Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Doar o treime dintre români au beneficiat de creșteri salariale

Ziarul de Vrancea
20 nov 2022 527 vizualizări

Cele mai multe măriri de salarii de anul acesta au fost de numai 5%

Doar 27,7% dintre români au beneficiat de majorări salariale pe parcursul acestui an, 47,1% dintre aceștia au beneficiat de creșteri de salarii de până la 5%, iar 36,8% de majorări între 5% și 10%, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro. ”Doar 27,7% dintre români au beneficiat de majorări salariale pe parcursul acestui an, 47,1% dintre aceștia au beneficiat de creșteri de salarii de până la 5%, iar 36,8% - de majorări între 5% și 10%, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro. La întrebarea dacă au beneficiat de creșterea salariului de la începutul anului, 61,6% dintre respondenți au precizat că nu au beneficiat de majorări salariale, 27,7% au spus că salariile le-au crescut, în timp ce 10,6% au ales să nu răspundă la întrebare. Sondajul a fost realizat în luna octombrie.  De majorări salariale au beneficiat în special cei cu câștiguri peste medie și studii superioare. După nivelul salariilor, 45,2% dintre respondenții cu venituri lunare peste 10 000 de lei au beneficiat de majorări salariale, în timp ce pe segmentul celor cu venituri între 2 500 și 5 000 de lei lunar ponderea este de 34,5% din cei, iar în cazul celor cu salarii mici, sub 2 500 lei/lună, ponderea celor care au beneficiat de majorări este doar 20,7%.  În funcție de studii, 38,6% din cei cu studii post-universitare au beneficiat de indexări ale salariilor, 28,4% - din cei cu studii superioare, în timp pe pe segmentul celor cu studii medii – doar 28,4% au beneficiat de majorări de salarii.  47,1% dintre respondenți afirmă că procentul de majorare a fost de până în 5% și doar 5,1% au beneficiat de majorări cu peste 20% a salariilor. Alți 36,8% spun că au primit între 5-10% în plus la salariu și 10,9% susțin că salariul le-a fost mărit cu sume între 10—20%.  Dintre cei care au beneficiat de majorări salariale, 35,6% declară că reușesc să pună în mod regulat bani de-o parte, mai mult decât media generală – 24,6%.  Pentru a veni în sprijinul românilor care vor să își gestioneze în mod responsabil bugetul, CEC Bank a lansat pachetul de cont bancar ”Grijă Completă” care oferă servicii complete pentru operațiunile de zi cu zi (card, internet și mobile banking, conturi în euro și lei), cu zero comisioane în primul an, dar și un depozit cu depuneri ulterioare, cu dobândă de 8,5% pe an.  Sondajul de tip barometru financiar a fost realizat online, de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, în luna octombrie, pe un eșantion de peste 1.250 de respondenți persoane fizice din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 58,6% dintre respondenți sunt salariați, 46,7% au declarat venituri între 2.500 lei și 5.000 de lei, iar aproape jumătate – 50,8% - sub 2.500 de lei lunar, 34,6% dintre cei chestionați au vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, 33,7% au studii superioare și 9,5% studii postuniversitare.

IFC oferă un împrumut de 40 de milioane de euro băncii Garanti BBVA România

u fondurile vor fi folosite pentru a facilita achiziția de locuințe verzi

International Finance Corporation (IFC), membră a Grupului Bancii Mondiale, oferă un împrumut de 40 de milioane de euro băncii Garanti BBVA România, pentru a finanța investițiile în locuințe ecologice ale românilor. ”O nouă investiție va contribui la cresterea accesului la finanțare pentru locuințe verzi în România, inclusiv credite ipotecare verzi și împrumuturi verzi pentru reamenajarea locuințelor, IFC oferind un împrumut de 40 de milioane de euro băncii Garanti BBVA România (GBRO), pentru a sprijini obiectivele climatice ale țării. În România, accesul la finanțarea pentru locuinte este încă limitat, iar finanțarea acordată de IFC va contribui la dezvoltarea pieței creditelor dedicate locuințelor verzi. Piața locuințelor rezidențiale a rămas în urma în ceea ce privește certificările verzi, iar finanțarea verde a locuințelor se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare. Cu sprijinul și expertiza globală a IFC, GBRO va putea să-și dezvolte capacitatea internă și să crească ponderea locuințelor ecologice în portofoliul său general”, anunță IFC. Conform estimărilor, peste 95% din clădirile construite înainte de 2010 necesită renovare pentru îmbunătățirea gradului de eficiență energetică. Pentru a sprijini eforturile naționale de construire a unui viitor mai durabil, veniturile din împrumutul acordat de IFC vor fi utilizate pentru produse bancare dedicate locuințelor verzi, contribuind în același timp la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. "Actualul acord cu partenerul nostru pe termen lung, IFC, este o altă dovadă a angajamentului nostru de a aduce contribuția noastră la protecția naturii și la bunăstarea societății. O direcție importantă în strategia noastră o constituie educarea clienților cu privire la finanțarea sustenabilă și ne vom strădui să creștem apetitul clienților pentru achiziții care contribuie la protejarea mediului înconjurător", a declarat Mustafa Tiftikcioglu, CEO Garanti BBVA România.  Parteneriatul IFC cu grupul BBVA în România a început la începutul anilor '90 și a continuat cu proiecte de impact șide succes. Mai recent, în iunie 2022, IFC a acordat un împrumut de 10 milioane de euro catre Ralfi IFN SA, care funcționează sub umbrela Garanti BBVA Consumer Finance - pentru a consolida portofoliul de imprumuturi verzi al companiei.  "Una dintre prioritățile-cheie pe care le avem în România este să extindem accesul la credite și gama de produse financiare disponibile pentru a sprijini investițiile verzi. Creditele ipotecare verzi pot stimula dezvoltarea și achiziționarea de locuințe sustenabile din punctul de vedere ecologic, ceea ce are ca rezultat beneficii pentru mediu, dar și pentru proprietarii acestora, prin îmbunătățirea nivelului de trai și reducerea facturilor la utilități", a declarat Ary Naïm, manager regional IFC pentru Europa Centrală și de Sud-Est.

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,91% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 7,91% pe an, de la 7,94% pe an, vineri, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 8,08% pe an, de la 8,11% pe an, anterior, în timp ce ROBOR la 12 luni a rămas la nivelul consemnat vineri, respectiv 8,30% pe an. În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%. În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanța 19/2019 a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare. 

ANSVSA, măsuri pentru încurajarea operatorilor cu producție din domeniul abatoarelor

ANSVSA anunță, luni, sprijin legislativ pentru operatorii din domeniul alimentar care dețin abatoare, unități în care se obține carne tocată, carne preparată, carne proaspătă de pasăre tranșată și unități de obținere a produselor din lapte, cu producție scăzută. ”Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat un proiect de ordin, prin care micii producători de alimente din România vor beneficia de flexibilitate în ceea ce privește frecvența recoltărilor de probe din cadrul programelor de autocontrol, pentru anumite criterii microbiologice stabilite în regulamentele europene”, a transmis, luni, ANSVSA, într-un comunicat de presă.  Sursa citată a precizat că acest proiect de ordin a fost trimis Comisiei Europene, iar pentru elaborarea acestuia s-a luat în considerare principiul flexibilității, care este aplicat și în alte state membre din UE.  Potrivit instituției, la baza acestui proiect se află o serie de motivații: 

- necesitatea încurajării unităților din domeniul alimentar cu producție scăzută, având în vedere că acestea au de cele mai multe ori lanțuri scurte de aprovizionare cu materii prime, deoarece se aprovizionează preponderent de la producători români și sunt în relații directe cu consumatorii finali din România prin magazinele proprii de desfacere; 

- dificultatea întâmpinată de unele unități de pe teritoriul României, reprezentate de abatoare, unități care produc carne tocată, carne preparată și carne proaspătă de pasăre, de a pune în aplicare cerințele referitoare la frecvența de prelevare a probelor pentru criteriile de siguranță a alimentelor și de igienă, deoarece astfel de unități nu desfășoară o activitate zilnică sau producția este scăzută; 

- necesitatea încurajării gospodăriilor țărănești cu un număr redus de bovine, care livrează lapte către micii producători locali;  ”Aceste derogări sunt realizate fără a compromite siguranța alimentelor și, implicit, pentru a asigura un nivel corespunzător de protecție a consumatorilor”, a mai transmis instituția.

Porsche Engineering deschide oficial biroul din România

Porsche Engineering, furnizor de servicii tehnologice și subsidiară deținută în totalitate de Porsche, își consolidează prezența în România și anunță deschiderea oficială a biroului său fizic din Timișoara. Compania vrea să recruteze anul viitor peste 100 de dezvoltatori și ingineri software în România. ”Porsche Engineering, furnizor de servicii tehnologice și subsidiară deținută în totalitate de Porsche, își consolidează prezența în România și anunță deschiderea oficială a biroului său fizic din Timișoara, cu planuri de dezvoltare pe termen lung. Acest demers se înscrie în strategia companiei de a-și întări prezența pe plan local, iar în 2023 Porsche Engineering își propune să extindă echipa locală cu peste 100 de colegi noi, dintre care aproximativ 50 de dezvoltatori și ingineri software vor fi angajați în Timișoara”, anunță compania. Biroul din Timișoara este localizat în centrul orașului și are o surprafață de 2.110 mp, fiind adaptat pentru stilul de lucru în regim hibrid. „Prin deschiderea biroului din Timișoara, facem un pas important în procesul de consolidare a prezenței Porsche Engineering în Romania. Ne dorim să continuăm povestea de succes a dezvoltării de software pentru vehiculele inteligente și conectate ale viitorului în acest mediu bazat pe inovație – lucrând împreună cu mințile strălucite și cu talentele locale. La fel ca în cazul primei noastre locații din România, cea de la Cluj-Napoca, ne dorim să accelerăm inovația în domeniul dezvoltării de software pentru industria automotive și, în același timp, să cultivăm relațiile cu partenerii noștri și cu întreaga comunitate”, a spus Dirk Lappe, CTO al grupului internațional Porsche Engineering și Președinte al Comitetului Acționarilor pentru filiala din România. Compania își propune să contribuie în continuare la dezvoltarea industriei locale de software pentru segmentul automotive, să pregătească actuala și viitoarea generație de talente în domeniul tehnologiei, dar și să aibă un rol în dezvoltarea societății.

Platforma pentru criptomonede FTX datorează clienților săi 3,1 miliarde de dolari

Platforma de tranzacționare a criptomonedelor FTX, care a solicitat protecție față de creditori în SUA, prin procedura falimentului, a declarat că datorează celor mai mari 50 de creditori ai săi aproape 3,1 miliarde de dolari, transmite Reuters. FTX datorează aproximativ 1,45 miliarde de dolari primilor 10 mari creditori ai săi, a declarat într-un document depus în instanță, fără a-i numi. FTX și afiliații săi au depus cerere de intrare în faliment în Delaware, pe 11 noiembrie, într-una dintre cele mai cunoscute prăbușiri a unei platforme cripto, lăsând aproximativ 1 milion de clienți și alți investitori cu pierderi totale de miliarde de dolari. Platforma cripto a anunțat sâmbătă că a lansat o revizuire strategică a activelor sale globale și se pregătește pentru vânzarea sau reorganizarea unor afaceri. FTX, împreună cu aproximativ 101 de firme afiliate, au solicitat, de asemenea, ajutorul instanței pentru a permite operarea unui nou sistem global de gestionare a numerarului și plata către furnizorii săi critici.

Twitter impune restricții pentru abonarea la Blue a conturilor noi

După relansarea grăbită a abonamentului Blue, Twitter anunță acum o măsură menită să descurajeze imitatorii. Așa cum se anticipa, relansarea în mare grabă a Twitter Blue în noua sa formă a creat probleme, printre care s-a numărat faptul că mulți imitatori s-au abonat pentru a beneficia de bifa oferită de acest abonament. Pentru că utilizatorii încă n-au învățat să facă diferența dintre bifa conturilor verificate și cea dobândită prin abonarea la Blue, imitatorii au preferat să plătească abonamentul pentru ca, datorită noii bife, să dobândească un mare număr de urmăritori. Elon Musk a fost avertizat că așa se va întâmpla înainte să relanseze Twitter Blue, însă, a ignorat această posibilitate, preferând să relanseze serviciul cât mai repede. Între timp, Twitter și-a modificat regulamentul, în care scrie acum că noile conturi trebuie să aștepte 90 de zile de la creare înainte să se poată abona la Blue. Într-o primă fază, pentru a stopa această tendință, conturile noi erau blocate complet de la abonarea la acest serviciu.

Italia  va aloca 30 de miliarde de dolari pentru combaterea crizei energetice

Noul guvern de dreapta al Italiei va aloca cheltuieli noi de aproximativ 30 de miliarde de euro în bugetul pentru anul viitor, concentrate în principal pe reducerea impactului prețurilor ridicate ale energiei, amânând în același timp unele dintre cele mai generoase promisiuni electorale, transmite Reuters. Criza energetică aflată în desfășurare, declanșată de invadarea Ucrainei de către Rusia, înseamnă că prim-ministrul Giorgia Meloni și aliații săi nu vor putea să-și onoreze promisiunile mai extravagante din campania electorală, inclusiv reduceri radicale de taxe. "Nu vom putea face totul deodată. Încercările anterioare de a face asta s-au încheiat cu un dezastru", a declarat duminică ministrul Industriei Adolfo Urso, pentru ziarul La Stampa. Meloni a spus deja că aproximativ două treimi din fondurile suplimentară de cheltuieli vor fi folosite pentru a ajuta companiile și gospodăriile să supraviețuiască facturilor record pentru gaze și electricitate. Acestea se adaugă altor aproximativ 75 de miliarde de euro alocați în 2022 pentru a face față creșterii prețurilor energiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.