Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: BNR nu se atinge de dobânda de politică monetară

Ziarul de Vrancea
5 oct 2024 529 vizualizări

CA-ul băncii centrale a decis la sfârșitul săptâmânii să păstreze dobânda de politică monetară la 6,50% pe an

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), întrunit vineri în şedinţă, a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an. ”Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 4 octombrie 2024, a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, anunţă BNR. Banca centrală precizează că monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, în condiţii de păstrare a stabilităţii financiare. ”Deciziile CA al BNR vizează asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, într o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Consiliul de administraţie reiterează că, în contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru stabilitatea macroeconomică şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse”, arată BNR.

BNR: Rata anuală a inflaţiei va scădea până la finele anului

Rata anuală a inflaţiei va scădea până la finele anului curent pe o traiectorie fluctuantă şi mai ridicată decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din luna august 2024, arată ultimele evaluări ale BNR. Potrivit oficialilor băncii, incertitudini şi riscuri mari decurg din conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, având în vedere, pe de o parte, rezultatul execuţiei bugetare din primele opt luni ale anului şi caracteristicile recentei rectificări bugetare, iar, pe de altă parte, măsurile fiscal-bugetare ce ar putea fi implementate în perspectivă în scopul consolidării bugetare. Potrivit estimărilor anunţate de BNR în august, rata anuală a inflaţiei ar fi urmat să scadă la 4% în decembrie 2024, la 3,4% în ultima lună a anului 2025 şi la 3,2% la finele orizontului prognozei, comparativ cu valorile de 4,9%, 3,5% şi respectiv 3,4% indicate de proiecţia precedentă pentru aceleaşi momente de referinţă.

Dobânzi de până la 7% la titlurile de stat TEZAUR

u dobânzile sunt neimpozabile u cele mai mari câștiguri sunt la investițiile pe cinci ani

Românii pot investi, începând de luni, 7 octombrie, în titluri de stat TEZAUR cu maturităţi de 1,3 sau 5 ani, cu dobânzi anuale neimpozabile de 5,85%, 6,60%, respectiv 7%, anunţă Ministerul Finanţelor. ”Începând de luni, 7 octombrie, românii pot investi în titluri de stat TEZAUR cu maturităţi de 1,3 sau 5 ani, cu dobânzi anuale avantajoase de 5,85%, 6,60%, respectiv 7%. Cifrele înregistrate în cadrul ediţiilor precedente confirmă atât interesul şi încrederea românilor în programul de titluri de stat TEZAUR, cât şi succesul acestui program: în cadrul celor 10 emisiuni derulate încă de la începutul anului 2024, peste 240.000 de persoane au investit, deja, peste 12 miliarde lei”, transmite vineri Ministerul Finanţelor. Titlurile de stat pot fi cumpărate: Online, în perioada 7 octombrie 2024 – 31 octombrie 2024, doar de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar, un alt cont de subscriere, sau un cont JUNIOR; La sediul unităţilor Trezoreriei Statului, pe toată durata perioadei de subscriere, între 7 octombrie 2024 – 1 noiembrie 2024;

Prin subunităţile poştale ale companiei Poşta Română, astfel:

- Între 7 octombrie 2024 – 31 octombrie 2024, în mediul urban;

- Între 7 octombrie 2024 – 30 octombrie 2024, în mediul rural.

Veniturile obţinute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Noi acuzaţii privind programul Casa Verde Fotovoltaice

u oamenii vorbesc despre fraudare şi imposibilitatea ca documentele să fie depuse în 30 de secunde

Înscrierea beneficiarilor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice – Regiunea Bucureşti – Ilfov a rididicat, vineri, noi acuzaţii de fraudă, mulţi dintre cei care nu au reuşit să depună dosarele apreciind că este imposibil ca documentele să fie depuse ăn 30 de secunde. Oamenii vorbesc despre furt şi cer reluarea înscrierilor şi modificarea procedurilor. Oficialii Administraţiei Fondului Pentru Mediu (AFM) au transmis că platforma de înscriere este aceeaşi pentru toate regiunile, dar bugetul pentru Bucureşti este mult mai mic decât pentru regiunile care cuprind mai multe judeţe. Foarte multe persoane comentează, în mediul online, procedura de înscriere ăn Programul Casa Verde Fotovoltaice. ”Şi în sesiunea asta (ca şi în celelalte) a fost mare bataie de joc”, scrie cineva pe contul de Facebook al AFM. ”Personal, am completat formularul în 1 min 25 de sec, completand extrem de repede toate câmpurile necesare şi uploadand documentele cerute (cu o conexiune cât se poate de bună şi dupa ceva antrenament ân prealabil) si-mi este destul de clar ca multe dintre cele 3804 de dosare inregistrate pentru Bucuresti / Ilfov au fost prin metode dubioase...”, a scris o altă persoană. ”Nu cumva cei care folosesc acele programe pentru a introduce datele dosarului în 15 secunde ar putea fi acuzaţi de furt? De ce nu există normalitate şi egalitate în depunerea acestor dosare”, a afirmat o altă persoană. ”Vă rog să spuneti pentru fiecare sesiune care a fost cel mai rapid timp de depunere şi sa faceti o statistică procentual căţi au depus sub 30s (...) Daca nu veniti cu o astfel de statistica, inseamna ca vreti sa ascundeti faptul ca inscrierile nu sunt corecte si procesul de inscriere e unul care a fost furat de niste baieti destepti”, acuză o altă persoană. În urma numeroaselor comentarii, AFM a transmis precizări. ”Administraţia Fondului pentru Mediu a dezvoltat şi utilizat aceeaşi aplicaţie informatică pentru înscrierea în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice ca şi anul trecut, la care a adăugat suplimentar încă un cod de verificare (captcha) tocmai pentru a evita utilizarea roboţilor în procesul de depunere a dosarelor. Platforma utilizată în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice este aceeaşi pentru toate regiunile, iar funcţionalităţile ei au fost optimizate pentru a asigura o utilizare sigură”, a transmis instituţia. Potrivit acesteia, ugetul alocat pentru fiecare regiune a fost stabilit în funcţie de numerele cadastrale înregistrate la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – ANCPI.

Creştere peste aşteptări a numărului de locuri de muncă din SUA

Numărul locurilor de muncă create în economia SUA în septembrie a depăşit aşteptările, indicând un tablou vital al ocupării forţei de muncă, iar rata şomajului a scăzut, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Muncii, transmite CNBC. Astfel, numărul locurilor de muncă din afara sectorului agricol a crescut luna trecută cu 254.000, faţă de numărul revizuit de 159.000 în august şi peste prognoza consensului Dow Jones, de 150.000. Rata şomajului a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 4,1%. Cu revizuiri ascendente faţă de lunile anterioare, raportul temperează îngrijorările cu privire la starea pieţei muncii şi probabil va consfinţi un ritm mai gradual de reduceri ale ratei dobânzii de către Rezerva Federală. Totalul lunii august a fost revizuit în creştere cu 17.000 de locuri de muncă, în timp ce luna iulie a înregistrat o adăugare mult mai mare, de 55.000, ducând creşterea lunară până la 144.000. Crearea de locuri de muncă s-a reflectat şi ân salarii, deoarece câştigurile medii orare au crescut cu 0,4% în septembrie, faţă de luna precedentă, şi cu 4% faţă de anul trecut. Ambele cifre au fost înaintea estimărilor respective, pentru creşteri de 0,3% şi 3,8%. Săptămâna medie de lucru a scăzut cu 0,1 ore, la 34,2 ore, în scădere cu 0,1 ore. Contractele futures pe bursa au crescut în urma publicării raportului, în timp ce randamentele titlurilor Trezoreriei au crescut puternic. Restaurantele şi barurile au condus crearea de locuri de muncă, industria ospitalităţii adăugând 69.000 de poziţii în septembrie, după o medie de doar 14.000 în ultimele 12 luni.

Preţurile petrolului au crescut pentru a patra sesiune consecutivă

Preţurile petrolului au crescut la sfărșitul săptămânii trecute pentru a patra sesiune consecutivă, în timp ce investitorii se pregăteau pentru un potenţial atac israelian asupra infrastructurii energetice iraniene şi au înregistrat cele mai mari câştiguri săptămânale de când OPECÂ a început să reducă producţia în urmă cu doi ani, transmite Reuters. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,53 USD, sau cu 1,97%, la 79,15USD pe baril, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate au câştigat 1,65 dolari, sau 2,24%, până la 75,36 dolari pe baril. Săptămânal, ambele valori de referinţă au avansat cu peste 9% - cel mai mult într-o singură săptămână de când Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii (OPECÂ) a convenit să reducă semnificativ producţia de petrol, în octombrie 2022. Ambele contracte au crescut joi cu peste 5%, după ce preşedintele american Joe Biden a recunoscut că administraţia de la Casa Albă a purtat discuţii cu Israelul dacă va sprijini sau nu un atac asupra instalaţiilor petroliere iraniene. ”Discutăm despre asta”, a spus Biden joi, determinând imediat o creştere a contractelor futures pentru petrol. De atunci, analiştii de petrol s-au grăbit să îşi alerteze clienţii despre potenţialele ramificaţii ale unui război care se extinde în Orientul Mijlociu. Israelul a declarat vineri că a vizat peste noapte sediul de informaţii al Hezbollah din Liban şi că evaluează daunele, în timp ce liderul suprem al Iranului le-a cerut aliaţilor să-şi intensifice lupta anti-Israel.

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea sa

Retailerul suedez de îmbrăcăminte H&M intenţionează să elimine treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, materiale care sunt recoltate de la raţe şi gâşte şi incluse în jachete, perne şi alte articole, urmând să le folosească doar dacă au fost reciclate, transmite Reuters. "Ne propunem să folosim doar puf şi pene din surse reciclate post-consum până la sfârşitul anului 2025", a declarat H&M într-un comunicat, adăugând că în prezent aproximativ 90% din penele din produsele sale sunt reciclate din articolele uzate. Grupuri care susţin bunăstarea animalelor, precum People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), au militat ani de zile pentru ca brandurile de modă şi comercianţii cu amănuntul să oprească utilizarea pufului, pielii şi alte produse de origine animală. Activiştii PETA, în costume de raţă, au organizat un protest la întâlnirea anuală a acţionarilor H&M, la începutul acestui an.

Meta anunţă un nou model AI, care poate genera clipuri video cu sunet

Meta Platforms, proprietarul Facebook, a anunţat vineri că a construit un nou model AI numit Movie Gen, care poate crea clipuri video şi audio realiste, ca răspuns la solicitările utilizatorilor, susţinând că poate rivaliza cu instrumente oferite de startupuri de top, cum ar fi OpenAI şi ElevenLabs, transmite CNBC. Mostre de creaţii ale lui Movie Gen furnizate de Meta au arătat videoclipuri cu animale care înoată şi surfing, precum şi videoclipuri folosind fotografiile reale ale oamenilor în care aceştia efectuează acţiuni precum pictura pe o pânză. De asemenea, Movie Gen poate genera muzică de fundal şi efecte sonore sincronizate cu conţinutul videoclipurilor şi poate folosi instrumentul pentru a edita videoclipurile existente, a spus Meta într-o postare pe blog.

Vânzările de locuinţe din China cresc după măsurile de stimulare

Vânzările de locuinţe din China au crescut în timpul sărbătorii de Ziua Naţională, după o serie de măsuri de stimulare a sectorului imobiliar pentru a susţine piaţa aflată în criză de la sfârşitul lunii septembrie, a relatat sâmbătă presa de stat, citată de Reuters. În a doua economie din lume, au fost introduse în acest an politici care includ reducerea avansului şi ale dobânzilor ipotecarepentru a sprijini sectorul imobiliar, care anterior reprezenta un sfert din activitatea economică. În perioada de vacanţă de o săptămână, care a început marţi, numărul vizionărilor de locuinţe, care reflectă dorinţa de a cumpăra una, a crescut semnificativ, în timp ce vânzările de locuinţe în multe locuri au crescut ”în grade diferite”, a informat postul de stat CCTV. Peste 50 de oraşe au introdus politici pentru stimularea pieţei imobiliare, în timp ce aproape 2.000 de proiecte, de la peste 1.000 de companii imobiliare, au participat la promoţii, a spus CCTV, citând Ministerul Locuinţei şi Dezvoltării Urbano-Rurale.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.