Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: O mare de țigări de contrabandă

Ziarul de Vrancea
22 iul 2018 1126 vizualizări

39 de milioane de țigări de contrabandă capturate de autoritățile române în primul semestru, arată un raport oficial

Autoritățile române au capturat aproape 39 de milioane de țigări de contrabandă în prima jumătate a anului, iar valoarea pe piața neagră a țigaretelor confiscate se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei, conform datelor centralizate de stopcontrabanda.ro. În primele șase luni, un pachet de țigări s-a vândut pe piața neagră cu circa 9,8 lei. Prețul mediu al unui pachet legal, pentru care producătorii plătesc taxe și accize, este cu 60% mai mare, apropiindu-se de valoarea de 16 lei. Conform datelor centralizate de către stopcontrabanda.ro, autoritățile au făcut cele mai multe confiscări în regiunile în care se consumă cele mai multe țigări de contrabandă. Astfel, aproape jumătate dintre capturi, însumând circa 15 milioane de țigarete, au fost făcute în regiunea Nord-Est a țării, în care peste 40% din țigările fumate sunt de contrabandă. “Autoritățile duc o luptă grea cu rețele de contrabandă bine organizate, fără scrupule, care fac profituri uriașe și care dispun de echipamente și finanțare. Tocmai de aceea e necesar să fie alocate resurse pentru stoparea acestui fenomen care face rău nu doar economiei și companiilor corecte, ci și consumatorilor“, a declarat directorul juridic și pentru relații publice în cadrul British American Tobacco România, Ileana Dumitru. Conform ultimelor date publicate de către compania Novel research, piața neagră a țigaretelor a scăzut în mai 2018 la 16,1% din totalul consumului (cu 1,1 p.p. mai puțin față de martie 2018). Procentul se află în continuare peste media pieței negre din 2017, de 16%. Datele sunt disponibile pe site-ul www.stopcontrabanda.ro, parte a campaniei de informare desfășurată de către British American Tobacco România, care integrează în timp real datele transmise de autorități referitoare la capturile țigărilor de contrabandă. Campania “Stop Contrabanda” a fost demarată de către British American Tobacco în luna martie a anului 2017 și permite o analiză comparativă atât între regiunile țării, cât și între diferite intervale de timp, la nivel național sau regional.

Fiscul se laudă cu creșterea încasărilor cu aproape 14%

u ANAF a colectat venituri bugetare de peste 112 miliarde de lei, în primele șase luni din 2018

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), a colectat în primul semestru din 2018 venituri bugetare de peste 112 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 13,5% față de perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat transmis vineri. Totalul veniturilor bugetare colectate de ANAF în primele șase luni ale anului 2017 a fost de 112,795 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o depășire cu 13,5% - indice nominal, respectiv un plus 13,434 miliarde de lei, în cifre absolute, mai mult decât în perioada similară a anului 2017 când încasările însumau 99,360 miliarde de lei, iar gradul de realizare a programului de încasări stabilit prin legile bugetare anuale a fost de 101,8%, cu 1,957 de miliarde de lei mai mult, față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor. În privința încasărilor la bugetul de stat, acestea au fost de 68,171 de miliarde de lei, cu 3,213 de miliarde de lei mai mult față de aceeași perioadă din 2017, când încasările au ajuns la 64,958 de miliarde de lei. Încasările la TVA și accize, care dețin ponderea cea mai mare în totalul încasărilor la bugetul de stat au înregistrat și ele creșteri față de perioada corespunzătoare anului trecut. Astfel, TVA-ul brut colectat pe primul semestru din 2018 a fost de 35,554 de miliarde de lei, o creștere de 3,63 de miliarde de lei, comparativ cu aceași perioadă a anului precedent. În privința accizelor colectate, inclusiv taxa pe viciu, acestea au însumat în primul semestru al anului, 12,790 miliarde lei, cu 1,355 miliarde lei mai mult față de perioada corespunzătoare din 2017. În primul semestru din 2018 TVA-ul restituit a fost de 8,780 de miliarde de lei, cu 2,151 de miliarde de lei mai mult față de semestrul I din 2017. La bugetele de asigurări sociale au fost colectate venituri în sumă de 43,983 de miliarde de lei, cu 10,223 de miliarde de lei mai mult - 130,3% - indice nominal, față de semestrul I din 2017 când au fost colectați 33,759 de miliarde de lei, iar gradul de realizare a programului rezultat din legile bugetare anuale – 41,459 de miliarde de lei fiind de 106,1%.

Fondul Proprietatea: Plafonarea prețului la gaze încalcă legislația UE

Fondul Proprietatea (FP) a anunțat vineri că, dacă va fi adoptată Hotărârea de Guvern, care va plafona prețul gazelor naturale din producția internă la aproximativ 70% din prețul curent de pe piață, va încălca în mod flagrant legislația națională în vigoare, cât și obligațiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene (UE). ”Dacă va fi adoptată, Hotărârea de Guvern va încălca în mod flagrant legislația națională în vigoare, cât și obligațiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieței libere și de a liberaliza piața gazelor naturale. Această măsură va avea un impact extrem de dăunător asupra economiei și a atractivității pieței pentru investitori, descurajând investițiile directe străine în țară”, se arată în comunicat. FP a avertizat că independența energetică a României ar fi pusă în pericol, iar țara s-ar putea afla în situația de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la prețuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea niciun control. ”Mai mult, dacă măsura se va aplica tuturor consumatorilor, inclusiv celor industriali, aceasta va ridica din nou problema tratamentului discriminatoriu și posibil și a ajutorului de stat. În plus, va determina o reducere a contribuțiilor industriei de gaze la bugetul de stat”, se arată în comunicat. Prin această decizie, Guvernul ar putea șterge cu buretele ani întregi în care și-a construit credibilitatea în fața comunității internaționale, a avertizat directorul general al Franklin Templeton Investments Limited și managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, Johan Meyer. ”Investitorii individuali locali, fondurile de pensii din România și investitorii instituționali internaționali au investit cu bună credință în piața de capital din România, în companii precum Romgaz și OMV Petrom, ca acum să vadă valoarea acestor investiții distrusă de Guvern, prin acest proiect. Prin anunțarea acestei decizii neinspirate, Guvernul reușește să șteargă peste 600 de milioane lei din valoarea propriilor investiții în Romgaz și OMV Petrom, precum și peste 1,45 miliarde lei din valoarea totală a ambelor companii într-o singură zi”, a spus Meyer.

Cîțu: Sunt curios dacă Vâlcov și Teodorovici vor fi anchetați pentru "manipularea" pieței

Senatorul PNL, Florin Cîțu, se întreabă dacă Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vor fi anchetați de ASF pentru că au "manipulat piața", în contextul proiectului MFP care prevede plafonarea prețului gazelor naturale. "Ieri, prețul acțiunilor Romgaz a scăzut cu 5% iar prețul acțiunilor OMV Petrom cu 4.6%. Sunt curios dacă Pic și Poc (Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici-n.r) vor fi anchetați de Autoritatea de Supraveghere Financiară (așa cum am fost eu de mai multe ori) pentru "manipularea" pieței. Ce credeți? Pentru cei care nu înțeleg ce le transmite piață: plafonarea prețului prin intervenția abuzivă și discreționară a statului într-o economie de piață este o măsură comunistă. România este economie de piață doar pe hârtie. O evaluare onestă și transparența după ultimii 2 ani de guvernare PSD-ALDE-UDMR ar arată că România nu mai este o economie funcțională de piață", a afirmat senatorul PNL Florin Cîțu, pe Facebook. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat că vrea plafonarea prețului la gaze, având un proiect în acest sens. Potrivit documentului, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet prețul de vânzare al gazelor naturale, iar tendința de creștere a fost continuă și constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creștere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze prețul gazelor naturale. Instituția precizează, în nota de fundamentare, că prețul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piața centralizată în perioada aprilie 2017 - august 2018 a evoluat de la 70.93 lei la 77,72 lei, iar prețul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piața centralizată la 31 martie 2019 va fi de 80,25 lei/MWh. inistrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că are în plan pe viitor scoaterea accizei la carburant, argumentând că nu este adeptul taxelor și impozitelor numeroase și că "orice român normal la cap ar trebui să aibă pe agenda sa această posibilă măsură".

Tarifele americane ar tăia 6 miliarde de euro din PIB-ul Germaniei

Tarifele americane pentru importurile de automobile ar tăia aproximativ 6 miliarde de euro din producția economică a Germaniei, a declarat ieri președintele Camerelor de Comerț din Germania (DIHK), Eric Schweitzer, la televiziunea germană, transmite Reuters. Administrația președintelui american Donald Trump ia în considerare introducerea unor tarife de până la 25% pentru importurile de automobile și componente. Această taxă vamală ar majora costurile vehiculelor, ar afecta vânzările de automobile și ar pune în pericol locurile de muncă din industria de profil. Schweitzer a afirmat la postul german de televiziune ZDF că ia foarte în serios avertismentele exprimate de Trump și a adăugat că astfel de tarife ar fi contrare legislației internaționale. Șeful a DIHK a spus că astfel de tarife nu ar provoca pierderea de locuri de muncă dumai în Germania și Europa, ci ar afecta și locurile de muncî și investițiile din Statele Unite. Uniunea Europeană analizează introducerea de tarife pentru cărbunele și produsele farmaceutice și chimice din Statele Unite, dacă președintele Donald Trump va restricționa importurile de automobile din UE. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va pleca săptămâna viitoare în Statele Unite, iar pe 25 iulie se va întâlni cu președintele Trump. În funcție de rezultatul discuțiilor, statele membre UE vor decide strategia lor comercială, a relatat în această săptămână revista germană Wirtschaftswoche

Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,39%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,39%, iar indicele Robor la șase luni a urcat la 3,50%, cel mai mare nivel din martie 2014, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Joi, acesta a scăzut la 3,36%. În 5 iulie, acesta a crescut la 3,39%, cel mai mare nivel din 26 februarie 2014, când a fost 3,40%.  Totodată, indicele Robor la șase luni a crescut vineri la 3,50%, cel mai mare nivel din 6 martie 2014, când a fost 3,52%.

Boeing a obținut mai multe comenzi decât Airbus

Boeing a obținut mai multe comenzi decât Airbus la salonul de aeronautică care a avut loc în această săptămână la Farnborough, Anglia, la care cei mai mari producători de avioane din lume au atras un număr de comenzi comparabil cu cel de anul trecut, de circa 900, cu ajutorul cererii de leasing, transmite Reuters. Constructorul american de avioane a anunțat că a atras 528 de comenzi și angajamente, la evenimentul din sudul Angliei, în timp ce Airbus a raportat 432 de acorduri noi, respectiv 371 dacă sunt excluse aeronavele Bombardier Cseries, redenumite între timp A220. Statistica a fost umbrită de circa 400 de acorduri în care numele cumpărătorilor nu au fost făcute publice, fapt neobișnuit la un eveniment destinat în primul rând publicității. Acest fapt l-a determinat pe unul dintre delegații participanți la salonul de aeronautică să afirme că a participa la un “UFO show” (show de OZN-uri n.r.). Airbus a atribuit acest val de secretomanie tensiunilor comerciale care au făcut ca unele companii să nu dorească că pară că țin partea Statelor Unite sau a altor puteri economice, pe fonduri intensificării retoricii.

Prețul petrolului își reia creșterea

Prețul petrolului a crescut vineri, însă conflictul dintre Statele Unite și China, preocupările legate de supraproducție, dar și temerile privind un război monetar, indică o scădere săptămânală, relatează Reuters. Cotația țițeiului Brent a ajuns vineri la 72,95 de dolari/baril, o creștere de peste 0,5%. Țițeiul American WTI a ajuns la valoarea de 68,55 de dolari/baril, o creștere de 0,45%. Cu toate acestea, ambele valori de referință sunt pe cale de a suferi o altă pierdere săptămânală, după ce prețul petrolului a înregistrat scăderi bruște luni, cotația țițeiului Brent scăzând cu 3,3%, iar petrolul American WTI cu 1,8%, scrie Reuters. Scăderea prețurilor a fost influențată de preocupările legate de supraproducție, iar tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China au crescut temerile privind posibilele efecte negative asupra economiilor și cererilor de mărfuri. Cu toate acestea, piețele și-au reluat creșterea vineri, în urma mișcărilor Arabiei Saudite de a atenua anumite temeri legate de supraproducție.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.