Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Fostul ministru Năsui avertizează că se pregătește naționalizarea Pilonului 2 de pensii

Corneliu Condurache
10 aug 2022 1081 vizualizări

„De data aceasta, cu susținerea președintelui Iohannis și a PNL”, susține Claudiu Năsui, deputat USR

Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, atrage atenția asupra intenției Coaliției PSD-PNL de a pune mâna pe banii românilor din Pilonul 2 de pensii. Un nou plan de naționalizare a Pilonului 2 este în lucru în ministerul condus de Adrian Câciu, doar că, fața de epoca Dragnea, planul este acum mult mai perfid și este susținut de PNL și de președintele Klaus Iohannis. „Totul e încă pe șest, dar intenția e clară. Vor să ia contribuția românilor la Pilonul 2, acei 3,75% cotizați lunar. Se lucrează la mai multe scenarii, dar cert este că, de data aceasta, planul este mult mai perfid decât ultima oară când PSD a încercat să facă fix același lucru. Diferența este că acum au și susținerea domnului Iohannis și, deci, a PNL. De data asta, planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară”, a declarat Claudiu Năsui, potrivit unui comunicat de presă al USR:. Primul pas este să acuze administratorii de fonduri din Pilonul 2 că au „pierdut banii românilor”. Lucru făcut deja de ministrul Muncii, Marius Budăi, și amplificat pe canalele media subvenționate cu mulți bani publici de PSD și PNL. Evident, niciunul dintre cei care vorbesc despre cum „de la lună la lună, dispar bani din acel pilon” nu spun că randamentele la Pilonul 2 scad din cauza creșterii dobânzilor. Fondurile de Pilon 2 sunt pline de titluri de stat (pentru că așa obligă statul), iar titlurile de stat scad atunci când dobânzile cresc, mai arată sursa citată. Următorul pas va consta în folosirea Autorității de Supraveghere Financiară, care va face totul pentru ca administratorii de fonduri să închidă prăvălia și să plece din România. „După care vor veni tot ei – PSD și PNL - să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că «iată, a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze». Adică, să ne salveze de prăpădul pe care tot ei l-au creat. Și, cu ocazia asta, mai fac o companie de stat. Mai angajează niște activ de partid. Doar nu s-au terminat membrii de partid. Miza e să pună mâna pe cei 3,75% din CAS care merg acum spre Pilonul 2, singura pensie care este cu adevărat contributivă și a românilor. Se discută și să împartă contribuția în 1% și 2,75%, astfel încât nouă să ne scadă taxele pe muncă cu 1%, dar statul să ia cei 2,75%. Practic, ne-ar cumpăra cu banii noștri. Zic din timp, așa cum am zis și că vor crește taxele. Acum salivează la banii noștri de pensii și nimic nu-i poate împiedica să-i ia”, concluzionează fostul ministru al Economiei, conform sursei menționate.

 

POZA: fond_de_pensii/poze azi

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Câștigul salarial mediu net a crescut în iunie la 3.977 de lei

u cele mai mari salarii, respective  9.331 lei net, se înregistrează în IT

Câștigul salarial mediu net s-a ridicat în luna iunie la 3.977 de lei, în creștere față de luna precedentă cu 49 de lei (plus 1,2%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (9.331 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.186 lei), arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). "În luna iunie 2022, câștigul salarial mediu brut a fost 6.413 lei, cu 55 lei (plus 0,9%) mai mare decât în luna mai 2022. Câștigul salarial mediu net a fost 3.977 lei, în creștere față de luna precedentă cu 49 lei (plus 1,2%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (9.331 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.186 lei)”, arată datele INS. Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 12,3%. Indicele câștigului salarial real a fost 97,6% în luna iunie 2022 față de luna iunie 2021. Indicele câștigului salarial real a fost 100,4% în luna iunie 2022 față de luna mai 2022. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 223,7%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna mai 2022. În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației. În luna iunie 2022, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum și a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

INS: Rata anuală a inflației a scăzut ușor, la 15%

 

Rata anuală a inflației în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021 este 15%, scăzând ușor de la 15,1%, iar comparativ cu decembrie 2021 este 11%, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). "Prețurile de consum în luna iulie 2022 comparativ cu luna iunie 2022 au crescut cu 0,9%. Rata inflației de la începutul anului (iulie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 11%. Rata anuală a inflației în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021 este 15%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2021 – iulie 2022) față de precedentele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) este 10,1%”, arată datele INS. Indicele armonizat al prețurilor de consum în luna iulie 2022 comparativ cu luna iunie 2022 este 100,46%. Rata anuală a inflației în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 13%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2021 – iulie 2022) față de precedentele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) determinată pe baza IAPC este 8,7%. Prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 16,59%, în iulie 2022 față de iulie 2021, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 16,05%, iar serviciile cu 8,33%. Dintre mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit uleiul comestibil, cu 51,86% față de iulie 2021 și cu 3,7% față de iunie 2022, precum și uleiul, slănina și grăsimile, cu 48,19% față de iulie 2021 și cu 3,55% față de iunie 2022. Cartofii s-au scumpit cu 41,85% față de iulie 2021 și s-au ieftinit cu 12,32% față de iunie 2022. La mărfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 70,10% față de iulie 2021 și cu 8,16% față de iunie 2022. Combustibilii s-au scumpit cu 35,63% în iulie față de iulie 2021 și s-au ieftinit cu 2,04% față de iunie 2022.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

CEO-ul Ryanair Michael O'Leary anunță sfârșitul erei biletelor de zece euro

 

CEO-ul comnpaniei aeriene low-cost Ryanair Michael O'Leary a anunțat joi la BBC sfârșitul erei biletelor de zece euro, iar prețul mediu al unui bilet urmează să fie de 40-50 de euro, o scumpire pe care o justifică prin scumpirea kerosenului. ”Nu există nicio îndoială că nu veți mai vedea, în următorii ani, prețurile noastre cele mai mici, cele de 0,99 euro sau 9,99 euro”, a declarat el la postul BBC4. El consideră că această scumpire nu este o amenințare, ci o oportunitate. ”Noi credem că oamenii vor continua să zboare frecvent. Dar eu cred că vor deveni miult mai sensibili la prețuri” și vor alege tot mai mult companiile mai ieftine, apreciază el. Ryanair se confruntă cu o perioadă rea. Un conflict de muncă cu salariații continuă în Spania, unde a avut loc o grevă la 24 iunie. Ea a fost prelungită prima oară la 28 iulie, iar recent până în ianuarie 2023. Aceste tensiuni sunt prezente în numeroase țări. Piloții au făcut grevă în Belgia și Franța și au obținut bani. Întregul sector aerian se află în derută, iar în această vară nu a reușit să-și reia activitatea. Călători avizi de vacanțe, după doi ani de restricții din cauza pandemiei covid-19, s-au întors pe aeroporturi în masă, iar scene de haos au avut loc la Londra, paris, Amsterdam, Frankfurt, Sydney sau Chicago. Ei sunt nevoiți să aștepte la cozi, la controale, ore întregi, mii de bagaje sunt înțesate pe holurile aeroporturilor, iar zeci de mii de zboruri au fost anulate începând din iunie.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Verificări la benzinăria care a umplut rezervorul unui mașini cu aer

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) face verificări după ce un șofer a semnalat că, la o benzinărie din Argeș, o pompă de combustibil funcționa, deși rezervorul acesteia era gol. Reprezentanții firmei au confirmat situația, explicând că, deși inițial pompa s-a oprit, ulterior ea nu s-a blocat și a continuat să funcționeze. Aceștia au precizat că, ulterior, acel șofer a alimentat totuși, în mod real, fără să i mai ceară să plătească. ANPC a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Argeș au făcut un control la stația Fuel One din Căteasca, județul Argeș, după ce un șofer a semnalat faptul că o pompă de combustibil funcționa în continuare, deși rezervorul corespunzător era gol, și contoriza costul așa-zisei cantități de combustibil livrate, ca și când ar fi fost distribuită în mod real. "Aceasta a fost confirmată la fața locului de reprezentanții operatorului economic și <<justificată>> cu faptul că rezervorul (tip container) a fost epuizat. Din relatările verbale comisarii CJPC Argeș au înțeles că, deși la golirea rezervorului, pompa s-a oprit inițial - fapt care ar fi fost surprins pe camerele video de supraveghere - ulterior aceasta nu s-a blocat și a continuat să funcționeze. La fața locului, reprezentanții companiei au comunicat verbal comisarilor că persoana respectivă ar fi alimentat, totuși, în mod real, cu o cantitate consistentă de combustibil pe care nu a mai plătit-o, cu titlul de gest comercial din partea operatorului economic”, se arată în comunicat. Comisarii ANPC au extins controlul la produsele comercializate, în unitate neprestându-se servicii de alimentație publică, constatându-se abateri referitoare la afișarea prețurilor și la alte detalii de informare.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Boeing a livrat miercuri primul său avion 787 Dreamliner din mai 2021

 

Boeing a livrat miercuri primul său 787 Dreamliner din mai 2021, acesta reprezentând un moment de referință după problemele de producție a avionului cu fuselaj larg, cu care s-a confruntat producătorul american de aeronave în ultimul an, transmite Reuters. American Airlines a declarat că a preluat primul său Boeing 787 Dreamliner din aprilie 2021, informație care a dus la creșterea prețului acțiunilor operatorului aerian cu 4,5%. Directorul general al American Airlines, Robert Isom, a reiterat într-o postare pe Instagram că operatorul aerian se așteaptă să primească nouă avioane 787 în 2022. Boeing a confirmat miercuri că și-a reluat livrările în urma ”activităților de analiză inginerească amănunțită, verificare și refacere, pentru a se asigura că toate avioanele respectă specificațiile stricte și cerințele de reglementare ale Boeing”. Acțiunile Boeing au crescut cu 3,3% în urma informațiilor.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Disney are mai mulți abonați decât Netflix

 

Toate cele trei servicii de streaming deținute de Disney, Hulu, ESPNplus  și Disneyplus , însumează acum mai mulți abonați decât are Netflix, aflat în scădere deja de două trimestre. În ultima lună a anului, va fi lansată versiunea cu reclame a Disneyplus . Disneyplus  a câștigat în ultimul trimestru 14,5 de milioane de abonați, majoritatea din afara Statelor Unite. Serviciul de streaming are acum 152,1 de milioane de abonați. Celelalte două servicii de streaming deținute de Disney, Hulu și ESPNplus  au ajuns la 46,2 respectiv 22,8 de milioane de abonați. Asta înseamnă că toate cele trei servicii de streaming deținute de Disney au împreună 221,1 de milioane de abonați, depășind Netflix, care are 220,7 de milioane de abonați. Disney și-a redus așteptările pentru 2024. Compania se așteaptă acum ca peste doi ani să ajungă la 215 de milioane de abonați, în loc de 245 de milioane de abonați cum estima anterior. Compania a anunțat și că își va lansa versiunea cu reclame pe 8 decembrie în Statele Unite, unde un abonament va costa 8 dolari pe lună. Netflix va lansa și el o versiune cu reclame anul viitor.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Creșterea prețurilor în SUA s-a mai temperat

 

Prețurile pe care consumatorii americani le plătesc pentru o varietate de bunuri și servicii au crescut cu 8,5% în iulie, în termeni anuali, un ritm încetinit față de luna precedentă, în mare parte datorită scăderii prețurilor benzinei, transmite CNBC. Pe o bază lunară, prețurile au rămas constante, deoarece prețurile energiei au scăzut cu 4,6%, iar cel al benzinei cu 7,7%. Acest lucru a compensat o creștere lunară de 1,1% a prețurilor alimentelor și un avans de 0,5% al costurilor de locuit. Economiștii chestionați de Dow Jones se așteptau ca indicele prețurilor de consum (IPC) să crească cu 8,7% în termeni anuali și cu 0,2% față de luna precedentă. Excluzând prețurile volatile ale alimentelor și energiei, așa-numitul IPC de bază a crescut cu 5,9% în termeni anuali și cu 0,3% comparativ cu luna anterioară, sub estimările respective de 6,1% și 0,5%. Chiar și cu cifre mai mici decât erau așteptările, presiunile inflaționiste au rămas puternice. Avansul indicelui alimentar a determinat o creștere pe 12 luni la 10,9%, cel mai rapid ritm din mai 1979. Prețul untului a crescut cu 26,4% în ultimul an, al ouălor cu 38%, iar al cafelei cu peste 20%.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.