Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Pagube de 7,3 milioane de lei din tăieri ilegale în pădurile de stat

Ziarul de Vrancea
7 ian 2025 722 vizualizări

Față de anul 2023 se constată o reducere a pagubelor cu 8%

Pagubele înregistrate din tăieri ilegale în pădurile de stat administrate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva au totalizat 7,3 milioane de lei în primele trei trimestre ale anului 2024, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Romsilva. "În primele trei trimestre ale anului 2024, în pădurile proprietate publică a statului au fost efectuate 10.459 de controale în teren, iar volumul total de material lemnos tăiat ilegal s-a ridicat la 14.671 metri cubi (mc), generând pagube de 7,3 milioane lei, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. O parte din acest volum, reprezentând 3.984 mc, a fost imputat personalului silvic", au precizat sursele citate. În pădurile administrate pentru alţi proprietari în baza contractelor, Romsilva a efectuat 20.952 de controale în perioada menţionată, identificând un volum de 8.807 mc de masă lemnoasă tăiată ilegal, cu un prejudiciu de 4,3 milioane lei, în scădere cu aproape 5,8% faţă de anul trecut. Din acest total, 2.105 mc au fost imputaţi personalului silvic. "Până în prezent, s-au aplicat 42 de sancţiuni disciplinare, dintre care 6 au dus la desfacerea sau suspendarea contractelor de muncă. În plus, au fost impuse 191 de penalizări în valoare de 133.266 lei", potrivit Romsilva. În ceea ce priveşte controlul circulaţiei materialului lemnos, în perioada menţionată s-au desfăşurat 60.935 acţiuni, 9.310 fiind în colaborare cu Poliţia Română. În urma acestor verificări, a rezultat confiscarea a 10.836 mc de material lemnos şi aplicarea de amenzi de peste 2,6 milioane lei. Romsilva semnalează, totodată, trei cazuri de agresiune împotriva personalului silvic implicat în activităţi de pază. În total, până la finele lunii septembrie au fost întocmite 2.919 procese-verbale pentru infracţiuni silvice, dintre care 34 au fost deja soluţionate. Pentru a asigura legalitatea în exploatarea forestieră şi prevenirea infracţiunilor silvice, personalul de specialitate din cadrul regiei a efectuat şi 126 controale la instalaţiile de debitare şi depozite, 114 fiind realizate cu sprijinul Poliţiei Române. Acţiunile au condus la confiscarea a 1.565 mc material lemnos şi aplicarea de amenzi în valoare de 452.000 lei. Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva va continua să întreprindă acţiuni ferme pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor silvice, în colaborare cu Poliţia, Jandarmeria şi alte instituţii abilitate, asigurând paza şi protecţia fondului forestier şi personalului silvic. Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, însemnând 48% din pădurile ţării şi asigură servicii silvice, în baza contractelor, pentru circa un milion hectare de păduri deţinute de alţi proprietari. Toate pădurile în proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier la standarde internaţionale.

Romsilva: Venituri de 6,6 milioane de euro din vânătoare, piscicultură şi valorificarea produselor pădurii

Valorificarea fructelor de pădure, a trufelor, ciupercilor şi plantelor medicinale, precum şi activităţile cinegetice şi de piscicultură au rotunjit veniturile Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva la aproximativ 6,6 milioane de euro până la finele lunii noiembrie 2024, potrivit datelor furnizate de administratorul pădurilor aflate în proprietatea publică a statului. "Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a obţinut venituri de aproape 33 de milioane de lei, adică peste 6,5 milioane de euro, în primele 11 luni ale anului 2024, din activităţi conexe silviculturii. Sumele provin din valorificarea şi exploatarea resurselor naturale, cum sunt fructele de pădure, ciupercile comestibile, plantele medicinale, trufele, dar şi din activităţi cinegetice şi piscicultură", au informat reprezentanţii Romsilva. Cele mai mari venituri realizate până la finalul lunii noiembrie a.c. din produse nelemnoase au fost generate din valorificarea păstrăvului de consum, respectiv 350 de tone, în valoare de 10,045 milioane de lei. Activităţile cinegetice au avut, de asemenea, un aport important, în condiţiile în care acţiunile de vânătoare desfăşurate pe fondurile cinegetice gestionate de regie şi în complexele de vânătoare deţinute de instituţie au adus peste 4,693 milioane de lei, iar carnea de vânat, respectiv 97 de tone, a generat alte venituri de circa 1,337 milioane de lei. Totodată, în aceeaşi perioadă, au fost vânduţi 31.474 de fazani vii, în valoare de 2,143 milioane de lei. Valorificarea fructele de pădure, precum măceşe, cătină, zmeură, afine, a adus un plus de 5,407 milioane de lei pentru o cantitate livrată de 738 tone, iar încasările din vânzarea plantelor medicinale (681 tone) au fost de 4,086 milioane de de lei. Cantitatea de trufe valorificată, prin cesionarea dreptului de recoltare, din pădurile de stat administrate de Romsilva se ridică, până la finalul lunii noiembrie a.c., la 38 de tone, în valoare de 4,740 milioane de lei, în timp ce din cantitatea de ciuperci, hribi şi gălbiori, respectiv 98 tone, s-au înregistrat venituri de 247.150 de lei. "Veniturile totale în valoare de 32.701.824 de milioane de lei, adică 6.557.319 euro, realizate până la finele lunii noiembrie, demonstrează importanţa diversificării activităţilor în domeniul silviculturii şi contribuţia semnificativă a Romsilva la valorificarea resurselor naturale ale României", susţin reprezentanţii regiei. Romsilva gestionează 241 fonduri de vânătoare, deţine 27 de păstrăvării direct productive, precum şi trei fazanerii, la Gherghiţa, Pişchia şi Ghimpaţi. Directorul general al RNP, Marius-Dan Sîiulescu, declara în luna decembrie, într-o conferinţă de presă, că regia va încheia anul 2024 pe profit, deşi piaţa lemnului a consemnat o scădere permanentă a preţului de vânzare a materialului lemnos, în condiţiile în care principala activitate a regiei este valorificarea lemnului.

ANAT cere Guvernului numirea unui secretar de stat din industria turismului

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) solicită Guvernului numirea unui secretar de stat din industria turismului, ”un lider tehnocrat, cu experienţă şi viziune”. ”Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) solicită Guvernului să asigure o reprezentare adecvată a turismului, prin numirea unui secretar de stat dedicat, cu experienţă directă în acest sector vital al economiei. Este imperativ ca persoana aleasă să fie un profesionist din industria turismului, un tehnocrat care cunoaşte în profunzime provocările mediului privat şi care poate implementa soluţii reale pentru dezvoltarea domeniului”, arată ANAT într-un comunicat. Potrivit asociaţiei, turismul românesc se confruntă cu multiple probleme care necesită o abordare pragmatică şi bine informată. ”Doar o persoană cu experienţă directă în industrie poate înţelege nevoile reale ale agentilor economici care îşi desfăşoară activitatea în turism şi HORECA, ale investitorilor şi ale celorlalţi actori implicaţi. Numirea unui lider din afara acestui domeniu riscă să perpetueze o lipsă de direcţie şi să compromită potenţialul turismului de a deveni un motor economic major”, spun reprezentanţii ANAT. Ei afirmă totodată că turismul este una dintre puţinele industrii capabile să genereze rapid venituri substanţiale la bugetul de stat. ”Atragerea de investiţii, crearea de locuri de muncă şi promovarea României ca destinaţie turistică depind de o strategie coerentă, condusă de un specialist. Lipsa unei reprezentări dedicate riscă să întârzie implementarea proiectelor de dezvoltare şi să afecteze competitivitatea României pe plan international”, adaugă ei.

Indicele ROBOR la trei luni a coborât la 5,91% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri la 5,91% pe an, de la 5,92% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%. Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 5,97% pe an, iar ROBOR la 12 luni s-a menținut la nivelul de 6,03%. În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,66% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul III 2024, în scădere față de cel din trimestrul anterior, de 5,99%. În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.

Rata şomajului a scăzut în luna noiembrie 2024 cu 0,1%, la 5,3%

Rata şomajului în luna noiembrie 2024 a fost, în formă ajustată sezonier, de 5,3%, ȋn scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea ȋnregistrată ȋn luna octombrie 2024, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). ”Rata şomajului în luna noiembrie 2024 a fost, în formă ajustată sezonier, de 5,3%, ȋn scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea ȋnregistrată ȋn luna octombrie 2024. Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei”, arată datele INS. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna noiembrie a anului 2024 a fost de 435.600 persoane: în scădere faţă de luna precedentă (441.100 persoane); în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (449.400 persoane). Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5% în cazul celor de sex feminin). Reţine în continuare atenţia nivelul ridicat, de 25,3%, al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), înregistrat în perioada iulie - septembrie 2024. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4% pentru luna noiembrie 2024 (3,8% în cazul femeilor şi 4,1% în cazul bărbaţilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 70,9% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna noiembrie 2024.

Volumul exporturilor globale de ţiţei a scăzut cu 2% în 2024

Volumul exporturilor globale de ţiţei a scăzut cu 2% în 2024, marcând prima contracţie de acest tip de la pandemia COVID-19, conform datelor de transport maritim. Motivele sunt cererea slabă şi schimbările la nivelul rafinăriilor şi conductelor, care au remodelat rutele comerciale, afectând fluxurile globale de petrol, transmite Reuters. Conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu au perturbat comerţul pentru al doilea an consecutiv, redirecţionând transporturile de ţiţei şi împărţind furnizorii şi cumpărătorii pe regiuni. Exporturile de petrol din Orientul Mijlociu către Europa au scăzut cu 22%, în timp ce mai mult ţiţei din SUA şi America de Sud a ajuns în Europa. În acelaşi timp, petrolul rusesc, care înainte era destinat Europei, a fost redirecţionat către India şi China. ”Aceste schimbări creează alianţe oportuniste,” a declarat Adi Imsirovic, consultant energetic, subliniind relaţiile mai strânse dintre Rusia şi India, China şi Iran, care remodelază comerţul cu petrol.

Telegram: Creştere flagrantă a datelor transmise autorităţilor judiciare franceze

Serviciul de mesagerie Telegram a raportat o creştere semnificativă a numărului de informaţii transmise în justiţia franceză între începutul şi sfârşitul anului 2024, marcat de inculparea în Franţa a şefului său Pavel Durov la sfârşitul lui august. Potrivit cifrelor publicate de platformă, numărul de solicitări din partea justiţiei franceze la care Telegram a răspuns favorabil a crescut vertiginos. Serviciul de mesagerie a transmis informaţii la patru cereri în primul trimestru, apoi la şase în trimestrul următor. Această cifră a crescut la 210 cereri rezolvate în al treilea trimestru şi la 673 în al patrulea. În total, 2.072 de utilizatori ai aplicaţiei au fost afectaţi de aceste transferuri de date în sistemul judiciar francez în 2024, pentru un total de 893 de solicitări satisfăcute, potrivit cifrelor publicate de Telegram, scrie AFP.  De când Pavel Durov a fost inculpat la sfârşitul lunii august la Paris, tabăra sa a susţinut că Telegram a răspuns întotdeauna solicitărilor autorităţilor judiciare franceze şi europene, în special în materie de terorism, dar că majoritatea acestor solicitări nu au fost adresate corespunzător serviciului de mesagerie şi, prin urmare, nu au avut succes.

Apple News îşi va extinde disponibilitatea

Serviciul de ştiri al Apple, care a devenit o sursă solidă de venituri pentru publisherii din puţinele ţări în care funcţionează, ar urma să fie lansat şi în alte ţări, conform surselor citate de Financial Times. Sursele publicaţiei americane susţin că Apple intenţionează să crească veniturile generate de serviciul său de ştiri, prin extinderea ţărilor în care funcţionează. În prezent, la aproape zece ani de când a fost lansat, Apple News este disponibil doar în Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Australia. Totodată, compania americană vrea să dea mai multă importanţă ştirilor locale în Marea Britanie, crescând numărul ştirilor produse de publicaţiile din această ţară. Deocamdată, focusul pe informaţii locale este aplicat doar în Statele Unite şi Canada. Deşi disponibilă doar în patru ţări, Apple News are peste 125 de milioane de utilizatori, fiind cea mai populară aplicaţie de ştiri pentru iPhone în ţările în care este disponibilă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.