Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Creșterea exporturilor a depășit-o în primele patru luni pe cea a importurilor

Ziarul de Vrancea
8 iun 2021 640 vizualizări

În perioada ianuarie-aprilie au fost exportate mărfuri de aproape 24 miliarde euro și au fost importate de 31 de miliarde lei u vânzările în afara țării au avansat cu 20%, iar importurile cu 18,9%

Exporturile au crescut cu 19,9%, în primele patru luni, la 23,966 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 18,9%, la 31,026 miliarde euro, față de perioada similară a anului trecut, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS). ”În perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2021, exporturile FOB au însumat 23.966,4 milioane euro, iar importurile CIF au însumat 31.026,2 milioane euro. În perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2021, exporturile au crescut cu 19,9%, iar importurile au crescut cu 18,9%, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2020. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2021 a fost de 7.059,8 milioane euro, mai mare cu 957,5 milioane euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2020”, a informat INS. În luna aprilie 2021, exporturile FOB au însumat 6,248 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 7,977 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,728 miliarde euro. Față de luna aprilie 2020, exporturile din luna aprilie 2021 au crescut cu 113,2%, iar importurile au crescut cu 74,6%. În perioada ianuarie- aprilie, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (49,1% la export și 36,8% la import) și alte produse manufacturate (29,9% la export și 29,8% la import). Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în primele patru luni din acest an a fost de 17,807 miliarde euro la expedieri și de 22,832 miliarde euro la introduceri, reprezentând 74,3% din total exporturi și 73,6% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în primele patru luni a fost de 6,159 miliarde euro la exporturi și de 8,193 miliarde euro la importuri, reprezentând 25,7% din total exporturi și 26,4% din total importuri. Soldul balanței comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB și a importului CIF, ca diferență între acestea. Soldul negativ al balanței comerciale se numește deficit, iar cel pozitiv se numește excedent. Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord. Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

Carnea de porc se va scumpi cu minim 25%

u așa extimează Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) arată că au crescut masiv importurile, iar costul de producție este semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor, estimând pentru lunile următoare o creștere cu minimum 25% a prețurilor pentru consumator. ”Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) semnalează diferențe majore între prețurile plătite fermierilor din țările Uniunii Europene, comparativ cu România unde, deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei, consumatorul român plătește un cost de produs de nivel european. În condițiile în care Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanța comercială este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producție este semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 față de 2020), APCPR estimează pentru lunile următoare, o creștere cu minimum 25% a prețurilor pentru consumator”, arată asociația. Reprezentanții asociației produc acum numai 30% din consumul de carne proaspătă de porc. ”În contextul în care APCPR nu mai produce decât 30% din consumul de carne proaspătă de porc, sectorul suin resimte o lipsă acută de finanțare și de măsuri concrete de control și combatere a PPA, solicităm prim-ministrului și Guvernului României intervenția în regim de urgență, în vederea implementării măsurilor ce se impun pentru a proteja fermele autohtone producătoare de carne de porc și pentru a asigura securitatea alimentară pe termen mediu și lung”, mai arată asociația. Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), fondată în anul 1991, este asociația crescătorilor de suine din România care reprezintă și susține interesele fermelor comerciale de producție a cărnii de porc, autorizate sanitar veterinar, în relația cu autoritățile publice locale și centrale naționale și europene.

Turcan: Pensia nu mai poate fi cumulată cu salariul

Pensia nu poate fi cumulată cu salariul, iar angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie își continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul de serviciu și intră în pensie, a anunțat miercuri ministrul Muncii Raluca Turcan, după ședința de Guvern. "Guvernul a adoptat astăzi în ședința de guvern proiectul de lege care reglementează condițiile în care angajații își pot prelungi, la cerere, viața activă până la vârsta de 70 de ani. Accentuez, este vorba de opțiunea angajaților aflați în pragul pensionării și nicidecum de obligativitatea ca aceștia să își continue activitatea la un loc de muncă. Acest proiect este asumat de coaliția de guvernare și este un prim pas de reformă asumat și în Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru a ajunge să creăm un cadru legal, care să permită opțiunea persoanelor ce îndeplinesc condițiile de pensionare, să rămână active și după vârsta de 65 de ani, stimulând în felul acesta valorificarea experienței lucrătorilor vârstnici. În România sunt astăzi peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de muncă sau raport de serviciu conform declarațiilor depuse de către angajatori", a precizat Raluca Turcan. Ea a afirmat că acest proiect urmărește câteva obiective: avantajul competitiv al forței de muncă aproape de pensie și fructificarea experienței angajaților ajunși în pragul legal al vârstei de pensionare. De asemenea, proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public, această reglementare fiind solicitată și așteptată în primul rând de către angajații sectorului public, dar în același timp este și un angajament politic al coaliției. Ministrul Muncii a mai spus că proiectul crește baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură stimulativ-opțională, în condițiile în care după împlinirea vârstei de 70 ani persoana poate solicita recalcularea pensiei în sistemul public, iar avantajul constă în majorarea punctelor lunare și anuale. Raluca Turcan a arătat că proiectul determină instituțiile să-și reașeze politica de resurse umane. "Pensionarea la stat și revenirea tot la stat, eventual pe funcții special create nu a fost niciodată și nici nu poate să devină o politică de personal modernă de tip european. Una dintre consecințele evidente este că acest obicei blochează avansarea profesională a multor angajați și nu doar a celor tineri în instituții din ce în ce mai diverse", a transmis ministrul Muncii .

Fiul cosmonautului Dumitru Prunariu este noul director general al Tarom

Cătălin Prunariu, campion la acrobație, comandant și pilot instructor la Tarom., este noul director general al companiei, începând de miercuri, în locul lui Mihăiță Ursu. ”Începând de astăzi, 9 iunie 2021, Tarom are un nou director general, în persoana domnului Cătălin Radu Prunariu. Schimbarea conducerii companiei vine în contextul în care, începând cu anul 2020, industria aeronautică a intrat în cea mai acută criză din istoria sa, îndeosebi pe segmentul transportului de pasageri, care a afectat și Tarom. Cu toate acestea, compania aeriană națională a reușit să supraviețuiască primului an de criză, în special datorită ajustării operațiunilor și exploatării unor noi oportunități pe segmentul zborurilor neregulate”, a informat compania. Născut la 28 decembrie 1975, el este fiul primului cosmonaut român, Dumitru Prunariu. Cătălin Prunariu este campion la acrobație, comandant și pilot instructor la Tarom. În mai 2002 a devenit cel mai tânăr comandant de aeroclub din România, când la 26 de ani a câștigat concursul organizat pentru ocuparea acestei funcții la Aerodromul Teritorial ”Aurel Vlaicu” București. În anul 2003 a fost ales președinte al Comisiei de Zbor cu Motor în cadrul Federației Aeronautice Române. Din 2004 a fost selectat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) să devină inspector de pilotaj pentru aviația generală. In septembrie 2012 a fost numit membru în Consiliul de Administrație al AACR. ”Odată cu preluarea mandatului, directorul general Cătălin Prunariu își propune să implementeze și consolideze un model de operare eficient și durabil, prin adaptarea rolului companiei pe piața de transport aerian, atât la nivel național, cât și european, în scopul asigurării profitabilității și a stabilității pe termen lung. În acest sens, noul director general Tarom salută și continuă astfel demersurile începute de predecesorul său, Mihăiță Ursu”, mai arată compania. Transportatorul aerian național Tarom estimează pierderi de 230,13 milioane lei în acest an, la jumătate față de cele raportate în anul 2020, de 431,3 milioane lei. Veniturile totale preconizate pentru acest an sunt de 1,19 miliarde lei, aproape duble față de 2020. De asemenea, potrivit scenariului standard, considerat cel mai realist, anul 2024 ar fi anul în care rutele ajung profitabile, iar anul 2023 ar fi anul în care fluxurile de numerar devin pozitive.

Grupurile Volkswagen și Renault, inculpate în Franța în scandalul ”diselgate”

Grupul german auto Volkswagen anunță miercuri că a fost inculpat cu privire la ”înșelătorie” în Franța, la o zi după inculparea Renault, într-o anchetă cu privire la fraudarea controalelor împotriva poluării unor generații vechi de motoare diesel, relatează AFP. Gigantul german al automobilului contestă ”orice prejudiciere” a consumatorilor francezi. Scandalul ”dieselgate”, în urma căruia au avut loc acțiuni în justiție în numeroase țări, a costat deja Volkswagen 30 de miliarde de dolari, în mare parte în Statele Unite, unde grupul german a pledat vinovat de fraudă în 2017. O sursă judiciară a confirmat AFP inculparea Volkswagen la 6 mai cu privire la ”înșeătorie privind calitățile substanțiale ale unei mărfi care antrenează un pericol pentru sănătatea omului sau animalelor”. Potrivit acestei surse judiciare, Volkswagen a fost plasat ”sub control judiciar și are obligația să depună o cauțiune în valoare de zece milioane de euro și de a constitui o siguranță sub forma unei garanții bancare în valoare de 60 de milioane de euro”. Volkswagen a recunoscut în toamna lui 2015 că a echipat 11 milioane de vehicule diesel cu un program informatic care ascunde emisii ce depășesc uneori de 40 de ori nivelul autorizat. Anchete în acest scandal au fost mult timp încetinite din cauza unei bătălii judiciare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a confirmat, la sfârșitul lui 2020, ilegalitatea programuluiinformatic al Volkswagen. ”Procedura împotriva Volkswagen AG s-a încheiat în Germania în 2018 cu plata unei amenzi în valoare de un miliard de euro cu privire la acuzații asemănătoare, inclusiv privind vehicule comercializate în Franța”, subliniază societatea într-un comunicat transmis AFP de către avocatul Nicolas Huc-Morel. ”Volkswagen AG consideră că faptele examinate de justiția franceză sunt incluse și identice celor deja tranșate în Germania, însă judecătorii de instrucție ne-au răspuns că este necesar, în opinia lor, să continue investigațiile înainte de a se pronunța definitiv cu privire la acest subiect”, declară AFP Huc-Morel.

El Salvador adoptă o lege privind legalizarea bitcoin

Congresul din El Salvador a adoptat miercuri o lege care transformă bitcoin în monedă legală, o inițiativă fără precedent în lume, apărată de președintele Nayib Bukele cu scopul de a dinamiza creșterea economică a acestei țări din America Centrală, relatează AFP. ”Prezenta lege are ca obiect regularizarea bitcoin ca mijloc legal de plată, nerestricționat și nelimitat în orice tranzacție”, se arată în primul articol al textului, care pentru a deveni lege, este necesar să fie promulgat de către șeful statului. Bukele și-a anunțat intenția de a legaliza bitcoin sâmbătă, cu scopul de a genera locuri de muncă și de a ”permite o includere financiară a mii de persoane care se află în afara economiei legale”. El peciza că ”70% din populația (salvadoriană) nu are un cont în bancă și muncește în economia informală”. În economia bazată pe dolar a El Salvador, trimiteri de bani de către salvadorieni din străinătate reprezintă o susținere importantă, și anume 22% din produsul intern brut (PIB). Bitcoin este un activ descentralizat și fără legătură directă cu economia reală, care are la bază tehnologii blockchain.

Apple Music a început să ofere muzică la o calitate superioară a sunetului

Serviciul de streaming Apple Music a activat opțiunea Lossless Audio, utilizatorii acestuia putând să asculte zeci de milioane de melodii la calitatea unui CD audio și chiar mai ridicată. Așa cum anunța în urmă cu mai multe săptămâni, Apple a început să integreze funcția Lossless Audio în Apple Music, serviciul de streaming pentru muzică al companiei. Lossless Audio are două niveluri de calitate: 16 biți la 44.1 kHz (nivel de CD audio) și 24 biți la 48 kHz. Pentru calitatea mai ridicată, utilizatorul va avea nevoie de ajutorul unui echipament extern, precum un Digital-to-Analog Converter. Noua facilitate este opțională și nu este activată în mod implicit. Utilizatorii Apple Music trebuie să intre la opțiuni pentru a o activa. Altfel, serviciul va reda muzica la calitatea standard. Apple oferă noua opțiune fără costuri suplimentare, aceasta fiind inclusă în abonament. Apple Music nu are o versiune gratuită, ci doar una care costă 20 de lei pe lună în România. Din cele peste 75 de milioane de melodii oferite de Apple Music, compania americană spune că peste 20 de milioane sunt disponibile în formatul Lossless Audio, care este acum oferit pe dispozitivele Apple, urmând să ajungă și pe Android. Cu aceeași ocazie, Apple a lansat și opțiunea de sunet spațial, folosind tehnologia Dolby Atmos. Aceasta adaugă canale pe înălțime, dând senzația de spațialitate.

Indicele ROBOR la 3 luni s-a menținut la 1,49%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, s-a menținut marți la 1,49%, potrivit datelor publicate de instituție. Indicele ROBOR la 6 luni a coborât de la 1,63% la 1,62%. Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, în ședința din 12 mai 2021, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an. BNR a mai decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Valoarea IRCC, aferentă perioadei aprilie-iunie 2021, este de 1,67%, în declin față de nivelul de 1,88% aferent primului trimestru. IRCC se aplică împrumuturilor acordate populației după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.