Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Banca Mondială a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei României

Ziarul de Vrancea
5 iun 2017 724 vizualizări

Instituția financiară se așteaptă ca PIB-ul țării să urce cu 0,7% mai mult față de 4,4% cât prognozase în ianuarie

Banca Mondială a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei României în 2017 cu 0,7% față de prognoza din ianuarie, la 4,4%, potrivit raportului actualizat referitor la Perspectivele Economiei Mondiale. În ianuarie, Banca Mondială anticipa că economia României va avansa în acest an cu 3,7%. Pentru 2018 și 2019, estimarea referitoare la avansul eeconomiei României a fost majorată cu 0,3 puncte, la 3,7%, respectiv 3,5%. ”Contribuția relaxării fiscale la creșterea economică va scădea, dar aceasta va pune presiune pe deficitul public și cel extern”, se arată în raportul instituției financiare. Comisia Europeană a anticipat în raportul de primăvară că România va înregistra în 2017 o creștere economică de 4,3%, cu 0,1 puncte procentuale sub estimarea inclusă în raportul de țară publicat în februarie. Pentru 2018, Comisia a menținut prognoza la un avans al PIB de 3,7%. FMI a îmbunătățit în aprilie estimarea de creștere a economiei României la 4,2%, de la ritmul prognozat anterior de 3,8%, dar avansul este totuși sub cel de 5,2% anticipat de guvern. Pentru 2018, Fondul se așteaptă ca PIB-ul României să crească cu 3,4%. Guvernul anticipează pentru 2017 un deficit bugetar de 2,99% din PIB. BERD a îmbunătățit la rândul ei, în luna mai, estimarea referitoare la creșterea economiei României în 2017 cu 0,3 puncte procentuale, la 4%. Pentru 2018, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anticipează un avans de 3,5% pentru economia românească. În primul trimestru, economia românească a crescut cu 5,7%, pe serie brută, față de aceeași perioadă din 2016, evoluție care depășește sensibil prognozele analiștilor, potrivit primelor estimări publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Germania au crescut cu o treime

u cea mai bună lună pentru vânzările de autoturisme fabricate de compania națională a fost mai

Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Germania au crescut cu 35,4% în primele cinci luni ale acestui an, la 26.098 de unități, pe o piață care a avansat cu 24,7%, la 1,46 milioane de autoturisme, potrivit datelor publicate de autoritatea germană pentru transporturi auto - KBA. Cu această evoluție, Dacia a consemnat în intervalul ianuarie-mai o cotă de piață de 1,8% în Germania. În luna mai, înmatriculările de autoturisme Dacia au avansat cu 49,2%, la 6.785 unități, conferind mărcii o cotă de piață de 2,1%. La nivelul pieței, în luna mai a avut loc o creștere de 12,9% a înregistrărilor de autoturisme, la 323.952 de unități. Marca Volkswagen a consemnat în primele cinci luni o scădere de 3,6% a înregistrărilor pe piața germană, la 272.321 de autoturisme (cotă de 18,7%). În luna mai, VW a înregistrat o creștere de 8,8% a înmatriculărilor, la 60.339 autoturisme (cotă de 18,6%). Înmatriculările Porsche au crescut în intervalul ianuarie-mai cu 4,6%, ale Seat s-au majorat cu 9,4%, iar cele ale Audi au scăzut cu 1,8%. În 2016, Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Germania au crescut cu 7,3%, la 49.124 de unități, pe o piață care a avansat cu 4,5%, la peste 3,35 milioane de autoturisme. Dacia a consemnat în 2016 o cotă de 1,5% pe piața germană. În Franța, înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Franța au crescut cu 4,1% în primele cinci luni ale anului, la  51.419 de unități, ceea ce corespunde unei cote de piață de 5,69%, în timp ce piața a avansat cu 3,3%, la 904.344 de unități, arată datele publicate săptămâna trecută de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA). În luna mari, înmatriculările de autoturisme Dacia pe piața franceză au urcat cu 11,3%, la 10.521, iar cota de piață a fist de 5,5%. În 2016, înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Franța au avansat cu 13,4% în 2016, la 110.529 unități, ceea ce corespunde unei cote de piață de 5,48%, în timp ce piața a crescut cu 5,1%, la 2,015 milioane de unități. La nivel mondial, vânzările totale ale Dacia au avansat cu 6% în 2016, de la 550.939 de vehicule în urmă cu un an la 584.219 unități în 2016. Dacia a înregistrat o creștere de 6,1% a vânzărilor de autoturisme, la un nivel record de 542.542 de unități.

E.On Energie va furniza electricitate de 14 milioane de euro Camerei Deputaților

E.On Energie România a câștigat un contract cadru în valoare de 63,3 milioane de lei (circa 14 milioane euro), fără TVA, atribuit de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru furnizarea de energie electrică la unități ale STS, SRI, SIE, precum și la Camera Deputaților, Administrația Națională a Penitenciarelor sau Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, potrivit datelor Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP). STS, instituție cu structură militară, care face parte din sistemul național de apărare, organizează și coordonează activitățile din domeniul telecomunicațiilor speciale pentru autoritățile publice din România și alți utilizatori prevăzuți de lege. Acordul cadru a fost atribuit prin negociere, pentru cel mai scăzut preț, fără anunț de participare în vederea licitației, întrucât energia electrică este cotată la o bursă de mărfuri, de unde a fost și achiziționată. STS a primit patru oferte, însă cotractul a fost atribuit companiei E.On Energie România, unul dintre cei doi mari furnizori de energie din România, controlat de grupul german E.ON. În cadrul acordului vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea de energie electrică la joasă și medie tensiune în mai multe puncte de consum ale asocierii. Astfel, urmează să fie alimentate STS (unitatea militară 0731 București), Serviciul Român de Informații (UM 0461 București), Serviciul de Informații Externe (Direcția Logistică), Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române, Inspectoratul General de Aviație, dar și baza de aprovizionare din Administrația Națională a Penitenciarelor. Totodată, vor beneficia de electricitate prin acest acord cadru Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Camera Deputaților, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Ministerul Agriculturii, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, precum și Serviciul de Protecție și Pază (UM 0149F). Grupul E.ON este prezent în România din 2005 și are circa 3 milioane de clienți în sectoarele de gaze naturale și energie electrică. Compania administrează 81.000 km de rețea energie electrică și peste 20.000 km de rețele gaze naturale.

Cât costă un sejur în vacanța de vară în stațiunile din țară

Cei care aleg să-și petreacă vacanțele în țară caută hoteluri care oferă servicii All Inclusive. Prețurile pornesc de la 1.020 de lei pentru un sejur de cinci nopți pe litoral. Bugetul mediu alocat pentru vacanța de vară în țară este de aproximativ 250 de euro/persoană. „Litoralul, mai ales stațiunile Mamaia, Eforie și Neptun-Olimp, Valea Prahovei și stațiunile balneoclimaterice sunt și în acest an cele mai căutate destinații pentru cei care își petrec vacanța de vară în țară. Bugetul mediu alocat în acest an pentru concediul în România este de aproximativ 250 de euro/persoană”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Cosmin Marinof, director național de vânzări TUI TravelCenter/Eurolines. Acesta spune că se observă o creștere a cererii pentru vacanțele All Inclusive și a numărului de hoteluri care oferă acest tip de servicii, cu 10% față de 2016. „Creșterea de vânzări a TUI TravelCenter pentru litoralul românesc se bazează îndeosebi solicitările tot mai numeroase pentru stațiunile din sudul litoralului”, arată Marinof. Astfel, o camera dublă, în sistem All Inclusive (toate mesele, inclusiv băuturile) costă prin agenția Eximtur, la un hotel de trei stele din Mamaia 1.019 lei pentru cinci nopți, în extrasezon, la început de iunie, și 1.731 de lei în vârf de sezon (iulie-august). Tot în sistem All Inclusive, tarifele la un hotel de cinci stele din Saturn încep de la 1.440 de lei/persoană pentru cinci nopți de cazare și ajung, în vârf de sezon, la 1.949 de lei. Iar la un hotel de trei stele din Băile Felix, cazarea cu mic dejun și tratament începe de la 140 de lei/zi/persoană și ajunge la 280 de lei în plin sezon. Pe Valea Prohovei, la Sinaia, la un hotel de trei stele, prețurile încep de la 160 de lei/dubla/noapte, cu mic dejun inclus și ajung, în vârf de sezon, la 210 lei. La Predeal, un sejur de șapte nopți la un hotel de trei stele, prin Dagecom, costă 1.000 de lei/dublă, la început de iunie.

Finanțele vor să împrumute 5,8 miliarde de lei în iunie

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de 5,825 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna iunie 2017, în creștere cu aproape 42% față de luna anterioară, când suma totală planificată a fost de 4,105 miliarde de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP. Din totalul împrumuturilor planificate în luna iunie, circa 5,3 miliarde de lei vor fi atrase prin opt licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat, iar 525 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Sumele vor fi destinate finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice. Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza în luna iunie două licitații de certificate de trezorerie cu discont, în valoare totală de 1,8 miliarde de lei. Prima licitație va fi lansată în data 8 iunie 2017, valoarea emisiunii fiind de un miliard de lei, iar cea de-a doua, va avea loc în data de 15 iunie și o valoarea de 800 de milioane de lei. De asemenea, vor mai fi organizate șase licitații de obligațiuni de tip benchmark, cu scadența la 2, 4, 5, 7 și 15 ani, în valoare totală de 3,5 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni. În anul 2017, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piața internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB (circa 24 de miliarde lei), care urmează să fie finanțat în proporție de 65% de pe piața internă și 35% de pe cea externă, precum și de nivelul refinanțărilor de titluri de stat 2017 denominate în lei scadente în 2017. Ministerul Finanțelor va avea o abordare flexibilă în realizarea procesului de finanțare în 2017, urmărind păstrarea caracterului predictibil și transparent al ofertei de titluri de stat pentru a reacționa adecvat la potențialele modificări ale tendinței pieței și comportamentul investitorilor. MFP are în vedere atragerea de resurse financiare de pe piețele externe prin emiterea de euro-obligațiuni într-un volum de 2,5 — 3 miliarde euro (echivalent), în funcție de evoluțiile și oportunitățile oferite de aceste piețe, ținând cont de necesitatea consolidării rezervei financiare în valută existentă la dispoziția Trezoreriei Statului și din efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale în valoare de 0,6 miliarde euro.

Cine vrea să cumpere divizia de cipuri Toshiba

Apple și Amazon.com vor participa la oferta Foxconn de preluare a diviziei de cipuri a Toshiba, a declarat luni președintele Foxconn, Terry Gou, citat de publicația japoneză de afaceri Nikkei, transmite Reuters. Cei doi giganți americani ai tehnologiei intenționează să ”contribuie cu fonduri”, a spus Gou într-un interviu. Nu este clar dacă participarea va fi sub forma unei investiții directe sau a unei finanțări a tranzacției. Foxconn, din Taiwan, s-a asociat deja cu divizia sa japoneză Sharp pentru oferta de preluare a diviziei de cipuri a Toshiba. Reprezentanții Apple și ai Amazon nu au fost disponibili pentru comentarii. oshiba depinde de vânzarea diviziei, cel mai mare producător de cipuri NAND din lume, pentru acoperirea costurilor de miliarde de dolari înregistrate de divizia nucleară americană Westinghouse, aflată în faliment. Foxconn nu este considerată cu prima șansă pentru cupărarea diviziei evaluate de Toshiba la cel puțin 18 miliarde de dolari, din cauza legăturilor profunde cu China. Guvernul japonez a anunțat că va bloca orice fel de acord care ar risca să transfere din țară tehnologia pentru producerea cipurilor

Germania și Franța mențin creșterea economică din zona euro

Industria și serviciile din zona euro au continuat în luna mai să crească cu cel mai rapid ritm din ultimii șase ani, datorită activităților economice din cele mai mari state din regiune, Germania și Franța, transmite Bloomberg. Indicele compozit referitor la intențiile de achiziții ale managerilor (PMI), calculat de IHS Markit, s-a menținut la 56,8 puncte în luna mai, față de aprilie, datele confirmând estimările din 23 mai. Componenta pentru servicii a scăzut uȘor, dar cea referitoare la industria prelucrătoare a rămas neschimbată. ”Datele finale referitoare la PMI adaugă o nouă dovadă că zona euro traversează un trimestru puternic. Perspectiva economiei zonei euro se îmbunătățește”, a declarat Chris Williamson, economist șef pentru afaceri la IHS Markit. În opnia sa, datele indică o creștere economică de 0,7% în zona euro, în trimestrul al doilea. În schimb, este improbabil ca Banca Centrală Europeană (BCE) să adopte un limbaj la fel de optimist la ședința de joi de la Tallinn. Până în prezent, președintele BCE Mario Draghi a însoțit fiecare referire la redresare cu un avertisment privind riscurile de încetinire, argumentând că măsurile de stimulare sunt încă necesare pentru susținerea inflației.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.