Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: New York și Singapore, cele mai scumpe orașe din lume în 2022

Ziarul de Vrancea
30 nov 2022 753 vizualizări

Așa arată o analiză Economist Intelligence Unit

New York și Singapore au fost cele mai scumpe orașe din lume în 2022, deoarece creșterea prețurilor energiei a dublat rata inflației în marile orașe, potrivit sondajului anual al Economist Intelligence Unit, relatează The Guardian. Liderul de anul trecut în acest clasament, Tel Aviv, a coborât pe locul al treilea, în timp ce Sydney a ajuns în top 10, iar Moscova și St. Petersberg au urcat 88 de locuri, în urma sancțiunilor și prețurilor mari ale petrolului, a constatat raportul EIU privind costul vieții la nivel mondial.

 Capitala Venezuelei, Caracas, înregistrând o creștere a prețurilor de 132% în 2022, a fost cu mult în scădere față de rata hiperinflației din 2019, de peste 25.000%, dar care a rămas prea mare pentru a fi inclusă în sondaj. Inflația medie de 8,1% în monedă locală a fost cea mai ridicată din mai mult de două decenii în care au fost realizate sondajele, și cu 3,5% mai mult față de anul trecut și 1,9% în 2020. O monedă mai puternică a fost unul dintre factorii pentru care orașele au urcat în clasament. Șase dintre cele mai scumpe orașe (după cele două orașe rusești) au fost orașe din SUA, conduse de Atlanta, care a trecut de pe locul 42 pe locul 46 în clasamentul celor 172 de orașe incluse în sondaj. Dolarul american s-a consolidat brusc față de aproape toate monedele, deoarece Rezerva Federală a SUA a majorat ratele dobânzilor și a semnalat mai multe creșteri viitoare. Orașele din țările în care moneda lor a scăzut s-au numărat printre cele care au coborât pe lista celor mai scumpe orașe. Tokyo și Osaka din Japonia s-au numărat printre cele zece orașe care au avut cele mai mari scăderi, ajungând pe locurile 37 și respectiv 43, față de locurile 13 și 10, pe care le-au ocupat în 2021. Stockholm și Luxemburg au coborât cel mai mult în sondaj, ambele pierzând 38 de locuri, ajungând pe 99 și 104. Orașul sirian Damasc și orașul Tripoli din Libia și-au păstrat locurile de cele mai ieftine orașe. Poziția orașului Singapore în fruntea clasamentului a reprezentat o mică surpriză. Orașul-stat a fost al doilea cel mai scump oraș în 2021 și numărul 1 în opt din ultimii 10 ani. Anul acesta a fost prima dată când New York a fost clasat pe locul 1. Cele trei orașe din Marea Britanie incluse în sondaj au coborât toate în clasament, Londra fiind acum pe locul 28, în comparație cu poziția 17, pe care a ocupat-o în 2021. Edinburgh s-a clasat pe locul 46, în scădere de la 27, iar Manchester este pe locul 73, comparativ cu locul 41, pe care s-a clasat anul trecut. Orașele australiene au urcat în general în clasament, Sydney urcând de pe locul 14, ocupat anul trecut, pe locul 10 în 2022. Melbourne a urcat pe locul 15 de pe locul 16 anul trecut, în timp ce Brisbane este pe locul 32, de la 36. În schimb, Perth a coborât două locuri, până pe 73. Creșterea inflației la nivel global și invazia lansată de Moscova în Ucraina au cauzat întreruperi ale aprovizionării cu mărfuri-cheie, în special alimente. Sancțiunile ulterioare impuse Rusiei au determinat creșteri suplimentare ale prețurilor la petrol, gaze și alte surse de energie. Creșterea prețurilor combustibului a reprezentat cel mai mare factor pentru o inflație ridicată. În medie, un litru de combustibil a fost cu 22% mai scump în moneda locală decât cu un an în urmă.

Renault și Airbus dezvolta o nouă generație de baterii pentru mașini și avioane

u noul parteneriat va fi ”complementar” alianței producătorului francez de automobile cu compania japoneză Nissan

Producătorul european de aeronave Airbus a anunțat miercuri un parteneriat cu constructorul francez de automobile Renault, pentru a dezvolta o nouă generație de baterii pentru mașini și avioane, transmite Reuters. Echipele de inginerie ale ambelor companii își vor uni forțele pentru a dezvolta tehnologii legate de stocarea energiei, unul dintre principalele obstacole pentru dezvoltarea vehiculelor electrice cu autonomie mare, a spus Airbus într-un comunicat. Potrivit Renault, noul parteneriat va fi ”complementar” alianței producătorului francez de automobile cu compania japoneză Nissan, în timp ce ambele companii auto poartă discuții cu privire la viitorul alianței lor strategice, care se va concentra și pe vehiculele electrice. ”Este complementar cu ceea ce face Nissan în prezent”, a declarat un director al companiei pentru Reuters. Colaborarea cu Airbus se va concentra pe optimizarea managementului energiei și pe îmbunătățirea greutății bateriei, studiind, de asemenea, întregul ciclu de viață al bateriilor viitoare și evaluând amprenta lor de carbon.

BCE consideră că bitcoin a pornit pe drumul ”irelevanței”

Banca Centrală Europeană (BCE) a criticat puternic bitcoin, miercuri, spunând că criptomoneda se află pe ”drumul irelevanței”, transmite CNBC. Într-o postare pe blog intitulată ”Ultima rezistență a bitcoin”, directorul general al BCE, Ulrich Bindseil, și analistul Jürgen Schaff au spus că, pentru susținătorii bitcoin, stabilizarea aparentă a prețului său în această săptămână ”semnalează o pauză în drumul către noi culmi”. ai probabil, totuși, este o ultimă respirație indusă artificial înainte de drumul către irelevanță – și acest lucru era deja previzibil înainte ca FTX să se prăbușească și să trimită prețul bitcoin cu mult sub 16.000 de dolari”, au scris ei. Bitcoin a depășit miercuri 17.000 de dolari pe unitate, marcând un maxim al ultimelor două săptămâni pentru cea mai valoroasă monedă digitală din lume. Cu toate acestea, a avut dificultăți să se mențină la acest nivel, scăzând ușor la 16.875 dolari pe unitate. Vijay Ayyar, vicepreședinte pentru dezvoltare corporativă și internațională la bursa de criptomonede Luno, a avertizat că revenirea este probabil doar o creștere a pieței urs și nu va fi susținută. ”Acesta este doar o retestare urs”, a spus el pentru CNBC. Comentariile oficialilor BCE sunt oportune în contextul actual, în timp ce industria cripto este zdruncinată de unul dintre cele mai catastrofale eșecuri din istoria recentă - căderea FTX, o platformă de tranzacționare evaluată cândva la 32 de miliarde de dolari. Și piața a fost la un nivel scăzut în acest an, pe fondul dobânzilor mai mari ale Rezervei Federale. Bindseil și Schaff au spus că bitcoin nu se potrivește modelului unei investiții și nici nu era potrivită ca mijloc de plată. ”Designul conceptual al Bitcoin și deficiențele tehnologice îl fac discutabil ca mijloc de plată: tranzacțiile reale cu bitcoin sunt greoaie, lente și costisitoare”, au scris ei. ”Bitcoin nu a fost niciodată folosită într-o măsură semnificativă pentru tranzacții legale din lumea reală. De asemenea, Bitcoin nu este potrivită ca investiție. Nu generează fluxuri de numerar (cum ar fi imobiliare) sau dividende (cum ar fi acțiunile), nu poate fi utilizată în mod productiv (cum ar fi mărfurile) sau să ofere beneficii sociale (cum ar fi aurul). Prin urmare, evaluarea de piață a Bitcoin se bazează exclusiv pe speculații”, au spus ei.

Neuralink promite implanturi conectate în creierul uman în termen de șase luni

Elon Musk a estimat, miercuri, că în șase luni start-up-ul său de neurotehnologie Neuralink va fi capabil să implanteze primul său dispozitiv conectat în creierul unui om, pentru a comunica cu computerele direct prin gândire, informează AFP. "Evident că vrem să fim foarte atenți și să fim siguri că va funcționa bine, dar am depus toate documentele noastre la FDA (agenția responsabilă de sănătatea publică din Statele Unite) și credem că în termen de șase luni vom putea avea primul nostru implant într-un om", a indicat șeful Tesla, SpaceX și a altor start-up-uri în cadrul unei prezentări a progresului Neuralink. "Acum suntem încrezători că dispozitivul Neuralink este pregătit pentru oameni, așa că și calendarul depinde de procesul de aprobare a FDA", a spus el ulterior pe Twitter, rețeaua de socializare pe care a cumpărat-o acum o lună. Miliardarul este un obișnuit al predicțiilor riscante, în special despre autonomia mașinilor electrice Tesla. În iulie 2019, el a estimat că Neuralink ar putea efectua primele teste pe indivizi în 2020. Dar până acum, prototipurile de mărimea unei monede au fost implantate în craniile animalelor. Mai multe maimuțe sunt astfel capabile să „joace” jocuri video sau să „introducă” cuvinte pe un ecran, pur și simplu urmărind mișcarea cursorului de pe ecran cu ochii. Miercuri, inginerii Elon Musk și Neuralink au făcut bilanțul celor mai recente progrese ale start-up-ului în dezvoltarea robotului-chirurg și dezvoltarea altor implanturi, care să fie instalate în măduva spinării sau în ochi, pentru a restabili mobilitatea sau vederea. Dincolo de potențialul de a trata bolile neurologice, scopul final al lui Elon Musk este să se asigure că oamenii nu sunt copleșiți intelectual de sistemele de inteligență artificială. Alte companii lucrează la controlul computerelor prin gândire, precum Synchron, care a anunțat în iulie că a implantat prima interfață creier-mașină în Statele Unite. În ultimele luni, Elon Musk și-a îndemnat angajații să lucreze mai repede. „Vom fi cu toții morți înainte să se întâmple ceva util”, a spus el echipei Neuralink în timpul unei întâlniri, potrivit Bloomberg.

Cea mai puternică bancă din lume vorbește în mod surpinzător de reduceri de dobânzi

Președintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Jerome Powell, a confirmat miercuri posibilitatea că vor avea loc creșteri mai mici ale dobânzilor, chiar dacă progresele în lupta împotriva inflației au fost în mare parte nesatisfăcătoare, transmite CNBC. Reluând declarațiile recente ale altor oficiali ai băncii centrale și comentariile de la reuniunea din noiembrie a Fed, Powell a spus că vede banca centrală în poziția de a reduce dimensiunea majorărilor ratelor dobânzilor cel mai devreme luna viitoare. Dar el a avertizat că este posibil ca politica monetară să rămână restrictivă pentru o perioadă de timp, până când vor apărea semne reale de progres în privința inflației. ”În ciuda unor evoluții promițătoare, avem un drum lung de parcurs în restabilirea stabilității prețurilor”, a spus Powell în observațiile exprimate la Brookings Institution. Președintele Fed a remarcat că mișcările de politică, cum ar fi creșterea ratei dobânzii cheie și reducerea deținerilor de obligațiuni ale Fed, în general, necesită timp pentru a-și parcurge sistemul.

Twitter va afișa mai mult conținut de la persoane pe care utilizatorii nu le urmăresc

Călcând pe urmele Facebook și Instagram, Twitter anunță că va crește numărul și locurile din cadrul platformei în care vor fi afișate mai multe postări din afara bulei. Justificând decizia prin faptul că vrea să ofere utilizatorilor cel mai bun conținut, o expresie folosită frecvent și de cei de la Instagram, Twitter anunță creșterea numărului de postări de la alte persoane decât cele urmărite, pe care utilizatorii le vor vedea. Această modificare va face, în același timp, loc pentru mai multe postări recomandate, pentru care, cel mai probabil, multe conturi vor plăti din dorința de a avea o expunere mai mare. Deja utilizatorii au observat o creștere a numărului postărilor de la persoane pe care nu le urmăresc în versiunea algoritmică a fluxului de conținut. Twitter spune, însă, că aceste postări vor fi vizibile eventual și în alte secțiuni ale platformei, precum tab-ul Explore, acolo unde există funcția de căutare și sunt afișate tendințele din mai multe domenii.

Inflația din zona euro a încetinit ușor în noiembrie

Inflația din zona euro a încetinit ușor în noiembrie, potrivit cifrelor preliminare publicate de biroul european de statistică Eurostat, datorită prețurilor care au coborât de la nivelurile record și au fost sub așteptările analiștilor, relatează CNBC. Prețurile de consum au înregistrat în ultimele luni creșteri puternice în regiunea cu 19 state membre, iar inflația a urcat peste pragul de 10% luna trecută, evidențiind gravitatea crizei costului vieții din blocul monedei unice. Datele inițiale de miercuri au arătat însă că inflația generală a fost în noiembrie de 10% , în termeni anuali, reprezentând o încetinire de 0,6 puncte procentuale față de octombrie. Energia și alimentele au continuat să contribuie la cifrele ridicate ale inflației, dar cu o scădere vizibilă în cazul energiei. Potrivit Eurostat, creșterea anuală a prețurilor energiei a fost de 34,9% în noiembrie, față de 41,5% în octombrie.

Afacerile adevăraților băieți deștepți vor sări de 11 miliarde de euro

u cifra de afaceri a a companiilor din industria de software din România a crescut cu aproximativ 14,5% față de 2020 și a fost cu 246% mai mare decât în 2012

Cifra de afaceri a a companiilor din industria de software din România a crescut cu aproximativ 14,5% față de 2020 și a fost cu 246% mai mare decât în 2012, până la nivelul record de aproape 10 miliarde de euro în 2021, conform datelor de la Ministerul Finanțelor, arată un studiu realizat de analiștii KeysFin. "Estimăm continuarea tendinței neîntrerupte de creștere din ultimii 10 ani și atingerea unui nou maximum istoric în acest an, de peste 11 miliarde de euro, și am ales să publicăm rezultatele ultimei ediții a studiului privind evoluția industriei de software în apropierea zilei de 1 decembrie, deoarece observăm cum software-ul își consolidează rolul cheie în dezvoltarea și digitalizarea economiei și transformă România într-un hub regional, după unul dintre cele mai rapide ritmuri de creștere, dacă nu chiar cel mai rapid din ultimii 10 ani, de aproape 250%", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România. În 2021, în România activau peste 30 de mii de companii în industria de software, cu 12% mai multe decât în 2020 și cu 112% peste nivelul din 2012. Dintre acestea, aproape 29 de mii erau microîntreprinderi, 1,1 mii companii mici, 356 companii medii și 25 companii mari. "În linie cu estimările din ediția anterioară a studiului privind evoluția industriei locale de software, în 2020 UiPath SRL a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri până aproape 250 de milioane de euro și a devenit liderul pieței locale de software după cifra de afaceri, poziție pe care estimăm că și-a menținut-o în 2021", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin. BITDEFENDER SRL a ajuns pentru prima dată în istorie pe locul al doilea, cu o cifră de afaceri de aproape 220 milioane de euro în 2021, detronând IBM ROMANIA SRL, care după o creștere anuală de 1,7% a coborât pe poziția a treia, cu o cifră de afaceri de 199 milioane de euro în 2021. Studiul mai arată că rezultatul net înregistrat de companiile din industria de software a crescut substanțial la aproape 1,6 miliarde de euro în 2021, cu 57% mai mult față de 2020 și de peste 7 ori mai mare comparativ cu 2012. De asemenea, companiile din industria de software au generat 77% din rezultatul net înregistrat de întreg sectorul IT&C și peste 5% din rezultatul net al tuturor companiilor non-financiare din România în 2021. Ponderea cifrei de afaceri generate de companiile de software din România în sectorul IT&C a crescut de la 36% în 2012, la peste 60% în 2021 prin prisma avansului mult mai rapid al componentei de software, creșterea fiind de 3,5 ori față de dublarea cifrei de afaceri din sectorul IT&C, comparativ cu 2012. La nivelul cifrei de afaceri totale generate de companiile non-financiare din România, ponderea industriei de software a crescut de la 1,2% în 2012, la aproape 2,5% din total în 2021.

Carlyle ar vrea  activele de petrol și gaze ale OMV dar nu și ale Petrom

u grupul Carlyle este interesat în special de operațiunile pe segmentul explorare și producție

Fondul de investiții Carlyle Group analizează posibilitatea de a face o ofertă, în valoare de mai multe miliarde de dolari, pentru o mare parte din activele în domeniul petrolului și gazelor naturale din portofoliul grupului austriac OMV, acționarul majoritar de la OMV Petrom, au declarat marți pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar. Potrivit surselor, Carlyle este interesat în special de operațiunile pe segmentul upstream (-explorare și producție-nr.) din majoritatea piețelor unde operează OMV. Sursele au subliniat însă că orice acord ar urma să excludă, probabil, proiectele OMV din Austria și Rusia precum și participația deținută la divizia din România, OMV Petrom SA. Aceste informații au dus la creșterea cotației acțiunilor OMV cu până la 6,9%, cel mai mare salt înregistrat de titlurile OMV în ultima lună. Marți seara, valoarea de piață a OMV era de aproximativ 16,5 miliarde de euro. OMV intenționează să reducă producția de petrol și gaze cu o cincime până în 2030 și să renunțe la producția upstream de combustibili fosili până în 2050. Grupul are operațiuni în țări precum Libia, Irak, Kurdistan, Malayezia, Norvegia, Emiratele Arabe Unite și România. Reuters a informat anterior un consorțiu din care face parte grupul energetic norvegian Aker a făcut o ofertă nesolicitată de a cumpăra un pachet majoritar din activitățile de explorare și producție ale grupului austriac OMV. Acest consorțiu, care cuprinde Aker ASA, firma mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum și traderul global de mărfuri Trafigura și fondul de investiții Bluewater, și-ar fi exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV, oferta consorțiului estimând valoarea unui pachet de 51% din divizia de E&P a OMV undeva între 5,5 și 7 miliarde de dolari. Oferta nu include divizia OMV Petrom și nici operațiunile de explorare și producție ale OMV din Rusia. OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

Infractorii cibernetici vor împărți un tort de 10,5 trilioane de dolari

Deficitul de personal calificat în securitate cibernetică, munca de la distanță și în sistem hibrid, ransomware sau metaverse-ul sunt câteva dintre principalele provocări cu care se confruntă, la ora actuală, mediul cyber, în condițiile în care costurile globale ale criminalității cibernetice vor crește cu 15% pe an, până la 10,5 trilioane de dolari, în 2025, arată o analiză întocmită de specialiștii Eset. Conform datelor centralizate și publicate recent pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, o primă problemă identificată se referă la creșterea criminalității cibernetice la nivel global. În acest context, un raport al Cybersecurity Ventures arată că totalul costurilor globale ale criminalității cibernetice vor crește cu 15% pe an, din 2021 până în 2025, și ar putea ajunge la 10,5 trilioane de dolari pe an. "Acesta reprezintă mai mult decât profiturile realizate de întregul comerț ilegal de droguri combinat. Creșterea poate fi atribuită extinderii semnificative a activității grupurilor infracționale cibernetice și a grupurilor susținute de guvern. În același timp, suprafața de atac a unei companii (zona ei expusă) este din ce în ce mai extinsă, consecință directă a proceselor de transformare digitală stimulate de progresul unei lumi din ce în ce mai tehnologizate virtual", susțin experții. În ceea ce privește deficitul de personal certificat - a doua provocare din domeniu - există un decalaj global al forței de muncă în domeniul securității cibernetice de 3,4 milioane și 70% dintre organizații au posturi neocupate în domeniul IT, după cum relevă studiul ISC, valabil pentru trimestrul II privind Forța de Muncă în domeniul Cibernetic. "Multe guverne încearcă să găsească soluții pentru a reduce acest deficit, iar companii importante precum Google, Microsoft sau IBM lansează diverse inițiative care vizează formarea și îmbunătățirea competențelor angajaților sau potențialilor candidați în domeniul securității. Între timp, Forumul Economic Mondial, în colaborare cu mai multe companii, a lansat o platformă de educație online destinată atât persoanelor fizice cât și organizațiilor numită Cybersecurity Learning Hub. Scopul acestui proiect este de a forma și de a îmbunătăți abilitățile profesioniștilor în securitate, astfel încât tot mai mulți oameni să obțină locuri de muncă de calitate în acest domeniu în plină dezvoltare", notează sursa citată.

Fermierii pot depune cererile privind ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor

Fermierii pot depune, până la data de 15 decembrie 2022, cererile anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor pentru serviciile ce urmează a fi prestate începând cu 1 ianuarie până la 30 iunie 2023 inclusiv, a anunțat miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Valorile maxime ale ajutoarelor de stat pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2023 sunt de 15 lei/cap pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline și ecvine, respectiv de 5 lei/cap pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine și porcine, în cazul serviciilor de întocmire și menținere a registrului genealogic al rasei. Potrivit APIA, pentru serviciile de determinare a calității genetice a raselor de animale ajutoarele sunt: 40 de lei/cap în cazul controlului performanțelor producției de lapte și 20 de lei/cap în cazul controlului producției de carne pentru rasele de animale din speciile taurine și bubaline; 7,5 lei/cap în cazul controlului performanțelor producției de lapte, 2,5 lei/cap în cazul producției de carne, 1,5 lei/cap în cazul producțiilor de lână pentru rasele cu lână fină și 2 lei/cap în cazul producției de pielicele pentru rasele de animale din speciile ovine și caprine; 5 lei/cap în cazul controlului performanțelor de producție la rasele de animale din specia porcine. Cererea inițială aferentă perioadei 1 ianuarie - 30 iunie 2023 pentru efectuarea serviciilor de întocmire și menținere a registrului genealogic al rasei, completată de către solicitanții prestatori ai serviciilor va fi însoțită de următoarele documente: dovada că solicitantul este persoană juridică, conform legislației în vigoare; acreditarea solicitantului pentru întocmirea și menținerea registrului genealogic al rasei pentru care solicită ajutorul de stat, eliberată de ANZ; lista microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii beneficiare ale serviciilor de întocmire și menținere a registrului genealogic al rasei, avizată de ANZ.

Transportul aerian de pasageri s-a dublat în primele nouă luni din 2022

Transportul aerian de pasageri a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 96,9%, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 7,992 milioane pasageri, până la peste 15,738 milioane pasageri, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Cele mai mari ponderi în ceea ce privește transportul de pasageri s-au înregistrat pe aeroporturile Henri Coandă-București, cu 4.735.500 pasageri îmbarcați și 4.616.400 pasageri debarcați, Avram Iancu-Cluj-Napoca, cu 1.007.300 pasageri îmbarcați și 972.800 debarcați și Aeroportul Internațional Iași, cu 607.700 pasageri îmbarcați și 583.800 debarcați. În transportul internațional de pasageri, primele zece aeroporturi de origine (de unde au provenit pasagerii debarcați în România), stabilite după numărul pasagerilor în curse regulate, sunt: Londra Luton - 634.253 pasageri, Milano Bergamo -357.790 pasageri, Viena - 213.410, Munchen - 210.704 pasageri, Madrid Barajas- 207.364, Istanbul Internațional- 205.518 pasageri, Bruxelles Charleroi - 177.446 pasageri, Barcelona - 172.974 pasageri, Amsterdam Schipol -168.477, Londra Stansted 160.572 pasageri. În ceea ce privește îmbarcările, cei mai mulți pasageri în curse regulate s-au îmbarcat pentru Londra-Luton (638.438 pasageri), Milano Bergamo (372.795), Viena (229.801), Munchen (229.571), Madrid Barajas (208.420), Istanbul International (204.665), Bruxelles Charleroi (187.419 pasageri), Amsterdam Schipol (184.928 pasageri), Barcelona (176.763), Londra Stansted (164.209 pasageri). Principalele țări (după aeroportul de origine) de unde au sosit pasagerii curselor aeriene regulate debarcați în România au fost Italia- 1.248.796 pasageri, Regatul Unit- 1.172.902 pasageri, Germania - 787.737 pasageri, Spania- 683.713 pasageri, Franța- 400.826 pasageri, Turcia -296.802 pasageri, Grecia- 261.222 pasageri, Țările de Jos- 236.171 pasageri, Belgia- 214.558 pasageri, Austria- 213.410 pasageri. După țara de destinație, cei mai mulți pasageri în curse regulate s-au îmbarcat pentru Italia (1.284.203 pasageri), Regatul Unit (1.200.186 pasageri), Germania (826.084 pasageri), Spania (689.834 pasageri), Franța (420.797 pasageri), Turcia (294.385 pasageri), Grecia (267.328 pasageri), Țările de Jos (257.787 pasageri), Austria (229.801 pasageri), Belgia (226.286 pasageri).

132.616 de persoane fizice și juridice, înmatriculate în primele zece luni din 2022

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a crescut, în primele zece luni ale acestui an, cu 2,53%, comparativ cu perioada similară din 2021, până la 132.616, din care 99.230 sunt societăți cu răspundere limitată (SRL), conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în Municipiul București, respectiv 25.085 (plus 25,58%, comparativ cu ianuarie-octombrie 2021), și în județele Cluj - 8.163 (Â10,39%), Ilfov - 6.907 (Â14,75%) și Timiș - 6.276 (Â3,19%). La polul opus, numărul cel mai mic de înmatriculări a fost consemnat în județele Covasna - 813 (scădere cu 14,6% față de primele zece luni din 2021), Tulcea - 922 (scădere de 22,06%) și Ialomița - 949 (minus 1,96%). Potrivit ONRC, domeniile în care au fost realizate cele mai multe înmatriculări sunt: comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor (23.148, - 9,59%, comparativ cu perioada similară a anului trecut), activități profesionale, științifice și tehnice (14.531, Â24,97%) și construcții (13.608, -4,11%).

 

Ministerul Finanțelor intenționează să împrumute peste 5 miliarde de lei

Ministerul Finanțelor (MF) a planificat, în luna decembrie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,4 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 630 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Suma totală, de 5,03 de miliarde de lei, este cu 245 de milioane de lei mai mare față de cea care a fost programată în noiembrie, de 4,785 de miliarde lei, și va fi destinată refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, instituția a programat, în decembrie, o licitație pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, în data de 8 decembrie, pentru o emisiune în valoare de 200 milioane de lei, cu scadența în 29 noiembrie 2023. De asemenea, pe parcursul lunii decembrie vor fi lansate 11 emisiuni de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,2 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni (630 milioane de lei în total

Vânzările de Cyber Monday din SUA au atins un record de 11,3 miliarde de dolari

Americanii în căutare de reduceri au achiziționat mai multe cărți Pokemon, televizoare și friteuze ca niciodată, de Cyber Monday, împingând vânzările online din SUA la un nivel istoric de 11,3 miliarde de dolari, potrivit datelor Adobe Analytics, transmite Reuters. Vânzările, neajustate pentru inflație, au crescut cu 5,8% față de un an în urmă, conform datelor Adobe Analytics, care măsoară performanța comerțului electronic prin analizarea achizițiilor la 85% din primii 100 de retaileri pe internet din Statele Unite. În timp ce comercianții cu amănuntul au început promoții și oferte de reducere încă din octombrie pentru a induce mai multe vânzări, se pare că americaniii obosiți de inflație și-au amânat în mare măsură cumpărăturile de sărbători până în weekendul de Black Friday și Cyber ​​Monday, în speranța de a găsi cele mai bune oferte.

Retailerii majori, între care Target, Macy's și Best Buy au semnalat revenirea la modelele de cumpărături pre-pandemie în timpul evenimentelor tradiționale de cumpărături de o singură zi. Jucăriile au fost cele mai populare produse în Cyber ​​Monday, vânzările lor online au crescut de aproape opt ori comparativ cu o zi medie din octombrie 2022, potrivit raportului Adobe Analytics. Vânzările de produse electronice au crescut de aproximativ cinci ori, în timp ce articolele sportive, electrocasnicele și cărțile au înregistrat și ele creșteri de peste 400%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.