Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Conferință despre viitorul mașinilor inteligente, la Iași Mașina viitorului: IT-ul și lumea automotive și-au dat mâna în Moldova

Ziarul de Vrancea
20 nov 2018 1036 vizualizări

„Mașinile moderne se conectează la rețelele externe, oferind experiențe de conducere mai sigure, mai convenabile și mai plăcute. Cybersecurity are o importanță foarte mare, în special în contextul dezvoltării tehnologiei pentru conducerea autonomă”, spune unul dintre managerii participanți

Un eveniment marca Continental a adus în Moldova, la Iași, în jur de 100 de experți interesați de securitatea cibernetică. Aceștia au participat la cea de-a doua ediție a „Techthon Iași”, competiție în cadrul căreia s-au oferit premii în valoare totală de 3.000 de euro. Evenimentul a fost structurată în două părți: o conferință automotive, urmată de un hackathon. Astfel, organizatorii au unit lumea automotive cu cea IT, subiectul zilei fiind Cybersecurity.

„Ne bucurăm că și anul acesta evenimentul nostru a avut succes în rândul pasionaților de tehnologie. Securitatea este un factor cheie, mai ales că digitalizarea se dezvoltă în toate domeniile. Mașinile moderne se conectează la rețelele externe, oferind experiențe de conducere mai sigure, mai convenabile și mai plăcute. Cybersecurity are o importanță foarte mare pentru noi, în special în contextul dezvoltării tehnologiei pentru conducerea autonomă, megatrend al industriei automotive la care lucrăm în prezent în Iași”, a declarat Marian Petrescu, directorul centrului de cercetare și dezvoltare al Continental din Iași.

Conferința a oferit participanților o imagine asupra peisajului amenințărilor cibernetice actuale. În prezent, aproape toate informațiile sunt procesate în cadrul sistemelor informatice, iar acest lucru le face o țintă pentru atacatori. Scopul Cybersecurity este de a stabili obstacole suficient de mari pentru a face acest tip de atacuri irelevante. Invitatul special al conferinței a fost Mario Hoffmann, Director Securitate & Consultanță privind securitatea, în cadrul concernului Continental. La competiție, concurenții au avut la dispoziție 9 ore pentru a îndeplini misiunea: să obțină accesul la un server utilizând resursele limitate ale unui sistem încorporat. „Capturează Regele” a fost misiunea, iar pentru a o duce la bun sfârșit fiecare concurent a venit cu laptop-ul și software-ul necesare pentru dezvoltarea aplicațiilor care să îi ajute să depășească provocările. Organizatorii au pus la dispoziția participanților un Raspberry Pi și toate componentele hardware necesare. Pentru a finaliza misiunea de spargere a server-ului (construirea unei imagini și aflarea user-ului și parolei aferente acesteia) participanții au creat aplicații server-client, s-au conectat la server

pentru a copia conținutul partajat, au dezvoltat protocoale de control a transmisiei și au spart parolele de pe plăcuțele puse la dispoziție pentru a accesa fișierele .jpg, fiecare o parte din puzzle. „De-a lungul concursului au existat și misiuni bonus, valoarea totală a premiilor ajungând la 3.000 de euro. La prima vedere, provocarea tehnică părea ușor de depășit, însă anumite obstacole s-au dovedit destul de greu de trecut. În final, după aproape 9 ore de muncă, Cristian Falcaș a câștigat această ediție și a plecat acasă cu premii în valoare totală de 1.100 de euro”, au mai precizat organizatorii. (Paula TROFIN - Ziarul de Iași)

O declarațiile controversată, din partea unui ierarh ortodox despre care mereu s-a spus că știe să facă bani

Patriarhul Daniel: ”Bogăția nu este rea în sine”

n „Bogăția nu este rea în sine, pentru că ea vine de la Dumnezeu, dar modul folosirii ei poate fi rău sau bun”, a spus Patriarhul Daniel în slujba ținută în prima duminică din Postul Nașterii Domnului, potrivit basilica.ro

"În Sfânta Scriptură, bogăția și sărăcia nu sunt un scop în sine, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare de Dumnezeu și de semeni”, a spus Preafericirea Sa în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală. Patriarhul a atras atenția că atitudinea spirituală a bogatului din textul evanghelic citit, față de un dar material neașteptat primit din mărinimia lui Dumnezeu, devine o atitudine pătimașă din cauza lăcomiei pentru bunurile materiale. „El nici nu mulțumește lui Dumnezeu, nici nu miluiește pe săraci, ci se gândește doar la sine, se asigură material, dar se însingurează spiritual”. „Sufletul bogatului nemulțumitor sau nerecunoscător și nemilostiv a devenit întru totul trupesc, el nu mai este suflet duhovnicesc. Singura preocupare a sufletului este aceea de a se supune trupului lacom de a mânca, de a bea și de a se veseli, în totală uitare de Dumnezeu și de semeni”, a explicat Părintele Patriarh.

Patriarhul României a prezentat și o altă formă de îmbogățire, decât cea cu averi materiale trecătoare, care îi permite omului să se apropie de Dumnezeu și anume, „îmbogățirea sufletului cu daruri spirituale ale Duhului Sfânt, cultivate ca virtuți sau rodiri ale sufletului: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția”. „Aceste bogății sau comori spirituale se adună în sufletul nemuritor al omului, iar moartea fizică a trupului nu le poate risipi. Ele sunt lumina sufletelor sfinților în viața veșnică din Împărăția Cerurilor”, potrivit Preafericirii Sale. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat că pe de o parte „sunt o mulțime de oameni bogați material, dar extrem de săraci din punct de vedere spiritual”. Pe de altă parte, „sunt oameni săraci material, dar foarte bogați din punct de vedere spiritual. Au multă lumină adunată prin multă rugăciune, smerenie, participarea la sfintele slujbe, împărtășirea cu sfintele taine și prin cuvântul bun și fapta bună”, a mai spus capul BOR, potrivit basilica.ro.

ANCOM: 5G va crea în România peste 250.000 de locuri de muncă

n totodată, spune autoritatea în comunicații, acesta va aduce beneficii de 4,7 miliarde de euro

Implementarea tehnologiei 5G în România va crea peste 252.000 de locuri de muncă, și va aduce beneficii estimate la 4,7 miliarde de euro, potrivit estimărilor Comisiei Europene (CE), în contextul în care obiectivul este acela de a fi lansate în 2020 primele servicii 5G, se arată într-un document lansat ieri în consultare publică de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). ”Efectele de multiplicare în ansamblul Uniunii sunt estimate la 142 miliarde euro și 2,4 milioane locuri de muncă; doar pentru România, efectele de multiplicare sunt estimate la 4,7 miliarde euro și respectiv crearea a peste 252.000 locuri de muncă”, se arată în document. Totodată, patru sectoare (autovehicule, transporturi, utilități și sănătate) vor avea beneficii estimate la 62,5 miliarde euro anual, la nivelul Uniunii Europene (UE), potrivit CE. ”Guvernul României își pune instituțiile și mecanismele în mișcare, în slujba angajamentului de a facilita introducerea noii tehnologii în România, astfel încât 5G să fie lansate în anul 2020, iar în perspectiva anului 2030 să avem comunicații de calitate 5G peste tot în România”, se arată în document.

Însă, pentru realizarea obiectivelor propuse, necesarul de investiții este de 2,3 miliarde de euro în România, în timp ce, la nivelul UE, acesta poate ajunge la 58 miliarde de euro. ”Utilizând drept model tiparele dezvoltărilor precedente și sub rezerva caracterului mai degrabă indicativ al cifrelor, la nivelul Uniunii Europene se estimează un necesar de investiții în 5G de 56-58 miliarde euro la nivelul anului 2025, ceea ce înseamnă o investiție medie de 145 euro/utilizator european, cu 7% mai mult decât în cazul 4G și cu 20% mai mult decât 3G (după deflatare). Pentru România, același studiu prognozează un necesar de investiții în 5G de 2,3 miliarde de euro”, se arată în document.

De dragul petrolului saudit, Trump închide ochii la o crimă înfiorătoare

Președintele american nu exclude totuși implicarea prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman în asasinarea lui Khashoggi

Donald Trump nu a exclus faptul ca prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman să fi fost la curent cu asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, dar a afirmat că acest lucru nu amenință relația ”de nezdruncinat” între Statele Unite și Arabia saudită, relatează AFP. ”S-ar putea foarte bine ca prințul moștenitor să fi avut cunoștință de acest eveniment tragic - poate (că da), poate că nu!”, a declarat președintele american, citat într-un comunicat. ”Poate că nu vom afla niciodată toate faptele din jurul uciderii lui Jamal Khashoggi. În orice caz, relația noastră este cu regatul Arabiei Saudite. Statele Unite intenționează să rămână un partener de nezdruncinat al Arabiei Saudite”, a adăugat el. Președintele american a enumerat motivele care fac această relație strategică: lupta împotriva inamicului comun iranian, lupta împotriva ”terorismului islamic radical”, cumpărarea de armament american sau stabilitatea prețului petrolului, în contextul în care Riadul este primul exportator mondial. Potrivit lui Donald Trump, agențiile americane de informații ”continuă să analizeze toate informațiile”.

Mai multe publicații americane, inclusiv The Washington Post (WP), în care jurnalistul saudit scria cronici cu regularitate, au dezvăluit însă că CIA a ajuns la concluzia că puternicul prinț moștenitor este comanditarul asasinatului.

Jamal Khashoggi, care își avea reședința în Statele Unite și era un critic dur al regimului saudit, a fost ucis la 2 octombrie în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, unde s-a dus să facă demersuri în vederea viitoarei sale căsătorii cu o femeie turcă. Acest asasinat a pătat imaginea regatului saudit și pe a lui Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, despre care cea mai mare parte a observatorilor afirmă că nu avea cum să nu fie la curent cu operațiunea. Cea mai mare parte a executanților sunt cunoscuți, iar Washingtonul le-a impus săptămâna trecută sancțiuni financiare unui număr de 17 dintre ei, în momentul în care justiția saudită anunța o serie de inculpări. Congresul american, inclusiv membri din rândul republicanilor președintelui Trump, cere însă Washingtonului să meargă mai departe și să-i sancționeze pe comanditari. ”Eu înțeleg că membrii Congresului vor să meargă în altă direcție, din motive politice sau altele - ei sunt liberi să o facă”, a anunțat Donald Trump în comunicatul său. ”Voi ține cont de toate ideile care-mi vor fi propuse, dar numai dacă ele nu sunt în contradicție cu securitatea și siguranța absolută a Americii”, a adăugat el.

Indicele Robor la trei luni a urcat la 3,25%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,25%, aceasta fiind a cincea creștere consecutivă a indicelui, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Marți, indicele a crecut de la 3,23% la 3,24%. Totodată, indicele Robor la șase luni a crescut miercuri la 3,46%. Marți, acest indice a urcat de la 3,44% la 3,45%.

INS: Cel mai mare număr mediu de salariați s-a înregistrat anul trecut în sectorul serviciilor

Firmele de servicii de piață au deținut, anul trecut, cea mai mare pondere în ceea ce privește numărul mediu de salariați (35,4%), din totalul de 4,079 milioane de angajați, acestea fiind urmate de cele din industrie (34,2%), potrivit datelor provizorii publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). Anul trecut, 46,7% din numărul total de firme active au avut activitate principală serviciile de piață. Comparativ cu anul 2016, numărul total de companii a crescut cu 5%, până la 525.660. În anul 2017, numărul mediu de salariați a crescut cu 2,2% față de anul 2016, iar mărimea medie a unei firme din industrie a fost de circa 25,3 salariați, în timp ce în comerț a fost de circa 5,1 salariați, potrivit INS. La sfârșitul anului 2017, sectorul industrie însuma 55.079 de firme, respectiv 10,5% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcții, comerț și servicii de piață).

”Structura investițiilor brute în cadrul sectoarelor de activitate economică se prezintă astfel: industrie 38,3%, servicii de piață 32,7%, construcțiile 14,6%, iar comerțul 14,4%”, se arată în comunicat. În ceea ce privește cifra de afaceri, ponderea cea mai mare, din totalul de 81,11 miliarde de lei (17,76 miliarde de euro), a fost deținută de întreprinderile cu activitate principală de comerț (40,3%), întreprinderile din construcții deținând doar 5,5%, potrivit INS.

Prețurile petrolului au scăzut cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a coborât cu până la 7,7%, la 52,77 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel atins după octombrie 2017. Prețul petrolului Brent a scăzut cu până la 7,6%, la 61,71 dolari pe baril, cel mai redus nivel de după decembrie 2017. Scăderea înregistrată marți continuă evoluția negativă a prețurilor țițeiului declanșată la începutul lunii octombrie. Prețul petrolului WTI este cu 30% sub maximul ultimilor aproape patru ani atins la începutul lunii octombrie, în timp ce prețul petrolului Brent este mai mic cu 28%. ”În acest moment este vorba mai mult despre riscuri. Când piața de capital scade cu 8-9%, tinde să creeze imagini despre o economia globală slabă, iar acest lucru alimentează așteptările unei cereri de petrol sub estimări”, a declarat Jim Ritterbusch, președintele firmei Ritterbusch and Associates. Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea decide reducerea livrărilor de petrol cu 1-1,4 milioane de barili pe zi, la o reuniune programată să aibă loc pe 6 decembrie.

Trei din patru europeni văd moneda euro ca pe ceva pozitiv - sondaj

Majoritatea cetățenilor din cele 19 țări din zona euro susțin moneda unică și consideră că este un lucru bun pentru blocul european, arată un studiu Eurobarometru, scrie Politico. Irlanda, Luxemburg, Slovenia și Spania sunt țările cu cea mai mare susținere, cel puțin 80% dintre respondenți susținând că este un lucru bun pentru țara lor. Italia, Cipru, Belgia  și Franța sunt țările cel mai puțin convinse. Per total, toate cele 19 țări au o majoritate în favoarea euro, conform sondajului, 64% dintre cei 17.000 de respondenți susținând că euro este ceva bun pentru țara lor. În ciuda unei dispute privind bugetul Italiei, susținerea față de euro a crescut în Italia cu 12% față de 2017, în prezent 57% dintre italieni fiind în favoarea euro. Sondajul arată și că din ce în ce mai puține persoane transformă mental în fosta monedă națională atât prețul produselor cumpărate zilnic cât și în cazul achizițiilor mari, precum case sau mașini, 15% dintre cetățeni păstrând acest obicei.

Moneda euro a fost introdusă în 1999 și a devenit moneda oficială a UE în 2002. În Italia, 70% dintre respondenți nu mai transformă euro în lire, o creștere cu 4% față de 2017. În Franța procentul este de 60% iar în Germania de 58%. De asemenea, 64% dintre respondenți susțin că ar trebui să se renunțe la monedele de un cent și de doi cenți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.