Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Datoria externă totală a țării a scăzut în februarie cu 2,31 miliarde euro

Ziarul de Vrancea
12 apr 2021 689 vizualizări

Firmele, statul și populația datorează în total creditorilor străini 123,61 miliarde euro

Datoria externă totală a României a scăzut în februarie cu 2,31 miliarde euro, la 123,61 miliarde euro, de la 125,92 miliarde euro la finalul lunii ianuarie, a anunțat marți Banca Națională a României (BNR). ”În perioada ianuarie – februarie 2021, datoria externă totală a scăzut cu 2,311 miliarde euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 90,947 miliarde euro la 28 februarie 2021 (73,6% din totalul datoriei externe), în scădere cu 2% față de 31 decembrie 2020; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 28 februarie 2021 nivelul de 32,669 miliarde euro (26,4% din totalul datoriei externe), în scădere cu 1,3% față de 31 decembrie 2020”, a anunțat BNR. Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 18,1% în perioada ianuarie - februarie 2021, comparativ cu 20,1% în anul 2020. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 28 februarie 2021 a fost de 5 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2020. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 28 februarie 2021 a fost de 83,5%, comparativ cu 90,7% la 31 decembrie 2020. În perioada ianuarie-februarie 2021, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 1,627 miliarde euro, comparativ cu 431 milioane euro în perioada ianuarie - februarie 2020. În structura acestuia, balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 485 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 265 milioane euro, balanța veniturilor primare și-a redus excedentul cu 463 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare s-a încheiat cu un deficit de 358 milioane euro, comparativ cu un excedent de 155 milioane euro în perioada similară a anului 2020. Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 578 milioane euro (comparativ cu 690 milioane euro în perioada ianuarie - februarie 2020), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 823 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 245 milioane euro.

Romgaz: Suntem pregătiți să preluăm proiectul Neptun Deep

u modalitatea de finanțare va fi una mixtă, formată din surse proprii și surse atrase, arată șeful companiei

Romgaz este pregătită să preia participația ExxonMobil la proiectul gazelor de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, iar modalitatea de finanțare va fi una mixtă, formată din surse proprii și surse atrase, a declarat, marți, Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, într-o conferință de presă. "La 31 martie am înaintat o ofertă de preluarea a participației ExxonMobil în cadrul perimetrului Neptun Deep. Procedura este organizată printr-o bancă intermediară și așteptăm cât mai curând răspunsul. Dacă oferta noastră este considerată atractivă, vom proceda la negocierea contractului pentru preluarea acestei participații", a spus Jude. "Romgaz este pregătită să asigure prin intermediul unui consorțiu de bănci finanțarea necesară pentru realizarea acestui proiect. Deci, plata participației o vom asigura atât din surse proprii, cât și din duse atrase, condiționat, desigur, de acceptarea ofertei", a continuat directorul general.

 Jude a subliniat că Romgaz se gândește inclusiv la o emisiune de obligațiuni. Întrebat dacă poate confirma suma apărută în presă, de 900 de milioane de euro, ca fiind oferta Romgaz către Exxon, Jude a răspuns: "Nu pot confirma o astfel de sumă, nu înțeleg de unde a apărut o astfel de sumă. Este dreptul ziariștilor, dar cu certitudine nu este cea pe care noi am avansat-o". El a precizat că Romgaz este pregătit să preia acest proiect. "Compania este pregătită pentru un astfel de proiect și suntem confidenți că viața corporativă a Romgaz se va schimba. Este pentru prima prima dată când va fi atrasă o astfel de finanțare mare, facem toate modificările pentru a ne pregăti, ne adaptăm strategia de dezvoltare a Romgaz", a continuat Jude. Acesta a adăugat că a purtat discuții și cu OMV Petrom și că nu există nicio problemă în ceea ce privește colaborarea dintre cele două companii. La rândul său, Răzvan Popescu, directorul financiar al companiei, a arătat că acest proiect a stârnit un mare interes în rândul băncilor, iar în această perioadă există un nivel ridicat de lichiditate în piața financiară, de care ar putea beneficia compania pentru acest proiect. "Interesul băncilor a fost neașteptat de mare. Partea de finanțare va fi condiționată de acceptarea ofertei, dar și de cum, în ce jurisdicție, în ce monedă, sunt mai multe detalii din share purchase agreement pentru care va trebui să ne adaptăm, luăm în calcul un mix de finanțare, surse proprii, credit sindicalizat și emisiuni de bonduri în special pentru a finanța capexul viitor", a arătat el. Directorul financiar a precizat că în acest moment compania analizează toate posibilitățile care există pe piață. "Acest proiect va duce la un nou Romgaz. În acest moment, din cauză că piețele financiare sunt atât de oportune și există lichiditate în piață, pentru noi acest lucru ar crea un gap extraordinar în cei cinci ani", a spus Popescu. Reprezentanții Romgaz au mai spus că oferta lor nu a fost influențată de potențiale modificări legislative, referindu-se la discuțiile privind modificarea Legii offshore, așteptată de ceilalți investitori din Marea Neagră. Întrebat când ar urma să fie luată decizia de investiție pentru extracția de gaze din acel proiect, Jude a răspuns: "În condițiile în care oferta Romgaz va fi acceptată, suntem pregătiți pentru toate deciziile pentru ca acest proiect să fie unul de succes. Este un obiectiv strategic care va aduce mari beneficii atât țării, cât și companiilor care îl vor implementa".


Dacia anunță lansarea pre-comenzilor pentru modelul electric Spring

Constructorul auto Dacia a anunțat marți că a lansat pre-comenzile pentru automobilul electric Spring, iar mașina poate fi cumpărată cu sub 10.000 de euro, după aplicarea subvenției de la stat pentru achiziționarea autovehiculelor electrice. ”Până acum, prețul a fost un obstacol semnificativ în achiziționarea unei mașini electrice, însă Dacia Spring revoluționează piața autovehiculelor electrice pentru toți consumatorii. Spring e cea mai accesibilă mașină electrică de pe piața europeană și singurul automobil electric din România ce poate fi achiziționat cu mai puțin de 10.000 euro (după aplicarea subvenției de la stat pentru achiziționarea autovehiculelor electrice)”, a anunțat compania. Spring este o mașină de oraș 100% electrică, potrivită ”pentru cei care fac naveta, dar și pentru cei care trebuie să rezolve diferite lucruri prin oraș, să facă cumpărăturile sau să tragă o fugă până în parc cu cățelul sau copiii”. Portbagajul are o capacitate enormă de 300 de litri. Dacia Spring este o mașină de oraș, datorită dimensiunilor sale reduse. Are o autonomie de 230 km în ciclu WLTP mixt (305 km în ciclu WLTP urban). Modelul este disponibil, de la lansare, în trei culori: Kaoline White, Cenote Blue și Lightning Silver. La aceasta se va adăuga o a patra opțiune, Goji Red. Dacia Spring va putea fi achiziționată de clienții din România prin intermediul programului RABLA PLUS. Primele livrări sunt programate în cursul lunii septembrie 2021.

Investițiile străine directe din primele douâ luni au intrat la apâ cu 16%

Investițiile străine directe au scăzut cu 16,23% în primele două luni ale acestui an, la 578 milioane de euro, comparativ cu 690 milioane de euro în perioada similară din 2020, conform datelor Băncii Naționale a României remise marți AGERPRES. "Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 578 milioane euro (comparativ cu 690 milioane euro în perioada ianuarie - februarie 2020), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 823 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 245 milioane euro", se menționează într-un comunicat al BNR. Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut, în primele două luni din 2021, cu 10%, comparativ cu perioada similară din 2020, la 803 unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele 803 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 10,94 milioane de dolari, de 6,5 ori mai mare față de cel al firmelor înmatriculate în ianuarie-februarie 2020, de 1,68 milioane dolari. În funcție de domenii, cele mai multe firme înmatriculate în februarie 2021 au fost înregistrate în comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (31,6% din total), în activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (19,54%) și transport, depozitare și comunicații (18,3%). La finele lunii februarie 2021, în România existau 231.779 de societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 64,941 miliarde de dolari. Cel mai mare număr de societăți cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 49.749 (capital subscris de 3,86 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparține firmelor olandeze, respectiv 13,153 miliarde de dolari, în 5.543 de firme.

Producția industrială a scăzut cu 3,1% în februarie

Producția industrială a fost mai mică în februarie 2021, atât ca serie brută, cu 3,1%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2,6%, față de aceeași perioadă din 2020, arată datele transmise ieri de Institutul Național de Statistică(INS). “În februarie 2021, față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 3,1%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria extractivă (-14,9%) și industria prelucrătoare (-4,1%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a crescut cu 7,5%. Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mică cu 2,6%, din cauza scăderilor industriei extractive (-16,8%) și industriei prelucrătoare (-2,4%)”, arată INS. Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a crescut cu 8,6%, în februarie 2021, față de februarie 2020. În perioada 1 ianuarie– 28 februarie 2021, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2020, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 2,3%, ca efect al scăderilor din industria extractivă (-14,3%) și industria prelucrătoare (-3,1%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a crescut cu 6,4%. "Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în primele 2 luni din 2021, comparativ cu primele 2 luni din 2020, a fost mai mică cu 1,5%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria extractivă (-15,4%) și industria prelucrătoare (-1,6%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a crescut cu 6,8%", se mai arată în comunicatul INS.

Microsoft cumpără firma de inteligență artificială Nuance Communications

Microsoft a anunțat că va cumpăra firma de inteligență artificială și de tehnologie a vorbirii Nuance Communications, pentru circa 16 miliarde de dolari în numerar, în cadrul dezvoltării strategiei sale cloud pentru sănătate, transmite Reuters. Acordul are loc în timp ce ambele companii, care în 2019 au format un parteneriat pentru a automatiza activități administrative precum documentarea, profită de pe urma dezvoltării puternice a serviciilor de telemedicină, consultațiile medicale transferându-se online în timpul pandemiei de Covid-19. ”Nuance oferă partea de inteligență artificială la livrarea serviciilor de îngrijire a sănătații”, a declarat directorul general al Microsoft, Satya Nadella, adăugând că ”Inteligența artificială este cea mai importantă prioritate, iar îngrijirea sănătății este cea mai urgentă aplicație”. Oferta Microsoft, de 56 de dolari pe acțiune, este cu 22,86% mai mare față de cotația consemnată de titlurile Nuance la închiderea tranzacțiilor de vineri. Nuance, cunoscută pentru lansarea sistemului de asistență Siri al Apple, și-a dublat soluțiile inteligente pentru sectorul sănătății, inclusiv recunoașterea vorbirii clinice, transcrierile medicale și soluțiile de imagistică medicală.

Viitoarea generație de tablete iPad Pro va fi greu de găsit

Două noi modele de iPad Pro vor fi lansate în luna aprilie, însă disponibilitatea acestora va lăsa de dorit. Criza globală de componente va fi una dintre marile probleme cu care multe industrii se vor confrunta, cel puțin anul acesta. Alături de giganții din tehnologie, vor avea de suferit și alte companii, inclusiv cele din industria auto. Și chiar dacă și-a făcut stocuri din timp, nici Apple nu va fi scutită de această problemă. Producătorul iPhone-ului se va confrunta cu stocuri limitate pentru cel puțin două componente: chipset-uri și ecrane. Disponibilitatea redusă a ecranelor de tip MiniLED va fi cauza pentru care viitoarea generație de tablete iPad Pro va fi destul de greu de găsit în magazine. MiniLED este o tehnologie relativ nouă care, în principiu, îmbunătățește cele mai importante caracteristici ale imaginii, de la luminozitate, la contrast. Pentru prima oară, Apple va folosi această tehnologie în cazul tabletelor iPad Pro. Noile modele de iPad Pro vor mai veni cu cel puțin două alte noutăți importante: un chipset nou, produs intern de Apple, și un port Thunderbolt, prin care se vor putea conecta diverse periferice, de la monitoare la harddisk-uri. Se știe, pe surse, că lansarea noilor tablete va avea loc cândva în luna aprilie, iar Siri, când este întrebată, spune că viitorul eveniment Apple va avea loc pe 20 aprilie - ceea ce nu poate fi o coincidență.

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 1,61%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut marți de la 1,62% la 1,61%, potrivit datelor publicate de instituție. Indicele ROBOR la 6 luni a coborât de la 1,69% la 1,68%. Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, în ședința de luni, 15 martie 2021, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an. BNR a mai decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Valoarea IRCC, aferentă perioadei aprilie-iunie 2021, este de 1,67%, în declin față de nivelul de 1,88% aferent primului trimestru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.