Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Criza bate la ușă, PSD și PNL se ceartă pe creșterea pensiilor

Ziarul de Vrancea
26 oct 2022 603 vizualizări

Replici acide între social-democrați și liberali pe tema creșterii pensiilor n PSD: „Liderii Dreptei consideră creșterea pensiilor o povară” n Stroe (PNL): „Pensiile trebuie să crească și căutăm soluțiile ca această majorare să fie cât mai aproape de rata inflației” n

Principalele partide din coaliția de guvernare - PSD și PNL - se contrează din nou pe tema creșterii pensiilor. În timp ce social-democrații susțin că sunt singurii care se luptă pentru majorarea acestora, liberalii afirmă că pensiile trebuie să crească și se caută soluțiile prin care această majorare să fie cât mai aproape de rata inflației. „PSD este singurul partid care s-a luptat întotdeauna pentru creșterea pensiilor românilor. În schimb, liderii Dreptei consideră creșterea pensiilor o povară, care merită purtată doar în preajma campaniilor electorale”, au scris, miercuri seară, pe Facebook, liderii PSD.

Potrivit acestora, „PSD continuă să se lupte pentru ca toți cei care au muncit o viață să aibă pensii decente, care să-i protejeze în fața creșterilor de prețuri. O creștere sustenabilă și corectă”. La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă, într-un video care însoțește postarea, că pensiile nu ar fi crescut deloc în acest an fără PSD. „Nu cred că ar fi crescut pensiile anul acesta dacă nu ar fi intrat PSD la guvernare”, afirmă Ciolacu.

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a menționat consecvența Partidului Național Liberal în a crește pensiile, de fiecare dată când s-a aflat la guvernare.

„În anii în care a fost la guvernare, Partidul Național Liberal a fost consecvent în demersurile făcute pentru a sprijini pensionarii. Guvernul condus de PNL a crescut pensiile atât la 1 septembrie 2020, când punctul de pensie a crescut cu 14% (de la 1.265 lei la 1.442 lei), cât și la 1 ianuarie 2022, când a fost majorat punctul de pensie cu 10% (de la 1.442 lei la 1.586 lei). Totodată, pentru a veni în sprijinul pensionarilor afectați de creșterile de prețuri, guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a acordat un sprijin financiar în luna ianuarie celor cu pensii mai mici sau egale cu 1600 de lei. Iar, în luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2000 de lei au primit un alt sprijin financiar în valoare de 700 de lei”, a scris Stroe pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că liberalii caută soluțiile pentru ca majorarea de anul viitor să fie cât mai aproape de rata inflației. „În continuare, PNL consideră că pensiile trebuie să crească și căutăm soluțiile prin care această majorare să fie cât mai aproape de rata inflației, ținând cont și de limita în care poate fi sustenabilă de la bugetul de stat. Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Nicolae Ciucă au spus foarte clar că pensionarii din România nu pot și nu trebuie să suporte efectele inflației. PNL a majorat pensiile când a fost la guvernare și o va face și începând cu anul viitor”, a mai scris Ionuț Stroe.

7 din 10 români, afectați de valurile de căldură și de seceta din ultimul an

Majoritatea românilor consideră că cel mai mult au fost afectați de valurile de căldură (39% dintre respondenți), secetă (34%), furtuni violente (8%), inundații (4%) și de incendiile de vegetație (3%), arată un studiu al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). „Schimbările climatice sunt o realitate, iar românii conștientizează tot mai mult efectele negative generate de acestea. Astfel, conform celui mai nou studiu sociologic realizat de UNSAR, într-un clasament al amenințărilor legate de schimbările climatice, majoritatea românilor consideră că cel mai mult au fost afectați de valurile de căldură (39% dintre respondenți), secetă (34%), furtuni violente (8%), inundații (4%) și de incendiile de vegetație (3%)”, potrivit UNSAR.

De altfel, valurile de căldură și seceta au înregistrat cea mai importantă dinamică din punctul de vedere al efectelor negative percepute de populație, față de rezultatele studiului de anul trecut - fiind înregistrată o creștere cu 19% în cazul amenințării valurilor de căldură, spre exemplu. Prin urmare, identificarea și apelarea la soluții de prevenție și protecție împotriva acestor riscuri devine o necesitate.

“Românii continuă să fie conștienți cu privire la efectele schimbărilor climatice. Ne dorim ca societatea și economia să fie cât mai bine pregătite în fața riscurilor precum catastrofele naturale - care de multe ori sunt amplificate de schimbările climatice. În acest context, asigurările joacă un rol esențial în protecția financiară a oamenilor și a companiilor”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.

Conform aceleiași cercetări sociologice, principalele măsuri luate de cetățeni pentru a diminua impactul schimbărilor climatice, atât din punct de vedere financiar, cât și pentru a proteja mediul înconjurător sunt: utilizarea de becuri eficiente energetic (89%), colectarea selectivă a deșeurilor (82%), reciclarea materialelor reutilizabile (80%) sau utilizarea ambalajelor și a pungilor biodegradabile (79%).

Și achiziția de electrocasnice cu consum redus de energie se află printre măsurile menționate, dar proporția celor care declară că au luat o astfel de măsură pentru a diminua impactul negativ al schimbărilor climatice este în scădere față de 2021 (73% în 2022, față de 82% în 2021). „Deși frecvența daunelor cauzate de schimbările climatice crește, iar riscurile sunt din ce în ce mai evidente, numărul locuințelor care beneficiază de o poliță de asigurare facultativă rămâne relativ scăzut. Vom continua, prin noi campanii de educație financiară, și nu numai, să fim alături de oameni, pentru a-și proteja poate cele mai importante bunuri pe care le au: locuințele”, a subliniat Alexandru Ciuncan.

În România, asigurările facultative de locuințe se pot încheia doar pentru acelea care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD. Polița PAD acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundații și alunecări de teren) până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcție de tipul construcției, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare. În schimb, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală și pentru mai multe riscuri (incendiu, explozie, furtună, vijelie, căderi de corpuri, furt, vandalism etc.), pe lângă cele catastrofale, printr-o asigurare facultativă. Acestor polițe li se pot atașa și clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, servicii de asistență tehnică la locuință, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor pe care le puteți produce vecinilor).

Sondajul IRES-UNSAR privind Percepția românilor față de asigurările de locuințe a fost realizat pe un eșantion format din 811 respondenți, cu vârsta de peste 18 ani, în august 2022, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Înființată în 1994, UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe.

Înființat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie- IRES activează pe piața de cercetare din România și funcționează ca un think tank independent, o parte dintre studiile și proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societății românești. „Suntem una dintre cele mai mari companii românești de cercetare de piață și oferim soluții integrate pentru clienții noștri - organizații multinaționale, naționale și locale, instituții și organizații din România, dar și din străinătate- care înțeleg valoarea cercetării în evoluția lor pe termen lung. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) și ne realizăm activitatea la cele mai înalte standarde profesionale, respectând practicile internaționale în acest domeniu.

Ministru român, întâlnire cu un înalt oficial al SUA pentru Energie. În vizor, centrala Cernavodă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că a avut o întâlnire de lucru foarte bună cu David Turk, secretar adjunct pentru Energie din Statele Unite, el precizând că oficialul american a transmis că DOE (Department of Energy) analizează posibilitatea implicării în finanțarea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, pe lângă suportul financiar pe care îl vom avea și de la EximBank. „Am avut o întâlnire de lucru foarte bună cu David Turk - Secretar adjunct pentru Energie din Statele Unite - pentru a discuta despre stadiul proiectelor prevăzute în Acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România”, afirmă ministrul. Potrivit lui Virgil Popescu, „oficialul american a transmis că DOE (Department of Energy) analizează posibilitatea implicării în finanțarea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, pe lângă suportul financiar pe care îl vom avea și de la EximBank”.

Volkswagen va produce în Europa numai mașini electrice, din 2033

Marca Volkswagen va produce în Europa numai mașini electrice, din 2033, a declarat miercuri directorul general Thomas Schaefer, angajându-se să respecte data stabilită în obiectivul său anterior pentru perioada 2033-2035, transmite Reuters. Schaefer a spus că în următorul deceniu marca VW va reduce numărul de modele oferite, pentru a se concentra pe modelele de bază, cu scopul de a crește marja de profit pentru toate mărcile de volum - Volkswagen, SEAT, Skoda și vehicule comerciale - la 8% până în 2025. „Fă mai puțin, dar mai bine”, a spus Schaefer, vorbind la un eveniment la Berlin. Aducerea vehiculelor de la diferite mărci în aceeași fabrică economisește costuri, a spus Schaefer, adăugând: „Avem o mulțime de deșeuri în sistem, pe care le putem elimina”. De asemenea, marca VW își va schimba concentrarea de pe un singur model per fabrică la „gândirea pe platformă”, a spus Schaefer, folosind același design de bază pentru diferite modele, pentru a permite economii de scară. Producătorul auto vizează un vehicul electric entry-level la un preț 25.000 de euro sau mai puțin.

Dezgheț istoric: Cuba vrea să atragă oameni de afaceri americani

Câteva zeci de antreprenori americani au înfruntat sancțiunile dure ale SUA și cea mai gravă criză economică a Cubei din ultimele decenii pentru a participa, începând de miercuri, la o conferință la Havana, care se concentrează pe noul sector privat și care vizează stimularea relațiilor dintre cele două țări, transmite Reuters. Camera de Comerț din Cuba și compania de consultanță FocusCuba din Washington, care găzduiesc întâlnirea, au declarat că evenimentul de trei zile este primul astfel de forum cel puțin din 2018, când fostul președinte al SUA Donald Trump a impus noi sancțiuni, pe lângă embargoul comercial vechi de decenii. Atât delegația cubaneză, cât și cea a SUA au criticat sancțiunile - dintre care majoritatea sunt încă în vigoare - și i-au cerut președintelui democrat american Joseph Biden să renunțe la politicile predecesorului său republican. Președintele Camerei de Comerț din Cuba, Antonio Luis Carricarte, a numit adunarea din faimosul Hotel Nacional „o zi istorică”, lăudând persistența reprezentanților prezenți de pe ambele maluri ale strâmtorii Floridei. În timpul unui scurt dezgheț al relațiilor, în timpul fostului președinte Barack Obama, sute de afaceri americane au mers în Cuba pentru a explora oportunități de investiții în țara aproape interzisă, condusă de comuniști. Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Administrația Biden a slăbit unele restricții asupra Cubei în ceea ce privește remiterile, turismul și migrația. De asemenea, și-a exprimat interesul pentru sprijinirea sectorului privat al Cubei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.