Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Ministerul Finanțelor lansează ultimele emisiuni de titluri de stat pentru populație

Ziarul de Vrancea
3 dec 2022 672 vizualizări

Dobânda cea mai ridicată ajunge la 8% și este valabilă pentru o titlurile de stat cu o perioadă de trei ani

Ministerul Finanțelor lansează de luni noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației prin intermediul Programelor TEZAUR și FIDELIS.

Programul TEZAURȘ Începând de luni, 5 decembrie, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturitãți de 1 și 2 ani și dobânzi anuale de 7,65%, respectiv 7,80%. Titlurile de stat au valoare nominalã de 1 leu și sunt în forma dematerializatã.

Titlurile de stat pot fi cumpãrate:

·    Între 5 – 19 decembrie 2022 online, numai de cãtre persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectatã, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului cãtre un cont bancar pe numele investitorului. Mai multe detalii cu privire la subscrierile online se regăsesc pe Ghid Tezaur online și Tezaur online (https://mfinante.gov.ro/web/trezor/tezaur-online);

·    Între 5 – 20 decembrie 2022 de la unitãțile Trezoreriei Statului;

·    Între 5 – 19 decembrie 2022 în mediul urban și 5 – 16 decembrie 2022 în mediul rural, prin subunitãțile poștale ale C.N. Poșta Românã S.A. Dobânda este anualã, plãtibilã la termenele prevãzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot rãscumpãra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul

unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulãrii subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuãrii subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansatã de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificãri ale acestuia vor fi publicate la secțiunea Datorie publicãwww.posta-romana.ro.


Programul FIDELISȘ Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, în perioada 5 – 19 decembrie 2022, prin intermediul bãncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercialã Românã, B.R.D. – Groupe Société Générale și

Alpha Bank, în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, care sunt listate la Bursa de Valori București.

Titlurile de stat în lei au scadențe de 1 an și 3 ani cu dobânzi anuale de 7,65% și respectiv 8%, iar cele în euro au scadențe de 1 an și 2 ani și dobândã anualã de 2,70%, respectiv 3,70%.

Valoarea nominalã a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Titlurile de stat destinate populației sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacționate pe piața secundarã interbancarã. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de cãtre bãncile intermediare, iar

veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

Deținãtorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitãțile neridicate la scadențã, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

Informații privind termenii și condițiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate pe paginile de internet ale Ministerului Finanțelor și instituțiilor partenere (www.btcapitalpartners.rowww.bcr.rowww.brd.ro/mfpwww.alphabank.rowww.bvb.ro - Programul FIDELIS).

USR: Guvernul PSD-PNL a emis taxa pe soare

u USR cere ”stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă”

USR acuză duminică Guvernul PSD-PNL că a emis în seara de dinaintea vacanței de Ziua Națională o ordonanță de urgență care inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare. USR cere ”stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă”. Potrivit USR, ”taxa pe soare vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă”. ”Cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei”, spune USR într-un comunicat. “România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări”, spune Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR. USR cere ”stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă”. ”Statul ar trebui să încurajeze cetățenii și firmele să devină prosumatori și să elimine birocrația în domeniu. Cumulând puterea mică a celor mulți, vom putea asigura mai repede independența energetică a țării și vom crește potențialul de export de energie. În ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalații cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiție în energie din România din ultimii ani și a fost făcută de mulți cetățeni și companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare). În schimb, Ministerul Energiei nu este în stare să folosească banii europeni din două surse de finanțare importante: 500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice; 1,4 miliarde de euro are România din Fondul de Modernizare al UE, mai precizează USR.

Taxiurile aeriene electrice ar putea schimba sectorul aviatic în următorul deceniu

O lume cu vehicule zburătoare, precum în sitcomul The Jetsons din anii 1960, ar putea fi mai aproape decât credeți, companiile din SUA, inclusiv mai multe startup-uri, dezvoltând taxiuri electrice aeriene care au ca scop să scoată mașinile de pe șosea și să mute traficul în aer, transmite CNBC. Companiile aeriene comerciale, în special, investesc în acest tip de tehnologie pentru a face călătoriile către și de la aeroport mai scurte și mai rapide pentru consumatori. În octombrie, Delta Air Lines s-a alăturat listei companiilor aeriene care susțin startup-urile de tehnologie pentru vehicule electrice, cu o investiție de 60 de milioane de dolari în Joby Aviation, o companie care dezvoltă avioane electrice cu decolare și aterizare verticală (eVTOL), destinate să funcționeze ca serviciu de taxi aerian. În 2021, când Joby și-a anunțat planul de a-și lansa taxiurile aeriene asemănătoare Uber până în 2024, a generat critici din partea analiștilor din industrie cu privire la capacitatea de a se lansa până la acea dată. Dar investiția Delta în Joby este un parteneriat de cinci ani pentru a opera eVTOL-uri exclusiv în rețeaua Delta. United Airlines este, de asemenea, într-un parteneriat cu o startup cu sediul în Suedia, Heart Aerospace, pentru a avea avioane electrice care zboară pe rute regionale până în 2030, acesta adăugându-se altor două investiții eVTOL ale companiei aeriene. Una este de 15 milioane de dolari cu Eve Air Mobility, pentru 200 de avioane, iar cealaltă de 10 milioane de dolari cu Archer Aviation, pentru 100 de eVTOL. American Airlines a investit 25 de milioane de dolari în Vertical Aerospace, o companie cu sediul în Marea Britanie, cu o comandă pentru 50 de avioane. Taxiurile aeriene ar putea ajunge pe piețe în anii 2030. În timp ce marile companii aeriene încheie acorduri cu startup-uri globale, este important să ne amintim că acestea sunt condiționate. Depinde de certificarea acestor aeronave și de cât de repede le pot fabrica companiile, a spus Savanthi Syth, director general de cercetare în capital, acoperind companiile aeriene globale și mobilitatea la firma Raymond James.

Tesla a livrat primul camion Semi companiei PepsiCo

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a livrat primul camion electric Semi al companiei către PepsiCo, fără a oferi previziuni actualizate pentru prețul camionului, planurile de producție sau cantitatea de marfă pe care ar putea-o transporta, transmite Reuters. Musk, care a apărut pe scenă la un eveniment organizat joi la uzina Tesla din Nevada, a spus că Semi va reduce emisiile de pe autostradă, va depăși modelele diesel existente în ceea ce privește puterea și siguranță și va dezvolta o tehnologie de încărcare rapidă pe care Tesla o va folosi la viitoarea camionetă Cybertruck. „Dacă ești un șofer de camion și vrei cel mai tare camion de pe șosea, ăsta este”, a spus Musk, menționând că au trecut cinci ani de când Tesla a anunțat că dezvoltă camionul complet electric. Cu toate acestea, experții din industrie rămân sceptici că camioanele electrice cu baterii pot suporta efortul de a transporta încărcături grele pe distanțe de sute de mile, din punct de vedere economic. La prima prezentare a unui produs Tesla a lui Musk de la preluarea Twitter - o achiziție despre care unii investitori se îngrijorează că a devenit o distragere a atenției - compania nu a anunțat prețul pentru Semi, nu a oferit detalii despre variantele camionului și nici nu a furnizat o prognoză pentru livrările către PepsiCo sau alți clienți. Tesla a spus că va începe să folosească Semi pentru a expedia piese către fabrica sa din Fremont, California. În 2017, Tesla a spus că versiunea Semi cu o autonomie de 300 de mile ar costa 150.000 de dolari, iar versiunea cu autonomie de 500 de mile 180.000 de dolari, dar prețurile vehiculelor electrice pentru pasageri ale Tesla au crescut mult de atunci. Robyn Denholm, președintele Tesla, a declarat recent că producătorul auto ar putea produce 100 de camioane Semi anul acesta. Musk a spus că Tesla ar urma să producă 50.000 de camioane în 2024.

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 45,594 miliarde euro

Rezervele valutare la Banca Națională a României au scăzut la 45,594 miliarde euro la 30 noiembrie 2022, de la 46,291 miliarde euro la finalul lunii anterioare, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate vineri. În cursul lunii noiembrie, s-au înregistrat intrări de 2,187 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligațiuni ale Ministerului Finanțelor în valoare nominală totală de aproximativ 755 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele. De asemenea, au fost consemnate ieșiri de 2,884 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligațiuni denominată în euro a Ministerului Finanțelor, în sumă de aproximativ 1,655 miliarde euro) și altele. Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 5,634 miliarde euro, menționează BNR. În acest context, rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2022 au fost de 51,228 miliarde euro, față de 51,786 miliarde euro la 31 octombrie 2022. Plățile scadente în luna decembrie 2022 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, însumează circa 205 milioane euro, potrivit băncii centrale.

Statele UE au convenit să plafoneze prețurile petrolului rusesc

Uniunea Europeană a convenit vineri să plafoneze prețurile petrolului rusesc livrat pe mare la 60 de dolari pe baril, după câteva zile de negocieri intense referitoare la nivelul corespunzător și după ce Polonia a acceptat acordul care ar urma să fie anunțat oficial duminică, transmite CNBC. Anunțul vine după ce grupul G7 de economii avansate a convenit în septembrie să impună o limită pentru țițeiul rusesc transportat pe mare și, prin urmare, să limiteze veniturile pe care Kremlinul le obține din vânzări. Cu toate acestea, detaliile despre cum ar funcționa plafonul în practică au fost dezbătute și discutate de la acel moment. Rusia, pe fondul atacului său din Ucraina, a avertizat că un plafon al prețului petrolului ar putea face ravagii pe piețele energetice și ar putea împinge prețurile mărfurilor și mai sus. Limita de preț va fi revizuită în mod regulat pentru a-și monitoriza ramificațiile pieței, dar ar trebui să fie „cu cel puțin 5% sub prețul mediu de piață”, se arată într-un document UE cu detalii despre plafon.

UniCredit va reevalua remunerația CEO-ului Andrea Orcel

UniCredit va reevalua remunerația CEO-ului Andrea Orcel înaintea adunării generale din 2023, pentru a vedea dacă rezultatele obținute de a doua cea mai mare bancă din Italia în perioada 2021-2022 justifică o creștere, potrivit unui document publicat pe site-ul său, transmite Reuters. Președintele UniCredit, Pier Carlo Padoan, a declarat într-un comentariu trimis prin e-mail vineri seara că comitetul pentru remunerare al băncii va face o recomandare consiliului de administrație cu privire la salariul CEO-ului ”incluzând opiniile investitorilor și ale părților interesate mai largi”, adăugând că CEO-ul însuși nu a cerut o mărire de salariu. Cel mai recent raport referitor la remunerare al UniCredit a remarcat că structura actuală de remunerare a CEO-ului și un plafon de reglementare - care plafonează salariul variabil la dublul sumei fixe - au împiedicat banca să recompenseze supraperformanța atunci când obiectivele au fost depășite. ”Consiliul de administrație a examinat pachetul salarial al lui Orcel în lumina performanței importante atinse în 2021 sub conducerea sa”, se arată în raport.

Twitter a suspendat din nou contul lui Kanye West

Twitter a suspendat din nou, vineri, contul lui Ye, artistul cunoscut anterior drept Kanye West, la doar două luni după ce fusese restabilit, Elon Musk afirmând că rapperul a încălcat regulile platformei care interzice incitarea la violență, transmite Reuters. Contul lui Ye a arătat o notificare că a fost suspendat, după ce una dintre postările sale a părut anterior să arate un simbol cu ​​svastică în interiorul unei Stele a lui David. Proprietarul miliardar al Twitter, care se autointitulează absolutist al libertății de exprimare, salutase revenirea rapperului, cunoscut acum sub numele de Ye, pe platformă, în octombrie. "Am încercat tot posibilul. În ciuda acestui fapt, a încălcat din nou regula noastră împotriva instigării la violență. Contul va fi suspendat", a scris Musk pe Twitter, răspunzând unui utilizator al Twitter care a spus "Elon Fix Kanye Please". Ye, care avea peste 30 de milioane de urmăritori pe Twitter înainte de suspendare, nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Musk și-a exprimat în ultimele luni dorința de a avea mai puține limite la conținutul care poate fi postat pe Twitter. El a spus săptămâna trecută că platforma va oferi ”o amnistie generală” unor conturi suspendate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.