Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Doar 1 din 4 români se declară mulțumit de situația financiară

Ziarul de Vrancea
20 sep 2021 678 vizualizări

Jumătate dintre români preferă să ceară sfaturi financiare de la familie și prieteni, în timp ce doar un sfert apelează la un expert bancar sau un specialist în finanțe

Doar 1 din 4 români se declară mulțumit de situația sa financiară, iar pentru 1 din 5 respondenți, situația financiară este cel mai important aspect al vieții lor, arată un studiu privind cunoștințele financiare ale românilor, publicat marți de BCR și realizat împreună cu compania de cercetare Unlock Market Research.

Banca Comercială Română prezintă datele unui studiu privind cunoștințele financiare ale românilor, realizat împreună cu compania de cercetare Unlock Market Research, care arată că românii își doresc mai multă educație financiară, dar nu apelează la experți. Datele studiului indică faptul că 1 din 2 români preferă să ceară sfaturi financiare de la familie și prieteni, în timp ce doar 24% dintre români solicită consultanță financiară specializată. În plus, mai mult de jumătate dintre românii care pun bani deoparte nu folosesc un serviciu financiar dedicat economiilor, iar 27% dintre ei preferă să economisească banii cash.

Studiul stă la baza dezvoltării campaniei BCR “Pentru o Românie inteligentă financiar”, prin care banca își propune să ofere românilor perspectivele construcției unui viitor inteligent financiar.

"Cercetarea evidențiază o nevoie de facilitare a accesului la informații financiare, pentru că lipsa sfaturilor specializate îi expune pe români la vulnerabilitate, iar alegerile financiare greșite le afectează nivelul de satisfacție și calitatea vieții", relevă banca. Studiul realizat în august 2021 prezintă o serie de cunoștințe și comportamente asociate cu educația financiară: 58% dintre respondenți recunosc că nu au avut acces la informații financiare sau interes pentru a-și îmbunătăți nivelul de educație financiară; 52% dintre respondenți preferă să ceară sfaturi de la familie și prieteni, în timp ce doar 24% apelează la un expert bancar sau un specialist în finanțe. Lipsa unui sfat specializat îi expune la vulnerabilitate, iar acest lucru se simte în buzunar: 71% au cumpărat lucruri de care nu aveau nevoie doar pentru că erau ieftine, 65% au cumpărat impulsiv fără o planificare financiară atentă, iar 62% nu își monitorizează cheltuielile sau le prioritizează greșit. "Pentru 1 din 5 respondenți, situația financiară este cel mai important aspect al vieții lor, însă, în același timp, doar 1 din 4 români se declară mulțumiți de situația lor financiară", se mai arată în studiu. Cercetarea a scos în evidență și faptul că: Sănătatea (75%) și nevoile de bază, precum alimentația și utilitățile (73%) sunt categoriile pentru care românii își prioritizează cheltuielile și depun toate eforturile pentru a se asigura că sunt acoperite; Educația (30%) și petrecerea timpului liber (27%) reprezintă o prioritate secundară, în timp ce alte domenii, precum hobby-urile (16%), întâlnirile sociale (18%) și divertismentul (7%) sunt considerate mai puțin prioritare în ceea ce privește cheltuielile; 2 din 3 români au deja o sumă de bani deja economisită. 56% dintre cei care economisesc spun că o fac ocazional, iar 44% dintre cei care economisesc au ales să pună deoparte lunar o sumă fixă.

Mai mult de jumătate dintre românii care economisesc bani nu folosesc un serviciu financiar dedicat economiilor. În ceea ce privește serviciile bancare pe care le utilizează, 67% dintre respondenți au un cont curent și un card de debit, 65% au deschis un cont curent și 61% utilizează internet banking.

40% au un card de credit și 28% au cel puțin un produs de economisire de tip depozit bancar; 66% dintre români admit că principalul motiv pentru a economisi bani este acela de a le oferi siguranța în caz de urgență. De asemenea, oamenii economisesc în scopuri specifice, între care cele mai frecvente sunt vacanțele (51%) sau cumpărarea unei proprietăți (26%). 75% dintre respondenți au ca sursă principală de venit salariul, 14% pensia, iar 20% spun că lucrează pe cont propriu. În același timp, 67% din totalul respondenților au declarat că au un venit constant, care nu suferă fluctuații.

Turcan răstoarnă tolba cu promisiuni înainte de congresul PNL

Salariul minim ar putea crește înainte de sfârșitul anului cu 8-12%

 "în acest moment suntem în etapa de negociere între patronate și sindicate”, arată ministrul Muncii

Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim mai devreme de sfârșitul acestui an, având în vedere creșterile de prețuri, iar propunerile de majorare sunt între 8% și 12%, a declarat, marți, ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Ploiești. "În acest moment suntem în etapa de negociere între patronate și sindicate, iar Guvernul are propria proiecție cu privire la capacitatea de susținere a majorării salariului minim. În mod firesc, majorarea salariului minim se face de la începutul anului. Însă, dacă această situație a creșterii prețurilor va evolua negativ, luăm în calcul și o majorare mai rapidă", a arătat ea. Ministrul Muncii nu a putut preciza de când și nici cu cât, având în vedere că negocierile tripartite sunt încă în derulare. "Aș vrea să știți că s-au făcut până acum solicitări de majorare între 8 și 12%. Pe mine mă interesează, ca ministrul al Muncii, ca majorarea să fie consistentă și simțită", a mai spus Raluca Turcan, într-o conferință de presă. Prim-ministrul Florin Cîțu a menționat, la finalul săptămânii trecute, că ia în considerare majorarea salariului minim brut cu 8%, iar creșterea acestuia ar putea fi realizată de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie 2021. Potrivit directorului executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, Guvernul ar trebui să majoreze salariul minim pe economie din luna ianuarie a anului viitor, și nu mai înainte, deoarece companiile internaționale și românești au bugetele de salarii bătute în cuie și nu pot face realocări de fonduri după cum doresc ele. El a apreciat că o majorare de 8% a salariului minim este rezonabilă, având în vedere că inflația pare că se va apropia de 5% la finalul anului. Pe de altă parte, președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, spune că propunerea Guvernului de majorare cu 8% a salariului minim pentru anul viitor ar reprezenta o creștere reală de 1% a salariului minim, deoarece inflația la finalul anului curent va fi probabil de peste 7%. Și leaderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a susținut că propunerea șefului Guvernului ar avea un impact nesemnificativ asupra venitului net al unui angajat plătit cu salariul minim, comparativ cu creșterea prețurilor la energie suportate de salariați.

Ile (FIHR): Doar 2,5% din elevii și studenții români lucrează, pe când media europeană e 18%

Doar 2,5% din numărul total al studenților și elevilor români muncesc în timpul studiilor, în timp ce media europeană a elevilor și studenților care au un loc de muncă în timpul studiilor este de 18%, a declarat, marți, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, în contextul crizei de angajați care afectează industria HoReCa. "Am făcut cunoștință cu niște tineri elevi care doresc să facă o conferință pe tema ospitalității și pe care vrem să-i sprijinim. Și acesta poate fi un răspuns (la criza forței de muncă din HoReCa, n.r.), pentru că în România doar 2,5% din studenți și elevi lucrează, pe când media europeană e undeva la 18%, ca să nu spun de o țară precum Olanda, care se apropie de 50% din studenți și elevi care, în timpul studiilor, practică un job", a afirmat Călin Ile, în cadrul Conferinței Naționale a Industriei Ospitalității. Liderul FIHR a menționat că antreprenorii din HoReCa trebuie să susțină importul de forță de muncă din afara țării. "E clar că pentru fiecare operator problema forței de muncă e astăzi cea mai gravă problemă cu care se confruntă după un an și jumătate de încercări de a ține oamenii (...). Trebuie să ne batem pentru susținerea importului forței de muncă, pentru că e un mix de soluții, care, puse cap la cap, s-ar putea să ne atenueze și nu să ne vindece această mare problemă cu care ne confruntăm", a precizat Călin Ile, în cadrul evenimentului organizat de Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA). Președintele Federației Industriei Hoteliere din România a apreciat că singurul scenariu prin care angajatorii din HoReCa pot majora salariile în domeniu ar fi un program de facilități fiscale pentru domeniu. "Lucrăm și cu străini, lucrăm și cu români, lucrăm și cu repatriați, lucrăm și cu tineri, și cu vârstnici, cu oricine își dorește să lucreze în această industrie. Dar, e un mare 'dar!' aici, cât de atractivi suntem pentru ei din punct de vedere financiar, al salariilor, în condițiile în care suntem o industrie în suferință. (...) Noi credem că fără o formă de facilități fiscale pe această industrie pentru o perioadă de timp, va fi aproape imposibil să devenim mai atractivi, în condițiile în care presiunea pe energie este cum este, pe food cost este cum este, și tot ce înseamnă administrarea business-ului nostru devine mai grea, inclusiv presiunea pe personal. Și atunci de unde să alocăm resurse suplimentare ca să creștem și mai mult (salariile, n.r.)? Răspunsul nostru firesc a fost că dacă statul ne-ar ajuta o perioadă de timp, atunci am găsi acele resurse", a adăugat Călin Ile.

Un consorțiu condus de VW a cerut acordul Franței pentru preluarea Europcar

Un consorțiu condus de Volkswagen a cerut luni acordul autorității de reglementare AMF din Franța pentru preluarea Europcar Mobility Group, într-o tranzacție care evaluează această companie la 2,9 miliarde de euro, în urma unui anunț din iulie referitor la ofertă, transmite Reuters. Volkswagen, care s-a asociat cu adminsitratorul de active Attestor Limited și cu grupul olandez de mobilitate Pon Holdings, a propus un preț de 0,5 euro pe acțiune, care evaluează Europcar la 2,9 miliarde de euro. Prim această ofertă, VW mizează pe rețeaua internațională vastă a Europcar, din peste 40 de țări, care include o flotă de 350.000 de vehicule, ca un mijloc profitabil de vînzare a serviciilor de mobilitate. ”Piața mobilității se schimbă rapid, clienții dorind tot mai mult soluții de mobilitate la cerere, noi și inovatoare, cum ar fi abonamentele și folosirea în comun a modelelor pentru a completa mașinile aflate în proprietate”, a declarat în iulie directorul general al VW, Herbert Diess. "Europcar oferă capabilități avansate de administrare a flotei, precum și o rețea mare de stații în aeroporturi majore, gări și locații din orașe și va ajuta la accelerarea atingerii țintelor referitoare la serviciile de mobilitate de către Volkswagen”, a mai spus acesta.

Norvegia mărește exporturile de gaze naturale în Europa în contextul prețurilor record

Norvegia a acceptat luni să mărească exporturile de gaze naturale în Europa, în condițiile în care prețurile angro record i-au determinat pe furnizorii din Marea Britanie să solicite sprijinul statului și au provocat temeri legate de o criză a furnizării de alimente, transmite Reuters. Prețurile angro ale gazelor au crescut puternic în ultimele luni, odată cu redeschiderea economiilor după pandemia de Covid-19 și din cauza cererii mari de gaze naturale lichefiate din Asia, care au redus livrările în Europa, provocând un deficit de dioxid de carbon în industria alimentară. Cele mai mari companii energetice britanie au cerut sprijinul guvernului pentru a contribui la acoperirea costurilor legate de preluarea clienților companiilor care și-au încetat activitatea din cauza prețurilor foarte mari, au declarat surse din companii. Equinor, cel mai mare furnizor de gaze din Europa după grupul rus Gazprom, a anunțat luni că Norveghia permite creșterea cu 2 miliarde de metri cubi a exporturilor de gaze, de la exploatările Troll și Oseberg, începând de la 1 octombrie. Majorarea este echivalentă cu aproape 2% din exporturile anuale de gaze prin conducte ale Norvegiei, potrivit calculelor Reuters. Secretarul britanic pentru Afaceri, Kwasi Kwarteng, a salutat acțiunea Norvegiei, care furnizează puțin sub o treime din gazele britanice, dar a încercat să-i liniștească pe consumatori că nu va exista criză. "Avem o capacitate suficientă, o capacitate mai mult decât suficientă pentru a satisface cererea și nu ne așteptăm să apară urgențe de aprovizionare", a declarat Kwarteng Parlamentului. El a spus că nu va avea loc o întoarce în anii '70, când Marea Britanie a fost afectată de întreruperile de curent care au făcut din economie ”bolnavul Europei”, cu săptămâni de lucru de trei zile și oameni incapabili să-și încălzească casele. "Iarna aceasta nu nu se pune problema, dle președinte, să se stingă luminile sau ca oamenii să nu își poată încălzi casele", a asigurat ministrul.

Cu toate acestea, consumatorii europeni se confruntă cu perspectiva creșterii facturilor la încălzirea pe timpul iernii, din cauza unui cumul de factori globali care au ridicat întrebări cu privire la cât de vulnerabilă rămâne Europa la fluctuațiile prețurilor globale la energie. Prețurile de referință ale gazelor europene au crescut cu peste 250% din ianuarie din cauza stocurilor scăzute, a prețurilor ridicate ale carbonului din Uniunea Europeană, a cererii crescânde din Asia, a reducerii livrărilor de gaze din Rusia, a producției reduse de energie regenerabilă și a întreruperii activităților la centrale nucleare, pentru lucrări de înteținere.

Premierul Cîțu respinge ideea unui nou lockdown

Premierul Florin Cîțu respinge ideea unui nou lockdown, susținând că măsuri de acest gen nu au "ajutat deloc". Cîțu pledează din nou pentru vaccinare, ca unică soluție de a depăși pandemia de COVID-19. Premierul anunță că măsura de susținere a unei părți din salariu pentru părinții ai căror copii fac școală online va fi reintrodusă, resursele bugetare fiind asigurate pentru implementarea acesteia.

"Eu ce vreau să văd este o creștere a vaccinării, pentru că e singura soluție prin care să putem să depășim pandemia. Lockdown-ul nu a ajutat deloc la nimic, doar întârzie lucrurile. Ca să scăpăm de pandemie trebuie să ne vaccinăm, este singura soluție. Avem doze de vaccin, avem tot ce trebuie, doar trebuie să ne vaccinăm”, a afirmat Florin Cîțu, răspunzând unei întrebări, într-o conferință de presă susținută marți la Sinaia, unde a participat la semnarea unui contract pentru modernizarea spitalului orășenesc.  Premierul a subliniat că economia trebuie să rămână deschisă, iar din acest motiv a fost reglementată folosirea certificatului verde. Florin Cîțu a menționat că autoritățile vor "face totul" astfel încât cursurile școlare să se desfășoare cu prezență fizică în acest an școlar.

Vom vedea scăderea prețurilor petrolului și la pompă?

Prețurile petrolului au scăzut luni cu 2%, din cauza aversiunii față de risc a investitorilor și a aprecierii dolarului, care face achizițiile de țiței mai costisitoare pentru deținătorii de alte monede, transmite Reuters.

Cotația petrolului Brent a coborât cu 1,9%, la 73,92 dolari pe baril, după ce a atins un minim al ședinței de 73,52 dolari pe baril. Prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a scăzut cu 2,3%, la 70,29 dolari pe baril, iar în timpul tranzacțiilor a coborât până la 69,86 dolari pe baril.

Dolarul, considerat a fi o monedă sigură, s-a apreciat din cauza temerilor investitorilor legate de posibila intrare în incapacitate de plată a grupului mobiliar chinez Evergrade, care are datorii de 305 miliarde de dolari. Investitorii se așteaptă totodată ca Rezerva Federală să ia o nouă măsuri către retragerea măsurilor de stimulare. ”În timp ce dolarul este de obicei un refugiu, rata sa de schimb se apreciază, o evoluție care amplifică aversiunea față de risc a investitorilor și afectează prețurile mărfurilor, în special ale petrolului”, a declarat Nishant Bhushan, analist la firma Rystad Energy.

Apple a lansat iOS 15

Apple a lansat cea de-a 15-a versiune a sistemului său de operare pentru smartphone-uri, așa cum a promis în urmă cu o săptămână, când a prezentat iPhone 13. iOS 15 este disponibil pentru descărcare și instalare, începând de luni seara, ora locală 20, aducând cu el un număr relativ mic de noutăți și îmbunătățiri. În fruntea listei stau noile Focus Modes, un fel de profiluri pe baza cărora comportamentul telefonului poate fi schimbat în funcție de activitatea desfășurată. Spre exemplu, în timpul serviciului, poate fi activat un mod care să elimine notificările ce pot distrage atenția și chiar să afișeze pe ecranul principal doar aplicațiile necesare pentru job. Multe dintre aplicațiile Apple au primit update-uri mai mult sau mai puțin importante. Apple Maps oferă un nou mod de vizualizare 3D, dar numai pentru un număr mic de orașe, iar aplicația Notes a dobândit abilități noi de organizare a însemnărilor, precum tag-urile. Se remarcă în mod deosebit schimbarea de interfață a browser-ului Safari, care și-a mutat tab-urile și bara de adrese în partea de jos a ecranului, pentru a putea fi mai ușor accesate cu un singur deget. Cei care nu sunt mulțumiți de această schimbare, pot reveni la vechea interfață de la Settings.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.