Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Doamne ferește de un cutremur ca-n Turcia! Marea majoritate a locuințelor din țară nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale

Ziarul de Vrancea
4 nov 2020 912 vizualizări

Doar o locuință din cinci este asigurată împotriva dezastrelor naturale, arată datele PAID România

Doar una din cinci locuințe din România este asigurată împotriva dezastrelor naturale, deci 7,4 milioane de locuințe sunt vulnerabile în fața oricărui eveniment major, arată datele prezentate, miercuri, de Nicoleta Radu, CEO al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România), care a participat la conferința "From City to Smart City". "Legea noastră, din păcate, funcționează în baza unui parteneriat public - privat și aici trebuie să vă spun cu oarecare tristețe că acest parteneriat nu a funcționat niciodată, de zece ani. În ciuda eforturilor pe care noi le-am făcut de-a lungul acestor zece ani, faptul că celălalt partener, respectiv statul, nu a acordat atenție acestui aspect, ne-a condus ca, în momentul de față să avem asigurate în România doar una din cinci locuințe împotriva dezastrelor naturale. Din 9,1 milioane de locuințe câte există în România în momentul de față, doar 1,7 milioane sunt asigurate, deci 7,4 milioane de locuințe sunt vulnerabile în fața oricărui eveniment major. De aceea, folosesc această oportunitate pentru a ridica problema tuturor autorităților centrale și locale, pentru că dacă acestea nu vor înțelege că în acest parteneriat trebuie să ne asumăm fiecare parte responsabilități și să înțelegem riscul pe care noi îl gestionăm împreună, atunci gradul de cuprindere în asigurare va rămâne tot mic, nu va avea motive să crească, iar în ciuda faptului că noi ne sustenabilizăm permanent, nu vom fi pe deplin eficienți niciodată", a atenționat Radu. Conform șefei PAID România, un cutremur nu se poate gestiona ca pandemia, iar diferența dintre cele două este că în pandemie există timp să se ia decizii, dar "într-un cutremur trebuie să fim pregătiți". "Domnilor și doamnelor, trebuie să știm că un cutremur nu se poate gestiona ca pandemia. Diferența dintre pandemie și cutremur este că în pandemie avem timp să luăm decizii, să găsim soluții. Într-un cutremur trebuie să fim pregătiți. Dacă nu suntem pregătiți situația va fi dramatică. Nu pot să nu atrag încă o dată atenția tuturor autorităților centrale și locale și să le spun că, în ciuda dificultăților pe care le traversează acum, statisticile ne spun că un cutremur de nivelul celui din 1977 se poate întâmpla oricând, iar faptul că noi nu suntem încă pregătiți este un lucru pe care trebuie să-l avem în vedere, cu atât mai mult cu cât consider că autoritățile centrale și locale sunt răspunzătoare de modul în acre cetățenii vor fi pregătiți pentru șocurile viitorului care sunt din ce în ce mai dese și pentru care trebuie să găsim resurse să ne pregătim", a afirmat Nicoleta Radu. Conferințele Jump to Smart continuă cu evenimentul "From City to Smart City", ajuns la cea de-a 7-a ediție, și care aduce, miercuri, în același loc reprezentanți ai administrației locale și dezvoltatorii de proiecte inteligente.

Noile modele Logan și Sandero au prețuri începând cu 8.400 de euro

u primele livrări sunt programate în luna decembrie

Constructorul auto Dacia a anunțat miercuri prețurile pentru noile modele Logan, Sandero și Sandero Stepway, astfel că acestea pornesc de la 8.400 de euro pentru noul Logan, 8.600 de euro pentru noul Sandero și 12.050 de euro pentru noul Sandero Stepway, iar primele livrări sunt programate în luna decembrie. În săptămânile următoare, noile modele Logan, Sandero și Sandero Stepway vor putea fi comandate în rețeaua de agenți autorizați Dacia din întreaga țară. "La numai o lună de la prezentarea oficială a celei de-a treia generații a modelelor Logan, Sandero și Sandero Stepway, Dacia anunță prețurile pe piața din România pentru noile vehicule", arată compania. Logan și Sandero sunt disponibile cu trei motorizări, din care două pe benzină (cu puteri de 65 CP, respectiv 90 CP) și o motorizare mixtă benzină-GPL, de 100 CP, sub denumirea comercială ECO-G. Ambele modele dispun de trei nivele de echipare (Access, Essential și Comfort), oferind astfel un răspuns adecvat pentru așteptările și necesitățile unor categorii largi de clienți atât particulari cât și persoane juridice. Pentru Logan, prețurile variază între 8.400 de euro (TVA inclusă) pentru versiunea Access, cu motorul SCe de 65 CP și 12.950 de euro (TVA inclusă) pentru versiunea Comfort echipată cu motorul TCe 90 CVT. În cazul Sandero, versiunea Access, echipată cu același motor SCe de 65 CP, este disponibilă la prețul de 8.600 de euro, în timp ce versiunea Comfort cu motorul TCe 90 CVT afișează un preț identic cu cel al versiunii echivalente a modelului Logan (12.950 de euro, cu tot cu TVA). În ceea ce privește modelul Sandero Stepway, acesta este propus în două versiuni de echipare (Essential și Comfort), cu motoarele TCe de 90 CP și ECO-G de 100 CP. Prețurile variază între 12.050 de euro (TVA inclusă) pentru versiunea Essential cu motorul TCe de 90 CP și 14.050 de Euro (TVA inclusă) pentru versiunea Comfort, cu motorul TCe 90 CVT. Toate modelele beneficiază de garanția de trei ani sau 100.000 km. Primele livrări sunt programate în cursul lunii decembrie 2020.

Înmatriculările noi de vehicule pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 20,3%

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 20,3% în trimestrul III 2020 față de trimestrul III 2019, la 134.258 unități, în timp ce înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au scăzut cu 2,9% comparativ cu trimestrul III din anul anterior, la 28.877 unități, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). "Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 20,3% în trimestrul III 2020 față de trimestrul III 2019. În aceeași perioadă, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au scăzut cu 2,9% comparativ cu trimestrul III din anul anterior. În trimestrul III 2020, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme importate second hand în total înmatriculări noi de autoturisme a fost de 72,9%", arată datele INS. În trimestrul III 2020 comparativ cu trimestrul corespunzător din anul 2019, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creștere la categoria mopede și motociclete cu 14,9% și scăderi la categoriile autoturisme cu 21,2% și autobuze și microbuze cu 3,9%. În ceea ce privește înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistratecreșteri la categoriile autobuze și microbuze cu 60,0% și mopede și motociclete cu 37,4% și scădere la categoria autoturisme cu 33,3%. În ceea ce privește înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate creșteri la categoriile remorci și semiremorci cu 15,3% și la autotractoare cu 11,3% și scădere la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 14,3%. Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creștere la categoria remorci și semiremorci cu 10,1% și scăderi la categoriile autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 38,4% și autotractoare cu 21,8%. Față de trimestrul II 2020, în trimestrul III 2020, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creștere cu 36,6% la vehiculele pentru transportul pasagerilor și cu 27,8% la vehiculele pentru transportul mărfurilor. Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului III 2020, în proporție de 54,3%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și în proporție de 12,9%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Atenție mărită la produsele pe care le cumpărați de Black Friday

Cumpărătorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenționează să le achiziționeze în perioada marilor reduceri de prețuri, cum este Black Friday, eveniment care atrage cei mai mulți cumpărători în mediul online, avertizează directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel. "Situația actuală, creată de evoluția COVID-19, a condus la intensificarea comerțului online. Acest tip de afacere se bazează pe relația de încredere într-o măsură mult mai mare decât comerțul tradițional și, totodată, mediul virtual expune consumatorul unor riscuri noi. În acest sens, atenționez asupra faptului că la cumpărarea online, consumatorii trebuie să urmărească atent cerințele privind comanda, livrarea și transportul cât și data expedierii produselor. Reducerile mari de preț, într-o anumită perioadă, sunt binevenite atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii economici. Pentru a beneficia de aceste reduceri, fără să le fie afectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenționează să le achiziționeze, să fie extrem de vigilenți și să acorde maximă atenție tuturor detaliilor, în special în perioada marilor reduceri de prețuri, cum este Black Friday, care rămâne evenimentul care atrage cei mai mulți cumpărători în mediul online. Recomand verificarea prețurilor prin consultarea site-urilor care afișează prețuri comparative pentru același produs", susține Anghel într-o declarație pentru AGERPRES. Consumatorul trebuie să știe că, din momentul în care a primit un produs comandat online, are dreptul de a denunța contractul și 14 zile pentru a returna produsul, dacă nu este mulțumit de el, fără să invoce vreun motiv. În cazul returnării produsului, consumatorul își poate primi suma de la comerciant în termen de 14 zile de la primirea produsului. Profesionistul rambursează toate sumele pe care le-a primit drept plată din partea consumatorului, inclusiv, după caz, costurile livrării, fără întârziere nejustificată și, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile de la data la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului. Rambursarea se face folosind aceleași modalități de plată ca și cele folosite de consumator pentru tranzacția inițială, cu excepția cazului în care consumatorul a fost de acord cu o altă modalitate de plată și cu condiția de a nu cădea în sarcina consumatorului plata de comisioane în urma rambursării, menționează reprezentantul ANPC. De asemenea, consumatorul trebuie să citească termenii și condițiile de funcționare ale magazinului online deoarece termenul de 14 zile (în care poate opta pentru returnarea produsului) se prelungește cu încă 12 luni în cazul în care comerciantul nu a menționat în format expres despre existența dreptului de returnare a produselor.

BCR lansează primul program de educație financiară din România

BCR lansează programul 'Mindfulness financiar: cum să-ți îmbunătățești relația cu banii. Program de educație financiară în 21 de pași', a anunțat marți banca. "Realizat în colaborare cu psihoterapeutul Gaspar Gyorgy și structurat în 21 de pași ușor de parcurs, programul este primul de acest gen din România. Prin intermediul lui, cei care-l parcurg vor înțelege cum pot să ajungă la un comportament financiar mai conștient și echilibrat.", se menționează în comunicat. Programul este format din 21 de pași zilnici, gândiți sub forma unor lecții ce oferă informații care să-i familiarizeze cu subiectul pe cei care îl parcurg, dar și exerciții practice, pentru o mai bună înțelegere a subiectelor prezentate. Potrivit sursei citate, Mindfulness se referă la starea de prezență conștientă, la concentrarea atenției pe momentul prezent, intenționat, și eliminând judecata critică. "Aplicat în gestionarea relației cu banii, acesta permite dobândirea unei mai bune înțelegeri a propriilor acțiuni și gânduri, dar și dezvoltarea abilităților care duc la realizarea unor alegeri financiare inteligente", se menționează în comunicat. Printre temele incluse în program se numără: identificarea tipologiilor financiare; banii și rușinea; shoppingul emoțional; legătura dintre generozitate și bunăstare financiară; legătura dintre economii și empatie. Potrivit băncii, programul este parte a proiectului Școala de Bani, lansat în urmă cu patru ani, prin care BCR susține educația financiară din România, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Din luna noiembrie, site-ul www.scoaladebani.ro este accesibil într-o versiune nouă și îmbunătățită, menită să ușureze accesul la informații, exerciții și sfaturi utile pentru toți cei ce doresc să își dezvolte inteligența financiară. "Cum putem dezvolta o relație sănătoasă cu banii? Ce înseamnă să ai o atitudine conștientă când vine vorba de finanțele tale? Cum poți fi mai inteligent financiar și în același timp ancorat în prezent? Sunt întrebări pe care ni le-am pus mulți dintre noi, mai ales în această perioadă. Și pentru că mereu ne dorim să oferim răspunsuri, am decis să îmbinăm experiența BCR în finanțe cu experiența psihologului Gaspar Gyorgy în mindfulness și să lansăm un program unic în România: Mindfulness financiar: Un program de educație financiară în 21 de pași", a declarat Nicoleta Deliu-Pașol, coordonatoarea proiectului Școala de Bani BCR.

iPhone 12 mini se va încărca mai greu decât celelalte modele de iPhone 12

Nu toate noile versiuni de iPhone 12 se vor încărca cu aceeași viteză folosind noul încărcător wireless MagSafe al celor de la Apple, iar iPhone 12 mini va fi cel mai lent dintre acestea. Apple a publicat mai multe detalii tehnice legate de iPhone 12 mini într-o nouă pagină de suport, confirmând un zvon care a circulat de la prezentarea oficială a noii serii de smartphone-uri, însă rămas neverificat până acum. Spre deosebire de iPhone 12, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max, care se vor încărca cu 15W când sunt se folosește MagSafe, iPhone 12 mini este limitat la 12W. În practică, iPhone 12 mini se va încărca cu aproape 20% mai încet decât celelalte modele din serie. 12W este, însă, o viteză oricum mai mare decât cea cu care iPhone 12 mini se va încărca folosind un încărcător wireless normal, bazat pe tehnologia Qi. Viteza de încărcare în cazul acestora este limitată la 7,5W. Asta înseamnă că utilizatorii lui iPhone 12 mini vor avea în continuare un motiv important pentru a cumpăra încărcătorul celor de la Apple, însă vor petrece mai mult timp așteptând încărcarea telefonului decât cei care-și iau unul modelele mai scumpe ale seriei.

Pokemon GO a câștigat peste 1 miliard de dolari în primele zece luni

Deși nu mai este la fel de prezent în media ca la început, Pokemon GO continuă să-și crească veniturile, ajutat acum și de pandemie, iar 2020 va fi cel mai bun an din istoria jocului. În primele 10 luni ale lui 2020, Pokemon GO a atras peste 1 miliard de dolari, conform analizei făcute de SensorTower, cu 11% mai mult decât în întreg anul anterior și cu 30% mai mult decât aceeași în perioadă de 10 luni din 2019. Pokemon GO a fost lansat în iulie 2016 și a câștigat în acel an 832 milioane de dolari. Anul următor a adus un regres, după ce veniturile s-au oprit la doar 589 milioane de dolari, însă, din 2018, veniturile jocului au crescut constant. 829 milioane de dolari au fost câștigați de Pokemon GO în 2018 și 902 milioane de dolari în 2019. În cei peste patru ani de când există, jocul celor de la Niantic a atras aproape 4,2 miliarde de dolari. Android-ul aduce 78% din baza de jucători Pokemon GO, însă situația pe sursele de venit este mult mai echilibrată. Cu doar 22% dintre jucători, iOS reușește să genereze 46,6% din veniturile lui Pokemon GO. În creșterea din acest an a veniturilor, un rol important l-au jucat pandemia și, mai ales, răspunsul Niantic la aceasta. Pokemon GO era, la origini, un joc bazat pe localizare, care determina jucătorul să se deplaseze pentru a găsi și prinde pokemoni.

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 2,11%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut miercuri de la 2,12% la 2,11%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Indicele ROBOR la 6 luni a rămas la 2,16%. Pe 5 august, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu 6 august, dar și de reducere a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 1,25%. Măsura a fost luată pentru atenuarea impactului economic al pandemiei de coronavirus. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. BNR a publicat, în mai 2019, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuiește ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.