderea capacității sistemului principal de colectare să se efectueze în a doua fază a dezvoltării, însemnând o creștere până la 15.000 de barili de petrol pe zi. Conform calculelor efectuate, cele 30 de puțuri vor putea extrage în jur de 475 barili pe zi fiecare, producția totală putându-se ridica la 14.200 de barili pe zi. Horizon Energy activează pe piața internă din Ungaria de peste 20 de ani.

Argentina și Uruguayul, fără electricitate, într-o pană uriașă de curent

Argentina și Uruguayul erau private de electricitate, în urma unei pene uriașe, pe întregul lor teritoriu, duminică, au semnalat pe Twitter întreprinderi de distribuție energetică din ambele țări, relatează AFP. „O cădere masivă a sistemului de interconectare electrică privează de energie întreaga Argentină și Uruguayul”, a anunțat compania Edesur Argentina. Sudul Braziliei a fost de asemenea afectat.

Milioane de sud-ameriani nu aveau curent. „Din cauza unei defecțiuni generale a sistemului de interconectare, Argentina și țările limitrofe nu au electricitate”, a subliniat un pic mai târziu societatea Edenor, pe aceeași rețea de socializare.

Compania uruguayană UTE a anunțat pe Twitter că, „la ora (locală) 7.06 (13.06, ora României), o defecțiune a rețelei argentiniene a atins sistemul interconectat, privând de serviciu întregul teritoriu național și mai multe provincii din țara vecină”. După aproximativ o oră de la pană, UTE a precizat însă că „există deja orașe de coastă în care serviciul electric este restabilit, iar eforturile continuă în vederea repornirii întregului serviciu”. Argentina - care are 44 de milioane de locuitori - și Uruguayul - 3,4 milioane - împărtășesc un sistem de interconectare electrică în centrul căruia se află barajul binațional Salto Grande, situat la 450 de kilometri nord de Buenos Aires și la 500 de kilometri nord de Montevideo.

Opel este obligată de Germania să recheme automobile Adam și Corsa, din cauza emisiilor

Autoritatea de reglementare a sectorului auto din Germania a cerut Opel să recheme de pe piață automobile Adam și Corsa cu motoare pe benzină deoarece emisiile acestora depășesc limitele admise, potrivit unui articol publicat de revista Bild am Sonntag, care nu menționează sursa informației, relatează Automotive News. Emisiile de oxid de nitrogen ale modelelor Adam și Corsa depășesc cu mult limitele admise, în condiții reale de trafic, a relatat revista.

Ordinul autorității de reglementare se referă la 210.000 de vehicule, dintre care 54.000 sunt în Germania. O evaluare a calității automobilelor Opel a arătat că așa-numitul control Lambda la unele modele Adam și Corsa fabricate în 2018 și 2019 nu este suficient de solid la viteze mari, a declarat un purtător de cuvânt al Opel. Asta înseamnă că mașinile care circulă peste 50.000 de kilometri ar putea depăși nivelul admis al emisiilor pe parcursul duratei lor de viață, a explicat reprezentantul companiei. Opel a început să informeze clienții, acum două luni, pentru actualizarea softurilor mașinilor afectate, a explicat purtătorul de cuvânt într-un email. Producătorul auto a anunțat anterior că procuratura din Frankfurt investighează nivelul emisiilor automobilelor diesel și că Opel cooperează cu autoritățile.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale vrea să cumpere 143 autovehicule cu 2,1 milioane euro

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat o licitație pentru achiziția a 143 de autovehicule cu 9,9 milioane lei (2,1 milioane euro), fără TVA, potrivit unui anunț publicat pe platforma SICAP. Licitația vizează achiziționarea autovehicule pentru înnoirea parcului auto AFIR. Din cele 143 de autovehicule, 131 sunt vehicule de teren, iar 12 sunt autoturisme. „În vederea asigurării cadrului optim de desfășurare a activităților specifice implementării PNDR, vital în vederea respectării normelor impuse de Comisia Europeană, se vor achiziționa un număr de 143 autovehicule, respectiv 12 bucăți autoturisme - lotul 1 si 131 bucăți vehicule de teren - lotul 2, pentru activități specifice, acesta fiind obiectul principal al contractului”, se arată în anunț. Tipul procedurii este licitație deschisă, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 18 iulie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.