Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Femeile nu se uită la bani când își cumpără parfumuri

Ziarul de Vrancea
24 sep 2019 1775 vizualizări

Ceea ce contează este starea de spirit pe care care o creează parfumul, acesta fiind mai important ca rujul sau ciocolata

Prețul nu este important în decizia de achiziție a unui parfum, pentru românce ceea ce contează este starea de spirit pe care care o creează parfumul, indispensabil pentru aproape jumătate dintre ele, mai important decât rujul sau ciocolata. Avon România a lansat un studiu despre relația româncelor cu parfumul. Aproape jumătate dintre participantele la studiu consideră parfumul indispensabil pentru viața de zi cu zi. Acesta ocupă în preferințele femeilor un loc mai important decât poșeta, rujul sau chiar ciocolata. Peste jumătate dintre românce poartă sticla de parfum preferată atât în vacanțe, cât și în viața de zi cu zi. Parfumul este considerat de românce nota finală care le completează ținutele de zi cu zi. Un număr semnificativ de femei consideră (60%) că parfumul este accesoriul care le întregește look-ul și care le face să se simtă mai încrezătoare în ele. Româncele se declară fidele unui singur parfum în viața de zi cu zi: mai mult de jumătate dintre ele au spus că folosesc o singură aromă. Chiar și în cazul ocaziilor speciale, două treimi dintre femeile întrebate au spus că utlilizează un singur parfum, indiferent de tipul ocaziei sau de momentul zilei în care se desfășoară. Deși fidele unui parfum, acesta diferă de-a lungul timpului. Aproape toate femeile intervievate (90%) au declarat că au schimbat parfumul pe care l-au folosit prima oară, fie pentru ca nu se mai găsește pe piață, fie din dorința de a încerca ceva nou, odată cu descoperirea altui parfum (mai ales în cazul tinerelor între 18 și 24 de ani). Utilizarea și achiziția unui parfum propriu începe în adolescență, în medie la vârsta de 16 ani, una din două femei simțind că acela este momentul potrivit pentru a-l include în ritualul lor de frumusețe. Se poate spune însă că fetele din România iau frumusețea din ce în ce mai serios, 10% dintre respondente indicând că folosesc parfum de la de 12 ani. În topul criteriilor de alegere a parfumului primează mirosul, urmat la mică distanță de modul în care le face să se simtă și cum se corelează cu starea de spirit. O majoritate covârșitoare (7 din 10 utilizatoare de parfum) preferă un miros fresh, urmat de cel floral și oriental. Din alegerile femeilor nu lipsesc nici aromele masculine, una din cinci respondente spunând că le preferă pe acestea. În ceea ce privește starea de spirit, româncele caută și așteaptă de la un parfum să le inspire eleganță și rafinament (72%), un sentiment de putere (41%) și energie (38%). Prețul ocupă un loc neimportant, doar 20% femei ghidându-se după acest argument în decizia de cumpărare. Când vine vorba despre informare, șapte din zece românce preferă să meargă direct în magazinul fizic, unde pot testa mai multe arome și pot alege ce consideră că li se potrivește. Decizia de a achiziționa un parfum este rapidă, 86% dintre utilizatoare cumpărându-l imediat după cel îl testează, acest lucru fiind mai des întâlnit în rândul femeilor care folosesc zilnic mai mult de 2 parfumuri.

Analiștii apreciază că leul se va deprecia la o medie de 4,8243 lei/euro

u indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut, în august, cu 5,5 puncte față de luna anterioară

Analiștii CFA România estimează o depreciere a monedei naționale până la valoarea medie de 4,8243 lei/euro, în următoarele 12 luni, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de asociație, care arată că 80% dintre participanți anticipează o coborâre a leului în perioada menționată. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni privind cursul de schimb EUR/RON este de 4,7835, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8243. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut, în august, cu 5,5 puncte față de luna anterioară, până la valoarea de 42,8 puncte (față de aceeași luna din 2018, Indicatorul a crescut cu 7,2 puncte), potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de societate. Indicatorul condițiilor curente a crescut cu 5,3 puncte față luna anterioară, până la valoarea de 61,7 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 3,1 puncte). Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 10,8 puncte până la valoarea de 33,3 puncte (față de aceeași luna din 2018, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 9,3 puncte). 56,7% dintre participații la sondaj anticipează o majorare a ratei inflației, iar rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2020/septembrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,03%. În privinta ROBOR-ului la trei luni, 60% dintre participanți estimează o creștere pentru orizontul de 12 luni, în timp ce 13,3 anticipează o depreciere a acestuia, iar 26,7% nu prevăd nicio schimbare în acest context. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 12 luni este de 3,35%. Rezultatele sondajului arată că există o înrăutățire a percepției privind evoluția mediului extern, anticipațiile privind majorarea primei de risc a României. Astfel, aproape 70% dintre participanții la sondaj anticipează majorarea prețului CDS (n.r. Credit Default Swap) pentru România. Totodată, există și o înrăutățire a percepției (73% dintre participanții la sondaj) de supra-evaluare a prețurilor real estate în principalele orașe din țara noastră. Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România, pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.

Proiect privind majorarea valorii nominale a tichetelor de masă la 20 de lei

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede majorarea valorii nominale pentru biletele de masă la 20 de lei. Prevederile ar urma să intre în vigoare în data de 1 a lunii următoare celei în care se publică legea în Monitorul Oficial. Senatul a votat propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare cu 73 de voturi "pentru". Comisia pentru muncă din Senat au întocmit un raport de admitere proiectului de lege. Potrivit modificării aduse articolului 14 din lege, "valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 20 de lei la data aplicării prevederilor prezentei legi”. În forma în vigoare, articolul 14 din Legea nr.165/2018 arăta astfel: „Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 15,18 lei”. În cazul în care proiectul de lege ar trece și de Camera Deputaților, prevederile ar intra în vigoare începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care legea se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Proiectul de lege depus de deputații PSD Liviu-Ioan Balint , Dumitru Gherman, Violeta Răduț, Valeriu-Andrei Steriu și Ioan Terea, a fost înregistrat la Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.

ASF vrea modificarea legislației secundare pentru a facilita investițiile on-line

Consiliul ASF a aprobat și publicat, pentru consultare publică, un proiect care facilitează investițiile on-line, prin modificarea unor prevederi legislative privind funcționarea societăților de administrare a investițiilor, a organismelor de plasament colectiv și a depozitarilor. Președintele ASF, Leonardo Badea, a declarat: "Autoritatea de Supraveghere Financiară a înțeles nevoia piețelor financiare de a fi în pas cu dezvoltarea tehnologică. De aceea, am decis să modificăm anumite prevederi legislative, astfel încât să facilităm investițiile online. Vom simplifica procedurile și vom introduce elemente de siguranță de ultimă generație în cadrul platformelor și aplicațiilor online, dar vom avea în permanență în vedere și tipurile noi de riscuri care pot apărea, precum și modalitățile de contracarare a acestora". Proiectul de regulament introduce de o serie de noi prevederi, și anume: simplificarea circuitului documentelor transmise letric de către investitori la primul contact cu entitatea, prin introducerea posibilității de a transmite documentele de identificare și în format digital; folosirea unei aplicații informatice care poate identifica o persoană (recunoaștere facială), care se va anexa la contractul la distanță, cu obligația ca S.A.I./societatea de investiții autoadministrată să stocheze acordul de voință a investitorului sau potențialului investitor, ce intră în relații contractuale la distanță, pe un suport durabil; înscrierea pe prima pagină a aplicației mobile sau al site-ului care găzduiește platforma electronică care oferă accesul la subscrierea și răscumpărarea titlurilor de participare prin internet, a mențiunii că respectivul O.P.C.V.M. este autorizat de A.S.F, inclusiv prin precizarea numărului de decizie și numărului de înscriere în Registrul public al A.S.F.-S.I.I.F.; adaptarea documentelor și activității S.A.I./F.I.A. ce oferă servicii de subscriere și răscumpărare a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv prin internet să se realizeze până la expirarea perioadei tranzitorii oferite participanților la piață (6 luni).

Transportatorii anunță proteste față de modificarea legislației RCA

Confederația transportatorilor FORT se pregătește să organizeze la jumătatea lunii octombrie în Piața Victoriei un nou protest față de intenția autorităților de a modifica legislația RCA. Notă de fundamentare elaborată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru proiectul de lege ce urmărește modificarea legii RCA, reprezintă o sfidare la adresa tuturor asiguraților din România și demonstrează că ASF este o altă instituție a Statului ce își pierde total “direcția”, arată un comunicat FORT. Transportatorii spun că în fundamentare ASF consideră că modificările aduse legislației, la numai doi ani de la aplicare, vor avea un impact social reds, respectiv că nu vor afecta financiar microîntreprinderile și nici mediul de afaceri, în timp ce o mare parte din asigurători pregătesc piață pentru majorări artificiale ale primelor RCA, bazându-se, în mod evident, pe sprijinul venit din partea Comisiei Europene ce tratează în continuare România doar că o piață de desfacere în care marile corporații să facă profituri uriașe. După ultimele proteste organizate de Federația Operatorilor Români de Transport împotriva tarifelor RCA, ASF a avut o contribuție esențială la menținerea echilibrului în piață, prin aplicarea noilor prevederi ale Legii 132, odată cu apariția acesteia în 2017, iar tariful de referință a contribuit esențial la acest echilibru. Sectorul Asigurare-Reasigurare din ASF a solicitat finanțare de la Comisia Europeană pentru două proiecte de consultanță (mediatizate în mass media), finanțare în valoare de peste trei sute de mii de euro, acordată de către autoritatea europeană de profil - EIOPA, având că scop implementarea în România a celor mai bune practici de supraveghere la nivel european în contextul sistemului de supraveghere Solvabilitate 2, dar și a conceptului de “business conduct” și “consumer protection”. Consultanța pentru direcția de supraveghere a fost finalizată în anul 2018 fără a fi implementat însă nimic timp de un an de zile (există recomandări și proceduri de lucru, ce însumează aproximativ o mie de pagini) în timp ce consultanță pentru Direcția de Supraveghere a Regulilor de Conduită, este în curs (direcție înființată în anul 2018 cu scopul precis de a urmări comportamentul asigurătorilor în relațiile cu clienții, eventuale clauze abuzive în contracte, etc.). Anumite personaje din conducerea ASF doresc însă să desfinteze această direcție, în mod contrar recomandărilor ce rezultă din procesul de consultanță, susține FORT. În ultimele luni ASF a procedat la angajarea unor oportuniști printre care se se regăsesc rude ale unui controversat președinte de patronat, în contrară opoziție cu ceea ce în urmă cu doi ani reprezenta o prioritate și anume profesionalizarea sistemelor și a oamenilor din autoritate, adaugă comunicatul. „Se naște în aceste condiții întrebarea firească dacă nu cumva se pregătește o creștere de tarife RCA și nu se dorește existența unui control strict raportat conduitei în piață ?”. La finele anului 2018, Consiliul Concurenței a sancționat nouă companii de asigurare și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale în valoare de aproximativ 53 milioane euro pentru încălcarea reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comportamentelor pe piață în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA) însă ASF nu a luat nici o măsură împotriva admistratorilor acestor societăți, mai spun transportatorii.

Cetățenii pot obține cazierul fiscal prin aplicația Spațiul Virtual Privat

Contribuabilii înregistrați în aplicația Spațiul Virtual Privat pot obține cazierul fiscal prin acest serviciu electronic, solicitându-l on-line, potrivit unui comunicat de presă al ANAF, remis miercuri, MEDIAFAX. Solicitarea se transmite prin intermediul Secțiunii „Solicitări / Eliberare documente/ Certificat de cazier fiscal”, prin selectarea CIF/CNP-ului pentru care se dorește eliberarea certificatului și menționarea motivului solicitării. Cazierul fiscal se va regăsi în Secțiunea „Mesaje”. Accesul la serviciul Spațiul Privat Virtual este gratuit și disponibil 24 de ore din 24, atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice sau entităților fără personalitate juridică. Acest serviciu online permite obținerea informațiilor fiscale privind situația fiscală, depunerea electronică a declarațiilor fiscale și primirea electronică a documentelor și a actelor administrativ fiscale. Documentele comunicate prin Spațiul Privat Virtual au aceeași putere juridică, asemenea celor comunicate prin poștă sau la ghișeu.

BCR va oferi finanțări de peste 1,23 miliarde de lei pentru IMM-uri

Fondul European de Investiții și Banca Comerciala Română informează, marți, într-un comunicat, că au semnat actul adițional de majorare a acordului de garantare în cadrul Programului Inițiativa pentru IMM-uri. BCR va acorda, astfel, finanțări de peste 1,23 miliarde lei pentru investiții și activitatea curentă a IMM-urilor, în condiții de costuri avantajoase, cu o garanție de 60%, acordată de FEI. Începand cu anul 2017, până în prezent, în cadrul acestui program, Banca Comercială Română a finanțat, deja, un număr de peste 300 de IMM-uri cu circa 500 milioane de lei. “(…) Vrem să accelerăm business-urile românești sănătos, în siguranță și pe termen lung”, a declarat Sergiu Manea, Președintele Băncii Comerciale Române, citat în comunicat. În prezent, între cele doua instituții mai sunt în vigoare un acord de finanțare și garantare destinat acordării de împrumuturi în lei pentru fermierii și antreprenorii din zonele rurale, în cadrul Programului FEI AGRI și un acord de garantare destinat acordării de împrumuturi pentru clienți micro, inclusiv start-up-uri, în cadrul Programului COSME.

Harley-Davidson, investiții de 1,6 miliarde dolari

Harley-Davidson a anunțat, marți, că va investi până la 1,6 miliarde de dolari în următorii patru ani pentru a-și modifca modelul de afacere, generând îngrijorări în rândul investitorilor cu privire la câștigurile sale, anunță Reuters. Într-o prezentare către investitori, compania a declarat că cheltuielile de capital vor varia între 200 milioane și 250 milioane de dolari pe an până în 2022, inclusiv 225 milioane la 275 milioane de dolari pentru a dezvolta motociclete electrice de dimensiuni reduse. În plus, compania ar face o „investiție operațională” de la 450 milioane la 550 milioane de dolari. Garrett Nelson, analist senior de capital la CFRA, a declarat că investițiile vor reduce câștigurile companiei Harley. Acțiunile lui Harley-Davidson au înregistrat o scădere de 3,7% la 34,11 dolari în tranzacția de după-amiază. Compania se așteaptă ca strategia de investiții să genereze peste 1 miliard de dolari venituri anuale în 2022, comparativ cu 2017.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.