Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Parlamentarii, promit de 1 aprilie, să taie pensiile speciale

Ziarul de Vrancea
31 mar 2020 925 vizualizări

Liberalii au anunțat și ei ieri că au depus un proiect de impozitare a pensiilor care nu respectă principiul contributivității, însă doar a unora dintre ele

Liderii deputaților și senatorilor PNL, Florin Roman și Daniel Fenechiu, au depus, ieri, amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 29/2020 prin care propun impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%.

“Este vremea solidarității și a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atât de multă nevoie. În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive am introdus: parlamentarii și funcționarii parlamentari, magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcționarii Curții de Conturi, Avocatul Poporului, personalul navigant, personalul diplomatic. Nu intră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare”, a afirmat Roman.

Liberalul a precizat că economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge către achiziționarea de aparatură medicală, echipamente și materiale sanitare, dar și pentru stimularea financiară a personalului aflat în “prima linie a războiului cu epidemia de coronavirus” - medici, asistenți, polițiști, armata, jandarmi, pompieri, ambulanțieri, biologi și bio-chimiști, personal de triaj, de la IGSU sau funcționari ai serviciilor sociale din primării, care asigură alimentele și medicamentele necesare la domiciliu pentru vârstnici. Roman precizează că propunerea vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2.001-4.000 lei, cu 60% a celor cuprinse între 4.001-7.000 lei și cu 95% a celor care depășesc cuantumul de 7.000 lei.

“Am optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii”, mai susține liberalul.

USR: Inițiativa PNL nu vizează toate pensiile speciale

Președintele USR, Dan Barna, a salutat ieri proiectul de lege al PNL, menționând că parlamentarii formațiunii vor colabora cu orice partid dispus să ajute la rezolvarea acestei chestiuni. În același timp, USR a precizat pe Facebook că soluția cea mai rapidă ar fi o ordonanță de urgență în domeniu, care putea fi adoptată chiar în cursul zilei de ieri.

“Salutăm decizia PNL de a depune la câteva ore după USR un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale. Vrem să credem că, măcar pe acest subiect, nu e vorba de concurență politică, ci despre o nevoie reală de a regla una dintre cele mai mari nedreptăți din societatea românească actuală. De asemenea, credem că și colegii de la PNL au în vedere faptul că statul are nevoie de toate resursele disponibile pentru a depăși cu bine criza de sănătate publică și previzibila criză economică. Sectoarele public și privat trebuie să împartă greul acestei crize. Solidaritate înseamnă inclusiv acest lucru”, a scris Barna pe Facebook. Într-o postare pe rețeaua de socializare, USR pledează pentru adoptarea rapidă a acestui proiect sau chiar a unei ordonanțe de urgență. “Dacă există consens între toate partidele pentru acest proiect, se pot organiza de urgență în sistem online ședințe de comisii și plen pentru a vota. Ar fi o dovadă de responsabilitate din partea tuturor parlamentarilor într-o situație de criză”, a precizat sursa citată.

Pe de altă parte, în postarea USR se atrage atenția asupra faptului că inițiativa PNL nu vizează mai multe categorii de pensii speciale. “După ce ieri USR a depus un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, PNL a anunțat că va susține un amendament cu același scop, dar a ratat să includă printre beneficiarii de pensii speciale care să fie impozitate primarii, președintele și cei care lucrează în servicii secrete. Sperăm că este doar o eroare, fără intenție. Și PSD se laudă că va depune un proiect nou de impozitare, deși există unul în Parlament și l-au ținut la sertar. Iar UDMR a anunțat, de asemenea, că susține impozitarea cu 90% a pensiilor speciale”, a precizat Uniunea. USR, la inițiativa deputaților Claudiu Năsui și Cristina Prună, a depus marți în Parlament un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare față de pensia contributivă. “Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensiile speciale de peste 3.500 de lei și un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 și 3.500 de lei. Pensia minimă în România este de 704 lei, iar cea mai mare pensie specială depășește 70.000 de lei, ceea ce înseamnă de aproximativ 100 de ori mai mult. O discrepanță uriașă este și între pensia medie din sistemul public, în prezent 1.247 lei, și pensia medie din sistemele speciale, care variază între 4.000 de lei și 19.000 de lei”, informează USR.

Ponta acuză ipocriza PNL

Președintele Pro România, Victor Ponta, a criticat ieri inițiativa liberalilor privind impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%. El a afirmat că, în 28 ianuarie, liberalii au anunțat “cu surle și trâmbițe” că au votat Legea privind eliminarea pensiilor speciale. “Păi dacă le-ați eliminat în 28 ianuarie de ce mai vreți să le impozitați în 1 aprilie? Pentru că sunteți mincinoși. La votul din 28 Ianuarie toți cei de la Pro România v-am spus că este o cacealma și că singura soluție cinstită și eficientă este impozitarea progresivă, atunci și Orban și Cîțu au spus că ei sunt “liberali” și nu acceptă decât cota unică - nu impozitarea diferențiată. Acum, pe 1 Aprilie, nu mai sunteți liberali? Nu vă mai dați viața pentru cota unică?”, a adăugat liderul Pro România. În opinia sa, dacă PNL dorea impozitarea pensiilor speciale trebuia să dea ordonanță de urgență, pentru că liberalii sunt de șase luni la guvernare. El a susținut că liberalii nu spun că acest proiect se referă doar la 10.000 din cele 160.000 de pensii de serviciu.

De amintit că demersul de acum al principalelor partide  apare în contextul în care, în ianuarie, într-un concurs de imagine, Parlamentul a adoptat un proiect de lege controversat care elimina pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale. La vremea respectivă toate partidele politice, cu excepția USR au refuzat să introducă în dezbatere și implicit în lege, impozitarea progresivă. Proiectul a fost astfel declarat neconstituțional.

Ultimul bilanț: Aproape 2.500 de români, infectați cu coronavirus

Bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus a ajuns ieri la 2.460, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 215 cazuri noi, potrivit raportării de la prânz. La aceeași oră, numărul deceselor înregistrate pe teritoriul României la persoane cu Covid-19 era de 86. La ATI erau 57 de persoane, 34 fiind în stare gravă. De asemenea, 252 de persoane s-au vindecat și au fost externate. Alți cinci români din străinătate infectați cu noul coronavirus - doi în Marea Britanie și trei în Spania - au decedat, iar numărul cetățenilor români din afara țării testați pozitiv cu COVID-19 a ajuns la 196, a mai informat Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Pe de altă parte, începând de joi intră în vigoare ordonanța de urgență care prevede amenzi mai mari pentru persoanele care nu respectă regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică. Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5.000 de lei, cât erau până acum. Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de mii de lei. Aceste sancțiuni vor putea fi aplicate începând de joi, 2 aprilie.

Ministerul Educației: Structura anului școlar nu a fost modificată

Ministerul Educației precizează, după ce în spațiul public a apărut un document care imită un ordin de ministru și care se referă la reluarea cursurilor în unitățile de învățământ, că structura anului școlar 2019/2020 nu a fost modificată, iar acel document este un fals. MEC va face denunț penal pentru a fi identificate persoanele care au distribuit aceste înscrisuri false, care au rolul de a genera confuzii.

“Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale și vă asigurăm că Ministerul Educației și Cercetării va informa în mod oficial în legătură cu deciziile ce urmează a fi luate”, se arată într-un comunicat de presă transmis, ieri, de MEC. Conform sursei citate, aceste decizii depind de evoluția pandemiei generate de coronavirus/COVID-19.

În documentul la care se face referire, redactat în mod similar unui ordin de ministru, se arată că din 6 aprilie s-ar relua cursurile școlare, fiind prezentate și măsuri pentru respectarea distanțării sociale în clase.

Iohannis: De la începutul epidemiei au fost date peste 78.000 de amenzi

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că au fost aplicate peste 78.000 de amenzi de la începutul situației create de pandemia COVID-19. “S-au făcut, de la începutul acestei situații speciale, peste 870.000 de acțiuni de control, controale de tot felul. S-a controlat felul în care oamenii respectă izolarea, în care respectă carantina, felul în care firmele respectă normele de vânzare și așa mai departe. Pot să vă spun că autoritățile au lucrat foarte serios și în acest domeniu. De la începutul epidemiei s-au dat peste 78.000 de amenzi, deci peste 78.000 de contravenții au fost constatate de autorități”, a afirmat șeful statului la Palatul Cotroceni. Președintele a adăugat că legile în contextul pandemiei sunt clare, iar scopul lor este protejarea populației. “Cine nu respectă, va fi amendat”, a punctat Iohannis și a făcut din nou apel la cetățeni să respecte regulile în vigoare.

Ce au descoperit polițiștii în locuința unui bărbat care a căzut de la etaj

Un bărbat a căzut de la etajul unui imobil din Ploiești, iar când au mers să cerceteze acest caz polițiștii au descoperit droguri în locuința lui. Potrivit unui comunicat al DIICOT, la data de 31 martie, lucrători de poliție din cadrul Secției 2 Ploiești au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că un bărbat a căzut de la etajul unui imobil situat pe raza orașului. În locuința acestuia au fost identificate mai multe substanțe interzise la deținere, motiv pentru care s-a dispus formarea unei echipe operative din cadrul BCCO Ploiești, care s-a deplasat la fața locului, ocazie cu care au fost ridicate două plante, cinci recipiente ce conțineau diverse cantități de materie vegetală, 200 de comprimate inscripționate LSD și două grindere. Bărbatul este cercetat de DIICOT sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc.

USR cere stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgență

Grupurile parlamentare USR au adresat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban și ministrului Mediului, Costel Alexe, cerându-le să dispună stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgență. Conform documentului, în ultimele zile parlamentarii USR “au fost asaltați” cu mesaje, sesizări și filmări legate de tăierile de păduri și transporturile de lemn din toate colțurile României. “Percepția publică e că există o intensificare accelerată a exploatărilor forestiere comparativ cu perioada similară a anului trecut, situație cu totul nejustificată: pe de o parte, ținând cont de contextul declarării stării de urgență, care a dus la o restrângere majoră a activităților economice, pe de altă parte, având în vedere că multe ocoale silvice au stocuri neepuizate de lemn de foc după iarna blândă peste care am trecut”, menționează parlamentarii USR. Aceștia cer să nu li se permită hoților de lemne “să profite de pe urma epidemiei de coronavirus”, deoarece, “mai mult ca niciodată”, este “nevoie de plămânii verzi” ai acestei țări. “Statisticile și dovezile strânse pe teren arată, dincolo de orice dubiu (a se vedea datele oficiale ale Inventarului Forestier Național și numeroasele investigații ale jurnaliștilor și ale activiștilor de mediu), că România nu a putut stopa tăierile ilegale de păduri în ultimii ani și că acestea au atins cote alarmante. De parcă nu ar fi suficient, instrumentul de verificare a legalității transporturilor de lemne pe care îl pot utiliza cetățenii, aplicația Inspectorul Pădurii, are probleme de funcționare”, se arată în scrisoarea deschisă.

Iohannis a retras decorația oferită spitalului din Suceava

Președintele Klaus Iohannis a retras Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de Cavaler oferită Spitalului Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, în urma gravelor deficiențe în activitate constatate în perioada stării de urgență provocate de pandemia de COVID-19, de natură să anuleze orice rezultate meritorii obținute anterior. “Astfel, în temeiul prevederilor art. 94 lit. b) și ale art. 100 din Constituția României, republicată, precum și ale Legii nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații, republicată, având în vedere gravele deficiențe în activitate constatate în perioada stării de urgență provocate de pandemia de COVID-19, de natură să anuleze orice rezultate meritorii obținute anterior, Președintele Klaus Iohannis a retras Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 205 din 5 aprilie 2019, Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava”, a transmis Administrația Prezidențială.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunțat că, în cazul deceselor înregistrate la Spitalul Județean Suceava, la persoane confirmate cu Covid-19, există indicii că acestea sunt în legătură cu activitatea ilicită desfășurată de funcționarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum și din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava). Aceste persoane nu ar fi respectat măsurile dispuse de autorități în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.