Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Gazele vândute pe piața spot, mai scumpe în România față de UE în majoritatea timpului

Ziarul de Vrancea
8 mar 2025 652 vizualizări

În ultimii cinci ani, preţul gazelor tranzacţionate pe piaţa spot din România a depăşit nivelul pieţei europene în aproximativ jumătate din timp

Preţul gazelor tranzacţionate pe piaţa spot din România a depăşit, în ultimii cinci ani, nivelul pieţei europene în aproximativ jumătate din timp, arată o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă. Analizând evoluţiile de preţ pentru piaţa SPOT din România (BRM) şi cea din Olanda (TTF – cea mai reprezentativă piaţă a gazelor din Europa), asociaţia arată că funcţionarea pieţei de gaze din România şi utilizarea cotaţiilor BRM a determinat o economie a României de 215 milioane de euro în ultimii 5 ani, faţă de situaţia în care actorii din România s-ar fi raportatat la indicatorii TTF Olanda. Potrivit asociaţiei, piaţa liberalizată a gazelor naturale este singura care poate răspunde la multiplele provocări actuale, inclusiv transparenţa preţurilor şi concurenţa între diferite surse de energie. ”Analizând evoluţia preţului gazelor naturale stabilit pe bursa de gaze din România şi pe cea mai reprezentativă piaţă din Europa (TTF Olanda), se poate observa că deşi au existat nenumărate intervenţii în piaţa de gaze naturale din România, aceasta a funcţionat şi a asigurat siguranţa continuităţii livrării gazelor naturale la consumatorul final. Există numeroase voci care arată că în «România nu are cum să existe o piaţă de gaze deoarece sunt doar 7 producători de gaze», dar cea mai concludentă dovadă a funcţionării pieţei de gaze este continuitatea livrării gazelor la consumatori atunci când cererea a fost mai mare decât sursele de gaze”, arată analiza. Piaţa a determinat acoperirea cererii prin achiziţia de gaze cu o zi înainte sau în timpul zilei în care cererea a fost mai mare decât sursele. Potrivit lui Dumitru Chisăliţă, preşedinte AEI, este necesar ”să ieşim din retorica vremurilor trecute în care România era o «insulă» energetică izolată şi care îşi rezolva problemele energetice prin restricţionarea consumului (programul frig şi întuneric) şi să înţelegem că astăzi suntem interconectaţi fizic şi comercial, adică suntem în situaţia de a avea gaze şi energie în mod continuu şi atunci când  cererea este mult mai mare decât sursele noastre. Pieţele de gaze naturale sunt globale, gazele trecând peste graniţe între producători şi consumatori din întreaga lume. Europa are noroc că, odată cu ascensiunea internaţională a Bursei de gaze TTF Olanda, producătorii globali de gaze acceptă preţul european onshore al gazului în euro ca preţ de referinţă credibil. Această piaţă strategică joacă un rol crucial în aprovizionarea cu gaz în Europa, inclusiv în România, şi în asigurarea alocării eficiente a aprovizionării cu gaze”. Analizând evoluţiile de preţ pentru piaţa SPOT din România (BRM) şi cea din Olanda (TTF – cea mai reprezentativă piaţă a gazelor din Europa) acesta observă corelarea preţurilor între cele două pieţe, aspect normal având în vedere că există o piaţă unică europeană a gazelor din care face parte şi România.

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție de titluri de stat Fidelis. Dobânzi de până la 7,8%

Ministerul Finanțelor lansează la sfârșitul săptămânii trecute o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație, în care vor fi menținute condiții speciale pentru donatorii de sânge, a anunțat instituția, într-un comunicat remis AGERPRES. 'Tranșa specială dedicată donatorilor de sânge pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadență la 1 an, are o dobândă de 7,80%. Donatorii-investitori beneficiază de un prag minim de subscriere redus de la 5.000 de lei la 500 lei', se menționează în comunicat. Conform sursei citate, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Totodată, pot beneficia de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 septembrie 2024. 'FIDELIS II din 2025 este a douăsprezecea ediție a campaniei 'România are sânge de rocker, acum și de investitor' realizată împreună cu 'Morning Glory cu Răzvan Exarhu', Rock FM, prin care donatorii de sânge primesc cea mai bună dobândă la titlurile de stat. Tot mai mulți donatori de sânge au devenit și investitori, astfel încât, până în prezent, cei 22.745 de donatori-investitori au subscris aproape 2,5 miliarde lei', se mai precizează în comunicat. În afară de tranșele speciale, ediția FIDELIS care debutează pe 7 martie va conține și următoarele emisiuni: titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an, 3 ani și 5 ani și dobânzi de 6,80%, 7,50%, respectiv, 7,80%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 2 ani și 7 ani și dobânzi anuale de 3,75%, respectiv, 6% . Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro. În 2025, FIDELIS aduce ca noutate lansări lunare, precum și posibilitatea de a subscrie, timp de 6 zile lucrătoare, încă din prima parte a lunii. Totodată, dobânzile și scadențele pentru următoarea ediție se anunță la finalul lunii curente pentru emisiunea viitoare. Banii pot fi retrași oricând, iar câștigurile sunt neimpozabile. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

PIB-ul României a ajuns la 1.766 miliarde de lei preţuri curente

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2024 a fost de 523,709 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,7% faţă de trimestrul IV 2023, arată datele provizorii (1) publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2024 a fost de 1.766 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,9% faţă de anul 2023. ”Produsul Intern Brut în trimestrul IV 2024 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,8% comparativ cu trimestrul III 2024. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2023, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 0,7% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier”, arată datele INS. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul IV 2024, fără a prezenta diferenţe în termeni reali faţă de varianta publicată în comunicatul de presă nr. 37 din 14 februarie 2025. Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier -  estimat pentru trimestrul IV 2024 a fost de  453,833 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,8% faţă de trimestrul III 2024 şi în creştere cu 0,7% faţă de trimestrul IV 2023.

Medicamente şi suplimente alimentare falsificate vândute sub eticheta Antibiotice Iaşi

Compania Antibiotice Iaşi susţine că a fost informată că în spaţiul public virtual, persoane neidentificate până la această dată, vând medicamente şi suplimente alimentare falsificate, pe numele produselor fiind menţionat numele firmei ieşene. ”Compania Antibiotice S.A. a fost informată că în spaţiul public virtual, persoane neidentificate până la această dată, care îşi atribuie în fals calitatea de medic, oferă spre vânzare medicamente/ suplimente alimentare falsificate pe a căror etichetă apare textul “Colagen Proactiv. Conţinut: Colagen hidrolizat de provenienţă animală (rechin) 20g, acid hialuronic, Vitamina C, biotină . Monodoză 25 ml : 1 fl / zi“ . Ca producător este menţionat în  mod mincinos “Laborator Farmaceutic nr. 3 Antibiotice Iaşi”, au precizat reprezentanţii companiei ieşene de medicamente. Antibiotice Iaşi precizează că produsul respectiv este unul falsificat, având o provenienţă necunoscută. ”Compoziţia şi indicaţiile terapeutice nu sunt verificate sau certificate de societatea noastră şi nu recomandăm sub nicio formă utilizarea produsului în cauză. Antibiotice S.A. va sesiza organele judiciare competente pentru identificarea persoanelor vinovate şi aplicarea sancţiunilor legale”, mai susţin reprezentanţii Antibiotice Iaşi.

Costurile împrumuturilor guvernamentale cresc la nivel global

Costurile împrumuturilor guvernamentale au crescut la nivel global, în timp ce randamentele obligaţiunilor germane au revenit uşor de la maximele atinse, după cea mai mare creştere zilnică înregistrată de la reunificarea ţării în urmă cu 35 de ani, ca urmare a tarifelor comerciale ale preşedintelui american Donald Trump şi a incertitudinilor economice, transmite CNBC. Preţurile obligaţiunilor şi randamentele se mişcă în direcţii opuse, ceea ce înseamnă că randamentele cresc atunci când valoarea activului scade. Randamentele obligaţiunilor germane pe 10 ani, considerate un reper pentru zona euro, au explodat miercuri cu aproximativ 30 de puncte de bază. Vânzarea masivă de obligaţiuni a fost declanşată de acordul dintre partidele care sunt aşteptate să formeze noul guvern al Germaniei privind reformarea regulilor fiscale istorice pentru a permite creşterea cheltuielilor pentru apărare. Joi, randamentele au continuat să crească pe parcursul zilei, însă s-au retras de la maxime spre finalul sesiunii. Randamentele obligaţiunilor germane pe 5 şi 20 de ani au încheiat ziua aproape de nivelurile iniţiale. În acelaşi timp, indicele bursier DAX a atins un nou record, alimentat de optimismul investitorilor. Jim Reid, strateg de cercetare la Deutsche Bank, a subliniat că schimbarea politică din Germania a generat un apetit mai mare pentru active riscante în Europa. ”Creşterea randamentului obligaţiunilor pe 10 ani a fost cea mai mare din 1990 încoace, iar pieţele par să preţuiască o schimbare de paradigmă a politicii economice”, a spus acesta. Analiza Rabobank a evidenţiat că investitorii anticipează un impuls fiscal care ar putea stimula cererea, ceea ce a dus atât la aprecierea acţiunilor germane, cât şi la creşterea aşteptărilor privind inflaţia pe termen lung. Tendinţa de creştere a randamentelor obligaţiunilor s-a resimţit în întreaga Europă, pe fondul scăderii apetitului investitorilor pentru datoriile suverane. Mişcarea are loc în contextul în care Banca Centrală Europeană a redus joi dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază, coborând-o la 2,5%. Randamentele obligaţiunilor italiene şi franceze pe 10 ani au încheiat ziua în scădere faţă de maximele atinse anterior, iar randamentul obligaţiunilor britanice pe 10 ani (gilts) a rămas stabil, după o creştere iniţială de 6 puncte de bază. În Japonia, randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe 10 ani a crescut cu 8 puncte de bază, apropiindu-se de maximele ultimilor 16 ani.

Volkswagen îşi va concentra vânzările în jurul unui model cheie

Volkswagen îşi va orienta strategia de vânzări pentru noul său model electric de 20.000 de euro, programat să fie lansat în 2027, pe piaţa europeană, a declarat miercuri şefa mărcii germane, Christine Wolburg, citată de Reuters. Constructorul auto are nevoie de timp până atunci pentru a reduce costurile bateriilor, astfel încât să poată comercializa maşina la acest preţ competitiv. Acest model va fi primul din gama Volkswagen care va integra software dezvoltat în parteneriat cu producătorul american de vehicule electrice Rivian. Noua tehnologie va utiliza mai puţine unităţi de control electronic şi mai puţine cabluri, ceea ce va reduce greutatea vehiculului şi va simplifica procesul de producţie. Volkswagen intenţionează să lanseze opt noi modele electrice accesibile până în 2027, inclusiv ID.2, un model de 25.000 de euro, care va ajunge pe piaţă în acest an.

Smartphone-urile cu trei ecrane devin tot mai populare

Huawei nu este singurul producător de smartphone-uri care oferă dispozitive pliabile, cu trei ecrane. În cadrul târgului de tehnologie Mobile World Congress (MWC) de la Barcelona, mai multe companii au prezentat inovaţii în materie de afişaj, arătând direcţia în care se îndreaptă industria smartphone-urilor, relatează CNBC. Gigantul tehnologic sud-coreean Samsung a dezvăluit două concepte de telefoane pliabile cu trei ecrane: Flex G şi Flex S. Modelul Flex G se pliază atât în interior, cât şi în exterior, asemenea unei cărţi, în timp ce Flex S are o formă ondulată, asemănătoare literei ”S”. Această lansare vine la scurt timp după ce Huawei a introdus pe piaţa internaţională modelul Mate XT, un smartphone cu trei ecrane, la un preţ de 3.499 euro (aproximativ 3.678 dolari). Samsung a subliniat că modelele sale Flex G şi Flex S sunt doar concepte, ceea ce înseamnă că nu vor ajunge curând pe rafturile magazinelor. Totuşi, acest lucru arată clar direcţia în care producătorii de smartphone-uri îşi concentrează inovaţiile.

Apple va adăuga rezumate făcute de AI în App Store

Magazinul oficial de aplicaţii pentru iPhone va folosi inteligenţa artificială pentru a rezuma recenziile scrise de utilizatori. Apple va introduce noua funcţionalitate în iOS 18.4, aceasta fiind descoperită acum în cea ce mai nouă versiune beta a sistemului de operare folosit de iPhone. Rezumatele vor fi create de modelele lingvistice ale companiei şi vor fi împrospătate săptămânal, pentru a reflecta cele mai noi recenzii lăsate de utilizatori. Ideea este ca rezumatele făcute de AI să ajute utilizatorii care n-au mai folosit aplicaţia sau jocul respectiv să-şi facă o impresie rapidă despre ceea ce spun ceilalţi utilizatori. Noua funcţionalitate va fi însoţită şi de posibilitatea raportării erorilor care se pot strecura în rezumatele făcute de AI. Pentru asta, utilizatorul va trebuie să ţină apăsat pe rezumat, până apare opţiune de raportare a greşelilor.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.