Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Numărul de autoturisme noi înmatriculate în România s-a redus cu o treime

Ziarul de Vrancea
4 iul 2020 876 vizualizări

Conform datelor comunicate de către DRPCIV în luna iunie a.c. au fost înmatriculate în România 10.161 autoturisme noi

Peste 10.000 de autoturisme noi au fost înmatriculate în România în luna iunie, în scădere cu 27,8% față de luna similară a anului trecut, conform datelor Asociației Producătorilor și Importatorilor Auto (APIA), care citează statistica Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). "Conform datelor comunicate de către DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor), în luna iunie a.c. au fost înmatriculate în România 10.161 autoturisme noi, cu 27,8% mai puține decât în luna similară a anului 2019. Ca și în Europa, pandemia COVID-19 a fost principalul factor al acestei evoluții, deși, în România, dealership-urile au rămas deschise în toată această perioadă. Ca urmare, după primele 6 luni din acest an, România înregistrează o scădere destul de importantă, de 30,7%, dar mai puțin amplă comparativ cu evoluția înregistrată în cele mai mari piețe europene, care consemnează scăderi între 34,5% (Germania) și 50,9% (Spania)", se spune într-un comunicat al APIA, remis vineri AGERPRES. Conform datelor DRPCIV, top 5 mărci autoturisme înmatriculate în luna iunie în funcție de volume sunt: Dacia 3.600 unități (-4,6% față de luna iunie 2019), Renault 808 (-41,5%), Hyundai 700 (-3,2%), Toyota 650 (plus 16,9%), Volkswagen 620 (-41,8%). În schimb, menționează APIA, la categoria autoturisme rulate, cele 26.552 unități înmatriculate în luna iunie 2020 sunt cu 21% mai puține decât în luna similară din 2019 (de 2,6 ori mai multe decât cele noi), generează pe ansamblul primelor 6 luni din 2020 un volum total de 217.701 unități, ceea ce reprezintă o scădere totală de doar 16,6% (cele noi -30,7%) față de aceeași perioadă din 2019. În ceea ce privește înmatriculările de vehicule comerciale noi (LCV, HCV, Minibus), acestea înregistrează în luna iunie 2020, o scădere generală de 14,8% (dar LCVs în creștere cu plus 6,4%), iar pe ansamblul primelor 6 luni din acest an, o scădere generală de 33%. "După contracția pieței auto din primele luni ale anului 2020 (ianuarie - februarie), impactul COVID-19 accentuează în următoarele 4 luni (martie-iunie) scăderea achizițiilor de autoturisme, atât în Europa, cât și în România", spune APIA. Astfel, și în luna iunie 2020, cele mai mari piețe auto au înregistrat volume mult mai mici în comparație cu luna similară a anului 2019. Ca urmare, pe ansamblul perioadei analizate, cea mai bună evoluție în luna iunie în rândul celor mai mari patru piețe europene (Germania, Franța, Italia, Spania) o înregistrează Franța, care consemnează o creștere de 1,2%. Pe ansamblul primului semestru, însă, Germania este țara care a rezistat cel mai bine din acest grup de țări, scăderea totală fiind de "doar" 34,5%. Aceasta este urmată de Franța, cu 38,6%, Italia, cu 46,1%, și de Spania, cu 50,9%.

 

POZA: inmatriculare autoturisme noi/poze azi

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Bursa a câștigat 2,43 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână

u acțiunile Băncii Transilvania au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al Bursei de la București

 

Bursa de Valori de la București (BVB) a câștigat în această săptămână 2,43 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,76%, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a înregistrat o scădere cu aproape 18%. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a ajuns la 140,42 miliarde de lei, în perioada 29 iunie - 3 iulie, de la 137,986 miliarde de lei în săptămâna anterioară. În această săptămână, tranzacțiile cu acțiuni au generat un rulaj de 80,62 milioane de lei, față de 98,27 milioane de lei în perioada 22 - 26 iunie 2020. Cea mai bună zi de tranzacționare la BVB a fost marți, 30 iunie, când s-au consemnat 23,33 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, vineri, 3 iulie, cu o valoare a tranzacțiilor de 9,67 milioane de lei. Acțiunile Băncii Transilvania au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al Bursei de la București, generând tranzacții de 14,159 milioane de lei, dar și o creștere de preț cu 2,38%. În top 3 se mai află Romgaz, cu schimburi de 11,75 milioane lei și o scădere de 5,31% în ceea ce privește prețul acțiunilor, urmate de titlurile Fondul Proprietatea, cu tranzacții de 10,86 milioane de lei (0,40%). Cele mai importante creșteri ale cotațiilor au fost înregistrate de acțiunile Erste Group Bank AG (plus 4,88%), SIF Oltenia (plus 4,27%) și Sinteza (plus 4,17%). La polul opus, cele mai mari scăderi au fost consemnate de acțiunile Transilvania Construcții, care au înregistrat un declin de 10,71%, urmate de cele ale SIF Hoteluri (-7,69%) și Electromagnetica (-5,76%). 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Grupul Lactalis închide fabricile din Floreni și Vatra Dornei

 

Grupul Lactalis a anunțat că a decis închiderea unităților de producție Floreni și Vatra Dornei din cadrul societății Dorna Lactate, decizie ce presupune desființarea a 158 de poziții, însă angajații pot opta să-și continue activitatea în cadrul altor companii din cadrul grupului. ”Urmând planurile strategice de consolidare a afacerilor în România, pe principii de organizare eficientă a activităților de producție la standarde optime, Grupul Lactalis a decis închiderea unităților de producție Floreni și Vatra Dornei din cadrul societății Dorna Lactate. Brand-ul LaDorna și societatea Dorna Lactate își continuă, însă, existența în România, iar portofoliul de lactate LaDorna va fi produs în celelalte fabrici românești ale grupului”, a anunțat grupul. Reprezentanții Lactalis spun că inovația, investițiile în tehnologizare și în branduri dar, mai ales, calitatea și siguranța pentru consum a produselor fabricate în România sunt o prioritate constantă a Grupului Lactalis. ”Măsura concedierii colective pentru fabricile Dorna Lactate - Floreni și Vatra Dornei - presupune desființarea a 158 de poziții. Numărul exact al persoanelor care urmează a fi concediate îl vom putea comunica numai după ce vom ști dacă există salariați interesați să-și continue activitatea în cadrul altor companii din cadrul Grupului Lactalis România”, au transmis pentru News.o reprezentanții Grupului Lactalis. Angajații afectați de măsura de concediere colectivă în fabricile Floreni și Vatra Dornei vor primi sprijinul companiei în a-și găsi un alt loc de muncă, fie în cadrul celorlalte societăți aparținând Grupului Lactalis în România, fie în alte companii. O parte dintre angajați va primi oferte pentru locurile de muncă disponibile în cadrul celorlalte companii românești din grup. Mai mult, Lactalis va oferi salariaților disponibilizați consiliere privind protecția socială a șomerilor și reintegrarea lor profesională și suport specializat în orientarea lor către acele companii și posturi vacante existente la nivel local. În plus, salariații vor beneficia și de instruire pentru căutarea unui nou loc de muncă, iar compania îi va recomanda companiilor de recrutare cu care colaborează. De asemenea, angajații afectați de măsura concedierii colective vor primi compensații salariale. Întregul proces se va încheia la sfârșitul lunii august 2020, cu respectarea strictă a tuturor reglementărilor legale în vigoare.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

BNR arată ce se întâmplă cu persoanele care și-au suspendat creditele

 

Obligațiile de plată ale debitorilor către instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare (IFN), suspendate în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului 37/2020, nu sunt consemnate la Centrala Riscului de Credit (CRC) ca sume restante la plată, a anunțat vineri Banca Națională a României (BNR). Potrivit sursei citate, acestea sunt înregistrate cu totul diferit față de situațiile de neplată înregistrate de Centrala Riscului de Credit. "În consecință, amânarea la plată determinată de pandemia coronavirusului SARS-CoV-2 nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului, fapt pentru care nu sunt afectate negativ relațiile cu banca ale debitorilor respectivi, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau juridice. Prin Regulamentul BNR nr. 3/2020 pentru modificarea Regulamentului nr. 2/2012 privind organizarea și funcționarea la Banca Națională a României a Centralei Riscului de Credit sunt evidențiate explicit aceste diferențe calitative legate de înregistrarea creditelor, astfel încât facilitățile OUG nr. 37/2020 să nu afecteze caracterul bancabil al clienților care au apelat la această prevedere", se menționează în comunicat. BNR precizează că modul de înregistrare la CRC a suspendării obligațiilor de plată potrivit OUG nr. 37/2020 evidențiază caracterul complet diferit al restructurării de credit la care s-a apelat în situația determinată de pandemie, astfel încât aceasta să nu fie considerată o problemă specifică a debitorului. "Într-o declarație publică, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) interpretează complet greșit faptul că, prin regulamentele BNR, obligațiile de plată suspendate consemnate la Centrala Riscului de Credit afectează negativ debitorii prin îngrădirea accesului la servicii bancare pe viitor", se mai spune în comunicatul BNR. Totodată, BNR asigură faptul că persoanele fizice și juridice care au apelat la facilitățile prevăzute în OUG nr. 37/2020 nu sunt considerate clienți nebancabili și relațiile lor cu băncile nu vor fi în niciun fel afectate din această cauză, odată cu reluarea plăților. "Cu toate acestea, subliniem că decizia de creditare a unui client este o decizie internă a creditorului, în conformitate cu politica proprie de creditare", se mai spune în comunicat. 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

România a importat în primele trei luni carne de circa 257 de milioane de euro

 

România a importat 118.525 de tone de carne și organe comestibile în primul trimestru din acest an, în creștere cu 7,4%, față de perioada similară din 2019, iar valoarea acestor importuri s-a majorat cu 43%, până la 257,35 milioane de euro, potrivit balanței comerciale cu produse agroalimentare, consultată de AGERPRES. Pe de altă parte, exporturile de carne și organe comestibile în perioada ianuarie - martie 2020 au fost de 4,2 ori mai mici decât importurile, respectiv de numai 27.691 tone. Valoarea exporturilor de astfel de produse a fost de 53,69 milioane de euro, ușor în scădere față de perioada similară din 2019, când s-a cifrat la 54,14 milioane de euro. În primul trimestru al anului trecut, exporturile de carne și organe comestibile au totalizat 29.386 de tone. În acest context, deficitul în comerțul internațional (intra și extracomunitar) cu carne și organe comestibile a depășit 203,65 milioane de euro în primul trimestru al acestui an, față de 125,37 milioane de euro în același interval de timp din 2019. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), deficitul României în comerțul internațional cu produse agroalimentare a scăzut cu aproape 9% în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, până la 440,9 milioane de euro. În primele trei luni din 2019, deficitul înregistrat în comerțul cu produsele agroalimentare a fost de 482,83 milioane de euro. Pe relația cu Uniunea Europeană, România a consemnat un deficit de 953,28 milioane de euro în primul trimestru din acest an, însă în comerțul cu țările extracomunitare a înregistrat un excedent de 512,37 milioane de euro. În 2019, perioada analizată, deficitul pe schimburile intra-comunitare a fost de 777,4 milioane de euro, în timp ce pe țările terțe excedentul a totalizat 294,56 milioane de euro. România a exportat, în perioada ianuarie-martie din anul acesta, 5,14 milioane de tone de produse agroalimentare, în valoare de 1,99 miliarde de euro, în creștere față de perioada similară din 2019, atât din punct de vedere cantitativ, cât și valoric, când exporturile în țările intra și extracomunitare au totalizat 3,83 milioane tone, iar încasările au depășit de 1,61 miliarde de euro. Pe de altă parte, importurile de produse agroalimentare s-au cifrat la 2,62 milioane de tone în primele trei luni ale anului 2020, o cantitate pentru care s-au cheltuit mai mult de 2,43 miliarde de euro, în timp ce în perioada similară din 2019 au fost importate 2,26 milioane de tone de alimente, valorând 2,09 miliarde de euro. 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Un star nigerian al Instagram, acuzat în SUA de spălare de bani

 

Un nigerian supranumit "Ray Hushpuppi, care își etala pe Instagram automobilele Rolls Royce, ceasurile luxoase și hainele de designer, este acuzat în Statele Unite de conspirație pentru spălare de bani, relatează CNN. Ramon Olorunwa Abbas a fost adus vineri la un tribunal federal din Chicago. El este acuzat de conspirație pentru spălarea a sute de milioane de dolari prin scheme de ilegalități cibernetice. Potrivit acuzațiilor federale, una dintre victime era client al unei firme de avocatură din New York care a pierdut aproape 1 milion de dolari în 2019. Abbas a fost arestat luna trecută de către autoritățile din Arabia Saudită și transferat în SUA în această săptămână de către FBI. Potrivit procurorilor, Abbas este unul dintre liderii unei rețele globale care folosește accesarea computerelor, compromiterea emailurilor companiilor și spălarea de bani pentru a fura milioane de dolari. ”Acest caz țintește un jucător cheie al unei conspirații transnaționale care ducea un stil de viață luxos într-o altă țară în timp ce oferea un paradis pentru bani furați în jurul lumii. Așa cum demonstrează acest caz, biroul meu va continua să tragă la răspundere infractorii, indiferent unde trăiesc aceștia”, a afirmat procurorul Nick Hanna într-un comunicat.

 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Terasă din Mamaia, închisă temporar de Protecția Consumatorilor

 

O terasă din stațiunea Mamaia a fost închisă temporar de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța până la remedierea deficiențelor și amendată cui 20.000 de lei. De asemenea, echipele de control din mai multe instituții au dat în ultimele 24 de ore amenzi de peste 173.000 de lei pe litoral, în cadrul unei acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară pentru prevenirea și limitarea infectării cu Covid-19. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Constanța, sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiști din cadrul IPJ, jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar-Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și cei de la Protecția Consumatorului au continuat activitățile de verificare a respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă, în zonele aglomerate, precum piețe, terase sau cluburi în aer liber, dar și în mijloacele de transport în comun. Astfel, la data de 4 iulie, la nivelul județului Constanța au fost verificate 115 societăți comerciale și au fost aplicate 92 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 173.000 de lei, dintre care 43 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, nouă pentru activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, șase pentru fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și șase pentru încălcarea normelor sanitar-veterinare. 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Termocentrala de la Mintia a fost oprită din nou din cauza datoriilor

 

Termocentrala de la Mitia, din județul Hunedoara, a fost oprită, din nou, sâmbătă, după ce Transgaz a sistat furnizarea gazului metan, în urma unor datorii de aproximativ 16 milioane de lei. Liderul Sindicatului Solidaritatea din Valea Jiului, Cristian Iștoc, a anunțat că Termocentrala și-a oprit activitatea, sâmbătă. ”Termocentrala Mintia a fost oprită din nou, azi la ora 11.15. Transgaz a sistat furnizarea gazului”, a declarat Iștoc. Potrivit sursei citate, există o datorie a Termocentralei de la Mintia către Transgaz care se ridica la 16 milioane de lei. În data de 27 iunie a.c., Termocentrala de la Mintia își oprise activitatea până în data de 1 iulie, din lipsă de cărbune. Activitatea din subteran fusese sistată în urma inundațiilor care au afectat județul Hunedoara. În urma opririi activității Termocentralei Mintia, 4.700 de apartamente din Deva sunt afectate, precum și mai multe instituții care sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.