MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Euro scade spre 4,63 lei, în contrast cu tendința regională
Banca Națională a României (BNR) a anunțat miercuri un curs de referință de 4,6321 lei/euro, în scădere cu 0,05% față de nivelul atins marți, în contrast cu tendința regională. Marți, euro a atins nivelul de 4,6344 lei, în creștere față de pragul atins luni
Leul s-a apreciat miercuri, în raport cu euro, în contrast cu tendința regională. Alte monede din regiune, precum coroana cehă, zlotul polonez și forintul maghiar, s-au depreciat în fața euro. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,9053 lei la 3,9175 lei. Cursul francului elvețian a scăzut de la 3,9637 lei la 3,9631 lei.
Indicele Robor la 3 luni a scăzut până la nivelul de 2,18%
Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut până la nivelul de 2,18%, potrivit datelor publicate ieri de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Marți, indicele a atins nivelul de 2,22%, cel mai mare din 27 octombrie 2014, când a atins pragul de 2,33%. Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.Indicele Robor la 6 luni a scăzut miercuri până la 2,31%. Marți, acesta a rămas la același nivel de luni, 2,35%, cel mai mare din 3 noiembrie 2014, când a atins pragul de 2,37%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei. Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% și 0,9%, pentru Robor la 3 luni.
Reactorul 2 de la Cernavodă se oprește pentru lucrări de verificare și control
Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), a anunțat miercuri că a decis să oprească programat și controlat Unitatea 2 de la centrala din Cernavodă în seara zilei de 7 decembrie ”în scopul efectuării unor lucrări preventive de verificare și control și eventual intervenții punctuale asupra sistemelor Unitatii 2 în vederea îmbunătățirii fiabilității sistemelor pe perioada de iarnă”, în conformitate cu programul de mentenanță preventivă. Conform standardelor de securitate nucleară, astfel de intervenții ”proactive si controlate” se pot efectua numai cu reactorul în stare oprită, arată un comunicat al SNN. ”Efectuarea verificării și intervențiilor punctuale nu va avea niciun impact advers asupra securității nucleare, a personalului de exploatare, populației sau mediului încojurător”, se menționează în comunicat. Repornirea unității și resincronizarea la Sistemul Energetic Național vor avea loc după efectuarea și finalizarea testelor și eventualelor intervenții care se impun în astfel de situații, în conformitate cu procedurile centralei. Nuclearelectrica a realizat în primele nouă luni ale acestui un profit net de 225,28 milioane lei, în creștere cu 120% față de perioada similară a anului trecut, când a raportat un rezultat net de 102,39 milioane lei. Veniturile din exploatare s-au ridicat în perioada menționată la 1,4 miliarde lei, fiind cu 17% în creștere față de primele nouă luni ale anului trecut (1,19 miliarde lei). Producția de energie a crescut cu 2,3%, la 7.760 GWh, de la 7.589 GWh, la sfârșitul lunii septembrie 2016. Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării. Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%. Compania are o capitalizare de 2,24 miliarde lei.
Avuția națională netă a Marii Britanii a atins un nivel record de 9.800 de miliarde de lire
Avuția națională netă a Marii Britanii a atins un nivel record de 9.800 de miliarde de lire sterline (13.200 miliarde de dolari) în 2016, datorită creșterii valorii terenurilor, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică, relatează Bloomberg. Astfel, avuția națională netă a crescut cu 803 miliarde de lire, respectiv cu aproape 9% comparativ cu 2015, cel mai mare avans procentual consemnat după 2004. Creșterea a fost alimentată de activele non-financiare, valoarea terenurilor urcând cu 280 de miliarde de lire. Contribuții importante au mai avut împrumuturile, acțiunile și unitățile fondurilor de investiții. Valoarea terenurilor, de 5.000 de miliarde de lire, a crescut de peste cinci ori din 1995, reprezentând în prezent peste jumătate din avuția națională totală a Marii Britanii. Totuși, ritmul de creștere a încetinit în 2016, reflectând moderarea majorării prețurilor locuințelor.