Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Heiuș: Am început deja verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri la OMV

Ziarul de Vrancea
15 ian 2023 297 vizualizări

“Nu are legătură activitatea OMV în România cu una a OMV în Austria legat de contribuția de solidaritate”, arată oficialii români

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat, ieri, la Prima News, că au fost începute verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot intra sub incidența OUG 186, precizând că nu are nicio legătură activitatea desfășurată de OMV Petrom din România cu una desfășurată de OMV în Austria legat de această contribuție de solidaritate. “Am început deja verificările amănunțite asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot să intre sub incidența Ordonanței de Urgență 186. Când vom fi finaliza aceste verificări, vom ști cu exactitate care dintre companiile din România datorează această contribuție de solidaritate. Trebuie să fim foarte atenți pentru că termenul final de depunere a situațiilor financiare pentru companiile din România este sfârșitul lunii mai. Dar cu probabilitate de 99,9% vom ști undeva am estimat eu în maxim două săptămâni ce companii se încadrează pe prevederile Ordonanței 186”, a afirmat șeful ANAF. El a precizat că în privința contribuției de solidaritate nu există nicio legătură între activitatea desfășurată de OMV Petrom în România și cea a OMV în Austria.  “OMV Petrom este o companie româneasă, cu sediul în România, care își plătește toate impozitele și taxele în România. OMV Austria primește doar de la compania din România dividendele aferente procentului de 51,15 % care este numărul de acțiuni pe care îl are. Restul de acțiuni sunt împărțite la statul român sau la societăți juridice, fonduri de investiție din România. Nu are nicio legătură activitatea desfășurată OMV Petrom din România cu o activitate desfășurată de OMV în Austria legat de această contribuție de solidaritate. Singura întrebare este dacă acel prag de 75% este sau nu este atins pentru activitatea companiei OMV Petrom, nu discutăm de grupul OMV. Trebuie să fim atenți să vedem dacă este calculat corect, dacă este interpretată legea fiscală corect și dacă nu s-au încercat anumite inginerii financiare în stabilirea acestui prag”, a mai transmis Lucian Heiuș. OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autoritățile fiscale din România, în urma anunțului companiei că nu va plăti contribuția de solidaritate, motivând că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri, condiție prevăzută atât în regulamentul european, cât și în Ordonanța prin care acesta a fost implementat în legislația autohtonă.

Deficitul bugetar pe anul trecut s-a ridicat la 5,84% din PIB

u “am încasat față de 2021 peste 60 de miliarde de lei”, se laudă Lucian Heiuș, șeful ANAF

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că deficitul bugetar cu care se va închide anul 2022 este cel estimat la începutul anului și anume de 5,84%, menționând că instituția pe care o conduce a încasat față de 2021 peste 60 de miliarde de lei. Lucian Heiuș a fost întrebat, luni, la Prima News, cum a mers colectarea în 2022.  “În 2022 am asigurat veniturile necesare. Deficitul bugetar cu care se va închide anul 2022 este cel estimat la începutul anului, de 5,84%. Deci ne-am încadrat în ținta de deficit. Anul 2023 este un an destul de complicat, sunt foarte mulți factori externi care pot să influențeze mediul economic și activitatea mediului economic din România, dar am certitudinea că dacă politica fiscală și economică este înțeleaptă și prudentă vom reuși să trecem cu bine anul 2023 și să ne încadrăm în deficitul de 4,4% din PIB”, a afirmat șeful ANAF.  El a mai fost întrebat și cu cu cât a crescut colectarea în 2022. “Am încasat față de 2021 peste 60 de miliarde de lei. Dacă discutăm în sume, care este o cifră foarte mare, undeva la 120% față de veniturile încasate în 2021. Pentru 2023, pornesc de la prevederile bugetare, cât s-a stabilit în buget, ținta ANAF-ului este de a atinge suma de 418 miliarde de lei venituri de care are nevoie statul român pentru a funcționa în 2023”, a precizat Lucian Heiuș.

Forumul Economic de la Davos se întoarce la amploarea de dinainte de pandemie

Sărbătoarea anuală de iarnă a Forumului Economic Mondial din stațiunea montană elvețiană Davos, care începe luni, marchează o revenire a strălucirii de altădată și a dezbaterilor de înaltă ținută, după o pauză de trei ani. Dar chiar dacă petrecerea nu a început încă, la Davos există deja un fel de mahmureală, însă de altă natură, relatează Reuters. Un număr record de lideri politici și de afaceri sunt așteptați să vină la Davos, iar aterizările avioanelor comerciale, private și guvernamentale pe aeroportul din Zurich sugerează că numărul total de participanți este la nivelul de dinaintea pandemiei de Covid-19. Cu toate acestea, direcția pentru viitor - și mai ales răspunsul la întrebarea cine îl va controla - este mai tulbure ca niciodată. Șefii de corporații și din domeniul financiar, care nu au venit la reuniunea - discretă - de la Davos din mai anul trecut, s-au întors acum la marea reuniune. Șeful JPMorgan, Jamie Dimon, un obișnuit al conferinței, va fi însoțit de lideri de pe Wall Street, printre care David Solomon de la Goldman Sachs și James Gorman de la Morgan Stanley. Directorul executiv al Chevron, Mike Wirth, și Bernard Looney de la BP vor reprezenta marile companii petroliere care par să revină în forță. În total, Forumul Economic Mondial se așteaptă să primească aproximativ 2.700 de lideri din 130 de țări, inclusiv 370 de personalități publice. Cu toate acestea, aparenta revenire la ”business as usual” la Davos nu face decât să evidențieze schimbările care au avut loc de la ultima întâlnire în formulă completă a elitelor. Pandemia și invazia Rusiei din Ucraina au adăugat și mai multă tensiune în lumea globalizată și deja cu fricțiuni pe care Davosul o întruchipa.

Marii producători de insulină au fost dați în judecată din cauză că ridică prețurile artificial

California a dat în judecată producătorii de insulină și administratorii de farmacii din Statele Unite, acuzându-i că își folosesc puterea de piață pentru a suprataxa pacienții pentru medicamente care salvează vieți, potrivit procurorului general al statului american, transmite Reuters. Procesul, înregistrat săptămâna trecută la Curtea Superioară din Los Angeles, California, vizează companiile Eli Lilly, Novo Nordisk și Sanofi, care împreună produc mai mult de 90% din medicamentele cu insulină vândute la nivel global. De asemenea, procesul îi menționează și pe cei mai mari trei manageri de farmacii care au listele de medicamente acoperite de planurile de asigurări de sănătate și negociază prețurile cu producătorii (PBM-uri), divizia Optum a UnitedHealth Group, CVS Caremark, parte a CVS Health Corps, și Express Scripts, parte a Cigna Corp. Cele trei lanțuri de farmacii reprezintă aproximativ 80% din piață. ”Acuzațiile conform cărora jucăm vreun rol în determinarea prețurilor practicate de producători sunt false”, a declarat un purtător de cuvânt al CVS Caremark, într-un e-mail. Un purtător de cuvânt al Optum a declarat că compania ”lucrează în fiecare zi pentru a oferi oamenilor acces la medicamente la prețuri accesibile, inclusiv insulină”. Un purtător de cuvânt al Eli Lilly a declarat că compania a fost dezamăgită de ”acuzațiile false” ale procesului și a subliniat programul companiei, început în 2020, pentru a se asigura că pacienții nu plătesc mai mult de 35 de dolari din buzunar pentru o aprovizionare cu insulină pentru 30 de zile. Celelalte companii nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Sanofi a anunțat anul trecut că plafonează costul insulinei pentru30 de zile la 35 de dolari pentru pacienții neasigurați. Insulina este folosită de multe persoane cu diabet pentru a controla glucoza din sânge. Aproximativ 8,4 milioane de americani depind de insulină, potrivit Asociației Americane de Diabet. California a spus că dominația companiilor pe piață le-a permis să crească prețurile insulinei pe cheltuiala pacienților, încălcând Legea concurenței neloiale a statului.

Toyota Motor a prezentat automobile nepoluante încă din anii 1980

Într-o încercare de a arăta că mașinile pot fi nepoluante și în același timp atrăgătoare pentru cei care preferă modelele cu ardere internă, Toyota Motor a prezentat versiuni cu emisii zero ale gamei sale sport din anii 1980, care încă se mândrește cu o bază solidă de fani la nivel mondial, relatează Reuters. La un eveniment din industrie pentru mașini personalizate organizat în Chiba, la est de Tokyo, la sfârșitul săptămânii trecute, producătorul auto japonez a dezvăluit două mașini din generația AE86, una modificată ca vehicul electric cu baterie și cealaltă ca model cu motor pe hidrogen. Președintele Toyota, Akio Toyoda, a spus că remodelarea mașinilor existente trebuie să fie explorată ca o opțiune pentru a atinge obiectivul de emisii de carbon zero până în 2050. În Japonia, doar una din aproximativ 20 de mașini aflate în circulație sunt noi, iar cele mai vechi sunt alimentate în principal, cel puțin parțial, cu benzină. ”Este important să lăsăm o opțiune pentru mașinile care sunt deja iubite sau deținute de cineva”, a declarat Toyoda, un iubitor de mașini și șofer de mașini de curse. Relativ nou venită pe piața vehiculelor electrice de serie, Toyota intenționează să investească 70 de miliarde de dolari pentru a-și electrifica vehiculele și a produce mai multe baterii și își propune să vândă cel puțin 3,5 milioane de modele electrice cu baterii în 2030.

YouTube va schimba regulile privind filmările care conțin înjurături

Ca urmare a reacției creatorilor de conținut ce s-au trezit cu monetizarea oprită, YouTube promite că va modifica, din nou, politica privind înjurăturile. În noiembrie, YouTube anunța o serie de măsuri împotriva creatorilor de conținut care înjură. Erau vizate atunci în special clipurile în care se auzeau înjurături în primele 15 secunde. Împotriva acestora, YouTube decidea, de la caz la caz, limitarea reclamelor afișate sau demonetizarea completă, ceea ce punea autorul filmării în imposibilitatea de a mai câștiga bani de pe urma filmării în cauză. Decizia YouTube a atras furia unui număr important de creatori, care au considerat-o nedreaptă mai ales pentru faptul că aceasta era aplicată retroactiv - erau penalizate inclusiv filmări vechi, postate înainte să intre noua regulă în vigoare. Unii din creatorii de conținut au protestat postând exact genul de filmări pe care YouTube a decis să le penalizeze, doar că înjurăturile, de această dată, erau îndreptate chiar spre șefii platformei. Ca urmare a reacțiilor negative, YouTube anunță acum că va aduce anumite ajustări privind regulile care vizează înjurăturile, însă, nu spune cum vor fi modificate acestea.

Creșterea prețurilor proprietăților imobiliare din Dubai ar putea încetini

Prețurile proprietăților rezidențiale din Dubai sunt așteptate să crească într-un ritm mai lent în 2023, după un an record, care a înregistrat o creștere de peste 60% a totalului de unități vândute, potrivit uneia dintre cele mai mari firme de consultanță imobiliară din oraș, transmite Reuters. Prețurile ar urma să crească cu aproximativ 5% în acest an, după ce au avansat cu 11% în 2022, ceea ce în sine a fost o încetinire de la o creștere de 21% în 2021, a declarat pentru Reuters Richard Waind, director general al grupului Betterhomes. ”Ratele (mai mari) ale dobânzilor nu au eliminat cererea de bază. Dar cu siguranță au un impact asupra dorinței și capacității oamenilor de a plăti mai mult pentru proprietăți”, a spus Waind, care a spus că piața a acceptat totuși dobânzi în creștere și un dolar puternic.  ”Suntem, evident, mai puțin expuși la ratele dobânzilor aici datorită prevalenței achizițiilor în numerar. Deci, în Marea Britanie, SUA, achizițiile în numerar sunt undeva între 20% și 40% din toate tranzacțiile. Aici, ponderea este de aproximativ 70%”, a adăugat el. Sectorul imobiliar din Dubai a crescut în 2020, când s-a deschis din nou în timpul pandemiei, înaintea majorității orașelor mari și pe măsură ce cumpărătorii bogați au achiziționat proprietăți de lux, stimulând un sector care a fost lent de la prăbușirea prețului petrolului din 2014-15.

Exporturile de petrol iraniene au atins noi maxime

Exporturile de petrol iraniene au atins noi maxime în ultimele două luni ale anului 2022 și au început 2023 în forță, în pofida sancțiunilor americane, susținute de livrările mai mari către China și Venezuela, potrivit companiilor care urmăresc fluxurile, transmite Reuters. Exporturile de petrol ale Teheranului au fost limitatecdin 2018, când fostul președinte american Donald Trump, a retras SUA din acordul nuclear din 2015 și a reimpus sancțiuni menite să reducă exporturile de petrol și veniturile asociate ale guvernului iranian. Livrările îm străinătate au crescut în timpul mandatului succesorului său, președintele Joe Biden, care a încercat să relanseze acordul nuclear, și a atins, potrivit unor estimări, cel mai ridicat nivel din 2019. Această creștere vine în pofida unor factori negativi, cum ar fi blocajul negocierilor legate de acordul nuclear și concurența din partea țițeiului rusesc la preț redus. Firma de consultanță în domeniul energiei SVB International a declarat că exporturile de țiței ale Iranului din decembrie au fost în medie de 1,137 milioane de barili pe zi, în creștere cu 42.000 bpd față de noiembrie și cea mai mare cifră pe care SVB a raportat-o pentru 2022, pe baza estimărilor anterioare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.