Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Numai 3% dintre românii cu datorii vândute se află în străinătate

Ziarul de Vrancea
18 iun 2018 1084 vizualizări

Rata de recuperare este mai mică

Doar 3% dintre cetățenii români care dețin creanțe active cesionate se află în străinătate, iar rata de recuperare a creanțelor este mai mică în cazul lor, arată un studiu al companiei Debt Collection Agency (DCA), specializată pe achiziția și gestionarea creanțelor din România. Dintre cei aflați în străinătate, 56% sunt barbați, iar mai bine de jumătate (51%) au vârsta între 31 și 50 de ani. Un procent important de datornici aflați în străinătate, de 23%, au vârsta între 51 și 65 de ani, fiind urmați de cei între 18 și 30 de ani (16%), potrivit studiului. Potrivit reprezentanților DCA, cei mai mulți dintre românii cu datorii aflați în afara țării și care decid să-și achite restanțele o fac pe cale amiabilă, realizând plăți prin transfer bancar. Ceilalți trimit bani persoanelor împuternicite să facă aceste operațiuni. ”Chiar dacă românii din străinătate au mai puține datorii vândute, rata de recuperare a creanțelor în cazul lor este cu aproximativ 40% mai mică decât în privința românilor aflați în țară. În orice situație, o companie responsabilă trebuie să ajute debitorii să-și ramburseze datoriile într-o manieră ordonată, în termene favorabile, și să-i tratateze cu respect și înțelegere pentru situația lor financiară”, a spus Dimana Vlaeva, managing director în cadrul DCA. Totodată, în privința tipului datoriilor cesionate și care aparțin persoanelor fizice, majoritatea acestora provin, în continuare, din sistemul bancar, având în vedere tendința de reducere a riscului asociat creditelor neperformante. ”În top se află și datoriile provenite din serviciile telecom. În cazul companiilor, cele mai multe datorii cesionate sunt din segmentele: retail, farmaceutic, IT și distribuție. Potrivit celor mai recente date Eurostat, aproximativ 17% din români aveau datorii, anul trecut, la plata utilităților, ipoteci, chirii sau achiziții în rate, în scădere față de anul anterior (19,7%)”, se arată în studiu.

Care sunt avantajele și dezavantajele titlurilor de stat pentru popularție

u titlurile de stat Centenar surclasează băncile la dobândă, dar pierd prin blocarea banilor, arată o analiză

Dobânda de 5% pe an la titlurile de stat „Centenar” este cea mai mare din piața bonusurilor de economisire, dar imposibilitatea de a debloca banii din acest plasament timp de 5 ani temperează concurența făcută băncilor de către Ministerul Finanțelor, reiese din ofertele consultate de MEDIAFAX. Pentru titlurile de stat, care pot fi cumpărate cu 1 leu bucata în perioada 15 iunie - 5 iulie în cadrul emisiunii „Centenar” lansată de Ministerul Finanțelor, dobânda este de 5% pe an, dar banii rămân blocați în acest plasament timp de 5 ani, titlurile fiind netransmisibile, nevandabile și netranzacționabile. În schimb, ofertele băncilor afișează dobânzi semnificativ mai mici, însă perioada de „blocare” a banilor astfel economisiți (la termen) este mult mai scurtă, lucru care compensează concurența Finanțelor. Câteva exemple: ING Bank oferă 3% pe an, cu termenul la 1 an; un grup de bănci din care fac parte Patria Bank, OTP, Volksbank, Libra sau Credit Agricole oferă între 2,25% și 3% pe an, cu termene cuprinse între 1 și 2 ani; peste 3% pe an oferă Eximbank, Idea Bank și Piraeus, însă acestea cer plasamente de cel puțin 50.000 de lei per depozit. Pentru românii care economisesc cumpărând titluri de stat există și acest avantaj al prețului mic (1 leu per unitate), cu un plafon maxim de 100.000 de lei de persoană, astfel că în raport cu băncile care au plafoane minime de constituire a depozitelor concurența este oarecum echilibrată. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat vineri prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur - ediția „Centenar”, cu valoare de 1 leu, dobândă de 5% și scadență la cinci ani, destinate exclusiv populației. „Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obținute sunt neimpozabile”, se arată într-un comunicat transmis vineri de MFP. Potrivit prospectului de emisiune, prsoanele fizice pot cumpăra titluri de stat prin următoarele canale de distribuție:

- în perioada 15 iunie - 6 iulie 2018 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal

- în perioada 15 iunie - 5 iulie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română din mediul urban

- în perioada 15 iunie - 4 iulie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română din mediul rural. „Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăși plafonul valoric de 100.000 de lei, pentru subscrierile realizate intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și respectiv de 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale Poșta Română SA”, a mai precizat MFP. Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.

Eurostat: În România, costul forței de muncă a crescut cel mai mult din UE

Costurile cu forța de muncă la nivelul Uniunii Europene au crescut cu 2,7% în primul trimestru din 2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cel mai mare nivel din ultimii opt ani, arată un raport publicat luni de Eurostat. De asemenea, au crescut și costurile din zona euro, cu 2%. Cele mai mari creșteri ale costurilor forței de muncă au avut loc în România. În prima parte a acestui an, creșterea a fost de 12,7%. Creșteri mari ale costurilor au mai avut loc și în Letonia (11,2%), Ungaria (10,3%), Republica Chehă (9%) și Slovacia (8,5%). Cele mai mici creșteri din prima parte a acestui an au avut loc în Italia (creștere de doar 0,4%), Finlanda, Luxemburg și Spania (toate cu câte 1,4%), Danemarca (1,6%) sau Franța și Belgia (amândouă cu câte 1,8%). Portugalia este singurul stat membru unde costurile cu forța de muncă au scăzut, cu 1,5%. Pe categorii de costuri, cea mai mare creștere, de 2,6%, au avut-o cele cu asigurările sociale, cu pensii, taxe și alte cotribuții nelegate de salarii, în timp ce costurile salariale au crescut, în medie, cu 1,8%. Defalcat, în România, costurile forței de muncă în sectorul privat au crescut în primele luni ale anului 2018 cu 10,8%, în timp ce cele din sectorul bugetar au crescut cu 18,3%. Anul trecut însă, cele din urmă costuri au atins și pragul de 35%.

Linie de producție Tesla, construită într-un cort

Elon Musk a anunțat printr-o postare pe Twitter inaugurarea unei noi linii de producție a Tesla pentru automobilul Model 3, construită într-un cort, în cadrul eforturilor de a ajunge la o producție de 5.000 de unități pe săptămână până la sfârșitul acestei luni, relatează MarketWatch. Noua linie de producție este a treia pentru fabrica Tesla din Fremont, California, și a fost construită în numai trei săptămâni într-o structură asemănătoare unui cort, amplasată lângă fabrică. A treia linie de producție va fabrica automobile Model 3 cu două motoare, de înaltă performanță, la prețul de 78.000 de dolari, pe care Musk le-a anunțat în urmă cu mai puțin de o lună. Musk a trimis vineri un email angajaților, în care i-a felicitat pentru eforturile depuse, dar în care a spus că mai sunt încă necesare îmbunătățiri radicale pentru a atinge obiectivul referitor la producție. Marțea trecută, Musk a anunțat că Tesla va concedia 9% dintre angajați, dar nu dintre cei implicați în activitățile productive. În următoarele două zile, Musk a cumpărat acțiuni Tesla în valoare de aproximativ 25 de milioane de dolari, potrivit documentelor înregistrate la Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC).

Bonurile fiscale de 183 lei din 5 mai au ieșit câștigătoare loteria bonurilor

Bonurile în valoare de 183 lei emise la 5 mai au ieșit câștigătoare la extragerea de duminică a Loteriei fiscale, fondul total de premiere, de un milion de lei, fiind împărțit la maximum 100 de persoane. Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul Ministerului Finanțelor, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și al companiei Loteria Română pentru o perioadă de minimum 30 de zile. Cererile pentru revendicarea premiilor pot fi depuse de luni la sediile ANAF. Persoanele care dețin un bon câștigător trebuie să-l depună în original la Fisc, alături de copia actului de identitate și de o cerere. Un bon fiscal este considerat câștigător doar dacă îndeplinește cumulativ condițiile prevăzute de lege, având înscrise elementele obligatorii care arată că a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat. Fiecare unitate teritorială ANAF la care se depun bonurile fiscale câștigătoare în prima etapă de selecție va elibera o copie a acestora cu mențiunea "conform cu originalul”, pe care va fi scris numărul unic de înregistrare.

Directorul Audi, Rupert Stadler, reținut din cauza emisiilor poluante

Directorul producătorului de automobile Audi, Rupert Stadler, a fost reținut, luni, fiind suspect în cazul manipulării testelor privind emisiile de gaze, a anunțat Grupul Volkswagen, relatează site-ul agenției Dpa. Săptămâna trecută, locuința acestuia a fost percheziționată pentru dovezi privind falsificarea testelor de emisii poluante. Grupul auto german Volkswagen trebuie să achite daune de aproape 15 miliarde de dolari în Statele Unite ale Americii pentru instalarea la motoare diesel a unui soft pentru manipularea emisiilor poluante. În plus, VW va achita o amendă civilă de 1,5 miliarde de dolari și o amendă penală de 2,8 miliarde de dolari. În septembrie 2015, Volkswagen a anunțat că circa 11 milioane de autovehicule ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante.

Google se extinde pe piața asiatică

Google va investi 550 de milioane de dolari în compania chineză de comerț electronic JD.com, în cadrul strategiei de extindere a prezenței pe piețele asiatice și de îmbunătățire a capacității concurențiale în raport cu companii precum Amazon.com, transmite Reuters. Parteneriatul dintre cele două companii va mai include promovarea produselor JD.com prin intermediul serviciului de cumpărături al Google. Acest parteneriat va ajuta JD.com să se extindă în afara Chinei și Asiei de Sud-Est și să își construiască o prezență notabilă în Statele Unite și Europa. Acordul nu va include, deocamdată, alte inițiative majore ale Google în China, unde principalele servicii ale companiei americane sunt blocate din cauza refuzului său de a cenzura rezultatele căutărilor, așa cum prevede legislația locală. Între investitorii JD.com se află compania chineză de media socială Tencent Holdings, grupul de comerț electronic Alibaba și Walmart.

Indicele Robor la trei luni s-a îngrășat din nou

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut 2,92%, cel mai mare nivel din octombrie 2014, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Vineri, indicele a stagnat la 2,90% pentru a patra zi consecutiv. Luni, indicele a atins 2,92%, cel mai mare nivel din 13 octombrie 2014, când a fost 2,92%. Indicele a crescut accelerat începând din 13 aprilie, când a atins nivelul de 2,07%. Totodată, indicele Robor la șase luni a crescut luni la 3,03%, cel mai mare nivel din 30 septembrie 2014, când a fost 3,03%. BNR a anunțat, în 7 mai, creșterea ratei dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50% pe an.

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.