Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Costul mediu al unei reparații pentru autovehiculele asigurate RCA a săltat cu 7,5%

Ziarul de Vrancea
19 aug 2021 880 vizualizări

Așa arată o analiză publicată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România

Reparația autovehiculelor asigurate RCA a crescut, în medie, cu 7,5% în ultimele șase luni, arată o analiză realizată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR). În acest context, pe baza calculelor din Programul Audatex și din analiza costurilor medii ale prețurilor principalelor piese înlocuite, în urma unor evenimente rutiere pentru care s-au deschis dosare de daună de către unitățile reparatoare din România, s-a observat o creștere a costului mediu pe reper pentru fiecare dintre mărcile de autovehicule analizate, respectiv: Volkswagen (Â12,9%), Ford (Â9,5%), Dacia (Â6,3%) și Opel (Â1,3%). În medie, creșterea prețului unui reper înlocuit intr-un dosar de daună la reparator a crescut cu 7,5%, în luna iunie 2021 față de decembrie 2020. Un alt element urmărit de analiza BAAR a fost modul cum sunt distribuite costurile la reparator, în cazul unui autovehicul avariat și asigurat cu o poliță RCA. Potrivit sursei citate, cea mai mare pondere intr-o reparație o dețin piesele înlocuite (67% la reparator autorizat de importator de autovehicule, respectiv 63% la un reparator autorizat RAR), urmată de materialele de vopsitorie (13% la reparator autorizat de un importator de autovehicule, 14% la un reparator autorizat RAR). În ceea ce privește materialele de vopsitorie, analiza BAAR a scos in evidență o creștere semnificativă a prețului acestora, respectiv cu 8,6% în luna iulie 2021, față de luna iunie 2020, de la 1.077 lei (fără TVA) la 1.170 lei (fără TVA). Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România este o asociație profesională care are ca membri toate societățile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie (RCA).

În primele 7 luni ale anului, au fost înființate 65.458 de firme

u firmele de construcții sunt pe primul loc și în topul insolvențelor, dar și în topul firmelor nou-înființate

În primele 7 luni ale anului 2021, au fost înființate 65.458 de firme, 4.545 au intrat în insolvență și 26.034 au fost radiate, potrivit unei analize Termene.ro. ”În primele 7 luni ale anului 2021, au fost înființate 65.458 de firme, 4.545 au intrat în insolvență și 26.034 au fost radiate. Cele mai multe firme nou-înființate sunt din regiunea București-Ilfov (17.627 firme), urmată de Nord-Vest, cu 8.993 de firme și Nord-Est, cu 7.349”, potrivit unei analize Termene.ro. Companiile care fac comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet sunt pe primul loc în București-Ilfov, iar în Nord-Vest și Nord-Est, firmele de construcții. Până acum, cele mai multe firme insolvente sunt în regiunea de Nord-Vest a țării – cu firmele de construcții în topul insolvențelor, urmate de cele de transport și baruri. La diferență de doar 6 firme, pe locul 2 în topul insolvențelor se clasează București-Ilfov, cu 1.032 societăți aflate în insolvență. Dintre acestea, 76 sunt firme de construcții, 48 restaurante și 38 sunt firme care fac comerț cu amănuntul în magazine nespecializate. În București-Ilfov au fost radiate 6.564 firme, dintre care cele mai multe sunt firmele de construcții – 110, urmate de cele care fac comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet – 109 și firmele care oferă consultanță pentru afaceri și management – 99. Dintre cele 26.034 firme radiate în total în primele 7 luni ale 2021, aproape 70% aveau vechime mai mare de 5 ani, 12% între 3-5 ani, 13,51% între 1-3 ani și doar 5,36% dintre firme aveau vechime cuprinsă între 0-1 an. La nivelul întregii țări, pe locul 1 în topul firmelor nou-înființate sunt firmele de construcții – până în luna iulie a acestui an, au fost înființate în total 5.277 de astfel de societăți. Pe locul 2 se află firmele de transport (4.040 societăți), iar pe locul 3 sunt cele care fac comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet (3.769 firme). Tot firmele de construcții sunt pe primul loc și în topul insolvențelor la nivel de țară, urmate de firmele de transport și cele care fac comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun.

Tinerii la început de carieră sunt tot mai activi în căutarea primului job

u cele mai căutate poziții sunt în vânzări, IT & telecom, financiar și digital

Tinerii la început de carieră sunt tot mai activi în căutarea primului job, iar cele mai căutate poziții sunt în vânzări, IT & telecom, financiar și digital, arată datele platformei de recrutare online BestJobs. Nivelul aplicărilor pe job-uri entry-level sau care nu necesită experiență a ajuns la 44% din volumul total, în creștere cu 10% față de lunile anterioare și cu peste 30% comparativ cu aceeași perioadă din 2020. ”Tinerii la început de carieră și-au intensificat căutările pe platforma de recrutare BestJobs în perioada verii, după încheierea anului universitar. Nivelul aplicărilor pe job-uri entry-level sau care nu necesită experiență a ajuns la 44% din volumul total, în creștere cu 10% față de lunile anterioare și cu peste 30% comparativ cu aceeași perioadă din 2020”, arată datele platformei. Cei mai mulți tineri fără experiență s-au orientat către joburi precum reprezentant sau consilier vânzări, software developer, programator Java și alte poziții din domeniul IT & Telecom, joburi în zona de digital cum ar fi specialist social media, asistent marketing sau junior web & graphic designer, dar și poziții de contabil junior, consultant proiecte tehnice sau inginer.  „Este un moment bun pentru cei aflați în căutarea primului job, mai ales că observăm cum piața muncii este din ce în ce mai activă. Punem această creștere a aplicărilor pe seama absolvirii, deoarece mulți au așteptat să obțină diploma de licență pentru a putea accesa un job cu normă întreagă și plătit corespunzător încadrării. Totodată, domeniile economice, IT și tehnice țin topul preferințelor, ca dovadă că și tinerii s-au adaptat la oferta pieței”, spune Ana Vișian, marketing manager BestJobs. În domeniul Vânzărilor, salariile pentru poziții care nu necesită experiență încep de la 400 de euro pe lună, în IT & Telecom, de la 900 euro, iar în Financiar/Contabilitate, de la 500 de euro. Pentru pozițiile entry-level din zona de digital, salariile pornesc de la 500 de euro și pot ajunge și la 800 de euro, pentru pozițiile tehnice pachetele salariale pornesc și de la 700 de euro, iar pentru cele de inginer se situează între 500 și 800 de euro, în funcție de specializare. Cei mai mulți tineri fără experiență și-au căutat loc de muncă în ultima lună în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Iași, orașe care sunt centre universitare importante ale țării.

Cele mai mari salarii de la Hollywood ale momentului

u Daniel Craig primește 100 de milioane de dolari pentru două continuări „Knives Out”

Variety, site-ul american specializat în divertisment, a dezvăluit cele mai mari sume cu care sunt plătite în acest moment starurile de cinema, bazate pe proiectele lor recente sau viitoare. Daniel Craig este în fruntea listei. Cu 100 de milioane de dolari (85,5 milioane de euro), Daniel Craig domină lista celor mai mari salarii ale starurilor de cinema ale momentului. Acest clasament, dezvăluit miercuri, prezintă 17 cele mai mari salarii de actori și actrițe. Primul loc este ocupat de Daniel Craig, plătit cu 100 de milioane de dolari de Netflix pentru două continuări ale thrillerului „Knives Out” de Rian Johnson. El este urmat de Dwayne Johnson, "The Rock", cu salariul său de 50 de milioane pentru „Red One”, un film de Crăciun pentru Amazon. Will Smith închide podiumul cu o remunerație de 40 de milioane de dolari pentru „King Richard”, despre tatăl sportivelor Venus și Serena Williams, care va fi lansat în același timp în săli și pe HBO Max. Aceste salarii, potrivit Variety, sunt mult mai mari decât de obicei - și Daniel Craig, precum Dwayne Johnson, nu ar fi fost la fel de bine plătiți dacă filmele respective aveau o lansare tradițională, în săli. Unul dintre motivele principale pentru aceste sume astronomice este difuzarea lor în streaming: vedetele negociază în acest caz sume mai mari cu scopul de a compensa eventuale bonusuri legate de rezultatele de la box office.  Astfel, Denzel Washington se plasează al patrulea datorită „The Little Things”. Filmul, care a avut o lansare limitată în săli în paralel cu difuzarea pe HBO Max din cauza pandemiei, i-a permis să strângă 40 de milioane de dolari. Urmează Leonardo DiCaprio cu 30 de milioane de dolari pentru „Don’t Look Up” și Mark Wahlberg - 30 de milioane pentru „Spenser Confidential”.  Actrițele cu cele mai mari salarii se află pe locurile șapte, opt și nouă. Este vorba despre Jennifer Lawrence pentru „Don’t Look Up” (25 de milioane), Julia Roberts pentru „Leaves the World Behind” (plătită cu 25 de milioane) și Sandra Bullock pentru „The Lost City of D” (20 de milioane).

Lista completă a celor mai mari salarii de la Hollywood în acest moment:

Daniel Craig („Knives Out”) - 100 milioane de dolari

Dwayne Johnson („Red One”) - 50 milioane de dolari

Will Smith („King Richard”) - 40 milioane de dolari

Denzel Washington („The Little Things”) - 40 milioane de dolari

Leonardo DiCaprio („Don’t Look Up”) - 30 milioane de dolari

Mark Wahlberg („Spenser Confidential”) - 30 milioane de dolari

Jennifer Lawrence („Don’t Look Up”) - 25milioane de dolari

Julia Roberts („Leaves the World Behind”) - 25 milioane de dolari

Sandra Bullock („The Lost City of D”) - 20 milioane de dolari

Ryan Gosling („The Grey Man”) - 20 milioane de dolari

Chris Hemsworth („Thor: Love & Thunder”) - 20 milioane de dolari

Brad Pitt („Bullet Train”) - 20 milioane de dolari

Michael B. Jordan („Without Remorse”) - 15 milioane de dolari

Tom Cruise („Top Gun: Maverick”) - 13 milioane de dolari

Keanu Reeves („The Matrix 4”) - 12-14 milioane de dolari

Chris Pine („Dungeons & Dragons”) - 11.5 milioane de dolari

Robert Pattinson („The Batman”) - 3 milioane de dolari

Litoralul pentru toți: Tarife cu până la 70% mai mici de la 1 septembrie

Pachetele turistice pe litoralul românesc vor fi mai ieftine cu până la 70% de la 1 septembrie, în comparație cu tarifele din vârf de sezon, odată cu lansarea programului "Litoralul pentru toți", au anunțat, joi, reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Astfel, românii se pot caza de luna viitoare în hotelurile clasificate din stațiunile de la Marea Neagră cu prețuri începând de la 36 de lei pe noapte. Potrivit FPTR, Programul "Litoralul pentru toți", ajuns la ediția cu numărul 39, se derulează în perioada 1 - 30 septembrie și se adresează tuturor turiștilor care vor să petreacă un sejur pe litoralul autohton în extra-sezon. Până în prezent, s-au înscris în program 42 de hoteluri din toate stațiunile de pe litoral, care pun la dispoziția turiștilor un număr de aproximativ 3.400 de locuri pe noapte. Aceste locuri vor fi vândute atât prin agențiile de turism partenere și revânzătorii lor, cât și direct de hoteluri. "Pe baza rezervărilor făcute până în acest moment, estimăm că luna septembrie va fi una aglomerată pe litoralul românesc, cu un grad mediu de ocupare mai mare decât în anul trecut, dar sub nivelul anului 2019. Interesul ridicat manifestat de turiști îi determină și pe hotelieri să mențină unitățile de cazare deschise până la finalul lunii septembrie", afirmă Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv al FPTR. Cel mai ieftin pachet prin Programul "Litoralul pentru Toți", fără mic dejun, poate fi achiziționat la un hotel de două stele din stațiunea Saturn și costă, pentru două persoane, 72 lei/noapte dacă se achiziționează un sejur de minim cinci nopți. În acest program s-au înscris hoteluri de la 2 până la 4 stele, tarifele propuse de hotelieri fiind pentru toate categoriile de turiști.

Ce spune premierul Cîțu despre creșterea prețurilor la energie și gaze

Premierul Florin Cîțu a precizat că a discutat cu ministrul Energiei Virgil Popescu și reprezentanții ANRE, OPCOM, Transelectrica și Consiliul Concurenței pentru a înțelege mai bine situația creșterii prețurilor la energie și gaze. Șeful Executivului a adăugat că va identifica rapid cele mai bune soluții pentru ca lumea să treacă bine peste iarna care va veni și discuțiile pe subiect vor fi reluate săptămâna viitoare. „Am discutat astăzi (joi - n.r.) cu ministrul Energiei și reprezentanții ANRE, OPCOM, Transelectrica și Consiliul Concurenței pentru a înțelege mai bine situația creșterii prețurilor la energie și gaze. Voi identifica rapid cele mai bune soluții pentru a trece cu bine peste iarna care urmează și, pentru că nu avem timp de pierdut, voi relua discuțiile pe acest subiect săptămâna viitoare”, a scris Florin Cîțu, joi pe Facebook.  Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că autoritățile doresc ca legea privind consumatorul vulnerabil să intre cât mai repede în vigoare, cel mai probabil din această iarnă, pentru ca acesta să fie protejat de creșterile pe piața de energie și a gazelor naturale. El i-a sfătuit pe cetățeni să meargă pe piața concurențială, să aleagă cel mai bune oferte și să nu rămână în piața serviciului universal.

Prima declarație a lui Vîlceanu în calitate de ministru de Finanțe

Consolidarea fiscal-bugetară și creșterea economică continuă și consolidată se află printre obiectivele principale ale actualului ministrul al Finanțelor, Dan Vîlceanu, conform declarațiilor pe care le-a făcut, joi, la ministerul de resort. "În primul rând, știți că e un proiect pentru e-facturare în Minister și încă nu a ieșit. Sunt alte proiecte importante. Ministerul de Finanțe este singurul minister aducător de venituri din Guvernul României și asta cred că este prioritatea principală. Ne interesează, așa cum știți, să consolidăm bugetul României, ne interesează consolidarea fiscal - bugetară și creșterea economică continuă și consolidată", a răspuns Vîlceanu, întrebat de către jurnaliști despre obiectivele în fruntea ministerului. Acesta a precizat, joi, că se urmărește o consolidare fiscal-bugetară atât pe partea de venituri, cât și pe zona de cheltuieli. "Adică pe de o parte să avem mai multe venituri, să avem venituri tot mai mari la bugetul de stat și asta nu o poți face decât prin digitalizare și prin o mai bună colectare, evident și, de asemenea, pe partea de cheltuieli, să eficientizăm cheltuielile, astfel încât cheltuielile la bugetul statului să meargă, cu precădere, către cheltuieli care sunt aducătoare de venituri ulterior. Și aici mă refer la investiții, evident, și mai puțin către cheltuieli neeficiente", a spus Dan Vîlceanu.

AFM: Aproape 30.000 de autovehicule s-au luat prin Rabla

Aproape 30.000 de autovehicule noi au fost achiziționate până în prezent prin Programul Rabla 2021, dintre care 1.353 de unități electrice 100% și electrice hibride, arată datele publicate, joi, de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Astfel, în cadrul Programului Rabla Clasic 2021 s-au înscris la producători/dealeri auto, 39.690 de persoane fizice, iar până la ora actuală au fost cumpărate 28.297 de autovehicule și 224 de motociclete. În cazul persoanelor juridice, noua listă publicată săptămâna aceasta pe site-ul AFM cuprinde 270 de dosare acceptate pentru 532 de autovehicule. De asemenea, au fost publicate patru contestații pentru opt autovehicule. Până în prezent, au fost acceptate 1.773 de dosare pentru 2.958 de autovehicule, o motocicletă și 33 contestații pentru 67 de autovehicule. Tot în Rabla Clasic s-au înscris la producători/dealeri auto 1.390 de persoane juridice, fiind achiziționate 802 de autovehicule. Datele centralizate de AFM relevă că, în Programul Rabla Plus 2021, s-au înscris la producători/dealeri auto, 6.047 de persoane fizice, au fost achiziționate 1.353 de autovehicule noi (802 pur electrice și 551 electrice hibride), respectiv două motociclete electrice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.