Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE! Numărul firmelor cu capital străin nou înființate a crescut cu 12%

Ziarul de Vrancea
22 sep 2017 928 vizualizări

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate a crescut în primele opt luni din acest an cu 12%, comparativ cu perioada similară a anului precedent, la 3.951 de unități, reiese din datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele 3.951 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de peste 34,1 milioane dolari, în creștere cu 14,4% comparativ cu ianuarie — august 2016. În ceea ce privește luna august 2017, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, numărul societăților nou înființate a crescut cu 13,6%, la 449 firme. România a înregistrat, în 2016, cel mai slab an din ultimii 18 ani în privința firmelor cu capital străin nou înființate. Astfel, anul trecut au fost înființate 5.348 de astfel de firme, în scădere de la 5.831 unități, în 2015. După 1991, cele mai multe societăți au fost înființate în anul 2007, când au fost înregistrate peste 15.000 de astfel de firme. La polul opus, cele mai puține au fost în anul 1995, respectiv 3.400. Valoarea totală a capitalului social al celor 5.348 firme se ridică la 40 milioane dolari, cu 1,4% peste 2015. În perioada 1991 — 2016, au fost înființate 209.814 de societăți cu participare străină la capital, valoarea totală a capitalului social subscris fiind de peste 44,8 miliarde de euro. Din cele 209.814 firme, 43.627 firme au capital italian, dar cea mai mare valoare a capitalului social este a societăților olandeze, respectiv 8,71 miliarde de euro, în aproximativ 4.919 firme.

Ministerul de Finanțe vrea să se împrumute de la persoanele fizice

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) lansează un nou program care va da posibilitatea tuturor persoanelor fizice interesate să achiziționeze titluri de stat direct prin Trezoreria Statului, fără comisioane, se arată într-un comunicat de presă al instituției transmis, vineri, AGERPRES. ''Astfel, facem primul pas în privința lansării Programului Tezaur, instrumentul prin care vor fi efectuate emisiunile de titluri de stat prin proiectul de act normativ care propune modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a OUG 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin HG 1470/2017. Titlurile de stat pentru populație vor fi emise prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei statului'', se arată în document. În același timp, veniturile obținute din deținerea titlurilor emise de statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, vor fi neimpozabile, conform actualelor prevederi din Codul Fiscal. ''Termenii și condițiile financiare aferente fiecărei emisiuni vor fi specificate în cadrul prospectelor de emisiune care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Finanțelor Publice'', menționează sursa citată. Reprezentanții Ministerului Finanțelor anunțau, pe 30 august, că, în septembrie, se va lansa în septembrie o nouă emisiune de titluri de stat pentru populație în cadrul programului FIDELIS, iar din octombrie va veni cu un nou instrument, și anume certificate trezorerie. "Momentan nu vă putem da detalii despre dobânzi. Acestea vor fi anunțate ulterior, când vor fi publicate proiectele", au precizat aceștia MFP. Titlurile de stat emise de MFP în cadrul programului ''FIDELIS Centenar" au intrat la tranzacționare anul trecut, pe 5 august. "MFP a atras 735 de milioane de lei prin emisiunea de titluri de stat, de șapte ori mai mult față de oferta de 100 milioane lei anunțată inițial. În cele trei săptămâni de ofertă, 20.185 de persoane fizice au cumpărat titluri de stat, de 16 ori mai multe față de anul trecut", informa, la acel moment, Bursa de Valori București (BVB). Prețul unui titlu de stat este stabilit prin sistemul BVB, în baza cererii și ofertei, fiind dependent de condițiile pieței. Prețul este exprimat ca procent din valoarea nominală și poate fi mai mare sau mai mic decât valoarea inițială de 100%, echivalent valorii nominale de 100 de lei.

Facebook anunță schimbări în ceea ce privește reclamele politice

Șeful Facebook, Mark Zuckerberg, a postat un mesaj video în care promite mai multă transparență în ceea ce privește reclamele din cadrul rețelei, vizate fiind în primul rând postările propagandistice. În  Statele Unite se cercetează modul în care Rusia s-ar fi implicat în alegerile locale de anul trecut, în urma cărora Donald Trump a devenit președinte. Parte a acestui scandal o constituie reclamele politice cumpărate de anumite organizații rusești în timpul alegerilor. Facebook a recunoscut că o misterioasă companie rusească a cheltuit 100.000 de dolari în timpul alegerilor din 2016 pe reclame politice care au targetat cetățeni americani. Nu se știe dacă acesta a fost singurul caz, cert este că Facebook nu a dat și alte exemple. Legea electorală din Statele Unite interzice cetățenilor și organizațiilor străine să investească bani pentru a influența alegerile. În lumina acestor evenimente, Facebook a anunțat că va oferi comisiilor de anchetă ale Congresului american informațiile pe care le deține și că va lua măsuri pentru creșterea transparenței reclamelor politice cumpărate la nivel global în cadrul propriei rețele de socializare. În mesajul său, care a fost transmis live, Mark Zuckerberg promite că orice utilizator va putea vedea ce pagină a cumpărat reclama afișată. Mai mult, utilizatorii vor putea vedea toate campaniile derulate de o pagină, precum și audiențele vizate de reclamele respective.

Ministerul Comunicațiilor, schemă de grant pentru Internet de mare viteză

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a lansat în consultare publică schema de grant pentru finanțarea rețelelor Next Generation Network (NGN). Proiectul își propune acoperirea a peste 180.000 de gospodării din toată țara, aflate în zone care nu au acces la Internet în bandă largă, potrivit documentației publicate pe site-ul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale. Proiectul va fi finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, iar valoarea finanțării nerambursabile este de până la 2,975 milioane euro/proiect. ”Întreprinderile mici și mijlocii care vor depune proiecte eligibile vor fi selectate ca să realizeze rețelele de comunicații”, anunță Ministerul Comunicațiilor.

Ministerul Energiei vrea alegerea unui nou Consiliu de Administrație la Electrica

Ministerul Energiei vrea ca membrii Consiliului de administrație al furnizorului și distribuitorului de energie Electrica să fie aleși prin metoda votului cumulativ și a cerut în acest sens suplimentarea ordinii de zi a ședinței Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 26 octombrie. Board-ul are șapte membri, din care patru trebuie să fie independenți. ”În data de 21 septembrie, societatea energetică Electrica a primit o solicitare privind completarea ordinii de zi a ședinței Adunării Generale Ordinare a Acționarilor (AGOA) din data de 26 octombrie, ora 10:00 (ora României), formulată de către Ministerul Energiei în numele statului român, în calitate de acționar deținând 48,78% din capitalul social al societății”, arată un raport transmis vineri de Electrica. Ministerul Energiei propune totodată ca durata mandatului administratorilor aleși prin aplicarea metodei votului cumulativ să fie de patru ani. Grupul Electrica a înregistrat în trimestrul I al acestui an o pierdere de 51 milioane lei, comparativ cu un profit net de 142 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Electrica a obținut venituri operaționale de 1,44 miliarde lei, în scădere cu 5% față de aceeași perioadă a

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.