Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Date alarmante! Consumăm din ce în ce mai multe produse din import

Ziarul de Vrancea
9 ian 2019 770 vizualizări

Deficitul comercial al României a crescut cu 18,2% în primele 11 luni ale anului trecut, la 13,4 miliarde de euro

Deficitul comercial al României a avansat cu 18,2% în primele 11 luni ale anului trecut, față de aceeași perioadă a anului 2017, până la 13,4 miliarde euro, un deficit crescut față de cel înregistrat în octombrie 2018, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Național de Statistică (INS). În primele 11 luni din 2017, deficitul comercial a fost de 11,35 miliarde euro. După primele zece luni ale anului 2018, deficitul comercial crescuse cu 15,84%, la 11,85 miliarde de euro. În primele 11 luni din 2018, importurile au fost 76,546 miliarde euro, cu 10,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, exporturile au fost de 63,133 miliarde euro, un avans de 8,6% față de aceeași perioadă a anului 2017. Astfel, deficitul comercial a ajuns la 13,4 miliarde euro după primele 11 luni din 2018, cu 18,2% peste cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2017. În noiembrie 2018, exporturile au însumat 5,943 miliarde euro, iar importurile au însumat 7,51 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,567 miliarde euro. Față de luna noiembrie 2017, exporturile din luna noiembrie 2018 au crescut cu 2,7%, iar importurile au crescut cu 8,7%. În perioada ianuarie-noiembrie 2018, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (47,5% la export și 38% la import) și alte produse manufacturate (32,2% la export și respectiv 30,7% la import). Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada ianuarie-noiembrie 2018 a fost de fost de 48,57 miliarde euro la expedieri și de 57,23 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,9% din total exporturi și 74,8% din total importuri. În 2017, exporturile României au urcat cu 9,1%, iar importurile au avansat cu 12,3%. Deficitul comercial a crescut cu 30% față de 2016, la 12,96 miliarde euro

Apetitul pentru tranzacții al companiilor din tehnologie este în scădere

u ”schimbările rapide în domeniul reglementărilor și de la nivel politic determină unele companii să-și suspende intențiile de tranzacționare”, arată studiului EY Global Capital Confidence Barometer

Doar 42% dintre companiile din tehnologie, mass media și divertisment și telecomunicații, la nivel global, intenționează să programeze fuziuni și achiziții (M&A) pentru următoarele 12 luni, conform studiului EY Global Capital Confidence Barometer (CCB). Raport EY este bianual și implică peste 2.600 de manageri din sectoarele menționate, din 45 de țări. Intențiile de materializare a tranzacțiilor pe termen scurt sunt cele mai numeroase în rândul companiilor cu venituri mai mari de 1 miliard de dolari americani - 65% dintre respondenți spun că planifică o achiziție pentru următoarele 12 luni, potrivit raportului. ”Schimbările rapide în domeniul reglementărilor și de la nivel politic determină unele companii să-și suspende intențiile de tranzacționare, să re-evalueze impactul și să își intensifice eforturile de lobby”, se arată în comunicat. Astfel, 49% dintre manageri au declarat că intervențiile guvernamentale sau de reglementare, revizuirile concurențiale sau antitrust, creșterea nivelului de protecționism și constrângerile din politicile comerciale au reprezentat principalele cauze care au dus la eșuarea tranzacțiilor. Studiul arată, de asemenea, că managerii știu să-și impună disciplina de a abandona anumite tranzacții, atunci când condițiile dificile demonstrează că acestea nu mai au sens. Un procent de 96% dintre respondenți au afirmat că au anulat sau nu au ajuns să încheie o tranzacție în ultimele 12 luni – procent în creștere față de 76% consemnat în precedentul studiu EY. ”Intensificarea procesului de inovare și creșterea cererii tot mai specializate determină continuarea marilor tranzacții cu potențial ridicat de tranformare a industriei, în pofida apetitului scăzut pentru achiziții la nivel global - 40% dintre executivii din tehnologie spun că intenționează să facă achiziții în următoarele 12 luni. Deși volumul tranzacțiilor a fost ușor mai scăzut, valoarea totală a tranzacțiilor înregistrate până la sfârșitul anului 2018 a crescut cu 42% față de perioada similară din 2017”, se arată în comunicat.

IBM prezintă primul calculator cuantic comercial

IBM anunță că a dezvoltat primul computer cuantic ce poate funcționa în afara unui laborator și pe care îl va comercializa în viitorul apropiat. IBM Q System One este primul calculator cuantic comercial, o realizare care a fost posibilă grație unei unități care permite funcționarea în afara condițiilor speciale de laborator. În locul tranzistorilor, computerele cuantice folosesc qubiți, care pot avea simultan mai multe poziții (1 și 0 în același timp) și care vor putea fi de mii de ori mai rapide decât calculatoarele actuale. Cei de la IBM au reușit să integreze într-o carcasă toate componentele cuantice necesare, alături de componente de PC tradiționale. Unitatea are dimensiuni mari, comparativ cu unitatea unui PC actual, fiind un cub cu latura de aproximativ 2,74 metri. Piesele responsabile de funcționarea cuantică sunt grupate într-un fel de candelabru agățat pur și simplu de latura superioară. Cei de la IBM promovează Q System One ca primul computer cuantic care poate fi folosit în scopuri comerciale și de cercetare. Q System One are 20 de qubiți și este departe de puterea de procesare promisă de tehnologia cuantică, însă producătorul amintește că este un sistem la care se poate face upgrade și, de asemenea, este ușor de întreținut (comparativ un calculatoarele cuantice de până acum care nu puteau funcționa în afara unui laborator cu temperatură controlată). Pentru crearea unității primului computer cuantic comercial IBM a colaborat cu Map Project Office, Universal Design Studio și Goppion, compania care a dezvoltat carcase de protecție, printre altele, pentru bijuteriile casei regale din Marea Britanie și pentru pictura Mona Lisa.

Consiliul Concurenței a dat verde fondului Mid Europa să preia Urgent Cargus

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care ME Partners Courier Investments S.R.L. a preluat compania Urgent Cargus S.A., potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri. ME Partners Courier Investments S.R.L., companie înființată în România în 2018, face parte din cadrul Grupului Mid Europa, desfășurând, în principal, activități de consultanță pentru afaceri și management. Urgent Cargus S.A. este o companie care activează în domeniul furnizării de servicii poștale și curierat expres din România. Analiza Consiliului Concurenței a condus la concluzia că operațiunea de concentrare economică nu pune problema unei afectări semnificative a concurenței, în special prin crearea sau consolidarea unei poziții dominante pe piețele relevante sau pe segmente ale acestora. Fondul de investiții Mid Europa mai deține în România furnizorul de servicii medicale Regina Maria și retailerul Profi.

Rata șomajului a scăzut în noiembrie 2018 la 3,9%

Rata șomajului în noiembrie 2018 a scăzut la 3,9%, date ajustate sezonier, față de luna precedentă, arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). În octombrie 2018, rata șomajului în formă ajustată sezonier a crescut la 4% față de luna precedentă, potrivit datelor INS. În noiembrie 2018, numărul șomerilor a scăzut atât față de luna precedentă, cât și față de aceași lună a anului trecut. ”Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna noiembrie a anului 2018 a fost de 358 mii persoane, în scădere atât față de luna precedentă (370 mii persoane), cât și față de aceeași lună a anului anterior (427 mii persoane)”, se arată în comunicat. Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 4,4% în cazul persoanelor de sex masculin și 3,1% în cazul celor de sex feminin). Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 3,0% pentru luna noiembrie 2018 (3,6% în cazul bărbaților și 2,2% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 71,3% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna noiembrie 2018.

Investitorii sunt îngrijorați că profiturile companiilor din SUA

Investitorii sunt tot mai îngrijorați că profiturile companiilor americane ar putea scădea în acest an, după avertismentul Apple referitor la scăderea cererii în China, pe lângă dovezile în creștere legate de impactul tarifelor comerciale, încetinirea avansului economiei mondiale și disiparea efectului reducerii impozitelor în Statele Unite, transmite Reuters. Estimările referitoare la creșterea profiturilor companiilor în 2019 s-au erodat luni de zile înainte ca Apple să își revizuiască în sens negativ estimările săptămâna trecută, cu prima reducere a previziunilor de vânzări în ultimii peste 15 ani. Pentru 2019, analiștii anticipează o creștere de 6,8% a profiturilor, cu mult sub avansul de 10,2% prognozat în octombrie. Unii investitori urmăresc indicii pentru intrarea acțiunilor într-o recesiune a profiturilor, definită ca două trimestre consecutive de scăderi ale profiturilor, în termeni anuali. Ultima oară când s-a întâmplat acest lucru a fost în perioada iulie 2015 – iulie 2016.

Apple ar fi redus producția de iPhone-uri cu 10%

Pentru a se adapta noilor condiții ale pieței din China, Apple ar fi comandat furnizorilor de componente să reducă producția cu 10 procente. Conform surselor anonime citate de publicația japoneză de business Nikkei, Apple a comandat furnizorilor de componente pentru iPhone să reducă producția pentru perioada ianuarie - martie 2019. Toate modelele de iPhone, nu doar cele lansate în toamna anului trecut, sunt vizate de o reducere a producției cu aproximativ 10 procente. Conform surselor citate, reducerea producției este diferită de la furnizor la furnizor, în funcție de componentele produse. Însă, în medie, reducerea reprezintă în jurul a 10%. Comanda de reducere a producției ar fi fost trimisă de Apple chiar înainte de anunțarea noilor estimări privind vânzările de iPhone. În locul producerii a 43 de milioane de unități pentru primul trimestru al acestui an, conform noii reduceri de producție ar urma să fie dezvoltate 40 de milioane de iPhone-uri. Apple a anunțat în urmă cu o săptămână că se așteaptă ca veniturile generate de iPhone în ultimul trimestru al anului trecut să fie cu 5 miliarde de dolari mai mici decât cele 89 de miliarde estimate anterior. De vină ar fi noile condiții ale pieței din China, unde vânzările au scăzut parțial din cauza războiului comercial dintre Statele Unite și China.

Indicele Robor la 3 luni a coborât la 2,90%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 2,90%, cel mai mic nivel din iunie 2018 până în prezent, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Marți, indicele a scăzut la 2,92%. Miercuri, indicele a coborât la 2,90%, cel mai mic nivel din 15 iunie 2018, când a fost tot 2,90%. Totodată, miercuri, indicele Robor la șase luni a scăzut la 3,23%, cel mai mic nivel din 28 iunie 2018, când a fost 3,23%. Marți, acest indice a scăzut la 3,27%. Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată de nivelul de lichiditate existent în piață.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.